GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Marfin: «Δεν υπάρχει ταυτοποίηση» υποστηρίζει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων

Στη θέση ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Marfin δεν περιλαμβάνει ταυτοποίηση των κατηγορουμένων με τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο φωτο...


Στη θέση ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Marfin δεν περιλαμβάνει ταυτοποίηση των κατηγορουμένων με τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο φωτογραφικό υλικό της εμπρηστικής επίθεσης του 2010 επέμειναν οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν από τις απολογίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι συνήγοροι Aννυ Παπαρρούσου και Θανάσης Καμπαγιάννης, καθώς και ο Δημήτρης Κατσαρής, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει κατηγορούμενο σε προηγούμενη δικογραφία για την ίδια υπόθεση που κατέληξε σε αθώωση.
Η υπερασπιστική γραμμή
Οι τοποθετήσεις των συνηγόρων σκιαγράφησαν σε μεγάλο βαθμό την υπερασπιστική γραμμή που αναμένεται να ακολουθηθεί αύριο ενώπιον της ανακρίτριας: αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της δικογραφίας, του ανώνυμου ηλεκτρονικού μηνύματος που αποτέλεσε το έναυσμα της έρευνας και των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί από το φωτογραφικό υλικό της επίθεσης.
Κατά την υπεράσπιση, το βασικό αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης στηρίζεται σε ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα και σε εκθέσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίες -όπως ανέφεραν- δεν καταλήγουν σε ασφαλή αναγνώριση των προσώπων που καταγράφονται στις φωτογραφίες και τα βίντεο της επίθεσης.
Δεν απάντησαν για την παρουσία στον χώρο
Ερωτηθέντες από δημοσιογράφους εάν οι κατηγορούμενοι αποδέχονται έστω την παρουσία τους στον χώρο των επεισοδίων εκείνης της ημέρας, απέφυγαν να απαντήσουν, παραπέμποντας ουσιαστικά στις αυριανές απολογίες.
Ο Δημήτρης Κατσαρής συνέκρινε το επίμαχο e-mail με το ανώνυμο σημείωμα που είχε αξιοποιηθεί σε προηγούμενη δικογραφία, ενώ έκανε αναφορά και σε ανώνυμο τηλεφώνημα του 2020 που, σύμφωνα με τον ίδιο, κατονόμαζε διαφορετικά πρόσωπα ως δράστες της επίθεσης, χωρίς ωστόσο εκείνη η έρευνα να οδηγήσει σε ποινικές εξελίξεις.
Αιχμές άφησαν και για το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος, το οποίο φέρεται να έφτασε στα γραφεία της ΔΑΟΕ πριν από λίγους μήνες και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σκέφτηκα πάρα πολύ κύριε εισαγγελέα πριν σας στείλω αυτή την επιστολή. Δεκαέξι χρόνια κρατώ μέσα μου ένα μυστικό που δεν με αφήνει να ηρεμήσω».
Οι αιχμές για τη δικογραφία
Από την πλευρά της, η Αννυ Παπαρρούσου υποστήριξε ότι η υπόθεση της Marfin «επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί για λόγους άλλους από την ανεύρεση της αλήθειας», αποδίδοντας πολιτικά χαρακτηριστικά στη χρονική συγκυρία της υπόθεσης και στον δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν.
Η ίδια αμφισβήτησε την αξιοπιστία της δικογραφίας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα εκκινεί από μία ανώνυμη πληροφορία, η οποία, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να ελεγχθεί ως προς την προέλευση και την αξιοπιστία της. Επίσης δεν έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία η μαρτυρική κατάθεση του προσώπου που φέρεται να παρείχε τα κρίσιμα στοιχεία στις αρχές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε έναν εκ των κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι «για τρίτη φορά λαμβάνει το νούμερο 8 στην κατανομή που έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ.», προσθέτοντας ότι επιχειρείται εκ νέου η αντιστοίχιση του συγκεκριμένου αριθμού με το ίδιο πρόσωπο.
Ο έτερος συνήγορος, Θανάσης Καμπαγιάννης, αναγνώρισε ότι οι οικογένειες των θυμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν δικαιοσύνη για την τραγωδία της Marfin, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία «θεμιτή αξίωση». Υποστήριξε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» γύρω από την υπόθεση, ενώ επισήμανε ότι έχει καλλιεργηθεί δημόσια η εικόνα πως η υπόθεση έχει ήδη εξιχνιαστεί, κάτι που, όπως τόνισε, συνιστά «παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας».
Παράλληλα, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς περί ταύτισης σωματοδομών και αναγνώρισης προσώπων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ταυτοποίηση των προσώπων με αυτά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες».
Χρησιμοποιώντας μάλιστα την εικόνα μιας πυραμίδας για να περιγράψει την αξιολόγηση του φωτογραφικού υλικού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν στην κορυφή βρίσκεται η ταύτιση και στη βάση ο αποκλεισμός, τότε τα πρόσωπα της υπόθεσης βρίσκονται κάπου στη μέση της πυραμίδας».
Στη συνέντευξη παρενέβη και ο Γιώργος Π., ο οποίος είχε κατηγορηθεί σε προηγούμενη φάση της έρευνας και στη συνέχεια αθωώθηκε, περιγράφοντας ως «πέντε χρόνια ακραίας ταλαιπωρίας» την εμπλοκή του με την υπόθεση.
Η σύλληψη της 46χρονης και η διαδικασία έκδοσης
Στο περιθώριο της συνέντευξης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σύλληψη της 46χρονης κατηγορούμενης στη Βρετανία. Η γυναίκα συνελήφθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Gatwick, όπου εργάζεται, ενώ επρόκειτο να επιβιβαστεί στην πρώτη πρωινή πτήση της EasyJet με προορισμό την Αθήνα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η ίδια είχε ήδη εκφράσει την πρόθεση να επιστρέψει αυτοβούλως στην Ελλάδα και να τεθεί στη διάθεση των αρχών, επιμένοντας ότι αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *