Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, δεν σταμάτησε τις κινητοποιήσεις στο Νόβι Σαντ. Το αντίθετο μάλιστα, χθες, με τη συμπλήρωση 3 μηνώ...

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, δεν σταμάτησε τις κινητοποιήσεις στο Νόβι Σαντ.
Το αντίθετο μάλιστα, χθες, με τη συμπλήρωση 3 μηνών από το τραγικό δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, δεκάδες χιλιάδες πολιτών, καθώς και φοιτητές, διαδήλωσαν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας, τηρώντας σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα.
Στην συνέχεια ξεκίνησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας ήταν οι φοιτητές, με προορισμό τρεις γέφυρες στον ποταμό Δούναβη οι οποίες αποκλείστηκαν. Η μία απ’ αυτές τις γέφυρες για διάστημα 24 ωρών, ενώ ο αποκλεισμός των άλλων δύο για τρεις ώρες.
Οι διαδηλώσεις στο Νόβι Σαντ πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Φτάνει πια η σιωπή» και αποτελούν συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με αίτημα την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό.BREAKING: Students from Serbia are walking 60 miles to join the big protest in Novi Sad, where tomorrow they’ll block 3 bridges in a wave of resistance against corruption. 🇷🇸🚨 pic.twitter.com/KiWy6juSsi
— Global Dissident (@GlobalDiss) January 31, 2025
Στο κάλεσμα των φοιτητών για συμμετοχή στις διαδηλώσεις ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες που φτάνουν από ολόκληρη την Σερβία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι νωρίς το απόγευμα σε όλες τις εισόδους του Νόβι Σαντ είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που έφταναν απ όλες τις γωνιές τις χώρας. Πολλοί διαδηλωτές έφταναν οργανωμένα, όπως οι μοτοσικλετιστές, οι ταξιτζήδες, οι αγρότες με τρακτέρ, οι απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων, οι βετεράνοι πολέμου… Οργανωμένα έφτασαν χθες βράδυ και οι φοιτητές από το Βελιγράδι.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς βλέποντας τις αντιδράσεις να εντείνονται, κάλεσε για ακόμη μία φορά τους φοιτητές σε διάλογο.Most Slobode, Novi Sad pic.twitter.com/oECVOfivQO
— Igor Besermenji (@IBesermenji) February 1, 2025
«Ακριβώς την στιγμή που βγάλαμε την Σερβία από την φτώχεια και άρχισε να ανακάμπτει, ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από έξω με τεράστια χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν για αναταραχές και συγκρούσεις εντός της χώρας» ισχυρίστηκε ξανά ο Βούτσιτς.
Mlada koja se danas udala došla je sa venčanja pravo na blokadu Varadinskog mosta i bacila buket💐#NoviSad pic.twitter.com/QUm0SHhKoQ
— Radio 021 (@Radio021) February 1, 2025
Όλοι Σέρβοι στους δρόμους για το σιδηροδρομικό έγκλημα που συνέβη στην πατρίδα τους
— Marka2‼️ (@Marka2free) February 1, 2025
Μας δείχνουν το δρόμο #Τεμπη_συγκάλυψη #Μητσοτακης_Τελος #τεμπη_εγκλημα #Δεν_Έχω_Οξυγόνο #Δεν_Εχουμε_Οξυγονο #μητσοτακη_παραιτησου pic.twitter.com/O3aJGm7uQo
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε απολύσεις στην ηγεσία της USAID, τονίζοντας «θα τους διώξουμε και μετά θα πάρουμε μια απόφαση». Ο Τραμπ είπε ότι η USAID ήταν "φωλιά Μαρξιστών".
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ΣΕΡΑΓΕΒΟ, μετα το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, αποκαλύφθηκε ότι, 25.600 ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτούνται από τη Δύση. Τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι στο ΣΕΡΑΓΕΒΟ υπάρχουν 25.600 αποδέκτες αμερικανικής βοήθειας μέσω της USAID στους οποίους περιλαμβάνοντα «Μη κυβερνητικές οργανώσεις», «Μέσα Ενημέρωσης» και μεμονωμένα πρόσωπα.
Η USAID χρηματοδοτούσε και την ανεξάρητη Ενημέρωση στην Ουκρανία.
O πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας απαίτησε να διερευνηθούν οι δραστηριότητες της USAID στη χώρα του, καθώς και να υπάρξει διαφάνεια για τα χρήματα που δαπανώνται από άλλες δυτικές Πρεσβείες.
«Αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες (με την USAID) καθιστά απαραίτητο για όλες τις πρεσβείες στη χώρα μας να δημοσιοποιήσουν τις δαπάνες και του τελευταίου σεντς για τις εκλογές στη Γεωργία και τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες», είπε.
Θα πέσει πείνα κοινώς στα κουμμούνια.