Οχτώ πολιτικούς βάζει στο στόχαστρο το αίτημα για σύσταση προανακριτικής Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ο...
Οχτώ πολιτικούς βάζει στο στόχαστρο το αίτημα για σύσταση προανακριτικής Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Στο αίτημα του το κόμμα της αντιπολίτευσης επικαλείται το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο περί «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 ΠΚ) και στρέφεται κατά του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, των πρώην Υφυπουργών Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργου Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλου, καθώς και κατά του πρώην Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και των πρώην Υφυπουργών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Νίκου Μαυραγάνη και Αθανάσιου Μωραΐτη.
Μετά τη μελέτη της δικογραφίας, όπως σημειώνεται στο σκεπτικό του αιτήματος, προκύπτει ότι τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει – εγγράφως και προφορικά – την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν υπάρχει ανάταξη των ζημιών, ότι υπάρχει καθυστέρηση κρίσιμων έργων ασφάλειας, αλλά και ότι υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρού ατυχήματος.
Επιπλέον, ήταν επίσης γνωστή υπηρεσιακά στην πολιτική ηγεσία η καθυστέρηση υλοποίησης της 717 και των λοιπών έργων, όπως της αποκατάστασης της τηλεδιοίκησης στην επίμαχη περιοχή, της σηματοδότησης και της εγκατάστασης του δικτύου GSM-R. Επίσης, τα χρόνια που προηγήθηκαν της τραγωδίας η συχνότητα των ατυχημάτων, εκτροχιασμών κλπ. είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί πλέον τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας.
Κατά το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι πρώην Υπουργοί και Υφυπουργοί, έχοντας αρμοδιότητες βάσει ΦΕΚ, «με πράξεις και παραλείψεις τους παραβίασαν ουσιώδη μέτρα ασφαλείας και παρέλειψαν να ενεργήσουν καθοριστικά για την ασφαλή λειτουργία της κυκλοφορίας, παρότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο».
Το σκεπτικό του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο αίτημα της σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οι πρώην Υπουργοί και Υφυπουργοί «επέτρεψαν, εν γνώσει τους και έχοντας προειδοποιηθεί επανειλημμένα για τον κίνδυνο, τη συνέχιση λειτουργίας μίας αναντίλεκτα ανασφαλούς σιδηροδρομικής σύνδεσης στο τμήμα Λάρισας – Νέων Πόρων και ότι από τον κίνδυνο αυτό εντέλει προέκυψε η τραγωδία των Τεμπών».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι «παρόλο που τελούσαν σε πλήρη γνώση, ενόψει της ιδιότητάς τους και των προεκτεθέντων στις οικείες θέσεις εγγράφων, του κινδύνου από την έλλειψη των ως δικλίδων ασφαλείας, όπως και των προπεριγραφόμενων ελλείψεων – παραλείψεων στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας,(…) δεν μερίμνησαν για την πλήρη λειτουργία των ουσιωδών και κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, επικοινωνίας και διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας επί του δικτύου του ΟΣΕ. Ομοίως δεν μερίμνησαν ώστε ο ΟΣΕ να προβαίνει σε έγκαιρο έλεγχο, επίβλεψη, συντήρηση, ανάταξη και αποκατάσταση βλαβών, προκειμένου να επιτυγχάνεται ασφαλής σιδηροδρομική κυκλοφορία επί του σιδηροδρομικού δικτύου» .
Το αίτημα κάνει λόγο για τέλεση της πράξης με «ενδεχόμενο δόλο», καθώς «αντιλαμβάνονταν πλήρως και γνώριζαν (…) και παρά τούτο αδιαφόρησαν και επέμειναν στην πράξη τους, αποδεχόμενοι προδήλως τους κινδύνους (…) και επιδεικνύοντας αμέλεια ως προς το τελικά επελθόν αποτέλεσμα των 57 ανθρωποκτονιών και των σωματικών βλαβών».
Για τη θητεία Σπίρτζη και των υφυπουργών του αναφέρεται ότι η επιδεινούμενη κατάσταση του σιδηροδρόμου, οι καθυστερήσεις στη σύμβαση 717 (με πρώτη παράταση στις 7/6/2016), οι σχετικές προειδοποιήσεις και η κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη ανάγονται σε εκείνη την περίοδο.
Τέλος, για την αποσβεστική προθεσμία τονίζεται ότι αρμόδιοι είναι η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ υπενθυμίζεται η δυνατότητα του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος για αίτημα του ίδιου του υπουργού να ζητήσει τον έλεγχο της κατηγορίας, δυνατότητα που δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς πρόταση 30 τουλάχιστον βουλευτών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Αναλυτικά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση