GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΑΛΗΘΕΙΑ που κρύβουν! ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΖΟΥΝ τις (ασθμαίνουσες) μετοχές τους οι τράπεζες...

Τι μας δείχνει η αμερικανική εμπειρία; Όταν τελειώνει το αφήγημα… έρχεται οι επαναγορές μετοχών δηλαδή οι ίδιες οι εταιρίες αγοράζουν μετοχ...


Τι μας δείχνει η αμερικανική εμπειρία; Όταν τελειώνει το αφήγημα… έρχεται οι επαναγορές μετοχών δηλαδή οι ίδιες οι εταιρίες αγοράζουν μετοχές τους για να τις στηρίξουν….
Έτσι φθάσαμε στο ακραίο φαινόμενο φούσκα της Wall Street όπου οι εταιρίες πήραν πάμφθηνο χρήμα από την Κεντρική Τράπεζα FED και αντί να επενδύσουν στην ανάπτυξη… το έριξαν στις επαναγορές ιδίων μετοχών φθάνοντας τα 880 με 900 δισεκ. δολάρια.
Με όρους δολαρίων δηλαδή κάθε χρόνο οι αμερικανικές εταιρίες δαπανούν για να επαναγοράσουν τις ίδιες μετοχές τους περίπου 3,7 φορές το Ελληνικό ΑΕΠ…
Βλέπουμε λοιπόν ότι μετά από χρόνια επανέρχεται στο προσκήνιο στην Ελλάδα το μοντέλο της επαναγοράς μετοχών…
Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να επαναγοράσουν στο παρελθόν λόγω έλλειψης κεφαλαίων και κρατικών ενισχύσεων.
Μόνο οι τράπεζες θα μπορούσαν να επαναγοράσουν έως το 5% των μετοχών τους που σημαίνει σε σημερινές τιμές 1 δισεκ. ευρώ.
Εθνική 350 εκατ, Eurobank 370 εκατ, Πειραιώς 250 εκατ και Alpha bank 190 εκατ ευρώ.
Εάν προσθέσουμε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Jumbo και άλλες εταιρίες προκύπτει ότι οι τράπεζες και εταιρίες θα δαπανήσουν 1,6 δισεκ. για να στηρίξουν τις χρηματιστηριακές τους αξίες.
Σε άλλα μέσα ενημέρωσης θα διαβάσετε ότι οι επαναγορές μετοχών είναι ψήφος εμπιστοσύνης των διοικήσεων… ανοησίες.
Οι επαναγορές είναι ο μηχανισμός που έχει μια διοίκηση για να στηρίξει τις μετοχές όταν αυτές κορυφώνουν και εξαντλούν τα ανοδικά περιθώρια ή όταν πέφτουν πολύ να μαζεύουν την αυξημένη προσφορά.
Οι επαναγορές είναι εργαλείο στήριξης των μετοχών στις κακές χρηματιστηριακά ημέρες και ώθησης για περαιτέρω άνοδο σε περιόδους καλές χρηματιστηριακά αλλά… η κόπωση στις μετοχές δεν αφήνει… να κινηθούν υψηλότερα.

Κανονικότητα όταν οι τράπεζες θα διανείμουν το 70% των κερδών τους σε μερίσματα
Εάν ο τραπεζικός κλάδος επιτυγχάνει μετά φόρων κέρδη 4 δισεκ. ετησίως το 70% σημαίνει 2,8 δισεκ. ευρώ.
Αυτό είναι κανονικότητα.
Οι τράπεζες σήμερα διανείμουν το 30% των κερδών τους 1,2 δισεκ. ευρώ και αυτό οφείλεται όχι προφανώς στην έλλειψη κεφαλαίων αλλά στο υψηλό DTC στις αναγαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που ανέρχονται στα 11 δισεκ. περίπου.
Εάν το DTC δεν μειωθεί στα 6 δισεκ. σε λίγα χρόνια ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα επιτρέψει διανομές μερισμάτων έως το 70% της ετήσιας κερδοφορίας.
Ωστόσο είμαστε σε καλό δρόμο...
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση