GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι...

Σε θέσεις μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχέδιου και της κατάθεσής του στην...


Σε θέσεις μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχέδιου και της κατάθεσής του στην Βουλή.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς το νομοσχέδιο ακουμπά πολλούς επαγγελματίες που στήριξαν το κόμμα της Πειραιώς σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και οι φωνές ακόμα και εντός του κόμματος για αλλαγές είναι αρκετές.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο Κωστής Χατζηδάκης ανοίγοντας το δρόμο στην άρνηση και την απόρριψη -εκ μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών- του τεκμαρτού ποσού το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα από την φορολογική αρχή.

Δεν αρκεί αυτό…

Όμως, όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, άμεσα θέτουν τον εαυτό τους προς έλεγχο κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν ότι δεν ψεύδονται. Επίσης, στις αλλαγές  περιλαμβάνεται η μείωση, στο μισό, του τέλους επιτηδεύματος.

Με αλλαγές η τελική μορφή του νομοσχεδίου

Ειδικότερα,   οι αλλαγές προβλέπουν τα εξής:
Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα
Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο.
Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο -κατά 50%- τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής.

Θέμα αρχής το θέμα των τεκμηρίων λένε οι δικηγόροι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων
Ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, τηρεί στάση αναμονής. "Εμείς έχουμε μια βασική αντίθεση με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν αλλάζει την αντίληψή της για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Προφανώς, για εμάς είναι θέμα αρχής το θέμα των τεκμηρίων, θα δούμε τις αλλαγές θα τις εκτιμήσουμε αλλά είναι προφανές ότι έχουμε διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση» υποστήριξε (Παραπολιτικά 90,1) και παρέπεμψε για τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου «τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ήταν αρκετά καυστικός προς το Μαξίμου λέγοντας πως «αυτά τα οποία καταδίκαζε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, περί της αύξησης των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών και κατήγγειλε τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα έρχεται να τα εφαρμόσει με χειρότερα φορολογικά μέτρα (…)».

«Σημειακές μόνο αλλαγές»

Να σημειώσουμε πως παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον βασικό πυρήνα του σχεδίου και υπολογίζει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τα μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε  από το Λονδίνο. «Έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων», είπε. «Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση