GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Ομπάμα και η Ελλάδα...

Γιατί οι θέσεις της χώρας μας πρέπει να είναι σαφείς και οριοθετημένες . Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου . Ξεκίνησαν και πάλι οι Κασσάνδρες να προ...

Γιατί οι θέσεις της χώρας μας πρέπει
να είναι σαφείς και οριοθετημένες
.
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
.
Ξεκίνησαν και πάλι οι Κασσάνδρες να προβλέπουν καταστροφές για τα εθνικά μας συμφέροντα μετά την ανακοίνωση πως ο αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία κι όχι την δική μας χώρα. Επικεντρωμένοι στον δικό μας μικρόκοσμο δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε πως στον κόσμο υπάρχουν κι’ άλλα ζητήματα εκτός από το Κυπριακό και το Αιγαίο. Και πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών η Τουρκία παίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Αναπόφευκτα οι αμερικανοί, όπως και άλλες χώρες με συμφέροντα στην περιοχή, θα επιζητήσουν στενή συνεργασία μαζί της για τα θέματα αυτά.
Μια τέτοια συνεργασία δεν οδηγεί σε παράκαμψη των ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Μας υποχρεώνει όμως να σκεφθούμε σοβαρά και νηφάλια για τις γενικότερες διπλωματικές μας δυνατότητες, για την μεθοδολογία των μελλοντικών μας κινήσεων και για τα προβλήματα που πιθανότατα αργότερα θα αντιμετωπίσουμε. Αντί να ριχνόμαστε ο ένας στον λαιμό του άλλου αναζητώντας ενόχους για υποτιθέμενες αποτυχίες καλό θα είναι να εξετάσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Και να αξιολογήσουμε τις κινήσεις μας αλλά και την γενικότερη πολιτική μας στάση.

Οι ΗΠΑ Εχουν Τα Δικά Τους Συμφέροντα
Ας ξεκινήσουμε από ορισμένες βασικές πολιτικές παραδοχές. Οι ΗΠΑ δεν είναι συγγενής η διορισμένος προστάτης της Ελλάδας. Είναι μια μεγάλη τρίτη χώρα με τα δικά της συμφέροντα και στόχους. Επειδή είναι παγκόσμια δύναμη τα συμφέροντά της ακουμπούν στις περισσότερες περιοχές της γής. Για τον λόγο αυτό ενδιαφέρεται και για την περιοχή μας. Και έχει χτίσει συμμαχίες με χώρες των νοτίων Βαλκανίων. Σύμμαχός της είναι η χώρας μας. Όπως όμως σύμμαχός της είναι και η Τουρκία. Δεν είναι απόλυτα κατανοητό να επιζητούμε αμερικανικές παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία - πάνω στην λογική της δικαίωσης των δικών μας επιδιώξεων. Οι ΗΠΑ προφανέστατα δεν επιθυμούν να...
χαλάσουν τις σχέσεις τους με κανένα σύμμαχό τους. Στόχος τους είναι η διατήρηση ισορροπιών. Δεν πρόκειται λοιπόν ποτέ να δυσαρεστήσουν ανοιχτά ούτε την Ελλάδα ούτε και την Τουρκία. Το μήνυμα λοιπόν που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι πως τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να μας τα λύσει κανένας τρίτος. Είναι δικό μας ζήτημα με τις πράξεις και τις κινήσεις μας να φέρουμε κοντά τις λύσεις που επιθυμούμε.
Από εκεί και πέρα καλό είναι να κατανοήσουμε τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις ώστε κατάλληλα να τοποθετήσουμε τις επιδιώξεις μας μέσα σε αυτές. Πολλοί πίστεψαν, σε όλο τον κόσμο, πως η εκλογή Ομπάμα θα έφερνε τα πάνω κάτω στους προσανατολισμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οσοι όμως αγαπούσαν να λειτουργούν με βάση την λογική περίμεναν πως ελάχιστα πράγματα ουσίας θα άλλαζαν. Και έτσι περίπου έγινε. Κάθε μεγάλη δύναμη έχει συμφέροντα και στόχους στηριγμένους σε εκτιμήσεις δεκαετιών. Υπάρχουν οικοδομημένες στρατηγικές και μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι, τους οποίους εξυπηρετούν εξελισσόμενες τακτικές κινήσεις. Αυτά δύσκολα αλλάζουν. Μπορεί να μεταβάλλεται η ρητορική και οι επικοινωνιακές προτεραιότητες. Η ουσία όμως παραμένει σχεδόν πάντα η ίδια.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα και να υλοποιήσει στρατηγικές ιεραρχήσεις. Μέσα εκεί δεν χωρούν συναισθηματισμοί ούτε και προσωπικές αξιολογήσεις. Σαν συνέπεια οφείλουμε κι εμείς να εγκαταλείψουμε τις χίμαιρες (λ.χ. φιλελληνισμός του κ. Μπάιντεν, σχέσεις του Ομπάμα με την ελληνική κοινότητα στο Σικάγο κλπ) και εκτιμώντας τα πραγματικά δεδομένα να διαμορφώσουμε ανάλογες πολιτικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού από το Ιράκ. Αλλά και πρόθυμους συμμάχους για αύξηση της έντασης στον εξελισσόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Και για τις δύο περιπτώσεις απαραίτητη είναι κάποια προσέγγιση με το Ιράν αλλά και βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία.

Κρίσιμος Ο Ρόλος Της Τουρκίας
Δίχως συνεννόηση με το Ιράν, ειρήνευση στο Ιράκ και ουσιαστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την χώρα αυτή είναι πρακτικά αδύνατη. Διότι διαφορετικά μια γενική σύρραξη ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες είναι αναπόφευκτη. Με τους Σιίτες τελικά να κυριαρχούν και το Ιράν να εξαπλώνεται πολιτικά στην Μέση Ανατολή. Και Ισραήλ και Σαουδική Αραβία να αντιδρούν πιέζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για καινούργιες παρεμβάσεις. Καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν άντεξε ποτέ πολιτικά την συντονισμένη πίεση των δύο αυτών παραδοσιακών της συμμάχων. Ο ρόλος της Τουρκίας στις εξελίξεις αυτές είναι κρίσιμος. Δίχως την δική της ενεργητικά θετική στάση λύση στο Ιράκ δεν μπορεί να βρεθεί. Πρώτον, διότι η επιρροή που ασκεί στους Τουρκομένους αλλά και η όποια προσέγγισή της με τους Κούρδους είναι δυνατόν να εξασφαλίσει την ειρήνευση του βορρά διευκολύνοντας έτσι και τις όποιες διευθετήσεις στον νότο.

Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι σε θέση να επηρεάσει και την στάση των Σουνιτών των περιοχών γύρω από την Βαγδάτη και το κέντρο της χώρας. Σαν η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η ισχυρότερη οικονομικά μουσουλμανική χώρα της Μέσης Ανατολής (παράλληλα με το Ιράν βέβαια) και η μοναδική ισχυρή Σουνιτική χώρα που ακουμπάει στην Μεσοποταμία, η Τουρκία φαντάζει σαν ισχυρός γείτονας και προστάτης για τους γέροντες φύλαρχους, κι’ αντιπάλους της Αλ Καέντα, των Σουνιτικών επαρχιών του Ιράκ. Παράλληλα η Τουρκία συνομιλεί τακτικά με το Ιράν ενώ διατηρεί αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ. Πρόσφατα είχε μεσολαβήσει με επιτυχία για την προσέγγιση του Τελ Αβίβ με την Συρία. Μια προσπάθεια που σταμάτησε μετά την επίθεση στην Γάζα.
Αλλά και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο ρόλος της Αγκυρας είναι σημαντικός. Μετά τις μεγάλες αναστατώσεις στο Πακιστάν, και ιδιαίτερα στις περιοχές των αυτόνομων φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ο εφοδιασμός των δυν.αμεων του ΝΑΤΟ έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολος. Μοναδικής διέξοδος είναι η αξιοποίηση εδαφών χωρών της Κεντρικής Ασίας, και ιδιαίτερα του Κιργκιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Εκεί όμως σήμερα τον πρώτο λόγο έχει η Μόσχα. Οι ΗΠΑ λοιπόν αναγκαστικά θα προσεγγίσουν την Ρωσία. Σ’ αυτή την επαναπροσέγγιση ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι μικρός. Από την θέση της στο υπογάστριο του Καυκάσου η Αγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο το οποίο συχνά φροντίζει να τονίζει την Ρωσο-Τουρκική φιλία. Ακόμη και με πράξεις. Όπως η πρόσφατη στρατιωτική άσκηση στο …Αιγαίο (!) Την ίδια ώρα η Τουρκία, σαν πετυχημένο μοντέλο δημοκρατικής μουσουλμανικής χώρας, έχει προσβάσεις απ ευθείας στην Τασκένδη και το Μπισκέκ ενώ οι ΗΠΑ την αξιοποιούν και στις υπόλοιπες σχέσεις τους με τον κόσμο του Ισλάμ. Αυτονόητα, για την Ουάσιγκτον η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση σχεδίων ειρήνευσης με τον μετριοπαθή κυρίως μουσουλμανικό κόσμο.
Είναι αυτονόητη λοιπόν η σημασία της Τουρκίας για την διεκπεραίωση μακροπρόθεσμων και ζωτικών στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Εξ’ ού και η επιλογή Ομπάμα να την επισκεφθεί ώστε να μπορεί και να την αξιοποιήσει. Για την Ελλάδα το πρόβλημα κυρίως συνίσταται στην αναγνώριση κάποιων ρεαλιστικών γεω-στρατηγικών δεδομένων. Και στην αντίστοιχη υιοθέτηση επιλογών και πολιτικής στάσης που θα διευκολύνει, αντί να εμποδίζει, την προώθηση των εθνικών μας στόχων.

Στρατηγικός Σχεδιασμός Και Σταθερή Στάση
Πρώτο ζήτημα θα πρέπει να είναι η αποσαφήνιση των διαθέσεών μας απέναντι στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι ίσως η χώρα με τον μεγαλύτερο αντι-αμερικανισμό στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά νεαρούς διαδηλωτές και πολιτικές κινήσεις των άκρων. Κάθε κόμμα η πολιτικός που εκφράζει αντι-αμερικανικές κορώνες κερδίζει πόντους στις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμη δεν δίστασε, δίχως προφανώς κυβερνητική έγκριση, να ειρωνευθεί τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ. Και στην Τουρκία, και σε άλλες χώρες, υπάρχει στα λαικά στρώματα αντι-αμερικανισμός. Αλλά αυτό δεν αντανακλάται στις πολιτικές ηγεσίες και στην πολιτική των χωρών αυτών. Είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί μια χώρα να ελπίζει σε αποτελεσματική συνεργασία με μια άλλη όταν σε πολλά επίπεδα στρέφεται εναντίον της.
Για την προώθηση των εθνικών μας στόχων είναι λοιπόν αυτονόητο πως οι θέσεις μας θα πρέπει να είναι σαφείς και οριοθετημένες. Όταν διεκδικούμε για δεκαετίες από τον ΟΗΕ την επίλυση του Κυπριακού και φροντίζουμε να απορρίψουμε την τελική του πρόταση (αρνούμενοι να διευκρινίσουμε – στην τελική διαπραγμάτευση στην Ελβετία - που ακριβώς διαφωνούμε) εύλογα οδηγούμε τους Τούρκους στην θέση του θύματος και άλλες χώρες να ομιλούν για «έξοδο των Τουρκοκυπρίων (που ενέκριναν την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών) από την απομόνωση». Όταν επίσης αναγνωρίζουν οι αμερικανοί τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα κι εμείς αντιδρούμε υποτονικά και καθυστερημένα εύλογα προκαλούμε μη αναμενόμενη έκπληξη όταν μπλοκάρουμε την ένταξή της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Κοντολογής, με σπασμωδικές αντιδράσεις και δίχως σχεδιασμό και συνέπεια καλλιεργούμε συγχύσεις που καταλήγουν σε βάρος μας.

Καθ’ όσον αφορά τέλος τα γενικότερα γεω-στρατηγικά δεδομένα είναι απαραίτητο να χαράξουμε στρατηγικές που θα μας οδηγήσουν σε πρωτοβουλίες που θα ξεπερνούν τις στενές εθνικές μας επιδιώξεις. Οι σχέσεις μας με την Ρωσία λ.χ. στηρίζονται σε κάποιου είδους σχεδιασμό η αποτελούν απλά ανταπόκριση – με κριτήρια καθαρά οικονομικά – στις διάφορες πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς; Είμαστε σε θέση να συζητήσουμε – επηρεάζοντας βέβαια – με το Κρεμλίνο για κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθιστώντας τον ρόλο μας σημαντικό για τα συμφέροντα κι’ άλλων δυνάμεων; Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως η Μόσχα σε περίπτωση λ.χ. διαφορών μας με Σλαύους γείτονές μας θα σταθεί δίπλα μας κι’ όχι απέναντί μας. Τι κινήσεις κάνουμε προς την Συρία, το Ισραήλ, το Ιράν και άλλους παράγοντες της περιοχής μας; Aν παραμείνουμε περιθώριο σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα θαμπές θα είναι και οι προοπτικές των θεμάτων του στενού εθνικού μας ενδιαφέροντος.
Ο Ομπάμα λοιπόν δεν αγνοεί την Ελλάδα. Απλά επιλέγει συνομιλητές που μπορούν να τον διευκολύνουν σε δικές του κρίσιμες επιδιώξεις.

23 σχόλια

  1. o obama kai h Ellada. syfono apolita kai epafksano .dystixos omos, orismenoi anegefaloi ,mikroethnikistes kai anideoi, morfonoun gnomes xoris kan na gnorizoun ti esty diplomatia kai politiki. einai vlepeis ta ferefona tou kathe politikou tou politikou pou den einai politikos alla anthrops tis efkairias kai tis konomas P.L

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι ΗΠΑ Εχουν Τα Δικά Τους Συμφέροντα"

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΓΙΑ "ΕΛΛΗΝΑ" ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ .
    ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ .

    ΑΝΤΡΙΚΟ, ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ,ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΕΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο το ότι οι πράσινοι οπαδοί εμπνέονται από τον αργόστροφο γιό της κυρίας τσάντ δείχνει πόσο ανεγκέφαλοι είναι.
    Και την Έφη Θώδη να τους έβαζες αρχηγό πάλι θα την υποστήριζαν.
    Όχι και ότι έχει και καμιά μεγάλη διαφορά ο Γιωργάκης από την Έφη αλλά που λέει ο λόγος!
    Τελικά είχε δίκιο ο Αϊνστάιν, είναι άπειρη η ανθρώπινη βλακεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
    Από σήμερα αρχίζουμε εμείς οι ενεργοί πολίτες
    να κηρύξουμε την έναρξη γενικού
    πανελλαδικού μποϋκοτάζ στα ταξί
    και να μην το χρησιμοποιούμε μέχρι
    να κάνει πίσω η κυβέρνηση στην
    στημένες παράνομες αυξήσεις του κομίστρου
    των ταξιτζήδων .
    Συμμετοχή όλων των Ελλήνων
    διότι δεν είμαστε ευνουχισμένοι πολίτες ,
    και ξέρουμε να αντιδρούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί κ.Ανδριανόπουλε να υπάρχουν και άλλα ζητήματα "...εκτός από το Κυπριακό και το Αιγαίο" αλλά αποτελούν τμήμα του παγκόσμιου γεωπολιτικού παζλ.
    Ιδίως όταν αποτελούμε κομβικό σημείο και παράδειγμα το πέρασμα πολλών μεταναστών με κατεύθυνση την υπόλοιπη Ευρώπη όπως και πολλών άλλων... (χρήση των αμερικανικών βάσεων, αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου κ.λ.π.).
    https://forums.yaleglobal.yale.edu/thread.jspa?threadID=1493&tstart=45

    Καπετάν Μακρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Keep Cooling

    Keep Cooling

    Keep Cooling

    Keep Cooling

    Keep Cooling


    Κώστας Καραμανλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να που θα συμφωνήσω, σχεδόν απόλυτα, με τον κο Ανδριανόπουλο. Οι γεωστρατηγικές αναλύσεις του είναι τεκμηριωμένες και έχουν σαν βάση την αρχή: "μην ζητάς από ηγέτες και οργανωμένα κράτη να πάνε κόντρα στο συμφέρον τους". Σε διακρατικές σχέσεις δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς και προσωπικές σχέσεις. Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια αλλά συσχετισμοί δυνάμεων και εθνικά συμφέροντα.
    Εκεί που τα χαλάμε με τον κο Ανδριανόπουλο είναι οι οικονομικές αναλύσεις του που διακατέχονται από έναν νεοφιλελεύθερο δογματισμό.
    Πριν αρχίσουν κάποιοι να τον βρίζουν, ας καθίσουν να διαβάσουν τον Θουκυδίδη και τον Μακιαβέλι.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΚΩΣΤΑΣΚαραμανλής εξελέγη Πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2004. Πριν περάσουν δυο μήνες, πήγε Ουάσιγκτον. Έφαγε μπριζόλες στο «στεϊκάδικο» Μόρτονς, κάπνισε πούρο κι είχε συνάντηση με Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, όπου εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα θα στήριζε την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά, επτά μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου όπου αυτό θα κρινόταν.
    ΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝπέντε χρόνια; Προχθές, στο Στρασβούργο, δεν υπήρχε Μπους. Ο Καραμανλής συνάντησε τον Ομπάμα. Το κοντράστ ήταν θλιβερό. Από τη μια, ο λεπτός Αμερικανός Πρόεδρος που παίζει μπάσκετ. Από την άλλη, ο πλαδαρός Κώστας. Από τη μια, φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, τα κόκκινα μάγουλα της αμηχανίας. Το χειρότερο όμως ήταν το κενό στη μέση της ατζέντας.
    ΜΕΤΑ ΠΕΝΤΕχρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ., και το μόνο για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα μπορούσε να μιλήσει δημοσίως ήταν το 1821 και οι κοινές αξίες των φουστανελάδων με την Αμερικανική Επανάσταση του 1776. Το απώτερο παρελθόν και κάποιες γενικότητες για το παρόν αποτελούν το μόνο ασφαλές έδαφος για να τοποθετηθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ένα ραντεβού παρηγοριάς, παραμονές της διήμερης επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία.
    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥβέβαιο πως ο Καραμανλής, ως αμερικανοτραφής και άνθρωπος που δεν στερείται αντιλήψεως, είχε συναίσθηση τού τι συνέβαινε. Εξ ου και η εμφανής δυσανεξία του. Είμαστε στο πουθενά με τους Αμερικανούς, καθώς δεν υπάρχουμε στο μυαλό ή στους σχεδιασμούς τους. Είναι το θλιβερό κεκτημένο της σκοπιανοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Βουκουρέστι. ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ:
    Αν το ραντεβού με τον Ομπάμα έγινε σε κενό αέρος, το ραντεβού με τη Μέρκελ αποτελεί μυστήριο. Αρχικά διέρρευσε ότι είχε κλειστεί.
    Μετά διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι ουδέποτε ζητήθηκε τέτοια συνάντηση. Τελικώς, Κώστας και Άνγκελα τα είπαν ελαφρώς στα όρθια στην Πράγα, με θέμα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «τα ευρωτουρκικά». Το αγκάθι, βεβαίως, παραμένει η οικονομία όπου η Ελλάδα είναι επαίτης της Ευρώπης, δηλαδή των Γερμανών. Και στον ζητιάνο αν θέλεις δίνεις σημασία.
    ΤΟ ΚΑΚΟείναι πως η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στον Πρωθυπουργό αντανακλάται στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ BLOOPERS:
    Γραφουν στο πρεσσ για να αυξησουν την επισκεψιμοτητα στο site τους και να εχουν διαφημησεις!
    Γι αυτο ΚΑΝΕΙΣ να μην απανταει στα σχολια τους
    και ΚΑΝΕΙΣ να μη πηγαινει στις σελιδες τους!

    Ειναι βρωμυλοι
    πουλημενοι
    απατριδες
    μαλακες
    γνωστα ολα αυτα

    ΞΥΠΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ


    ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ BLOOPERS:
    Γραφουν στο πρεσσ για να αυξησουν την επισκεψιμοτητα στο site τους και να εχουν διαφημησεις!
    Γι αυτο ΚΑΝΕΙΣ να μην απανταει στα σχολια τους
    και ΚΑΝΕΙΣ να μη πηγαινει στις σελιδες τους!

    Ειναι βρωμυλοι
    πουλημενοι
    απατριδες
    μαλακες
    γνωστα ολα αυτα

    ΞΥΠΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ σωστά.Η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος για να παρακαμφθεί από την Αμερική.
    Δεν είναι ζήτημα φιλίας η προσέγγιση της ,μάλλον είναι ζήτημα λυκοφιλίας, λόγω γεωστρατηγικών συμφερόντων της υπερδύναμης.
    Από την άλλη πώς έχουμε την απαίτηση να μας επισκεφθεί ο Ομπάμα, όταν υπάρχει το κακό προηγούμενο με τον Κλίντον?
    Δεν μας φταίνε οι επισκέψεις, αλλά η μαύρη εξωτερική μας πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ της Ελλάδας με την υπερδύναμη μαίνεται από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Καραμανλής.

    9 ΓΕΓΟΝΟΤΑ που πρέπει να θυμόμαστε όλοι (και ιδιαίτερα οι οπαδοί του πασόκ):

    1.Μία ΜΟΝΟ μέρα μετά την ορκωμοσία της ΝΔ το 2004, οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν τα σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Γιατί δεν το είχαν κάνει 8 χρόνια επί Σημίτη; Αυτά τα πράγματα θέλουν προετοιμασία, ΕΤΥΧΕ την ίδια μέρα που έχασε τις εκλογές ο Σημίτης να καταθέσουν την αναγνώριση; Προφανώς ο Σημίτης ήταν o άνθρωπός τους και δεν ήθελαν να τον πλήξουν πολιτικά. Δεν θέλει πολύ φαντασία να καταλάβει κανείς γιατί ο Σημίτης παρέδωσε στο Γιωργάκη το δαχτυλίδι, χωρίς να γίνει κανονικό συνέδριο εκλογής αρχηγού, όπως το 1995. Είχε εντολή.
    2.Το 2005 ήλθε το σχέδιο Ανάν. Ο Καραμανλής (μαζί με το μακαρίτη τον Παπαδόπουλο) είπε όχι στο σχέδιο Ανάν. Τότε άρχισαν τα όργανα από τους καναλο-εκβιαστές (κάνε ότι σου λέμε αλλιώς σε ρίχνουμε).
    3. Το 2006 άρχισαν οι συνεννοήσεις με τους Ρώσους για τους αγωγούς. Κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις ο Βουλγαράκης, που αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Καραμανλή και κάποιων υπουργών, μέσω της Vodafone του Κορωνιά και της Ιντρακόμ του Κόκκαλη στην Παιανία.
    4. Ο Καραμανλής βάζει το Βουλγαράκη στο Ναυτιλίας και προωθεί τη συμφωνία για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ΟΛΠ και ΟΛΘ.
    5.Παραμονές των εκλογών του 2007 καίγεται η Πελοπόννησος. Μετά τη νίκη του Καραμανλή το Σεπτέμβριο υπογράφεται η τελική συμφωνία για τους αγωγούς με τον Πούτιν και κερδίζουν οι κινέζοι της Cosco (μετά από διεθνή διαγωνισμό) τα λιμάνια. Ο Βουλγαράκης είναι στο στόχαστρο της ΝSA.
    6.Μάρτιος 2008. Ο Καραμανλής ταπεινώνει τον προκλητικά φιλοσκοπιανό πλανητάρχη Μπούς στο Βουκουρέστι, με τη βοήθεια του Σαρκοζί. Πριν το Βουκουρέστι οι Αμερικανοί απειλούν, μετά σιωπούν. Οι σκοπιανοί συνεχίζουν το βιολί τους.
    7.Σεπτέμβριος 2008. Δύο υπόδικοι για κακουργήματα καναλάρχες (Κοντομηνάς, Κυριακού) και τρείς που τρέφονται μόνο από δημόσια έργα (Μπόμπολας, Λαμπράκης, Βρυώνης) αρχίζουν συντονισμένη επίθεση στον Καραμανλή για μία αντιπαράθεση μεταξύ δημοσίου-μονής Βατοπεδίου που σερνόταν από το 2000, επί Σημίτη. Χρηματικές δοσοληψίες που να εμπλέκουν υπουργούς δεν φαίνονται πουθενά.
    8.Το Δεκέμβρη αρχίζουν ταραχές στην Αθήνα, που μεταδίδονται ακαριαία σε όλο τον κόσμο (πώς γίνεται να είναι στημένα τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία στο Σύνταγμα πριν αρχίσουν τα επεισόδια κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει) με αφορμή το θάνατο ενός νεαρού από αστυνομικό στα εξάρχεια.
    9.Ιανουάριος 2009. Οι καναλάρχες έχουν καθημερινά πρώτο θέμα τις κραυγές του Γιωργάκη να γίνουν εκλογές (μόλις ενάμισυ χρόνο από τις προηγούμενες, πού ξανακούστηκε;). Αφορμή είναι αμφισβητούμενης φερεγγυότητας γκάλοπ που βγάζουν οι ίδιοι κάθε σαββατοκύριακο.

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ;

    Οι Αμερικάνοι θέλουν οπωσδήποτε να ελέγξουν την Ελλάδα. Τα αμερικανικά συμφέροντα είναι πολλά, πάρα πολλά.
    1. Η αμερικανική βάση Bondsteel στα σύνορα Σκοπίων-Κοσόβου είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο (εκτός ΗΠΑ) και στοχεύει τα νότια της Ρωσίας. Χωρίς σταθερή κυβέρνηση στα Σκόπια διακυβεύεται η λειτουργία της.
    2. Η Κύπρος καθορίζει τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό εδώ και πενήντα χρόνια. Οι Αγγλοαμερικανικές βάσεις εκεί είναι καθοριστικές για την πίεση στους Παλαιστινίους. Η Κύπρος πρέπει να δεχθεί το σχέδιο Ανάν πάσει θυσία.
    3. Οι ρωσικοί αγωγοί, όχι μόνο δίνουν οικονομική ανάσα στη Ρωσία αλλά βοηθούν στην απεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τον αμερικάνικο αγωγό Nabuskο που έρχεται από την Τουρκία.
    4. Μέσω των Ελληνικών λιμανιών οι Κινέζοι βάζουν πόδι σε όλες τις Ευρωπαικές αγορές και συσφίγγουν τις σχέσεις Ε.Ε. και Κίνας.

    ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

    Ο Ελληνικός λαός αντιστέκεται γιατί ξέρει ότι σήμερα τα Ελληνικά συμφέροντα είναι αντίθετα από τα αμερικανικά.
    Τα κτυπήματά τους όμως είναι συνεχή και κάτω από τη μέση. Οι αμερικανο-ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δουλεύουν χέρι-χέρι με τους ντόπιους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων.
    Αφού δεν ακούει ο Καραμανλής χρειάζονται ένα πρωθυπουργό που λέει ναι. Και ποιος καλύτερος από ένα δικό μας άνθρωπο, που είναι μάλιστα μισός αμερικανός εξ αίματος.

    ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ;

    Αν ο κ. Καραμανλής έχει πολιτικό ένστικτο θα ζητήσει άμεσα ταυτόχρονο δημοψήφισμα για τα τέσσερα αυτά θέματα, που προφανώς ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η λογική του πράσινου φασισμού σε πλήρη αποκάλυψη.
    Ο Σύριζα είναι αναρχοαυτόνομος, το ΚΚΕ είναι γραφικό, η ΝΔ είναι άχρηστη και ο Λαός είναι νεοφασισμός.
    Και τί μας μένει λοιπόν να ψηφίσουμε;
    Τί μας μένει;
    Κάτσε να το σκεφτώ λιγάκι.
    Α ναί, η μόνη καθαρή, αξιόπιστη, λαοπρόβλητη, προοδευτική και αδιάφθορη λύση είναι το πασόκ.
    Και πάνω από όλα αδέσμευτη από ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα και την υπερατλαντική δύναμη.
    Με όλη την συμμορία του Σημίτη σε πλήρη διάταξη και αρχηγό τοn αργόστροφο γιό της κυρίας τσάντ.
    Πώς το σκεφτήκατε αυτό το τρομερό μάρκετιγκ βρε καλόπαιδα της Ιπποκράτους;
    Μετά τη μετακόμιση και τα καινούργια δάνεια, σκίζετε!
    Φτού να μη σας ματιάσουμε.
    Φτού σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε πολύ σωστά τα γράφεις. Συγχαρητήρια!
    Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι τα πολιτικά μας προβλήματα μεταξύ Σκοπίων και Τουρκίας θα λυθούν από την μεσολάβηση άλλων χωρών π.χ. ΗΠΑ ή Ρωσία.
    Τα πράγματα δεν είναι έτσι! Άφου έχουμε πρόβλημα με τα Σκόπια γιατί επενδύουμε σε αυτή την 'χώρα'; Γιατί δεν τους κάνουμε ένα εμπάργκο;
    Γιατί λέει θα δυσαρεστήσουμε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Στα αρχίδια μας! Εμείς έχουμε το πρόβλημα και όχι αυτοί. Άλλοι θα δυσαρεστηθούν και άλλοι θα ευχαριστηθούν.
    Και πάλι στα αρχίδια μας!
    Αφού η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο γιατί δεν βγαίνει ο καταλληλότερος να τους απειλήσει ότι στην επόμενη παραβίαση θα καταρεύσουμε τα αεροπλάνα τους;
    Και περιμένουμε τις ΗΠΑ να καταστρέψουν της οποιεσδήποτε σχέσεις τους με αυτές τις χώρες προκειμένου να μας κάνουν το χατήρι.
    Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.
    Την Ελλάδα δεν την φταίει ούτε ο Μπούς ούτε ο Ομπάμα αλλά αλλά οι ίδιοι πολιτικοί της που καθημερινά κατακλέβουν αυτήν την χώρα.
    Πολιτικοί χωρίς μαγκιά και απειλή δεν γίνεται. Ας σταματήσουν οι παπάρες πολιτικοί της Ελλάδος τις παπαριές περί φιλότιμου κτλ.
    Ο τσάμπας, ο φιλότιμος και ο χατήρις έχουν πεθάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάρτε αυτόν τον κρετίνο από μπροστά μας.
    Υπολογίζω ότι είναι άλλος ένας κρυφο-γερμανόβλαχος, ένας βαλτός που είναι αδύνατο να σταθμίσουμε σε ποιό νόμισμα πληρώνεται.

    Πριν μας τρελλάνει αυτό το βόδι με τις ανύπαρκτες γεωγραφικές του γνώσεις, μαζέψτε τον.
    Πού ακούστηκε να θεωρούνται οι Τούρκοι, από τη μιά να συνορεύουν με την Μεσοποταμία κι από την άλλη να είναι βαλκανική χώρα, και μάλιστα η μεγαλύτερη?
    Πού πας ρε χαϊβάνι με τέτοια άγνοια? Σε Τατζίκους απευθύνεσαι, ηλίθιε?
    Ποιό σκατο-ίδρυμα σε αμόλυσε, εσένα, να βρωμίζεις τον ελληνικό δικτυακό τόπο με τόση χαζομάρα?

    Για τις πολιτικές σου γνώσεις, που μόνο ένας βλαξ θα τολμούσε να τις θεωρεί άξιες να εμφανίζονται σε δικτυακές οθόνες, ποιές να πιάσουμε πρώτα?
    Ν' αρχίζαμε μήπως με όσα αποσιώπησες για την τσαμπουκαλίδικη νοοτροπία τούρκων ηλιθίων απέναντι στούς υποτιθέμενους συμμάχους τους, ΗΠΑ και Γερμανία και ΝΑΤΟ, όταν αρνήθηκαν να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, τον υπάκουο μπάτσο στην περιοχή τους?

    Πώς αντιμετωπίστηκαν τότε από τους ΝΑΤΟΪκούς "αδελφούς" τους, τους Γερμανο-αμερικανούς?
    Ο ηλίθιος, και τόσο ίδιος με τους γερμανοαμερικανούς, τούρκος, έγινε σεβαστός!

    Αντί λοιπόν να αναφερθεί αυτό, ως παραδειγματική συμπεριφορά μιας επιτυχούς πολιτικής που μπορεί να κόψει τη φόρα στις αμερικανικές αυθαιρεσίες, εσύ αυνανίζεσαι και μας πουλάς Γεωστρατηγισμούς...
    Βλήτο!
    Που μόλις και μετά βίας έμαθες ότι υπάρχει και Τουρκμενιστάν!

    Άραγε, οι τύποι που πουλάς υπηρεσίες, έχουν επίγνωση ότι δεν ξέρεις καν σωστά ελληνικά?
    Έχουν συνείδηση ότι είσαι χειρότερος κι από τον Πικοφίδι ακόμα?

    Έχεις, πανύβλακα, συνειδητοποιήσει τι εστί μπανάλ?
    Μόνο ένας ρομάνος καρδινάλιος μαλάκας θα ήταν τόσο αγράμματος που όχι μόνο θα ανέφερε το τετριμμένο " οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα", αλλά και θα τού έδινε θέση υπότιτλου!

    Γεωγραφία δεν ξέρεις,
    Ιστορία δεν ξέρεις,
    Πολιτική δεν ξέρεις,
    Γεωστρατηγική δεν κατέχεις,
    Ελληνικά δεν ξέρεις...

    Ε, τι σκατά ξέρεις δυστυχισμένε, και βγαίνεις στην οθόνη?

    Και μην ξαναπροσπαθήσεις να μας πουλήσεις ελληνικότητα, γιατί με την Ελλάδα έχεις τόση σχέση όση και ο Χίτλερ με τον Παρθενώνα.

    Αναιδέστατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατάβες, φίλε μου...?

    Πήρε θάρρος το αλβανο-ρουμανικό βλήτο, και μόλις ανακάλυψε ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ένα σωρό χαχόλοι ( ανάμεσα σ' αυτούς και κάτι πουτσοφίδηδες ) γράφει ασταμάτητα, χωρίς καν να αντιλαμβάνεται ότι είναι μόνο για τσίρκο.
    Ο σαλτιμπάγκος!

    Ξύπνα, βλήτο! Είναι πολλά τα άτομα που καταλαβαίνουν πόσο λίγο μυαλό διαθέτεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ!

    Εγγύηση...

    χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε να μην δώσω συγχαρητήρια τώρα, στο Πρεςς που ναι μεν, δημοσιεύει κάφρων γνώμες, αλλά έχει το θάρρος να δημοσιεύει και τον αντίλογο, έστω και αν αυτός, προϊόν οργής, είναι καταιγιστικός?

    Πρεςς, ευχαριστώ!

    ( ακόμα δεν έχω δει να μου κόβουν κάτι. Κι αν τύχει να το κάνουν στο μέλλον, ε θα το υποστούμε, δεν πειράζει ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άνθρωποι των Γερμανών γράφουν άρθρα!

    Καταλαβαίνετε, συνέλληνες, για πόσο κουτούς μάς περνάνε, και πόσο ηλίθιοι πρέπει να είναι για να το νομίζουν!

    Μπάσταρδοι, έξω από τη χώρα!
    Να γυρίσετε στη δική σας!
    Τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΟΥΝΙΩΝ-BLOOPERS:

    Γραφουν στο πρεσσ για να αυξησουν την επισκεψιμοτητα στο site τους και να εχουν διαφημησεις!
    Γι αυτο ΚΑΝΕΙΣ να μην απανταει στα σχολια τους
    και ΚΑΝΕΙΣ να μη πηγαινει στις σελιδες τους!

    Ειναι βρωμυλοι
    πουλημενοι
    απατριδες
    μαλακες
    γνωστα ολα αυτα

    ΞΥΠΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ7 Απρ 2009, 7:54:00 μ.μ.

    Ο,τι και να πεις ΕΣΥ Ανδρεα
    στ' αρχιδια μας
    καμμενο χαρτι εισαι
    σε ξ ε ρ ο υ μ ε !
    Απορω που ΣΕ διαβαζουν κιολας...

    Αρρωστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο ΟΜΠΑΜΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΜΠΑΜΙΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ!!
    ΒΑΛΤΕ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση