GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ πυρετός! Η ΙΑΠΩΝΙΑ διπλασιάζει (πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) τα πυρηνικά της όπλα...

Σημείο καμπής στην ιαπωνική ιστορία ο διπλασιασμός των πυρηνικών όπλων η μεγαλύτερη αμυντική ανάπτυξη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως...


Σημείο καμπής στην ιαπωνική ιστορία ο διπλασιασμός των πυρηνικών όπλων η μεγαλύτερη αμυντική ανάπτυξη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανέφερε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Fumio Kishida

Η ιαπωνική στρατιωτικοποίηση που προβλέπει τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών του έθνους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σε πολλές χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν της χώρας.
Η Ιαπωνία, η οποία έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική συσσώρευση τελευταία, βρίσκεται σε «ένα ιστορικό σταυροδρόμι» και πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, υποστήριξε ο πρώην συντάκτης των New York Times, Barry Gewen.

Η Ιαπωνία δεν έχει πραγματικά άλλη επιλογή, έγραψε στο The National Interest
Επικαλούμενος την «σημερινή γεωπολιτική κατάσταση στην Ασία» και την «παρούσα αταξία στην Ουάσιγκτον», η Ιαπωνία δεν έχει πραγματικά άλλη επιλογή, έγραψε στο The National Interest.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι συνθήκες που οδήγησαν το Τόκιο μετά την ήττα του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να δεσμευτεί επίσημα ότι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεών του θα ήταν καθαρά αυτοάμυνα, «δεν υπάρχουν πλέον», υποστήριξε στην εφημερίδα. καιρό, η αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» που προηγουμένως πρόσφερε στρατιωτική προστασία στην Ιαπωνία περιγράφηκε ως «ολοένα και πιο ξεφτισμένη, πιθανώς ανεπανόρθωτα».

Η Ιαπωνία βρέθηκε κάτω από την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ μετά την παράδοσή της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με την προϋπόθεση ότι δεν θα παράγει πυρηνικά όπλα.
Στη συνέχεια, η έκθεση εξορθολογούσε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πυρηνικού κράτους στα σύνορα της Ρωσίας, ανατρέποντας τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς που τροφοδοτούνται από τις ΗΠΑ ότι η Ιαπωνία απειλείται από τις γειτονικές χώρες.
Μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα, η Βόρεια Κορέα με την επεκτεινόμενη στρατιωτική της επιρροή και η Ρωσία αναφέρθηκαν ως λόγοι για τους οποίους οι αμερικανικές εγγυήσεις προστασίας δεν μπορούσαν φαινομενικά να χρησιμεύουν πλέον ως θεμέλιο για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Θα ήταν διατεθειμένη η Αμερική να διακινδυνεύσει την καταστροφή του Λος Άντζελες για να προστατεύσει το Τόκιο;
Ο συγγραφέας έθεσε το απλό ερώτημα: «Θα ήταν διατεθειμένη η Αμερική να διακινδυνεύσει την καταστροφή του Λος Άντζελες για να προστατεύσει το Τόκιο;»
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδείξει πολλές φορές ότι θα επιδιώκει τα εθνικά της συμφέροντα ακόμη κι αν βλάπτει τα συμφέροντα των συμμάχων της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκαν παρορμητικές ακυρώνοντας συμφωνίες με τη Ρωσία, εισβάλλοντας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και επεμβαίνοντας στη Λιβύη χωρίς να λάβουν ελάχιστα υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», τονίζεται στην έκθεση.
Η Ιαπωνία δεν πρέπει να βασίζεται σε «αποφάσεις παρορμητικών και αναξιόπιστων ηγετών στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πυρηνική δύναμη, καθοδηγείται αυστηρά από το δόγμα ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας απαγορεύει ξεκάθαρα την προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων, δηλώνοντας ότι θεωρούνται «αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής, η χρήση τους είναι ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο».

Τα νησιά Σενκάκου
Ένα άλλο «τρωτό σημείο» που αναφέρεται στην έκθεση ήταν η διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, που διεκδικούν τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα (το Πεκίνο τις αναφέρει ως νησιά Ντιαογιού).
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα νησιά ελέγχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια παραδόθηκαν στην Ιαπωνία το 1972.
Το Πεκίνο διαφωνεί με την απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι τα νησιά σημειώθηκαν ως κινεζικό έδαφος στους ιαπωνικούς χάρτες από το 1783 και το 1785.
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το 2012 αφού οι ιαπωνικές αρχές αγόρασαν πέντε νησιά από ιδιώτη Ιάπωνα ιδιοκτήτη.
Η έκθεση έρχεται καθώς η Ιαπωνία ενισχύει τον στρατό της, ενισχύοντας την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ, ενώ απηχεί τους ίδιους ισχυρισμούς «απειλής» που συνήθως επικαλείται η Ουάσιγκτον. Απαιτείται φαινομενικά ενισχυμένη άμυνα για να «αποτρέψει» την Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και, πιθανώς, τη Ρωσία.
Το Τόκιο ξοδεύει επίσης όλο και περισσότερα χρήματα για αμερικανικά όπλα, ενώ γεμίζει τα ταμεία της Ουάσιγκτον.
Το άρθρο 9 του συντάγματος της Ιαπωνίας που καταγγέλλει τον πόλεμο απαγορεύει τις επιθετικές ενέργειες από τον στρατό της χώρας.

Ξαναγράφει τον χάρτη ο Kishida
Ωστόσο, μια σειρά από κυβερνήσεις του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος - συμπεριλαμβανομένης της σημερινής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fumio Kishida - προσπάθησαν να ξαναγράψουν αυτόν τον χάρτη για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, να επιτρέψουν τις υπερπόντιες αναπτύξεις για υποστήριξη στρατιωτικών επεμβάσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κ.λπ.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Fumio Kishida ενέκρινε τρία έγγραφα πολιτικής - τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Άμυνας - τα οποία προβλέπουν τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών του έθνους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Για το οικονομικό έτος 2024, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ζήτησε τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στην ιστορία του, αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 12% υψηλότερος από το 2023. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν επίσης την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Aυξανόμενη στρατιωτικοποίηση
Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας λόγω των ισχυρισμών ότι απειλήθηκε από γειτονικές χώρες επικρίθηκε από τη Βόρεια Κορέα, με τα ΜΜΕ της ΛΔΚ να την κατηγορούν ως «προπέτασμα καπνού» για να δικαιολογήσουν την πρόθεση του Τόκιο να γίνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
Η αναπτυσσόμενη τριμερής στρατιωτική συμμαχία που ενώνει την Ουάσιγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ περιγράφηκε ως γεμάτη με την προοπτική του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου από τον Βορειοκορεάτη Rodong Sinmun.
Η Μόσχα έχει επίσης προειδοποιήσει για την «συγκρουσιακή φύση» της πολιτικής και στρατιωτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ, με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ασία-Ειρηνικό με το πρόσχημα της «απάντησης στις παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές».
Ο Nikolay Patrushev, γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε προηγουμένως για τη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις δυνάμεις αυτοάμυνας της χώρας να μετατρέπονται σε έναν πλήρη στρατό ικανό να επιτεθεί, σε μια «κατάφωρη παραβίαση του τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση