GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ρύπανση σκοτώνει τα ψάρια...

Καταστροφή στον Μαλιακό!... Από το http://www.paratiritisfthiotidas.gr/ Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι όλου του νομού Φθιώτιδας όσον αφορά...

Καταστροφή στον Μαλιακό!...

Από το http://www.paratiritisfthiotidas.gr/

Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι όλου του νομού Φθιώτιδας όσον αφορά το θάνατο ψαριών στον Μαλιακό κόλπο, αφού πριν προλάβει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός περί εφησυχασμού απ’ τα αποτελέσματα των ειδικών επιστημόνων, νέα… φουρνιά νεκρών ψαριών γέμισε τις παραλίες από το Καινούριο μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεμίζοντας απόγνωση τους αλιείς που διαπιστώνουν ότι με δυσκολία πλέον βγάζουν τα προς το ζην, αφού ο κόσμος αγωνιά για την επικινδυνότητα που εγκυμονεί η ποιότητά τους και δεν σπεύδουν να τα αγοράσουν.
Ο μόνος που συνεχίζει να είναι καθησυχαστικός είναι ο Νομάρχης Φθιώτιδας που δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα ψάρια του Μαλιακού περιλαμβάνονται στο μενού του, παρά τις συστάσεις των αλιέων…
Οι ίδιοι πάντως οι αλιείς συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του όπου του επέδωσαν διαμαρτυρία την οποία υπογράφουν οι...
Αλιευτικοί Σύλλογοι Στυλίδας, Αγίας Μαρίνας, Ραχέων, Ροδίτσας, Ανθήλης, Μώλου, Αγίας Τριάδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Στυλίδας και Αχλαδίου.
Στην ανακοίνωσή τους αμφισβητούν τα προηγούμενα αποτελέσματα και ζητούν να έρθει ειδικό κλιμάκιο του ΕΛΚΕΘΕ με το ερευνητικό του σκάφος, κάτι που έγινε δεκτό. Απαίτησαν να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον Μαλιακό και να πάρει επιτέλους επίσημη θέση το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Βλέποντας τον Μαλιακό να υφίσταται οικολογική καταστροφή και το μέλλον τους αβέβαιο και ανύπαρκτο ζητούν απαντήσεις και προειδοποιούν πως αν αυτές δεν είναι πειστικές θα προβούν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες προς κάθε κατεύθυνση και ο καθένας ας αναλάβει –όπως λένε- τις ευθύνες που του αναλογούν.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Χειμάρας τους ενημέρωσε για τις κινήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τις επικοινωνίες που είχε με όλους τους αρμόδιους φορείς του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και των Υπουργείων σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν τα αίτια του θανάτου των ψαριών. Ακόμη έγινε γνωστό ότι θίχτηκε το θέμα αποζημίωσης των αλιέων, για το οποίο αναμένεται απάντηση απ’ το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που δεν συγκεντρώνει πάντως πολλές πιθανότητες για ευτυχή κατάληξη…
Μετά τους αλιείς σειρά είχαν οι Δήμαρχοι των παράκτιων Δήμων του Μαλιακού και των Δήμων στις εκβολές του Σπερχειού να συναντηθούν με το Νομάρχη, κ. Χειμάρα. Αυτό που δυστυχώς ακούσαμε απ’ τους φορείς στην αίθουσα του γραφείου του Νομάρχη είναι ότι γνωρίζουν όσα ακούγονται περί μόλυνσης. Ακούσαμε για βυτιοφόρα, για έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, για αγρότες με τοξικά λύματα, ενώ ο ίδιος ο κ. Χειμάρας είπε πως «θα ελεγχθούν οι εταιρείες που ξέρουμε ότι ρυπαίνουν»! Πως λοιπόν τόσο καιρό γνωρίζετε τι συμβαίνει και δεν ενεργήσατε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο τουρισμός στο νομό, αφού το θέμα ξέφυγε των στενών ορίων του; Γιατί έπρεπε «ο κόμπος να φτάσει στο χτένι» και ο κόσμος με τους αλιείς να αναστατωθούν και να φοβούνται να γευτούν τα μέχρι πρότινος καλής ποιότητας ψάρια του Μαλιακού; Διαβάστε τι ειπώθηκε…
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Μαριάς πρότεινε την δημιουργία «οικολογικού πάρκου» στον Σπερχειό. Να προστατεύεται δηλαδή περισσότερο και οι έλεγχοι να είναι αυστηρότεροι, καθώς τόνισε ότι το θέμα υποτιμήθηκε από τη Νομαρχία. Απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Χρονάς, πρότεινε διανομαρχιακή συνεργασία με τη Ν.Α. Εύβοιας, κάτι που έγινε δεκτό, και τόνισε χαρακτηριστικά: «Καθυστερήσαμε!»
Ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Κοτρωνιάς πρότεινε την παρακολούθηση μέσω GPS των βυτιοφόρων, που αποτελούν μία εστία μόλυνσης, έτσι ώστε να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή που… ξεφορτώνουν. Ακόμη την γενναία επιδότηση παράκτιων Δήμων για δημιουργία βιολογικών καθαρισμών και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.
Η Δήμαρχος Στυλίδας, κ. Σχορτσιανίτη ζήτησε να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν οι αλιείς να διεκδικήσουν αυτά που έχασαν απ’ το καθημερινό τους εισόδημα, κάτι που συνεπάγεται με καταστροφή. Ο Δήμαρχος Μώλου, κ. Τετριμήδας, συμφώνησε με την συνάδελφό του της Στυλίδας, λέγοντας ότι 30-40 ψαράδες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, επισημαίνοντας πως ο ίδιος έχει δει αγρότες που ρίχνουν τοξικά λύματα στη θάλασσα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα μαύρο ποτάμι φεύγει όλο τον χρόνο για τη θάλασσα!»
Ο Δήμαρχος Δαφνουσίων, κ. Μαυροειδής ζήτησε απ’ τον κ. Χειμάρα να μην καλυφθεί κανένας αφού «είναι καλύτερα να κλείσει μια βιομηχανία παρά να μην έχουν να φάνε οι ψαράδες», ενώ ο Δήμαρχος Εχιναίων, κ. Κουρμάζος, επισήμανε την «ύποπτη» μεταφορά κλουβιών ιχθυοκαλλιεργειών απ’ τον Μώλο στο Αχλάδι, γεγονός για το οποίο ζήτησε περισσότερη ενημέρωση ο Νομάρχης, ο οποίος έκανε συστάσεις προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται παράκτια του Μαλιακού και στις εκβολές του Σπερχειού στην συνάντηση που ακολούθησε.
Τώρα λοιπόν αρχίζουν όλα για τη Νομαρχία που καλείται, έστω και καθυστερημένα, να ενεργήσει προς όφελος των αλιέων που βλέπουν το επάγγελμά τους να κλονίζεται και τους κατοίκους να φοβούνται ακόμη και να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα του Μαλιακού, αγνοώντας του τι συμβαίνει. Καλό θα ήταν επίσης οι επιστήμονες να ερευνήσουν τον πυθμένα αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτός είναι «στρωμένος» με νεκρά ψάρια που μετακινούνται και ξεβράζονται εκεί που αυτός φυσά...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση