GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ 2024! ΑΥΞΗΣΕΙΣ άνω του 10% σε δημοσίους υπαλλήλους...

Οριζόντια αύξηση ύψους 60-70 ευρώ για τους 660.000 δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει το νέο μισθολόγιο που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου...


Οριζόντια αύξηση ύψους 60-70 ευρώ για τους 660.000 δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει το νέο μισθολόγιο που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για εκ βάθρων αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με αυξήσεις μισθών, ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την οριζόντια αύξηση προβλέπεται αύξηση κατά 40% των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και 30% στις θέσεις ευθύνης. Οπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή οι έχοντες θέσεις ευθύνης έχουν αποδοχές εξαιρετικά κοντινές με μη έχοντες θέσεις ευθύνης, κάτι που αλλάζει με το νέο μισθολόγιο.

Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο μισθολόγιο έπειτα από 15 χρόνια, ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε 840-850 ευρώ, με την εξίσωση σχεδόν με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα να έρχεται με τη συνδρομή των επιδομάτων.

Με βάση τον εισαγωγικό μισθό των 850 ευρώ θα προσδιορίζονται και οι εισαγωγικοί μισθοί του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου των κατηγοριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών.

Στα οικογενειακά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης, οι αυξήσεις αγγίζουν ακόμη και το 30% με 40%. Στα οικογενειακά επιδόματα, δημόσιοι υπάλληλοι με ένα παιδί, από τις αρχές του έτους θα λαμβάνουν 70 ευρώ (από 50), με δύο παιδιά 120 ευρώ (από 70), με τρία παιδιά 170 ευρώ (από 120) και με τέσσερα παιδιά 220 ευρώ (από 170).

Ειδικές αυξήσεις θα υπάρχουν για τους πανεπιστημιακούς και τους νοσοκομειακούς. Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου θα αλλάξουν τα μισθολογικά κλιμάκια για τα βαρέα και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι με τέτοιες ειδικότητες να έχουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Εργαζόμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο 3ο μισθολογικό κλιμάκιο, με δύο παιδιά, θα λάβει μεικτά 120 ευρώ επιπλέον.
Με βάση τις επερχόμενες αλλαγές:
1. Εργαζόμενος χωρίς παιδιά που κατατάσσεται στο 1ο μισθολογικό κλιμάκιο και έχει πτυχίο πανεπιστημίου, λαμβάνει σήμερα 1.092 ευρώ μεικτά. Μετά την αύξηση θα παίρνει 1.162 ευρώ μεικτά.

2. Εργαζόμενος με δύο παιδιά στο 3ο μισθολογικό κλιμάκιο στην κατηγορία Δ.Ε. λαμβάνει σήμερα 1.048 ευρώ μεικτά μαζί με το επίδομα τέκνων. Μετά την αύξηση θα πάει στα 1.168 ευρώ μεικτά, δηλαδή 120 ευρώ επιπλέον.

3. Εργαζόμενος Π.Ε. με δύο παιδιά στο 5ο μισθολογικό κλιμάκιο λαμβάνει σήμερα 1.210 ευρώ βασικό μισθό και 70 ευρώ επίδομα τέκνων. Σύνολο 1.280 ευρώ μεικτά. Μετά την αύξηση, θα λαμβάνει 1.380 ευρώ, άρα 120 ευρώ επιπλέον τον μήνα ή 1.200 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η οικογενειακή παροχή δεν χορηγείται σε υπάλληλο με τέκνα τα οποία έχουν ίδια εισοδήματα είτε από την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος είτε από άλλη πηγή και υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ύψος του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε αυτή την περίπτωση η οικογενειακή παροχή παύει να καταβάλλεται για το οικονομικό έτος κατά το οποίο διαπιστώνεται η υπέρβαση του ως άνω ορίου. Η παροχή χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.

Ειδικά για τέκνα που φοιτούν σε οποιονδήποτε φορέα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, δημόσιας ή ιδιωτικής, η παροχή δίδεται μόνο κατά τη διάρκεια του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων για την απονομή των τίτλων σπουδών εξαμήνων, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε φορέα εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Για τη διακοπή της παροχής, λόγω συμπλήρωσης των ανωτέρω κατά περίπτωση ορίων, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους και προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

3 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση