GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ! ΔΥΟ ισραηλινά πλοία στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσσα...

Τι δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο AP  Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκει σε έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο ...


Τι δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο AP
 Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκει σε έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο φέρεται να δέχτηκε επίθεση από ένα ιρανικό drone στον Ινδικό Ωκεανό καθώς το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023.
Η επίθεση την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στο CMA CGM Symi έρχεται καθώς η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο μίας ένοπλης σύρραξης που απειλεί να μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση - ακόμα και όταν η εκεχειρία έχει σταματήσει τις εχθροπραξίες και η Hamas ανταλλάσσει ομήρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.
Ο αξιωματούχος ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το σκάφος με σημαία Μάλτας είχε στοχοποιηθεί από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136 σε σχήμα τριγώνου, που έφερε βόμβα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.
Το drone εξερράγη προκαλώντας ζημιές στο πλοίο αλλά χωρίς να τραυματιστεί κανείς από το πλήρωμά του. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος.

Οι απειλές κατά πλοίων των ανταρτών Χούθι
Η συγκεκριμένη επίθεση σημειώνεται μετά από απειλές που έχουν διατυπώσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ότι θα στραφούν κατά πλοίων ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και κατά πλοίων που ανήκουν σε συμμάχους του Ισραήλ.
Οι Χούθι ανακοίνωσαν την Κυριακή 19/11 ότι κατέλαβαν στην Ερυθρά Θάλασσα ένα φορτηγό πλοίο με με εικοσιπενταμελές πλήρωμα, ιδιοκτησία Ισραηλινού επιχειρηματία, μισθωμένο από ιαπωνικό όμιλο θαλάσσιων μεταφορών, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός τόνισε πως δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο.
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος της εμπόλεμης Υεμένης και αποτελούν «τμήμα του άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, που απαρτίζεται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν όπως η παλαιστινιακή Hamas και η λιβανική Hezbollah.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες Χούθι έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος.
Πολλούς από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί από ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Νέα προειδοποίηση κατά πλοίου στην νότια Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι
Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey, πάντως το πλοίο που δέχτηκε επίθεση την Παρασκευή 24/11 είναι «πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας» και ανήκει σε γαλλική εταιρεία.
Το διαχειρίζεται «μια εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ (...) που εξηγεί γιατί στοχοποιήθηκε».
Όπως ανέφερε η εταιρεία, πριν από την επίθεση, τα συστήματα επικοινωνίας που επέτρεπαν τον εντοπισμό αυτού του πλοίου διακόπησαν λίγο μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι Jebel Ali.
Παράλληλα, η ασφαλιστική Ambrey ανέφερε ότι οι Χούθι εξέδωσαν νέα προειδοποίηση το Σάββατο 25/11 προς ένα πετρελαιοφόρο που πλέει στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, με την εταιρεία να τονίζει ότι «πιθανώς επίκειται επιχείρηση» των ανταρτών εναντίον αυτού του πλοίου.
Η Ambrey τόνισε ότι κατέγραψε «ένα προειδοποιητικό μήνυμα που εκδόθηκε από την Ansar Allah (Χούθι) σε ένα πετρελαιοφόρο που έπλεε 59 μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης.
Οι Χούθι ζήτησαν από το δεξαμενόπλοιο να αλλάξει πορεία και προειδοποίησαν ότι «θα ακολουθήσει επίθεση αν δεν ακολουθήσει τις οδηγίες», σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση