GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους παρέλαβε η Μόσχα!

Το Ιράν έστειλε «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, μια κίνηση που αξιωματούχοι του Κιέβου είπαν ότι σηματοδότησε μια «σοβαρή κ...


Το Ιράν έστειλε «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, μια κίνηση που αξιωματούχοι του Κιέβου είπαν ότι σηματοδότησε μια «σοβαρή κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Τεχεράνης στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Περισσότεροι από 200» βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Fath-360 έφτασαν σε λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους έχουν βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να χτυπήσουν υποδομές και βόρειες πόλεις κοντά στα σύνορα, όπως το Χάρκοβο και το Σούμι, και θέσεις στρατευμάτων κατά μήκος της πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η παράδοση των ιρανικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς θα επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal (φωτ.) μεγάλου βεληνεκούς -από τα πιο εξελιγμένα όπλα στο οπλοστάσιο του Κρεμλίνου-, για να χτυπήσει στόχους βαθύτερα μέσα στην Ουκρανία. Οι Kinzhal είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, καθώς μόνο τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot μπορούν να τους καταρρίψουν.
Ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και διευθυντής του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών που εδρεύει στο Κίεβο, είπε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι αποτελούν «τεράστια απειλή».
«Θα σταλούν για να καταστρέψουν το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, πιθανότατα σε πόλεις και χωριά», είπε. «Αυτό πιθανότατα σημαίνει περισσότερους θανάτους αμάχων σε όλη τη χώρα».
Η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά την αποστολή πυραύλων, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνουν οι Financial Τimes.
Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και ιρανικής κατασκευής επιθετικά drones «Shahed» κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, καταστρέφοντας 9 GW δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας -το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Ουκρανία τον χειμώνα- και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές ότι το Ιράν έστειλε τους πυραύλους στη Ρωσία και κάλεσε την Τεχεράνη «να απέχει από την παράδοση οποιουδήποτε τύπου όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία». Ανέφερε ότι η επιβεβαίωση της παράδοσης θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις Ουκρανίας-Ιράν».
Σε αντάλλαγμα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους της, η Τεχεράνη έχει λάβει πρόσβαση σε ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.
«Η εμβάθυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν θέτει σοβαρές απειλές για την ασφάλεια όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο.
Οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει την παράδοση ιρανικών πυραύλων. Ωστόσο, ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον ήταν ανήσυχη από τις αναφορές και επανέλαβε ότι μαζί με τους συμμάχους «είναι προετοιμασμένη να επιφέρει σημαντικές συνέπειες».
Μια μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία «θα αντιπροσώπευε δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», είπε ο Σάβετ, απηχώντας το σχόλιο του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς. «Αυτή η συνεργασία απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν απλώνεται πέρα από τη Μέση Ανατολή».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, απέρριψε τους ισχυρισμούς για πωλήσεις πυραύλων ως «εντελώς αβάσιμους», υποστηρίζοντας ότι κατασκευάστηκαν από δυτικά κράτη για «πολιτικούς σκοπούς».
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA την Κυριακή, είπε ότι «η στρατιωτική συνεργασία Ιράν-Ρωσίας προηγείται του πολέμου της Ουκρανίας και δεν έχει καμία σχέση με την κρίση της Ουκρανίας», προσθέτοντας: «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση και υποστηρίζει μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης».
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα προσβάσιμοι για κάποιο σχόλιο. Οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν το Ιράν τον Μάρτιο ότι θα επιβληθούν κυρώσεις, εάν στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση