Ιστορική θεωρείται η μαζική κινητοποίηση για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και την Γάζα που έλαβε χώρα στην Αυστραλία την Κυριακή (...

Ιστορική θεωρείται η μαζική κινητοποίηση για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και την Γάζα που έλαβε χώρα στην Αυστραλία την Κυριακή (3/8), με περισσότερους από 90.000 ανθρώπους να κατακλύζουν τη Γέφυρα του Σίδνεϊ, συμμετέχοντας στην πορεία March for Humanity.
Η μαζική διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της αστυνομίας και της πολιτειακής κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η τελική έγκριση δόθηκε μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη της πορείας, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τους διοργανωτές.
Η πορεία οργανώθηκε από την ακτιβιστική ομάδα Palestine Action Group, με στόχο να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην ανθρωπιστική κρίση του λιμού που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διαδηλωτές βάδισαν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, πανό με συνθήματα όπως March for Humanity: Save Gaza και φωνάζοντας Shame shame Israel, shame shame USA και What do we want? Ceasefire. When do we want it? Now. Η πορεία πραγματοποιήθηκε πάνω στη Γέφυρα του Σίδνεϊ – για πρώτη φορά από το 2023, όταν φιλοξενήθηκε η Πορεία Υπερηφάνειας World Pride.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στην πορεία, αποδεικνύοντας την ευρεία κοινωνική απήχηση της κινητοποίησης. Ένας από τους συμμετέχοντες, ο πατέρας Άλεκ Μπεβίλ, δήλωσε: «Ξέρω ότι είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά μας επηρεάζει και εδώ πάρα πολύ. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πολύ περισσότερο με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.» Συγκρίνοντας μάλιστα τα παιδιά της Γάζας με τον τριών ετών γιο του, ο Μπεβίλ εξέφρασε τον ανθρώπινο πόνο και την αλληλεγγύη που ένιωθε ως γονέας.
Παρόμοια συναισθήματα εξέφρασε και η Ζάρα Γουίλιαμς, η οποία συμμετείχε στην πορεία κρατώντας στην αγκαλιά της το μωρό της, Έιβερι. «Η κυβέρνησή μας δεν έχει επιβάλει καμία σοβαρή κύρωση στο Ισραήλ», ανέφερε. «Δεν μπορούμε απλώς να παραμένουμε αδρανείς ενώ ένας ολόκληρος πληθυσμός λιμοκτονεί δια της βίας.»
Η πορεία ωστόσο δεν στερούνταν αστυνομικής παρουσίας. Στρατιωτικά ντυμένοι αστυνομικοί της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών βρίσκονταν τοποθετημένοι κατά μήκος της γέφυρας, επιβλέποντας την εξέλιξη της εκδήλωσης. Δύο ώρες μετά την έναρξη της πορείας, οι συμμετέχοντες έλαβαν μήνυμα από την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο ανέφερε: «Σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, η πορεία πρέπει να σταματήσει για λόγους δημόσιας ασφάλειας και να αναμένει περαιτέρω οδηγίες.» Το μήνυμα ζητούσε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν την πορεία προς τον βορρά και να επιστρέψουν προς την πόλη με ελεγχόμενο τρόπο.
Η αστυνομία εκτίμησε ότι περίπου 90.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις και που προκάλεσε σοβαρές κυκλοφοριακές διαταραχές. Η Υπηρεσία Μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας προειδοποίησε οδηγούς και επιβάτες να αποφύγουν το κέντρο του Σίδνεϊ, καθώς αναμένονταν σημαντικές καθυστερήσεις στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Palestine Action Group είχε καταθέσει αίτηση για τη διεξαγωγή της πορείας την προηγούμενη Κυριακή, όμως η αστυνομία την απέρριψε, επικαλούμενη ανεπαρκή χρόνο για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης κυκλοφορίας και πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, όπως συνωστισμό και ποδοπατήματα.
Ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς, στήριξε την απόφαση της αστυνομίας και δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Σίδνεϊ να βυθιστεί στο χάος» και πως δεν ήταν δυνατό να υποστηριχθεί διαδήλωση αυτής της κλίμακας και φύσης πάνω στη γέφυρα.
Η αστυνομία κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΝΝΟ για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος, το οποίο τελικά απορρίφθηκε μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη της πορείας. Η Δικαστής Μπελίντα Ριγκ αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν «βάσιμες», αλλά υπογράμμισε ότι ο διοργανωτής Τζος Λις από την Palestine Action Group παρουσίασε «πειστικά» τους λόγους για τους οποίους ήταν αναγκαία μια άμεση απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο διέταξε να κλείσει η Γέφυρα του Σίδνεϊ για την κυκλοφορία οχημάτων και να απαγορευτεί η πρόσβαση σε διάφορους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής της πορείας. Η απόφαση αυτή έδωσε νομική προστασία στους συμμετέχοντες βάσει του Νόμου περί Συνοπτικών Αδικημάτων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με δημόσιες συναθροίσεις, όπως η παρεμπόδιση κυκλοφορίας.
Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνα αποδεκτή. Το Συμβούλιο Εβραίων Αντιπροσώπων της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW Jewish Board of Deputies) εξέδωσε δήλωση στο Instagram εκφράζοντας την «απογοήτευσή» του για την απόφαση που επέτρεψε τη διεξαγωγή της πορείας πάνω στη Γέφυρα του Σίδνεϊ.
Η πορεία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνούς πίεσης προς την Αυστραλία για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Γαλλία, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εκφράσει προθέσεις για αναγνώριση, υπό προϋποθέσεις, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, μιλώντας στο πρόγραμμα 7.30 του ABC, δήλωσε ότι επιθυμεί να δει να πληρούνται οι προϋποθέσεις για διαρκή ασφάλεια του Ισραήλ πριν προχωρήσει η Αυστραλία σε αναγνώριση. Τόνισε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να «ωθήσουν» την Αυστραλία προς μια απόφαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση