Κρίσιμες διαβουλεύσεις έχει στη Μόσχα σήμερα ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το Κρεμ...

Κρίσιμες διαβουλεύσεις έχει στη Μόσχα σήμερα ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το Κρεμλίνο έχει συμφωνία στρατιωτικής σύμπραξης με το Ιράν, αλλά και στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Η Ρωσία προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στα πυρηνικά του Ιράν.
Ο Τραμπ είπε ότι η επίθεση μιας μοίρας βομβαρδιστικών stealth «πήρε τη βόμβα κατευθείαν από τα χέρια [της Τεχεράνης]».
Αλλά ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, διατύπωσε μια δυσοίωνη προειδοποίηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας: «Κανείς δεν ξέρει τι νέες καταστροφές και τι δεινά θα φέρει (η κίνηση αυτή)».

Ο Βασίλι Νεμπέτζια
Μιλώντας χθες, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, ο Αραγτσί δήλωσε πως η χώρα του θα εξετάσει όλες τις πιθανές απαντήσεις στις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον της και πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στη διπλωματία μέχρι να ανταποδώσει.
Εξάλλου ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτραβαντσί δήλωσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM, πως το Ιράν θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο και ότι κανείς δεν μπορεί να του πει τι να κάνει, εφόσον ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των νομικών δεσμεύσεών του.
Ο Πούτιν απάντησε στο ερώτημα «γιατί δεν βοήθησε μέχρι τώρα την Τεχεράνη»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε γιατί η Μόσχα μένει στο περιθώριο αντί να σπεύσει άμεσα να βοηθήσει την Τεχεράνη, ακόμη και μετά την επίθεση των ΗΠΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν .
Ενώ η Ρωσία και το Ιράν διατηρούν στενούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ο Πούτιν δήλωσε ότι προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερος στη σύγκρουση, καθώς μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων ανθρώπων ζει στο Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν δήλωσε: «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία κατοικούν στο Ισραήλ. Σήμερα είναι σχεδόν μια ρωσόφωνη χώρα. Και, αναμφίβολα, το λαμβάνουμε πάντα υπόψη αυτό στη σύγχρονη ιστορία μας».
Στην ίδια εκδήλωση ο Πούτιν αντέτεινε στους επικριτές του που αμφισβήτησαν την αφοσίωση της Ρωσίας προς τους συμμάχους της ότι «είναι προβοκάτορες και οι σχέσεις της Ρωσίας τόσο με τα αραβικά έθνη όσο και με τις ισλαμικές χώρες ήταν φιλικές εδώ και πολύ καιρό, τονίζοντας ότι το 15% του πληθυσμού της Ρωσίας είναι μουσουλμάνοι». Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά την επιχείρηση «Midnight Hammer» των ΗΠΑ, που επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις του Ιράν στο Φορντόου, το Νατάνζ και το Ισφαχάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση