GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μάχη για τη ζωή της δίνει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί...

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σήμερα σε ιρανικό νοσοκομείο μετά τη μεταφορά της εκεί από τη ...


Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σήμερα σε ιρανικό νοσοκομείο μετά τη μεταφορά της εκεί από τη φυλακή, έπειτα από μεγάλη επιδείνωση της υγείας της.
Ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, που απένειμε στη Μοχαμαντί το βραβείο για το 2023, είχε εκφράσει ανησυχία την Πέμπτη για την επιδεινούμενη κατάσταση της Ιρανής ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία υπέστη καρδιακή προσβολή στη φυλακή.
Η 54χρονη Μοχαμαντί κέρδισε το βραβείο ενώ βρισκόταν στη φυλακή για την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της κατάργησης της θανατικής ποινής στο Ιράν.
Το Ίδρυμα Ναργκές Μοχαμαντί ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε την Παρασκευή, στον ιστότοπό του ότι «διακομίστηκε επειγόντως σήμερα σε νοσοκομείο στη Ζανζάν έπειτα από δραματική επιδείνωση της υγείας της, μεταξύ των οποίων δύο επεισόδια πλήρους απώλειας συνείδησης και σοβαρή καρδιακή κρίση».
Η μεταφορά της στο νοσοκομείο ήταν «αναπόδραστη ανάγκη αφού οι γιατροί της φυλακής έκριναν πως η κατάστασή της δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί επί τόπου», ανέφερε.
Μη σταθερή η κατάστασή της
Σε επικαιροποιημένη ανάρτηση το ίδρυμα ανέφερε ότι παραμένει σε μη σταθερή κατάσταση και της χορηγείται οξυγόνο. Κάλεσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη για εξετάσεις και εξειδικευμένη θεραπεία.
Η Μοχαμαντί καταδικάστηκε ξανά σε φυλάκιση 7,5 ετών, ανέφερε το ίδρυμα τον Φεβρουάριο, μερικές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύσουν τον πόλεμό τους εναντίον του Ιράν. Η Επιτροπή Νόμπελ είχε καλέσει τότε την Τεχεράνη, να την αφήσει ελεύθερη αμέσως.
Συνελήφθη τον Δεκέμβριο, αφού κατήγγειλε τον θάνατο ενός δικηγόρου, του Χόσροου Αλικόρντι. Ο Εισαγγελέας Χασάν Χεματιφάρ είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους, ότι έκανε προκλητικά σχόλια στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Αλικόρντι.
Την  Παρασκευή, το πρωί, η Μοχαμαντί λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας, σύμφωνα με το ίδρυμα. Έπειτα από πολλές κρίσεις εμέτου, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε ιατρική μονάδα της φυλακής προκειμένου να της γίνει επείγουσα ενδοφλέβια έγχυση.
Η ακτιβίστρια, που έχει υποβληθεί σε τρεις αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, αντιμετωπίζει «απευθείας και άμεση» απειλή στο δικαίωμά της στη ζωή, ανέφερε η οικογένειά της. «Ζητάμε να αποσυρθούν αμέσως όλες οι κατηγορίες και οι ποινές που της έχουν επιβληθεί για την ειρηνική εργασία της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα να ακυρωθούν χωρίς όρους».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *