GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ από το Politico: "Στενεύει ο δρόμος για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στην ΕΕ!"

Η πρόεδρος της Κομισιόν χρειάζεται την υποστήριξη της ομάδας «Renew Europe» για μια νέα θητεία, αλλά η παράταξη χάνει έδρες, όπως αναφέρει σ...

Η πρόεδρος της Κομισιόν χρειάζεται την υποστήριξη της ομάδας «Renew Europe» για μια νέα θητεία, αλλά η παράταξη χάνει έδρες, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
Ο δρόμος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, έγινε πιο δύσβατος, σημειώνει το Politico.
Λίγες μέρες πριν από μια σύνοδο, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μέλλον της, το «Renew Europe», ένα από τα τρία κόμματα που η φον ντερ Λάιεν ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χάνει θέσεις στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Τα απλά μαθηματικά… το κάνουν πολύ δύσκολο για τη φον ντερ Λάιεν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γιάκομπ Μορόζα-Ράσμουσεν, πρώην γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ALDE.
Μια αιφνιδιαστική απόφαση, την Παρασκευή, του Τσέχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του από το «Renew» επισφράγισε μια άθλια εκλογική περίοδο στην ΕΕ για τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν πέσει κατακόρυφα από 102 έδρες σε μόλις 74. Η «Renew», που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, έχει ξεπεραστεί από τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), έδρα των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.
Εάν χρειαζόταν περισσότερος συμβολισμός για την πορεία των φιλελεύθερων, ένας από τα «βαριά χαρτιά» τους -ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας τα τελευταία 14 χρόνια- θα συμμετάσχει στο τελευταίο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα πριν αναλάβει τη νέα του θέση ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Η φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της έχουν μέχρι στιγμής συνομιλήσει μόνο με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το «Renew», αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους όσο και το ECR, παρά το γεγονός ότι πριν από τις εκλογές δήλωσε ότι θα ήταν ανοιχτή να συνεργαστεί με τη Meloni.
Τόσο οι φιλελεύθεροι -με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας– όσο και οι Σοσιαλιστές -με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα– θα πάρουν σημαντικές θέσεις εργασίας στην ΕΕ εάν το πακέτο ηγεσίας της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει η φον ντερ Λάιεν, βγει αλώβητο από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών την Πέμπτη και Παρασκευή.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος της αβεβαιότητας για τη φον ντερ Λάιεν.
Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (από 720) σε μια μυστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να διεξαχθεί το συντομότερο στις 18 Ιουλίου. Προσθέτοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, S&D και «Renew» στο Ευρωκοινοβούλιο, φτάνει τους 398. Αλλά, δεν θα την υποστηρίξουν όλοι στο ΕΛΚ και το S&D και το «Renew» χάνει μέλη.
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος του ΕΛΚ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν πάντα μια πρόκληση».
Εάν οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ότι η φον ντερ Λάιεν δεν θα τα καταφέρει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να κερδίσουν χρόνο, διορίζοντάς την αλλά μεταθέτοντας την ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο – όπως συνέβη το 2009 όταν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής.
«Το ΕΛΚ είναι πραγματικά κομβικό εδώ», δήλωσε ο Σάιμον Χιξ, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. «Όμως, όπως είπαμε, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να συγκροτήσουν μια σταθερή πλειοψηφία».
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για τη γερμανίδα ηγέτιδα, υποστήριξε ο Χιξ, λέγοντας ότι η προσφορά στη Μελόνι ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αντιπροεδρίας για την Ιταλία στην Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη φον ντερ Λάιεν την υποστήριξη των 24 ευρωβουλευτών της ιταλίδας πρωθυπουργού.
Οι Σοσιαλιστές και το «Renew» είναι πολύ πιο αδύναμοι από το ΕΛΚ γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υποστήριξή τους δεν θα είναι εγγυημένη εάν η Φον ντερ Λάιεν κάνει συμφωνία με την Μελόνι ή με άλλες δυνάμεις στα δεξιά του ΕΛΚ.
Στροφή στους Πράσινους;

Με την πλειοψηφία να μειώνεται, οι Πράσινοι καθιστούν όλο και πιο σαφές ότι θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στα παζάρια.
«Όποιος θέλει σταθερές πλειοψηφίες μπορεί να διαπραγματευτεί με εμάς τους Πράσινους. Είμαστε έτοιμοι», έγραψε ο γερμανός Πράσινος Ράσμους Άντερσεν στο X, αφού ο Μπάμπις ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το «Renew».
Αλλά ακόμη και οι Πράσινοι, οι οποίοι διαθέτουν περίπου 50 έδρες, μπορεί να μην είναι αρκετοί για να κερδίσει η φον ντερ Λάιεν στο Κοινοβούλιο – και το άνοιγμα προς αυτούς θα έχανε πιθανότατα την υποστήριξή της εντός της δικής της ομάδας του ΕΛΚ.
«Ακόμα και αν επεκταθεί με τους Πράσινους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει τα νούμερα τώρα», δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ALDE Μορόζα-Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση των κομμάτων του κέντρου θα ανεβάσει επίσης το τίμημα που θα επιδιώξει να αποσπάσει από αυτήν η Μελόνι.
Αν και οι ευρωβουλευτές του Μπάμπις δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν – έχοντας βάλει στο στόχαστρο την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και τη μεταναστευτική πολιτική του μπλοκ – η απόφαση να εγκαταλείψουν θα μπορούσε ωστόσο να επηρεάσει το κλίμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.
«Έχει σημασία λόγω του τι κάνει ψυχολογικά, διότι τώρα το ECR είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το “Renew”. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει λίγο πιο σκληρό», δήλωσε ο Μορόζα-Ράσμουσεν.
«Δεν συμφέρει κανέναν να υπάρχει χάος», δήλωσε άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων μετά το άκαρπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου. «Τελικά, δεν υπάρχουν πραγματικά άλλα ονόματα στο τραπέζι», ανέφερε στο Politico η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση