Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας στο Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος σπάνιων...

Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας στο Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος σπάνιων γαιών.
Το εύρημα έγινε στο Καραγκάντι, την κεντρική περιοχή του Καζακστάν.
Το κοίτασμα, το οποίο τώρα ονομάστηκε "Νέο Καζακστάν", λέγεται ότι διαθέτει σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους δημήτριο, λανθάνιο, νεοδύμιο και ύττριο, στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε συσκευές όπως τα smartphone, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και οι σκληροί δίσκοι υπολογιστών.
"Εντός της περιοχής έχουν εντοπιστεί τέσσερις προοπτικές περιοχές με συνολικά εκτιμώμενα αποθέματα σπάνιων γαιών που φθάνουν τους 935.400 τόνους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας και Κατασκευών του Καζακστάν.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα συνολικά αποθέματα στην περιοχή "Νέο Καζακστάν" θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 20 εκατομμύρια τόνους σε βάθος 300 μέτρων, με μέση περιεκτικότητα σε σπάνιες γαίες 700 γραμμάρια ανά τόνο.
Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα τοποθετούσε το Καζακστάν μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματα σπάνιων γαιών.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες έχουν επιστήσει την προσοχή.
Ο Georgiy Freiman, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Επαγγελματικής Ένωσης Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων Μεταλλείων (PONEN), δήλωσε ότι τα πράγματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
"Για να το αποκαλέσουμε κοίτασμα, πρέπει, πρώτα, να μελετήσουμε πλήρως όλα τα στοιχεία στην περιοχή με μεταλλοφορία", είπε, τονίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερες ερευνητικές εργασίες.
"Πρέπει να μελετήσουν την υδρογεωλογία, τη γεωμηχανική, καθώς και να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα της εξόρυξης και με ποια μορφή μπορούν να εξορυχθούν. Πρέπει να διενεργήσουν μια οικονομική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της αγοράς, τις ανάγκες των σχετικών βιομηχανιών", πρόσθεσε.
"Μόνο όταν αναλυθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες και αναπτυχθεί ένα οικονομικό μοντέλο, μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά ως κοίτασμα. Χωρίς αυτό, παραμένει απλή υπόθεση".
Στρατηγική ανακοίνωση
Η εξερεύνηση της περιοχής ξεκίνησε το 2022, ενώ τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στην κυβέρνηση του Καζακστάν τον Οκτώβριο του 2024.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η χρονική στιγμή της δημόσιας ανακοίνωσης - λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας - ήταν στρατηγικής σημασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η ΕΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Καζακστάν, εγκρίνοντας έναν νέο οδικό χάρτη για την περίοδο 2025-2026, ο οποίος προβλέπει "ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα γεωλογικής εξερεύνησης, έρευνας και καινοτομίας".
"Η ανακοίνωση ήταν εύστοχη, διότι αύξησε τη σημασία του Καζακστάν στην όλη συζήτηση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες", δήλωσε η Aleška Simkić, πρέσβειρα της ΕΕ στο Καζακστάν.
"Νομίζω ότι κατάφερε να βάλει το Καζακστάν στο χάρτη της ΕΕ", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν "ακόμη κάποιες προκλήσεις" μπροστά μας για την εξόρυξη σπάνιων γαιών στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.
Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Σύμφωνα με την εταιρεία εξερεύνησης που έκανε την αρχική ανακάλυψη, η ανάπτυξη της περιοχής θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έξι χρόνια και να απαιτήσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων (9,03 εκατ. ευρώ).
Ο Arthur Poliakov, εκτελεστικός πρόεδρος του φόρουμ MINEX, πιστεύει ότι θα χρειαστούν 10 έως 12 χρόνια για την εξόρυξη οποιουδήποτε μεταλλεύματος.
Το Καζακστάν δεν διαθέτει επί του παρόντος τις απαραίτητες τεχνολογίες για τη βαθιά επεξεργασία των σπάνιων γαιών και θα χρειαστεί την υποστήριξη ξένων εταίρων.
Ο Poliakov σημείωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων σπάνιων γαιών και ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων που κατασκευάζονται με τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των ηλιακών πάνελ.
"Ο δεύτερος παίκτης θα είναι πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί; Επειδή η πράσινη ατζέντα, η πράσινη τεχνολογία, όλα όσα σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη των βιώσιμων ενεργειακών πόρων αποτελούν προτεραιότητα εκεί", δήλωσε ο Poliakov.
"Το κύριο πρόβλημα είναι η εφοδιαστική. Η ΕΕ και το Καζακστάν απέχουν πολύ μεταξύ τους, γι' αυτό και πρέπει να αναπτύξουν τον Μέσο Διάδρομο", πρόσθεσε.
Προς το παρόν, πιστεύεται ότι η εθνική μεταλλευτική εταιρεία του Καζακστάν Tau-Ken Samruk θα αναλάβει το προβάδισμα στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης.
Αυτό περιλαμβάνει προεπενδυτικές εργασίες, όπως πρόσθετες γεωλογικές μελέτες, επιλογή τεχνολογίας και αξιολογήσεις σκοπιμότητας.
"Εξετάζουμε δύο επιλογές: μια δημοπρασία ή μια τοπική εταιρεία. Υπάρχει η εθνική εταιρεία Tau-Ken Samruk, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη κοιτασμάτων. Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη", δήλωσε ο Almas Kushumov, διευθυντής του Τμήματος Χρήσης του υπεδάφους στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Κατασκευών του Καζακστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση