GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Madleen: Απελάθηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ - Η Ρίμα Χασάν κι ακόμη 7 ακτιβιστές αρνούνται να υπογράψουν

Oι ακτιβιστές του Madleen μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ενόψει των επαναπατρισμών τους: «Όσοι αρνηθούν να υπογράψουν τα έγγραφα α...


Oι ακτιβιστές του Madleen μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ενόψει των επαναπατρισμών τους: «Όσοι αρνηθούν να υπογράψουν τα έγγραφα απέλασης και να εγκαταλείψουν το Ισραήλ θα προσαχθούν ενώπιον δικαστικής αρχής, όπως προβλέπει η ισραηλινή νομοθεσία», διαμηνύει η κυβέρνηση.
Η γαλλοπαλαιστινιακής καταγωγής ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα απέλασης από το Ισραήλ και, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, πρόκειται να μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης στην πόλη Γκιμπόν.
Η Χασάν ήταν μέλος του πληρώματος του σκάφους Madleen, που επιχείρησε να προσεγγίσει τη Γάζα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.
Συνολικά, οκτώ από τα δώδεκα μέλη του πληρώματος αρνούνται να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα. Οι τέσσερις που υπέγραψαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, θα αναχωρήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας με ξεχωριστές πτήσεις.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Suhad Bishara - επικεφαλής της νομικής ομάδας Adalah που εκπροσωπεί τους κρατούμενους ακτιβιστές - δήλωσε ότι αρκετοί ενδέχεται να αρνηθούν την απέλαση χωρίς προηγούμενη νομική διαβούλευση.
«Υποθέτουμε πως θα κληθούν να υπογράψουν κάποια έγγραφα», δήλωσε ο Bishara. «Σε αυτή την περίπτωση, θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης στο Ράμλε και θα αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου μετανάστευσης».
Σημειώνεται πως η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ απελαύνεται από το Ισραήλ, σύμφωνα και με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ανάρτησή του στο X, το ΥΠΕΞ κοινοποίησε μια φωτογραφία της Τούνμπεργκ μέσα σε αεροπλάνο. «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναχωρεί από το Ισραήλ με πτήση προς τη Γαλλία», αναφέρει η ανάρτηση.
Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε σήμερα ότι οι έξι Γάλλοι ακτιβιστές δέχθηκαν την επίσκεψη Γάλλων διπλωματών κι ένας από αυτούς δέχθηκε να απελαθεί ήδη από σήμερα.
«Ένας από τους συμπατριώτες μας επέλεξε να υπογράψει το ισραηλινό έντυπο για την απέλασή του με συνοδεία χωρίς να περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης. Αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία ήδη από σήμερα. Οι άλλοι πέντε αρνήθηκαν και η ενδεχόμενη απέλασή τους θα γίνει έπειτα από απόφαση Ισραηλινού δικαστή τις προσεχείς ημέρες», σημείωσε ο υπουργός σε γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς στη Νίκαια.
Ο Μπαρό δεν διευκρίνισε σχετικά με το όνομα του Γάλλου που θα απελαθεί αμέσως.
Πώς αντέδρασαν οι χώρες καταγωγής του πληρώματος του Madleen
Το πλήρωμα του Madleen περιλαμβάνει πολίτες από τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Πώς αντέδρασαν όμως οι χώρες αυτές στην επιδρομή των ισραηλινών αρχών;
Βραζιλία: Η χώρα έχει αποσύρει τον πρέσβη της από το Ισραήλ τον Μάιο του 2024, αλλά δήλωσε πως πρεσβείες γειτονικών χωρών βρίσκονται «σε επιφυλακή» για να προσφέρουν βοήθεια. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να απελευθερώσει άμεσα τα μέλη του πληρώματος και «να άρει αμέσως όλους τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη».
Γαλλία: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να επιτραπεί η άμεση επιστροφή των έξι Γάλλων υπηκόων στη Γαλλία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε πως έχει ζητηθεί να καλυφθούν οι ακτιβιστές από την προξενική προστασία.
Γερμανία: Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «είμαστε σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές για το Madleen» ενώ επιβεβαίωσε πως «προσφέραμε προξενική βοήθεια σε έναν Γερμανό πολίτη».
Ισπανία: Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η Ισπανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Νταν Ποράζ, επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη, σχετικά με την επιδρομή.
Τουρκία: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αναχαίτιση του Madleen από το Ισραήλ ως «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και δήλωσε ότι αυτό «αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το Ισραήλ λειτουργεί ως κράτος-τρομοκράτης».
Ηνωμένο Βασίλειο: Το Madleen έπλεε υπό βρετανική σημαία. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε το Ισραήλ να επιλύσει την αναχαίτιση «με ασφάλεια και αυτοσυγκράτηση» και τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Πηγή: Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *