Αιχμές για ελληνοτουρκικά, υποκλοπές και Δικαιοσύνη περιελάμβανε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου...
Αιχμές για ελληνοτουρκικά, υποκλοπές και Δικαιοσύνη περιελάμβανε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη με τίτλο «Η νέα παγκόσμια τάξη – Το δίκαιο της ισχύος». Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα και τη θέση της μέσα στο νέο πολυπολικό διεθνές σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα οφείλει να προσαρμόσει τη στρατηγική της στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα ζητήματα για το κράτος δικαίου υπογραμμίζοντας ότι οι «παράνομες ή τυπικά νομιμοφανείς παρακολουθήσεις πλήττουν επίσης τη Δημοκρατία. Το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα είναι η διευρυνόμενη βεβαιότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ότι οι θεσμοί, πρωτίστως μάλιστα η Δικαιοσύνη ως το θεμέλιο της ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας, χειραγωγούνται» σημείωσε.Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «προμαχώνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νοτιοανατολικά της σύνορα, απέναντι τόσο στην τουρκική επεκτατικότητα όσο και σε ευρύτερες γεωπολιτικές απειλές που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πληροφορίες περί νομοθετικής κατοχύρωσης της «Γαλάζιας Πατρίδας» από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» το σχετικό σχέδιο νόμου που, όπως είπε, επιχειρεί να μετατρέψει το αναθεωρητικό αυτό δόγμα σε επίσημη κρατική πολιτική δεσμευτική για όλες τις επόμενες κυβερνήσεις της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, η εξέλιξη αυτή συνιστά σαφή απόδειξη ότι η Τουρκία προωθεί «μεθοδικά και συστηματικά» την αναθεωρητική της ατζέντα και επιχειρεί να δημιουργήσει ευνοϊκά τετελεσμένα στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε ευθέως ζήτημα αποτελεσματικότητας της πολιτικής των «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Πρέπει να μας προβληματίσει η αποτελεσματικότητα της πολιτικής των “ήρεμων νερών”», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια αποφυγής εντάσεων ενδέχεται να παρερμηνεύεται από την Άγκυρα ως υποχωρητικότητα της Ελλάδας στην άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι απαιτείται πιο ενεργή και επίμονη δημόσια διπλωματία προς εταίρους και συμμάχους, ώστε να αναδεικνύεται με σαφήνεια «το αδιανόητο των τουρκικών βλέψεων και το μέγεθος της τουρκικής επεκτατικότητας και επιθετικότητας».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «κανείς στην Ελλάδα δεν προσφέρεται για εκπτώσεις σε ζητήματα διεθνώς κατοχυρωμένων δικαίων και δικαιωμάτων της χώρας».
Η εικόνα των δύο πρώην πρωθυπουργών (Καραμανλή και Σαμαρά) στην ίδια εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει το τελευταίο διάστημα αυξημένη κινητικότητα, η οποία για πολλούς συνδέεται με σενάρια περί ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, χωρίς ο ίδιος να έχει δώσει μέχρι στιγμής σαφείς απαντήσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον φέρουν να δημιουργεί νέο κόμμα, ωστόσο απέφυγε να κάνει δηλώσεις και προσπέρασε χαμογελώντας τους δημοσιογράφους.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, και οι: Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Σκρέκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Βλάχος, Διονύσης Σταμενίτης, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στην εκδήλωση

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μιχάλης Παπαδόπουλος

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου

Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης

O κ. Μάξιμος Σενετάκης

Ευάγγελος Καλπαδάκης, Κων/νος Αρβανιτόπουλος και Κων/νος Φίλης

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης



Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς

Ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση