GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΑΡΩΝΕΙ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το πολιτικό «Βατερλό» του Μακρόν...

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές από την πολιτική κρίση της Γαλλίας. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Ε...


Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές από την πολιτική κρίση της Γαλλίας. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές, τρομάζει τους επενδυτές, καθώς υψηλή είναι η πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός».
Ούτε όμως και το αντίπαλο δέος της Λεπέν, η προοπτική δημιουργίας ενός λαϊκού μετώπου από τα κόμματα της αριστεράς φαίνεται ικανή να καθησυχάσει τους επενδυτές που παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η κατάσταση στο Παρίσι επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι το γαλλικό spread έχει πιάσει πλέον υψηλό 17 ετών και τις επισημάνσεις του ότι η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για τη χώρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ο CAC 40 της Γαλλίας έχασε μέσα σε μια εβδομάδα 6,4% ενώ τα CDS των γαλλικών τίτλων εκτινάχθηκαν σε υψηλά 20 μηνών. Ανάμεσα στις γαλλικές μετοχές, τις πλέον μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες. Ενδεικτική είναι η εβδομαδιαία πτώση της Credit Agricole κατά 12,9%, της BNP Paribas κατά συνολικά 13% και της Societe Generale κατά 15,7%.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί κυρίως μεταξύ υποψηφίων από το αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το «RΝ» της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να κόψει πρώτο το νήμα αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια μεγάλων δαπανών του «RN», με τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλεί στη μνήμη των Γάλλων την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας.
Ο Λεμέρ χαρακτήρισε ως «την απόλυτη τρέλα» και το μανιφέστο που συνέθεσε ο νέος συνασπισμός των κομμάτων της Αριστεράς (το Νέο Λαϊκό Μέτωπο) εκτιμώντας πως η εφαρμογή του θα οδηγούσε σε κατάρρευση της οικονομίας, υποβάθμιση της βαθμολογίας της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μαζική ανεργία και ίσως ακόμη και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Το πολιτικό «Βατερλό» στη Γαλλία -με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές- έχει παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του μετοχές και ομόλογα, χωρίς να αφήνει περιθώριο αντίδρασης σε κανένα χρηματιστήριο της Γηραιάς Ηπείρου, πέραν του βρετανικού που δεν επηρεάζεται άμεσα από τις ευρωεκλογές.
Τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου κατέγραψε σήμερα και το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας με άσχημο τρόπο μία εβδομάδα, που είχε ήδη προεξοφληθεί ότι θα είναι πτωτική.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,44% στις 18.002 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη κατά 0,21% στις 8.146 μονάδες.
Αντίστοιχο μοτίβο και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να παρουσιάζει σημαντική πτώση ύψους 2,81% και τις 32.665 μονάδες, καθώς οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών μέτρησαν βαριές απώλειες άνω του 3%-4% ακολουθώντας τον ρυθμό των γαλλικών τραπεζών και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 10.992 μονάδες μειωμένος κατά 0,67%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση