GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μοναξιά...

...βλάπτει σοβαρά την υγεία Η μοναξιά - σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα- μπορεί να είναι το ίδιο επιζήμια όσο το κάπνισμα ή η παχυσαρ...

...βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η μοναξιά - σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα- μπορεί να είναι το ίδιο επιζήμια όσο το κάπνισμα ή η παχυσαρκία, καθώς μπορεί να κάνει κάποιον δυστυχισμένο και να βλάψει παράλληλα τη σωματική και νοητική του υγεία.
Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας John Cacioppo, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Cognitive Neuroscience" δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, η μοναξιά «υποσκάπτει» την υγεία και μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά με το κάπνισμα. Το αίσθημα κοινωνικής απόρριψης ή απομόνωσης αυξάνει...
την πίεση του αίματος, το επίπεδο του άγχους (η μοναξιά αυξάνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη), εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, κατάθλιψης και αϋπνίας. Από την άλλη, μειώνει το επίπεδο της θέλησης και επιμονής, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την ικανότητα κάποιου να ακολουθεί ένα υγιεινό στιλ ζωής.
Η μοναξιά, κατά τον Cacioppo, μειώνει γενικά τον έλεγχο που ασκεί κάποιος στη ζωή του και αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία του. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η κοινωνικότητα έχει εξελικτικές ρίζες. Όπως ο φυσικός πόνος λειτουργεί ως σήμα για αλλαγή συμπεριφοράς από τον πάσχοντα, έτσι και και η μοναξιά (κοινωνική απομόνωση), σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, αναπτύχθηκε εξελικτικά ως σήμα για αλλαγή συμπεριφοράς, ώστε να αποκατασταθούν οι κοινωνικοί δεσμοί.
Ο Cacioppo, μαζί με τον καθηγητή ψυχολογίας και ψυχιατρικής Jean Decety, υποστηρίζουν μία νέα προσέγγιση της ψυχολογίας, καθώς και της λεγόμενης «κοινωνικής νευροεπιστήμης». Οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως «η επιστήμη του 21ου αιώνα μπορεί και πρέπει να γίνει όχι μόνο η επιστήμη της φανερής συμπεριφοράς ή η επιστήμη του νου, αλλά επίσης η επιστήμη του εγκεφάλου».
Το νέο επιστημονικό ρεύμα, μελετώντας τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς και τα κυκλώματα των κυττάρων του εγκεφάλου (νευρώνων), προσπαθεί να βασίσει σε νευρωνικές βάσεις τις ψυχολογικές λειτουργίες, θεωρώντας ότι αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του έργου του Κάρολου Δαρβίνου, που θεωρούσε τον εγκέφαλο προϊόν της εξέλιξης και ότι η ψυχολογία συνεπώς πρέπει να έχει ως θεμέλιο τον εγκέφαλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια

  1. Η μιση ευθυνη για ολα τα κακα που μας συμβαινουν βαρυνουν ΚΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ 'ΜουΜουΕ' και τα τσογλανια που τα επανδρωνουν και νομιζουν οτι ειναι δημοσιογραφοι. ΑΥΤΟΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ - ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ την κοινη γνωμη, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ) να βρουμε τι ειναι και απο που προερχεται και να κοινοποιουμε συνεχεια αυτην την ΛΙΣΤΑ καιγοντας τα ττσογλανια αυτα ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩΟΥ ΚΑΙ ΑΝΗΞΕΡΟΥ ΛΑΟΥ.

    Ξεκιναω με τον μαλακα τον ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ που ειναι λυσσασμενος πασοκτζης και η μονη εφημεριδα που εγραψε ηταν το κομματικο εντυπο του πασοκ 'Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ' αυτος ο μαλακας ανελαβε εργολαβικα 'να μας ενημερωνει'...

    Ο καλοπληρωμενος και 'μη μου απτου' ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ηταν ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) και μαλλον εξακολκουθει να ειναι (αυτος που βαρυνεται με το εγληματικο φιασκο του ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΣΟΡΙΝ με την υποτιθεμενη παρεμβαση του να τον πεισει.. - αυτον που απι 2 ημερες διαφημιζε οτι ειχε βρει και εχει αποκλειστικη συνεντευξη με εκεινον που ειχε κερδισει το κρατικο λαχειο ... και αποδειχτηκε στο τελος οτι ηταν τρελλος και τον δουλευε...) τωρα μας 'ενημερωνει' και αυτος..

    ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ = ηταν οργανωμενος ΜΑΟΙΚΟΣ , και επι χρονια ΒΑΣΙΛΙΚΑ αμοιβομενος στην ΕΡΤ

    ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ 6-10 το πρωι) ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΝΕ
    τωρα ανελαβε και αυτος να μας 'ενημερωνει'..

    ΒΕΡΥΚΙΟΣ = εκτος απο βλακας (φαινεται) κατα δηλωση του ηταν και αυτος στην.. ΚΝΕ... τωρα μσς ενημερωνει με γουρλωμενα ματια απο το ... πενταγωνο... ΗΜΑΡΤΟΝ !

    ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (ΑΛΦΑ) κατα δηλωση του ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, οπως ειπε 'οχι πασοκ αλλα αριστερος' κταλαβαινετε ολοι ποσο αδολα και αυτος μας 'ενημερωνει' ...

    ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ , τι να πει κανενας γιαυτην την ποντικομουρα που φιγουραρει παντοτε στα πρωτα ονοματα να 'στολισει' τα ψηφοδελτια του αγαπημενου της ΠΑΣΟΚ.. μεχρι τωρα δεν μπηκε γιατι απαιτει 'επικρατειας'... θα την βρειτε παντα παντρεμενη με καποιον παμπλουτο... πχ ΜΠΟΥΤΟΣ ,ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΤΕΩΣ..) και τωρα ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ βεβαιως βεβαιως..

    ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ (γνωστη και σαν τρελλοπρετεντερω) Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ πιο ΣΗΜΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΦΝΗ (συζυγο ΣΗΜΙΤΗ) στο σπιτι του στην πελοπονησσο γινανε ουκ ολιγα απο τα πιο ενδιαφεροντα και 'κλειστα' πρασινα μιτινγκ.. και αυτος .. μας 'ενημερωνει'...

    ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ = ηταν οργανωμενος στην ΚΝΕ , σημερα βεβαια κατοικει στα βορεια προαστεια... ανεβηκαν οι δουλειες...

    ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ = ακροαριστερος γνωστος απο την θητεια του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΨΗ... ΤΙ να πει κανεις , μονο να αναφερει οτι ειναι γυιοι του ΚΑΨΗ του ΠΑΣΟΚ (ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ 'ΝΕΡΟΥΛΑ' οταν μετα μανιας ανεδειξε και επεμενε στα ΝΕΑ για το θαυματουργο νερο του ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ) 'δημοσιογραφοι' και αυτοι..

    ΤΡΑΓΚΑΣ = αυτος ΜΟΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ....και οι αμερικανοι τωρα τελευταια δεν θελουν την ΔΕΞΙΑ κανουν καλυτερες δουλειες με την ΑΡΙΣΤΕΡΑ....

    ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ = τι να πω γιαυτο το κομματοσκυλο του ΠΑΣΟΚ ? ειναι τοσο βδελυρος που και στο ΠΑΣΟΚ πια δεν τον θελουν γιατι τους βρωμιζει και εκει..

    το διδυμο ( με τις χαριτωμενιες του) της ΕΡΤ τα πρωινα (λυριτζης και οικονομου..) ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΟΤΙ και αυτοι σημερα πετανε πετρες (ηταν τοτε που οι κουκουλοφλωροι σπασανε στο ξυλο καποιον δημοσιοκαφρο απο το ΜΕΓΚΑ..) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥς ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΛΩΡΟΥΣ.....ναι ειναι η κρατικη τηλεοραση..

    προσθεστε και ΕΣΕΙΣ αλλους... ΝΑ ΔΟΥΜΕ ολοι ΤΙ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ... ΚΑΙ μας 'ενημερωνουν ακριβοδικαια'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι παπαριες γρφετε ρε μαγκες,η μοναξια ειναι η καλυτερη παρεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν από την κρίση ο νεοέλληνας φοβόταν να μείνει μόνος του και έτρεχε σε κάθε ντίμπι-ντάϊ να βρει παρέα και να "διασκεδάσει.
    Τώρα αναγκαστικά μαζεύτηκε στο σπίτι του γιατί δεν του φτάνουν τα λεφτά.
    Τώρα υπάρχει ελπίδα να συγκεντρωθεί στον εσωτερικό του κόσμο, να σκεφθεί που πηγαίνει η ζωή του και να προβληματιστεί.
    Για να αρέσει σε κάποιον η μοναξιά πρέπει να τα έχει βρει με τον εαυτό του και να μην περιμένει τους άλλους να γεμίσουν την άδεια ύπαρξή του.
    Οι κοινωνικές σχέσεις φθείρουν, η αυτοσυγκέντρωση βοηθά.
    Αυτό που έχει αξία είναι η στενή οικογένεια έίτε λέγοται γονείς,είτε παιδια είτε συντροφος όλα τα άλλα είναι σπατάλη χρόνου.
    ΄Η μάλλον για να θυμηθούμε τα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ:
    "Σ΄αυτήν εδώ τη ζήση,
    σίγουρο καταφύγιο
    ποτέ μη στοχαστείς.
    Το χέρι πούπιασες σφιχτά
    λέγε στον εαυτό σου,
    πως κάποτε να σε χτυπά
    μπορεί και να το δεις."
    ΄Ολα αυτά δεν ισχύουν βέβαια στην περίπτωση αληθινής φιλίας και όχι απλών κοινωνικών σχέσεων.
    Αλλά πόσες τέτοιες φιλίες υπάρχουν
    στις μέρες μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις γνωρίζουμε αυτές τις περίφημες επιστημονικές έρευνες.
    ΄Οπως την περιβόητη "επιστημονική" έρευνα που έλεγε ότι η αποχή από το σεξ δημιουργεί πρόβλημα στον προστάτη
    και μας έκανε για χρόνια να το πιστεύουμε και τώρα νεώτερη έρευνα το ανασκευάζει αυτό και αναφέρει ότι το υπερβολικό σεξ (ακόμα και ο αυνανισμός) είναι αυτά που βλάπτουν τον προστάτη.
    Τι να πιστέψει πια κανένας. Μάλλον οι έρευνες γίνονται για να μαζεύουν λεφτά από χρηματοδοτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση