GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ "λάθη" στα Πρότυπα! ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ο Πιερρακάκης...

το βλέμμα του σκύλου Ούτε ένα διαγωνισμό για παιδάκια δημοτικού δεν μπορούν να στήσουν οι ανίκανοι του #Μητσοτάκη . Οι γονείς των παιδιών πο...


το βλέμμα του σκύλου
Ούτε ένα διαγωνισμό για παιδάκια δημοτικού δεν μπορούν να στήσουν οι ανίκανοι του #Μητσοτάκη. Οι γονείς των παιδιών που έδωσαν εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του υπουργείου Παιδείας και του σαϊνιού Πιερρακάκη.
-----------
Η εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, γίνεται ως γνωστόν μέσω εξετάσεων, ωστόσο φέτος διαπιστώθηκαν κραυγαλέες αστοχίες με γονείς να ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και το υπουργείο Παιδείας να παραδέχεται λάθη κατόπιν εορτής, για την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού. Να σημειωθεί πως τα Πρότυπα έχουν πολλαπλασιαστεί με τις οικογένειες να επωμίζονται ένα έξτρα οικονομικό βάρος για να προετοιμαστούν τα παιδιά τους για τις εξετάσεις εισαγωγής σε αυτά, εν είδει “μίνι πανελλαδικών”. Εύλογες είναι λοιπόν και οι αντιδράσεις για την προχειρότητα του εγχειρήματος, την ώρα που φυσικά δεν εντείνονται οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια σχολεία συλλήβδην.
Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα έχει προκύψει αναφορικά με τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, καθώς διαπιστώθηκαν κραυγαλέες αστοχίες θέτοντας υπό αμφισβήτηση την όλη διαδικασία.
Ήδη γονείς πολλών παιδιών που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα πρότυπα σχολεία ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, ενώ και το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να παραδεχθεί λάθη αναφορικά με την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού.

Σημειώνεται πως πολλές είναι οι οικογένειες που επωμίζονται μεγάλο οικονομικό βάρος στέλνοντας τα παιδιά τους σε φροντιστήρια προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στα Πρότυπα σχολεία.
Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο διαγωνίστηκαν περίπου 9.500 μαθητές, ο υψηλότερος αριθμός από το 2021 και μετά όταν και διπλαστιάστηκαν τα Πρότυπα. Φέτος, τα παιδιά εξετάστηκαν σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα (στη βάση άγνωστου κειμένου που τους δίνεται) και σε 25 ερωτήσεις στα Μαθηματικά.

Πρότυπα σχολεία: Τα λάθη που παραδέχεται το υπουργείο Παιδείας
Από τη μεριά της, η αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, έπειτα από πλήθος καταγγελιών γονέων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγνώρισε τις αστοχίες ενημερώνοντας παράλληλα ότι «είτε λόγω αστοχιών στη διατύπωση είτε εξ αιτίας περισσοτέρων από μια σωστών επιλογών, όλες οι απαντήσεις θα βαθμολογηθούν ως ορθές».

Συγκεκριμένα, υπήρχαν αστοχίες σε τρία ερωτήματα στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας:

Στην ερώτηση 9, Ποια από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί»; Α. Αγωγή Β. Εισακτέος Γ. Αγωνία Δ. Αγέλη,

Και οι τέσσερις επιλογές ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί», οπότε δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, σωστή θεωρήθηκε η λέξη «αγωνία» ως μη ανήκουσα στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί». Ωστόσο, επειδή όλες οι λέξεις ετυμολογικά προκύπτουν από το ρήμα «άγω» (Αγωνία>αγών>άγω), η επιτροπή αποφάνθηκε ότι θα γίνουν δεκτές όλες οι απαντήσεις.

Στην ερώτηση 15, η διατύπωση ήταν η εξής:
«Σύμφωνα με το κείμενο δεν ισχύει ότι:
Α. Οι μουσικοί αναγνώρισαν τον Σολωμό και τον υποδέχθηκαν με εύθυμες χειρονομίες.
Β. Ο ενθουσιασμός του Σολωμού την εποχή της συγγραφής του Ύμνου εις την Ελευθερία αντικαταστάθηκε
αργότερα από απογοήτευση.
Γ. Ο Μάντζαρος συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό του Διονύσιου Σολωμού για την επανάσταση.
Δ. Ο Σολωμός είχε πάει στην αίθουσα της Φιλαρμονικής για να ακούσει τη νέα μουσική σύνθεση του Μάντζαρου»
Σωστές είναι δύο απαντήσεις- η Α και η Δ – αφού αμφότερες έχουν αναληθές περιεχόμενο. Η επιτροπή παραδέχθηκε ότι υπήρχαν δύο σωστές απαντήσεις μεταξύ των τεσσάρων, επομένως θα γίνουν δεκτές και οι δύο (η Α και η Δ) ενώ αρχικά, όταν δόθηκαν οι σωστές απαντήσεις, είχε προκριθεί η επιλογή Δ.
Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου δεν αναφέρεται πως ήταν μουσικοί όλοι όσοι χαιρετούσαν τον Διονύσιο Σολωμό αλλά νέοι χωρίς να δηλώνεται η επαγγελματική τους ταυτότητα.

Στην ερώτηση 23 η διατύπωση ήταν η εξής
«Ο συλλαβισμός της λέξης «εκτροχίαζε» έχει ως εξής: Α. Εκ-τρο-χί-α-ζε Β. Εκ-τρο-χία-ζε Γ. Εκτ-ρο-χία-ζε Δ. Εκτ-ρο-χί-α-ζε»
Καμία από τις 4 επιλογές δεν έχει το σωστό συλλαβισμό της λέξης «ε-κτρο-χί-α-ζε». Σύμφωνα με τους γραμματικούς κανόνες, «τρία ή περισσότερα σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το ακόλουθο φωνήεν μόνο όταν αρχίζει ελληνική λέξη με τουλάχιστον τα δύο πρώτα από αυτά». Στην προκειμένη περίπτωση, ο σωστός συλλαβισμός είναι «ε – κτρο – χί – α – ζε».

 από τις απαντήσεις, αποφασίστηκε να δοθούν οι μονάδες της ερώτησης σε όλους τους υποψηφίους.
Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι ζητήθηκε από τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, δηλαδή παιδιά 11 και 12 ετών, να γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις «επηρμένος» και «ευόδωση».
Πρότυπα σχολεία: Επιμένουν οι γονείς

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν καθησύχασε πολλούς γονείς, οι οποίοι επιμένουν πως θα ακολουθήσουν τη νομική οδό με μια από αυτές τις οικογένειες να καταθέτει μάλιστα ένσταση – αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Σχολείων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:
Σε συνέχεια της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Σχολείων, με την οποία, κατά τρόπο παράνομο, παράτυπο και εν τέλει άδικο για τους εξεταζόμενους μαθητές, η ως άνω επιτροπή «αποφάσισε» ότι το σύνολο των απαντήσεων που δόθηκαν στις ερωτήσεις 9, 15 και 23 για τα θέματα της Γλώσσας θα βαθμολογηθούν πλασματικά ως ορθές, σας ενημερώνουμε ότι έχει κατατεθεί Ένσταση -αίτηση ακύρωσης της ως άνω απόφασης για τους εξής λόγους:

1. Η αιτιολογία βάσει της οποίας η Επιτροπή κατέληξε στην παραπάνω απόφαση (ότι δηλαδή οι συγκεκριμένες ερωτήσεις πάσχουν: είτε από αστοχίες στη διατύπωση, είτε εξαιτίας περισσοτέρων από μια σωστών επιλογών), ελέγχεται ως πολλαπλώς προβληματική, καθώς δεν διευκρινίζεται ποιες από αυτές τις ερωτήσεις ήταν διατυπωτικά άστοχες, ποιες από αυτές είχαν παραπάνω μία σωστή επιλογή και ποιες ήταν αυτές οι σωστές επιλογές. Συνεπώς η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί ως αντιβαίνουσα στην αρχή της διαφάνειας, εφόσον καθιστά αδύνατο στους εξεταζόμενους να αντιληφθούν σε ποια ακριβώς δικαιολογητική βάση εδράζεται η «λύση» της Επιτροπής που έφερε «τα πάνω κάτω» στο επίμαχο διαγωνισμό και ανατρέπει τα δεδομένα των βάσεων εισαγωγής.

2. Σε περίπτωση που ένας εξεταζόμενος μαθητής παρά τη «διατυπωτική αστοχία» , απάντησε ορθά δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να εξομοιώνεται με εξεταζόμενο που απάντησε εσφαλμένα. Ομοίως, σε περίπτωση που σε μία ερώτηση υπήρχαν – καθομολογία της Επιτροπής – περισσότερες από μία ορθές απαντήσεις (πχ η Α και η Β) δεν νοείται ο εξεταζόμενος που έδωσε την ορθή απάντηση (πχ είτε την Α, είτε την Β) να εξομοιώνεται με εξεταζόμενο, ο οποίος ενώ είχε την δυνατότητα να δώσει ακόμη και 2 ορθές απαντήσεις , τελικά έδωσε μία από τις 2 εσφαλμένες (πχ την Γ, είτε την Δ). Η επίδοση δηλαδή των συγκεκριμένων εξεταζόμενων ήταν σαφώς χειρότερη από το εάν υπήρχε μόνο μία ορθή απάντηση. Ωστόσο, κατά παράβαση κάθε λογικής και έννοιας ισότητας η Επιτροπή έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εξεταζόμενοι θα πρέπει να επιβραβευθούν βαθμολογικά, χαρίζοντάς τους βαθμούς, σε βάρος φυσικά των λοιπών εξεταζόμενων που απάντησαν ορθά.

3. Εν ολίγοις, η «λύση» που επιχειρείται από την πλευρά της Επιτροπής στο πρόβλημα που ανέκυψε με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις/απαντήσεις, τυγχάνει ισοπεδωτική, παραβιάζει ευθέως τις συνταγματικές αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της χρηστής διοίκησης, αλλά και εν τέλει της ισότητας των εξεταζόμενων μαθητών, εφόσον με την προσβαλλόμενη απόφαση επιβραβεύονται βαθμολογικά οι εξεταζόμενοι, οι οποίοι έδωσαν εσφαλμένες απαντήσεις, έναντι αυτών των εξεταζόμενων που έδωσαν τις ορθές (είτε επειδή μπόρεσαν και διαχειρίστηκαν καλύτερα στις ομολογημένες αστοχίες στην διατύπωση της ερώτησης είτε επειδή έδωσαν μία εκ των 2 ή περισσότερων απαντήσεων σωστές- αναλώνοντας όμως δυσανάλογο με τις υπόλοιπες ερωτήσεις χρόνο).

Ενημερώνουμε την ιστοσελίδα ESOS, ότι σε συνέχεια της Ένστασης που υποβλήθηκε, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας ,εφόσον δεν ανακληθεί άμεσα η εν λόγω απόφαση.

Μια πιθανή λογική λύση θα ήταν να μοριοδοτηθούν με πρόσθετη βαθμολόγηση (για παράδειγμα με μια πρόσθετη μονάδα) όσοι απάντησαν σωστά στις εν λόγω 3 ερωτήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή το Σάββατο 18 Μαΐου.
Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις κι εκ μέρους της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό, να σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά των υποψηφίων για εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία να βιώσουν την κυνική αδιαφορία με την οποία το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιμετωπίζει τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Οι λανθασμένες διατυπώσεις και απαντήσεις στα θέματα εξετάσεων, τα λάθη και οι αστοχίες, προσβάλλουν το κύρος και την αξιοπιστία της διαδικασίας, ναρκοθετώντας τις προσπάθειες των παιδιών, που βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, χωρίς να έχουν ευθύνη. Αλήθεια, θα ζητήσει η κυβέρνηση έστω μια συγγνώμη για αυτό το νέο φιάσκο; Πως σκοπεύει να διορθώσει αυτή την προβληματική συνθήκη, που δημιουργήθηκε με επιπολαιότητα και προχειρότητα;
Υποχρέωση όλων μας είναι όχι μόνο να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας, αλλά να ενισχύσουμε το δημόσιο σχολείο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια στις σύγχρονες προκλήσεις. Τα πειραματικά σχολεία προσδίδουν εκείνες τις δυνατότητες για μια δυναμική εκπαίδευση που θα δοκιμάζει νέες μεθόδους διδασκαλίας και νέες προσεγγίσεις σε διάφορα γνωστικά πεδία. Δεν είμαστε πια καθόλου σίγουροι ότι τα πρότυπα σχολεία μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο αυτό, κυρίως επειδή η εισαγωγή σε αυτά ταλαιπωρεί πάρα πολλά παιδιά του δημοτικού και τις οικογένειές τους, ενισχύοντας ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό, συμπεριληπτικό, δωρεάν και ποιοτικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, για όλες και όλους. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο. Δυστυχώς, οι πολιτικές και οι πρακτικές της κυβέρνησης αποδεικνύουν συνεχώς πως βρίσκεται απέναντι σε αυτή τη λογική».

Στις αστοχίες των θεμάτων στις εξετάσεις των Πρότυπων σχολείων, αναφέρεται με ανακοίνωσή και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μέσω του υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Παιδείας και βουλευτή Κιλκίς, Στέφανου Παραστατίδη, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει: «Τα λάθη στις εξετάσεις για την επιλογή των άριστων μαθητών για τα πρότυπα σχολεία αποδεικνύουν ότι η επιτροπή εξετάσεων απέχει μακράν από την αριστεία”. Ο Στέφανος Παραστατίδης υποστηρίζει πως τα φετινά θέματα απέχουν κατά πολύ από την έννοια της αριστείας και επισημαίνει την αναγκαιότητα εθνικού σχεδιασμού “για ένα ποιοτικό, διδακτικά και μαθησιακά αποτελεσματικό, παιδαγωγικά δημιουργικό δημόσιο σχολείο”».

1 σχόλιο

  1. Υπαρχει καποιος φιλολογος της προκοπης να εξηγησει τί ειναι οικογενεια λεξεων,μπας και οι δασκαλακοι συμμορφωθουν και παψουν να διαστρεβλωνουν την ελληνικη γλωσσα;Εκτος αν,το εισαγω το θεωρουμε απλη λεξη για να ειναι βαση οικογενειας(γραμματικη Τριανταφυλλιδη),οποτε ακομα χειροτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση