Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ενδεχόμενης επικοινωνίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρο...
Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ενδεχόμενης επικοινωνίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται πάνω σε ένα μεγάλο πακέτο νέων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, καθώς δεν την ικανοποίησε το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών από την άνοιξη του 2022 δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «άνευ όρων», όπως επιθυμούσε το Κίεβο, ωστόσο συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις.
Την Παρασκευή, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πιέσεις του Τραμπ για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό της πιο αιματηρής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά από τρία και πλέον χρόνια διήρκεσαν πολύ λιγότερο από δύο ώρες, χωρίς εμφανή σημάδια κάποιας προόδου μέχρι στιγμής στη μείωση του χάσματος μεταξύ των πλευρών. H Μόσχα ζήτησε την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές που έχει προσαρτήσει, ενώ ουκρανική πηγή χαρακτήρισε αυτές τις προτάσεις απορριπτέες εκ προοιμίου, με την ΕΕ να δυσανασχετεί, καθώς μάλλον ανέμενε… παράδοση Πούτιν στους όρους του Ζελένσκι.
Οι συζητήσεις και το «ψήσιμο» ενός ραντεβού μεταξύ Τραμπ και Πούτιν «επισκιάστηκαν» από τις προειδοποιήσεις ότι είναι έτοιμο το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Την ώρα των συνομιλιών στην Πόλη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται πάνω σε ένα σημαντικό πακέτο νέων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.
Το ζήτημα των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν στην Αλβανία οι ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών.
Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να διαμορφώσουν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ρωσική οικονομία κυρίως σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα αλλά και τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
«Θέλουμε ειρήνη και πρέπει να ασκήσουμε πίεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις που είναι πιο φιλόδοξες από έναν νέο γύρο μέτρων που εγκρίθηκε την Τετάρτη. Πρότεινε να στοχοποιηθούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη, ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας και ο λεγόμενος σκιώδης στόλος παλαιών πλοίων με ασαφή ιδιοκτησία και άγνωστη ασφάλιση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να παρακάμψει τις κυρώσεις πετρελαίου.
Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου, ενός ορίου στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού πετρελαίου που αποφασίζεται σε επίπεδο G7.
Η στόχευση των ενεργειακών και τραπεζικών τομέων της Ρωσίας θα είχε «πραγματικό αντίκτυπο» στο Κρεμλίνο, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο λόγω της ουγγρικής αντίθεσης, δήλωσε στο POLITICO νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ερωτηθείσα από το POLITICO εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούσαν με τη νέα σειρά κυρώσεων, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι ήταν «σε στενή επαφή με τον γερουσιαστή [Lindsey] Graham», τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή των ΗΠΑ, ο οποίος είναι σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Graham έχει προτείνει ένα πακέτο τιμωρητικών δασμών 500% στη Ρωσία.

Ενώ ο Graham είναι σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι έτοιμος να θεσπίσει τέτοιες τιμωρητικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Αντίθετα, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κινητικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία έως ότου συναντηθούν ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, «αδειάζοντας» τον Ζελένσκι κάτι που έκανε στη συνέχεια και ο Ρούμπιο. «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε εγώ και ο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι απαραίτητη αλλά απαιτεί σημαντική προετοιμασία και πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα.
«Μια τέτοια συνάντηση είναι σίγουρα απαραίτητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Οι επαφές μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικές στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης», πρόσθεσε, αφότου ο Τραμπ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Πούτιν «μόλις κανονιστεί», προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
«Οι επαφές ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και τον Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικές στο πλαίσιο της ουκρανικής διευθέτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Φυσικά και συμφωνούμε με αυτή τη θέση. Η αξία αυτών των επαφών δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το πιθανό χρονοδιάγραμμα μιας συνάντησης μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο «το συντομότερο δυνατόν».

Νωρίτερα, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One κατά την αναχώρησή του από το Άμπου Ντάμπι.
«Πρέπει να συναντηθούμε. Αυτός και εγώ θα συναντηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι θα το λύσουμε, ή ίσως και όχι, αλλά τουλάχιστον θα το ξέρουμε. Και αν δεν το λύσουμε, θα είναι πολύ ενδιαφέρον». Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πούτιν «μόλις μπορέσουμε να το κανονίσουμε».
Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν εξεπλάγη από την απόφαση του Πούτιν να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται την Παρασκευή στην Τουρκία.
Επιμένει στις απαιτήσεις της η Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, δήλωσε εκπρόσωπος του Ζελένσκι στο CNN.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα.
Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε, στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι «η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί», λέγοντας ότι μίλησε με τον Τραμπ μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο περιθώριο μιας ευρωπαϊκής συνάντησης στην Αλβανία.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την κλήση.
Αγεφύρωτο το χάσμα
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών από τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μετά από συζητήσεις περίπου 1 ώρας και 40 λεπτών, ανακοίνωσε πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με το χάσμα ωστόσο να δείχνει αγεφύρωτο. «Η συνάντηση τελείωσε», δήλωσε ο αξιωματούχος στις 15:20 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.
Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές ανακοίνωσαν μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι συζήτησαν την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 1.000 από κάθε πλευρά.
«Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων 1.000 για 1.000», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία αυτή.
Αν η ανταλλαγή προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές». Κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία, τόνισε, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κρατών. Έχουμε λάβει υπόψη αυτό το αίτημα», ανέφερε ο Μεντίνσκι.
«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική εκεχειρία και θα το διευκρινίσει λεπτομερώς. Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, όπως επίσης συμφωνήθηκε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας».
Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις απευθείας συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης σήμερα συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Ο Φιντάν, που προήδρευσε στις συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, σε μια κίνηση που εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς η μία στην άλλη τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός.
Μετά τη λήξη των συνομιλιών ουκρανικές πηγές με ένα σόου διαρροών κατηγόρησαν τη ρωσική πλευρά για «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας.
Νωρίτερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γρήγορα εμφανές, σύμφωνα με ουκρανική πηγή, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν «εκτός πραγματικότητας και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως». Περιλάμβαναν «απορριπτέες εκ προοιμίου και μη εποικοδομητικές προϋποθέσεις», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Η Μόσχα κατέθεσε πρόταση για να υπάρξει εκεχειρία, με όρο την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές που έχει προσαρτήσει και βρίσκονται υπό τον έλεγχό της: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζεια και Χερσώνα. Αυτή η πρόταση «μεταφράστηκε» από το Κίεβο ως «απαίτηση για παράδοση νέων ουκρανικών εδαφών» πριν από μια κατάπαυση του πυρός, έχοντας λάβει οδηγίες από τους Ευρωπαίους. Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» αυτές τις απαιτήσεις που στόχο είχαν, όπως ισχυρίζεται, τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.
Είναι σαφές ότι η Μόσχα «πιάνει το νήμα», από τις ίδιες διεκδικήσεις κατά τη διαπραγμάτευση του 2022, αφού επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι , ο οποίος μετείχε και τότε, όταν αποχώρησε και πάλι το Κίεβο.
Η ρωσική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι η Ουκρανία ζήτησε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
«Οι Ρώσοι εκπρόσωποι προβάλλουν απαράδεκτες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα όσα συζητήθηκαν πριν από τη συνάντηση», συμπεριλαμβανομένης «της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διπλωματική πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
«Είναι πιθανό να συμβεί κάτι σήμερα», είπε, «αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα». «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να εργαστούν για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε, σνομπάροντας για μία ακόμη φορά την ρωσική αντιπροσωπεία, λέγοντας ότι δήθεν είναι «αδύναμη», ανίκανη, σύμφωνα με τον ίδιο, να «λάβει μια ουσιαστική απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου».
Η ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, επρόκειτο να διαπραγματευτεί μια άμεση συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανική διπλωματική πηγή.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η Τουρκία ζήτησε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό» στην Ουκρανία, «κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί σε περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Λίγη ώρα πριν, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ζητά «να σταματήσει η σφαγή» στην Ουκρανία πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο.
Τους δικούς του όρους επιμένει να θέτει ο Ζελένσκι
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για την ειρήνη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου και Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Η θέση μας είναι – αν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, πρέπει να ακολουθήσουν ισχυρές κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο X. «Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η ύψιστη προτεραιότητα του Κιέβου είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός… για να σταματήσουν οι σκοτωμοί πρέπει να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία». Είπε ότι εάν η Ρωσία αρνηθεί, θα πρέπει να της επιβληθούν νέες ισχυρές κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού της τομέας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα.
Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν, του Στάρμερ, του Ζελένσκι, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε, στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Τουρκίας, οι τρεις πλευρές «συζήτησαν την σημασία της αναζήτησης ειρηνικής λύσης στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και ο Μάρκο Ρούμπιο «επανέλαβε την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία η σφαγή πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Νωρίτερα, παρουσιάζοντας τις ουκρανικές διαπραγματευτικές θέσεις, ουκρανική διπλωματική πηγή είχε δηλώσει, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ότι η διασφάλιση της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προτεραιότητα στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για την λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ρωσία.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ουκρανοί διαπραγματευτές θα θέσουν το θέμα μίας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία, χρειάζεται να εφαρμοσθεί κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, βιώσιμη και καλά επιτηρούμενη», συνόψισε η ουκρανική διπλωματική πηγή. «Υπάρχει επίσης ανάγκη να εφαρμοσθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας, των κρατούμενων πολιτών και η καθολική ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου».
Ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η ειρήνη με την Ρωσία είναι εφικτή, αν η Μόσχα συμφωνήσει σε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, επιστροφή των απαχθέντων παιδιών και καθολική ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση