GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ μέρα ξημερώνει για τη Γάζα...

Η Γάζα ξυπνάει σε μια μέρα που θα μείνει ως μαύρη σελίδα στην ιστορία της Παλαιστίνης. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πέρα...


Η Γάζα ξυπνάει σε μια μέρα που θα μείνει ως μαύρη σελίδα στην ιστορία της Παλαιστίνης. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πέρασε χθες με 13-0 (αποχές Ρωσίας και Κίνας), δεν είναι απλώς ένα χαρτί – είναι το αποκορύφωμα αμέτρητων "ντιλ" που θυσιάζουν τον λαό της Γάζας στο βωμό γεωπολιτικών συμφερόντων. Αποχές αντί βέτο, τηλεφωνήματα Πούτιν-Νετανιάχου, σχέδια Τραμπ-Σι και η ανοικοδόμηση στα χέρια Παγκόσμιας Τράπεζας και ιδιωτικών "θαύμα" – όλα δείχνουν ένα σενάριο όπου η Παλαιστίνη πουλήθηκε φθηνά. Και η Ελλάδα; Πρόδωσε την ιστορική της αλληλεγγύη για τα δικά της "deal" με Ισραήλ. Ενώ ο Ντάνι Ντάνον (δεξιά) και ο Μάικ Γουάλτζ (αριστερά) χαμογελάνε, ο λαός της Παλαιστίνης θα κλαίει – και με το δίκιο του.
Το Ψήφισμα: «Ειρήνη» με Αμερικανική Σφραγίδα, Αλλά Χωρίς Δικαίωση
Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το αμερικανικό σχέδιο Τραμπ με 13 ψήφους υπέρ και αποχές από Ρωσία-Κίνα – αποφεύγοντας βέτο που θα μπλόκαρε τα πάντα. Το κείμενο προβλέπει Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF) για 2 χρόνια (μέχρι 2027), αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, εκπαίδευση παλαιστινιακής αστυνομίας και "δρόμο" προς παλαιστινιακό κράτος – μόνο αν η Παλαιστινιακή Αρχή "μεταρρυθμιστεί" και η ανοικοδόμηση προχωρήσει. Ο Τραμπ θα ηγηθεί του "Συμβουλίου Ειρήνης" (Board of Peace), που θα ελέγχει ασφάλεια, ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση – ένα "χείριστο σενάριο" για Παλαιστίνιους, όπως λένε αναλυτές, αφού βάζει τη Γάζα υπό αμερικανική κηδεμονία χωρίς να αγγίζει την ισραηλινή ευθύνη.
Η Χαμάς το απέρριψε αμέσως: "Επιβάλλει διεθνή κηδεμονία και στρέφεται κατά της αντίστασης". Ρωσία και Κίνα, με αποχές, κατήγγειλαν "έλλειψη ρόλου για ΟΗΕ" και "πλήρη έλεγχο από ΗΠΑ". Αλλά πίσω από τις αποχές κρύβονται "ντιλ": Η Ρωσία υπέβαλε ανταγωνιστικό σχέδιο για παλαιστινιακό κράτος, αλλά το απέσυρε – πιθανώς λόγω πιέσεων.
Πίσω από τις Κουρτίνες: Τηλεφωνήματα, "Ντιλ" και Πουλημένη Γάζα
Οι αποχές δεν είναι "ουδετερότητα" – είναι προδοσία. Προχθές, Πούτιν και Νετανιάχου μίλησαν τηλεφωνικά για "Γάζα, Ιράν και Συρία" – όχι "άσχετα θέματα", αλλά στρατηγικά "ντιλ" που εξηγούν την αδράνεια Ρωσίας. Ο Τραμπ και ο Σι έχουν τα δικά τους: Η Κίνα απέχει, αλλά επενδύει αλλού (Belt and Road), ενώ ο Τραμπ "πουλάει" το σχέδιο ως "ιστορική νίκη".Η ανοικοδόμηση; Όχι από Ισραήλ, που κατέστρεψε τα πάντα (69.000+ νεκροί, 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι). Το σχέδιο βάζει Παγκόσμια Τράπεζα και ιδιωτικά ινστιτούτα (π.χ. GREAT Trust) να χρηματοδοτήσουν 53-70 δισ. $ – με "προσωρινή μετεγκατάσταση" 2 εκατ. Παλαιστινίων και "εθελοντική" έξοδο 500.000. "Trump Gaza" resorts, gigafactories και "Elon Musk Zones" – ένα "Riviera" πάνω σε ερείπια, που η Χαμάς βλέπει ως "εθνοκάθαρση".
Η Ελλάδα: Από Αλληλέγγυη στην Πρόδοση για "Deal" με Ισραήλ
Η Ελλάδα, με ιστορική φιλοπαλαιστινιακή στάση, πρόδωσε την Παλαιστίνη για στρατηγικά "ντιλ". Απέχει από ψηφίσματα για βοήθεια στη Γάζα (π.χ. Ιούλιος 2025), αρνείται καταδίκη πείνας και ενισχύει στρατιωτικές σχέσεις με Ισραήλ εν μέσω βομβαρδισμών. Ο Μητσοτάκης "συμμαχεί" με Νετανιάχου για όπλα και ενέργεια, αγνοώντας διαμαρτυρίες (Αύγουστος 2025, χιλιάδες στους δρόμους). Στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2025-26), η Αθήνα θα είναι "γέφυρα" – αλλά προς τα πού; Προς Ισραήλ, για "σταθερότητα" ενάντια στην Τουρκία, αφήνοντας Παλαιστίνιους στο έλεος.
Τα Χαμόγελα Ντάνον-Γουάλτζ: Σύμβολο της Προδοσίας
Ο Ισραηλινός πρέσβης Ντάνι Ντάνον (δεξιά) και ο Αμερικανός Μάικ Γουάλτζ (αριστερά) χαμογελάνε στις φωτογραφίες από το ψήφισμα – σύμβολο της "νίκης" τους. Ο Ντάνον: "Αποστρατιωτικοποίηση Χαμάς με κάθε τρόπο". Ο Γουάλτζ: "Hamas δεν κυβερνά πια Γάζα". Ενώ αυτοί γιορτάζουν, η Γάζα πνίγεται σε λύματα, πείνα και πλημμύρες – 69.000 νεκροί, 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι.
Στα social, η οργή φουντώνει: "Πουλήθηκε η Γάζα για Τραμπ 'Riviera'" (@IhabHassane, 17/11, 27 likes). Η Παλαιστίνη κλαίει, αλλά η αντίσταση ζει. Αύριο, η Γάζα θα δείξει – με δάκρυα και αγώνα.
Πηγές: Guardian, NBC, UN News, Reuters, CNN, Wikipedia, Al Jazeera, X posts.
---------------------------------
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε χθες Δευτέρα με ψηφοφορία του υπέρ του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ιδίως την ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης, υπό πίεση της Ουάσιγκτον, που προειδοποιούσε εναντίον του κινδύνου επανέναρξης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεκατρία κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισαν το κείμενο, το οποίο ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μάικ Γουόλτς χαρακτήρισε «ιστορικό και εποικοδομητικό».
Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν.
Το αμερικανικό κείμενο, το οποίο τροποποιήθηκε επανειλημμένα σε λεπτές διαπραγματεύσεις, «ενστερνίζεται» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που επέτρεψε να τεθεί σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα όπου μαινόταν για πάνω από δύο χρόνια ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Η Χαμάς απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απέρριψε την καταρτισθείσα από τις ΗΠΑ απόφαση την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες Δευτέρα και η οποία ενστερνίζεται το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως παραβιάζει δικαιώματα των Παλαιστινίων και σκοπό έχει την επιβολή διεθνούς κηδεμονίας στον θύλακα, κάτι που απορρίπτουν οι πολίτες και οι παρατάξεις της αντίστασης.
«Η ανάθεση σε διεθνή δύναμη καθηκόντων και ρόλων στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού της αντίστασης, της στερεί την ουδετερότητα και τη μετατρέπει σε μέρος στη σύγκρουση, το οποίο δρα υπέρ της κατοχής», τόνισε το κίνημα σε ανακοίνωσή του.
Ο Τραμπ εκφράζει ικανοποίηση
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε χθες Δευτέρα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης με την οποία ενστερνίζεται το σχέδιο που έχει εισηγηθεί για τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς θα φέρει κατ’ αυτόν «περισσότερη ειρήνη στον κόσμο».
«Αυτή θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες εγκρίσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, ευχαριστώντας ονομαστικά τις 15 χώρες που είναι μέλη του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες επέλεξαν να απέχουν στην ψηφοφορία — ή αλλιώς να μην ασκήσουν το βέτο που διαθέτουν.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *