GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ο Ερντογάν! ΙΣΤΟΡΙΚΗ επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι στην Τουρκία...

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επισκεφθεί την Τουρκία σήμερα 4 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αποκ...


Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επισκεφθεί την Τουρκία σήμερα 4 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα δεχθεί στην Άγκυρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του σε μια ιδιαίτερη επίσκεψη που έχει στόχο να επισφραγίσει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε απάντηση αυτής στα μέσα Φεβρουαρίου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο, διευκρίνισε η προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι, η οποία ανατράπηκε το 2013. Μετά την Αραβική Άνοιξη το 2010, η Τουρκία στράφηκε προς μια εξωτερική πολιτική, ελπίζοντας να ισχυροποιηθεί ως ένας περιφερειακός ηγέτης υποστηρίζοντας κινήματα υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Αυτή η προσέγγιση έφτασε στα άκρα τις σχέσεις με την Αίγυπτο και αρκετές χώρες του Κόλπου, οι οποίες θεωρούσαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ως σημαντική απειλή για τη σταθερότητά τους.
Τουρκία και Αίγυπτος βρέθηκαν σε αντίθετες πλευρές διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και των πολιτικών συγκρούσεων στη Λιβύη.
Η συνάντηση αυτή επηρεάζει και την Ελλάδα. Όταν η Αίγυπτος υπέγραψε ναυτιλιακή συμφωνία με την Ελλάδα, δεν πέρασε απαρατήρητο από την Άγκυρα ότι η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ ακύρωνε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και έβαζε φρένο στον Ερντογάν. Αν και η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, η πρόσφατη ανακοίνωσή της να ανοίξει ξανά το προξενείο στη Βεγγάζη υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή στη λιβυκή πολιτική της. Με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Λιβύη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πόρων πετρελαίου, το θέμα θα είναι σίγουρα θέμα συζήτησης στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών.
Αλ Σίσι και Ερντογάν είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου, οι οποίες διακόπηκαν απότομα μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία το 2013.
Η αποπομπή από τον Σίσι του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και μεγάλου συμμάχου της Τουρκίας, έκανε τότε τον πρόεδρο Ερντογάν να ορκιστεί ότι δεν θα μιλήσει ποτέ σε κάποιον όπως ο Σίσι.
Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών βελτιώθηκαν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς τα συμφέροντά τους συγκλίνουν πλέον σε αρκετά περιφερειακά θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου στο Κάιρο, Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες και τάχθηκαν υπέρ μιας ενίσχυσης των εμπορικών ανταλλαγών και μιας διπλωματικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ουδέποτε σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας απομάκρυνσης: η Άγκυρα είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου και το Κάιρο είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση