GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΙΟΙ το υποστηρίζουν και ποιοι όχι! ΔΙΧΑΣΜΟΣ στην Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου...

Διχασμό προκάλεσε στην Ευρώπη τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν...


Διχασμό προκάλεσε στην Ευρώπη τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών διίστανται, με κάποιους να χαιρετίζουν την απόφαση, άλλους να αντιδρούν και άλλους να διατηρούν απόσταση.
«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, σε δήλωση στο X , τονίζοντας την υποστήριξη του Βελγίου στο έργο του ΔΠΔ.
Όπως αναφέρει το Politico, το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας εξέδωσε δήλωση με παρόμοιο πνεύμα, δηλώνοντας ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος «πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες». «Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης», έγραψε το υπουργείο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «προειδοποιούσε εδώ και πολλούς μήνες για την επιτακτική ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδικότερα για τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση», προσθέτοντας: «Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις».

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ έκαναν λόγο για απαράδεκτη απόφαση: «Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. «Σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία του ΔΠΔ», έγραψε . «Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς της οποίας ο διακηρυγμένος στόχος είναι η εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ αναφέρεται ταυτόχρονα με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτού του ίδιου του κράτους είναι ακατανόητο».
Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε αποστάσεις από την κίνηση του ΔΠΔ. «Αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει στην παύση των μαχών, στην απομάκρυνση των ομήρων ή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην επίτευξη προόδου προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να δούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Απέναντι από τον Ατλαντικό, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την αίτηση του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες «εξωφρενική». Σε αντίθεση με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ δεν είναι πλήρες μέλος του ΔΠΔ . «Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει ισοδυναμία —καμία— μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του».
Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα σέβεται το δικαστήριο ωστόσο ανέφερε: «Η ταυτόχρονη αίτηση για εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της Χαμάς από τη μία πλευρά και οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την άλλη έδιναν την εσφαλμένη εντύπωση μιας εξίσωσης». Μάλιστα απαρίθμησε τα εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση