GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυκλοθυμικό σαν τον Έλληνα...

.. ...το ελληνικό χρηματιστήριο! . Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Οικονομολόγος - Συγγραφέας .. Τι είναι άραγε αυτό που ανεβάζει και κατεβ...



..


...το ελληνικό χρηματιστήριο!

.

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Οικονομολόγος - Συγγραφέας




..

Τι είναι άραγε αυτό που ανεβάζει και κατεβάζει τις μετοχές; Οι τιμές τους, επηρεάζονται από την προσφορά και τη ζήτηση λένε όσοι ξέρουν. Σε αυτό το σημείο, η κλασική οικονομική θεωρία συμφωνεί με την συμπεριφοριστική ( Behavioral finance). Νέες πληροφορίες, προοπτικές κερδών και καλές προοπτικές ανάπτυξης είναι αυτά που επηρεάζουν θετικά τις τιμές λένε οι της κλασικής σχολής. Η απληστία και ο φόβος είναι αυτά που επηρεάζουν τις τιμές λένε οι της συμπεριφοριστικής σχολής. Δε γνωρίζω ποιοι έχουν δίκαιο, γι αυτό άλλωστε δεν παίζω και στο χρηματιστήριο, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο ελληνικό ΧΑΑ οι δεύτεροι έχουν δίκαιο. Πως αλλιώς να εξηγήσεις πως τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ενώ πέφτει ο γενικός δείκτης στα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου στην Αθήνα ανεβαίνει και τανάπαλιν. Η ρήση «αγόραζε όταν όλοι πουλάνε, πούλα όταν όλοι αγοράζουν», είναι πολύ σοφή και θα ήταν σοφότερη και πρακτική αν γνωρίζαμε πότε θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν όλοι οι άλλοι. Μέχρι τότε, είναι φρόνιμο να είναι κανείς συντηρητικός πηγαίνοντας με το ρεύμα και ποτέ κόντρα σε αυτό. Αγοράζοντας όταν ανεβαίνει ο γενικός δείκτης και πουλώντας όταν πέφτει, σπανίως χάνει κανείς. Οι περισσότεροι χάνουν λόγω της απληστίας τους. Ομολογώ πως οι γνώσεις μου γύρω από τα χρηματιστήρια είναι περιορισμένες. Γνωρίζω όμως πολλούς «ειδικούς»που έχουν χάσει στο χρηματιστήριο τα πάντα. Η συμβολή μου σε όλους εκείνους που παίζουν αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες οικονομικές γνώσεις, θα περιοριστεί στο να τους μεταφέρω κάποιες νέες πληροφορίες ή ειδήσεις, όπως λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα λοιπόν με το World Wealth Report, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, «οι διεσεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου, έχουν αρχίσει ήδη από το 2007, να εγκαταλείπουν τις αβέβαιες επενδύσεις και την επιθετική πολιτική. Αρχίζουν να αναδιπλώνονται και να προσανατολίζονται στην επένδυση σε σταθερές αξίες ακόμη και σε ρευστό γεμίζοντας τα ιδιωτικά χρηματοκιβώτιά τους με ζεστό χρήμα». Οι άνθρωποι ξέρουν σίγουρα κάτι παραπάνω από εμάς. Ενώ δηλαδή εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του ανυποψίαστου αφελή εκείνοι προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη μεγάλη κρίση.

Το παράδοξο είναι, πως ενώ στις καθημερινές δραστηριότητές μας οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε πρακτικοί, ρεαλιστές και υπερασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια τα ατομικά μας συμφέροντα, όταν φτάσουμε σε μεγάλα θέματα που μας αφορούν όλους, αποδεικνυόμαστε σκανδαλωδώς εύπιστοι και αφελείς, αδύναμοι να συλλάβουμε τη συνολική εικόνα. Σε θέματα οικονομίας, ακόμη και οικονομολόγοι, δεσμώτες της εξειδίκευσης, δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας και αναπαράγουμε τις ανοησίες που είπαν κάποιοι δήθεν διάσημοι οικονομολόγοι. Ετσι, όταν οι ανοησίες επαναληφθούν από πολλούς και δη οικονομολόγους ή πολιτικούς, οι περισσότεροι πολίτες τις εισπράττουν σαν τις απόλυτες αλήθειες.

Σε φύλλο της εφημερίδας «Metro» της 8.1.08, είχα δημοσιεύσει ένα ολοσέλιδο οικονομικό άρθρο για τις προβλέψεις του 2008, που σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υπεραισιόδοξα άρθρα προβλέψεων των Γκαργκάνα και Αλογοσκούφη, έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου. Σίγουρα δεν ξέρω περισσότερα οικονομικά από τους παραπάνω. Εγώ όμως δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα. Αυτή είναι η διαφορά. Μετά από αυτό το άρθρο περιμένω πάλι να «μου την πέσουν οι συνήθεις ανώνυμοι ύποπτοι-χρηματιστές, που ζουν από τους ανώνυμους-άσχετους παίχτες.


------------------------------------------

7 σχόλια

  1. to elliniko xrimatistirio paei xeri xeri me ta ksena. an den mporeis na to katalaveis, pigene pali sto dimotiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χρηματιστηριο ειναι τζογος.
    Οι πονηροι που εχουν τις "ενδον" πληροφοριες ΠΑΝΤΑ κερδιζουν...

    Και χαμενοι ΗΤΑΝ ,ΕΙΝΑΙ και θα ειναι εις τον αιωνα τον απαντα οι μαλακες, οι "μικροεπενδυτες"!!

    Ενας "λεφτας" εχει τον τροπο να ανεβο-κατεβαζει τις τιμες των μετοχων,"πουλωντας η αγοραζοντας" .
    Ο "μικρος" ειναι χαμενος απο χερι..

    Γιατι "πονταρει" στα τυφλα..

    Υπαρχει μια μικρη πιθανοτητα να "κερδισει" οταν κατα τυχη "ακολουθησει" το παιγνιδι του "μπεζαχτα" "της μπαγκας" ,δηλαδη να αγορασει και να πουλησει την ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ που ο "κανων το παιχνιδι λεφτας" ,αγοραζει και πουλαει..

    Αλλα αυτο λεγεται "ρεντα".
    Στην τελικη ειναι "σφαγμενος"..

    Μακρια ρε απο κει...
    Μπατιρακοι μαθετε μια αληθεια:
    "Κανεις δεν μοιραζει λεφτα"!!
    Παρτε το χαμπαρι και ξεκολλατε!~!!!

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Οι εργαζόμενοι στη VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ζουν τις τελευταίες ημέρες ένα πρωτόγνωρο κύμα εργοδοτικής τρομοκρατίας. Διαφαίνεται σχέδιο της Διοίκησης για μαζική μείωση προσωπικού, που για να μην γίνει με παράνομες απολύσεις, συγκαλύπτεται με δήθεν «οικιοθελείς» αποχωρήσεις. Έτσι δεκάδες συνάδελφοι έχουν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν από την εταιρεία, υπό τον εκβιασμό της απόλυσης. Οι υποχρεωτικές «παραιτήσεις» γίνονται αδιακρίτως σε παλιούς και νέους συναδέλφους από διάφορα τμήματα.

    Η πίεση που ασκείται στους συναδέλφους είναι πολύ μεγάλη και έχει στηθεί επιμελώς σκηνικό τρομοκράτησης. Κλιμάκιο του τμήματος προσωπικού με τον εκάστοτε διευθυντή περιοδεύει στα αντίστοιχα τμήματα και, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, ξεδιαλέγει συναδέλφους και τους καλεί να υπογράψουν την απόλυση ή την παραίτησή τους.

    Αυτές οι πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές αποτελούν πρόκληση για μια πολυεθνική εταιρεία με τεράστια κέρδη, που έχει ως κεντρικό της σύνθημα το «Πάθος για τους ανθρώπους της» (ενν. υπαλλήλους της). Αυτά τα κέρδη έχουν βγει από την δική μας εργασία. Επιπλέον, η μείωση προσωπικού γίνεται σε μια περίοδο, όπου ο όγκος της δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πανθομολογούμενες.


    - Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στο κλίμα τρομοκρατίας, να μην υπογράψουν καμία παραίτηση ή απόλυση.

    - Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και ΜΜΕ, να μας συμπαρασταθούν έμπρακτα δημοσιοποιώντας το πρόβλημα, ώστε η διοίκηση να υποχρεωθεί να σταματήσει την αδικία που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων.


    Μπορείτε να αποστείλετε φαξ στην Διοίκηση της Εταιρείας στο 210 67.03.200

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ Επικοινωνία: ergazomenoi_vodafone@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. alllhost@gmail.com
    (GRSEX 66.197.222.181) σε καταγγείλαμε στη Google, στις Ελληνικές και Αμερικανικές αρχές για παιδική πορνογραφία.


    alllhost@gmail.com
    (GRSEX.com 66.197.222.181) email address is alllhost@gmail.com.
    He's hosting and promoting minors pornographic content.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όποιος βλέπει το χρηματιστήριο σαν βραχυπρόθεσμο τζόγο είναι καταδικασμένος να τρώει φάπες.
    Αντίθετα, όποιος ρίξει μια ματιά στη λεγόμενη "μερισματική απόδοση"¨των μεγάλων εταιρειών, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι πολλές απ' τις σημερινές τιμές μετοχών αντιπροσωπεύουν απίστευτες ευκαιρίες.
    Ευκαιρίες άμεσου πλουτισμού; Σε καμία περίπτωση! Σίγουρα όμως ευκαιρίες για μια σοβαρή μεσοπρόθεσμη επένδυση εφόσον δεν έχεις ανάγκη άμεσης πρόσβασης στο κεφάλαιό σου.
    Τώρα για το σε τι ποσοστά επενδύουν στο χρηματιστήριο, τη γη, τα μετρητά κτλ τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι, είναι απλώς υπερβολικά έξυπνοι ή/και απασχολημένοι για να το δημοσιεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος βλέπει το χρηματιστήριο σαν βραχυπρόθεσμο τζόγο είναι καταδικασμένος να τρώει φάπες.
    Αντίθετα, όποιος ρίξει μια ματιά στη λεγόμενη "μερισματική απόδοση"¨των μεγάλων εταιρειών, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι πολλές απ' τις σημερινές τιμές μετοχών αντιπροσωπεύουν απίστευτες ευκαιρίες.
    Ευκαιρίες άμεσου πλουτισμού; Σε καμία περίπτωση! Σίγουρα όμως ευκαιρίες για μια σοβαρή μεσοπρόθεσμη επένδυση εφόσον δεν έχεις ανάγκη άμεσης πρόσβασης στο κεφάλαιό σου.
    Τώρα για το σε τι ποσοστά επενδύουν στο χρηματιστήριο, τη γη, τα μετρητά κτλ τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι, είναι απλώς υπερβολικά έξυπνοι ή/και απασχολημένοι για να το δημοσιεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση