GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σοσιαλισμός ή χρεωκοπία;

. Του Παντελή Οικονόμου * Στις συντρόφισσες και του συντρόφους του ΠΑΣΟΚ του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας που είχαν την πρωτοβουλ...

.
Του Παντελή Οικονόμου*

Στις συντρόφισσες και του συντρόφους του ΠΑΣΟΚ του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας που είχαν την πρωτοβουλία της αποψινής μας συνάντησης και με τίμησαν με την ευθύνη της ομιλίας στο πλαίσιό της θερμές ευχαριστίες. Στους φίλους μας που είναι απόψε εδώ μαζί μας για να το συζητήσουμε. Φίλους του ΠΑΣΟΚ, φίλους από την άλλη αριστερά, φίλους της Δημοκρατίας, φίλους της αλήθειας. Με κοινή αγωνία για κάτι καλλίτερο από αυτό που ζούμε σήμερα.
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Ζήσαμε, πράγματι, τα τελευταία είκοσι χρόνια εξελίξεις και γεγονότα πολλά και μεγάλα. Με πρώτο, χρονικά, την κατάρρευση του σοβιετικού προτύπου. Μιας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με βασικό χαρακτηριστικό την κατάργηση της αγοράς. Την ολοσχερή, σχεδόν, καταστολή της ζήτησης από την μια μεριά και τον κεντρικό σχεδιασμό της προσφοράς από την άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, την καταστροφή του περιβάλλοντος στον βωμό της εκβιομηχάνισης. Την διασφάλιση κοινωνικών καλύψεων και υπηρεσιών, υγείας και εκπαίδευσης πρωτίστως, σε υψηλά επίπεδα, όπως και...
την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία, για το σύνολο του πληθυσμού. Την αποσύνδεση του συστήματος αυτού από τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας. Τον έλεγχο της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Την πολιτισμική μονομέρεια, με την απόπειρα προσαρμογής της καθημερινής ζωής των λαών της Σοβιετικής Ένωσης, λαών με διαφορετικές παραδόσεις, στις συντεταγμένες του σοβιετικού πολίτη. Τον εκσυγχρονισμό τους, με άλλα λόγια. Και,τέλος, την ασφάλεια του συστήματος αυτού, ως γεωπολιτικού πόλου / επίκεντρου ενός ευρύτερου συνασπισμού, να κυμαίνεται από την συνύπαρξη έως την αντιπαράθεση, στο πλαίσιο του διπολισμού, με άλλη πλευρά την Δύση.
Το σύστημα αυτό κατέρρευσε, όταν καταλύθηκε η αποσύνδεσή του από τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Όταν η επαφή του με την Δύση εντάθηκε. Όταν εκτέθηκε σε ελκυστικά προϊόντα, σε τεχνολογίες και οργάνωση με υψηλή προστιθέμενη χρηστική αξία και σε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, πολύ υψηλότερες από την δική του. Και τότε, έχοντας απεμπολήσει ήδη, το δικαίωμα του στην ισηγορία και την πολιτική διαπάλη, την Δημοκρατία σε τελευταία ανάλυση, βρέθηκε ανοχύρωτο. Όχι τόσο απέναντι στον καπιταλισμό, όσο στην εντυπωσιακή του συσκευασία / προσφορά γνωριμίας, η οποία έκρυβε με επιμέλεια τις πολλές και μεγάλες αρνητικές του πλευρές. Γι αυτό ακριβώς, η κατάρρευση δεν άνοιξε τον δρόμο σε μια «σοσιαλιστική διόρθωση», αλλά σε μια ταλάντωση του εκκρεμούς έως το άλλο άκρο.
Αλλά και στις χώρες της Δύσης, η σοσιαλδημοκρατία δεν τα κατάφερε, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις. Έσπευσε να συνθηκολογήσει με τον τροπαιούχο καπιταλισμό με αντίτιμο την προσβασιμότητά της στην κυβερνητική εξουσία. Η ιστορία της έπαιξε όμως άσχημο παιχνίδι : την υποχρέωσε να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη πίεση στα λαϊκά στρώματα. Με αποτέλεσμα να χάσει, σε πολλές περιπτώσεις, και το αντίτιμο για το οποίο είχε συναλλαχθεί.
ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Η απόλυτη επικράτηση του καπιταλισμού στην αναμέτρηση αυτή προβλήθηκε ως τεκμήριο αμάχητο της υπεροχής και δικαίωσής του. Γι ‘ αυτό και περιγράφτηκε αυτάρεσκα, ως «το Τέλος της Ιστορίας». Δημιούργησε, πριν απ’ όλα, μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία ονομάστηκε «Παγκοσμιοποίηση». Μιλάμε στην πραγματικότητα, για την απόλυτη επικυριαρχία της Δύσης. Με τις εσωτερικές της αντιθέσεις φυσικά. Για μια «Παγκόσμια Διακυβέρνηση», προσαρμοσμένη στα συμφέροντά της, ακόμα και πέρα από την νομιμότητα, όποτε αυτό αποδεικνύονταν αναγκαίο. Για όργανα και θεσμούς της διακυβέρνησης αυτής, χωρίς την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το G20. Στην υπηρεσία, αρχών δήθεν, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης, όπως η «απελευθέρωση», η «αποκρατικοποίηση», η «νομισματική σταθερότητα», η «ονομαστική σύγκλιση», η «τιθάσευση του πληθωρισμού», «ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων». Διαχρονικής και οικουμενικής υποτίθεται, ορθότητας. Με τον ΟΗΕ, να χρησιμοποιείται επιλεκτικά και στον βαθμό που η εξάρτησή του επικαθόριζε την - από την ίδρυσή του - αυτονομία και εγκυρότητά του. Και βέβαια, το πλέγμα αυτό να επιβάλλει και να επιβάλλεται με μοναδικό στρατιωτικό βραχίονα παγκόσμιας εμβέλειας τις Η.Π.Α. Προωθώντας την βίαιη εξαγωγή του αμερικανικού ονείρου σε λαούς με διαφορετικές παραδόσεις και καταβολές. Με βασικό φορέα το καρτέλ της φιλμικής παραγωγής. Με πρόσχημα τον «εκδημοκρατισμό». Και κύριο όχημα διανομής τα τηλεοπτικά δίκτυα. Με υπερπροσφορά πληροφοριών ώστε να κρύβεται η γνώση. Με υπερπροσφορά γνώσεων ώστε να αποτρέπεται η σκέψη.
Η γενικευμένη αποτυχία αυτού του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι αποδεδειγμένη. Οι επιθετικοί πόλεμοι που ξεκίνησαν τα χρόνια αυτά δεν μπόρεσαν να τελειώσουν. Τα διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, το Κουρδικό δεν λύθηκαν. Οι απειλές κατά της παγκόσμιας ειρήνης έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι ίδιες οι δυτικές κοινωνίες είναι λιγότερο ασφαλείς από πριν, ενώ έχουν υποστεί σοβαρό περιορισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Οι Η.Π.Α., η Ευρωπαϊκή Ένωση / Γερμανία και η Ιαπωνία, και οι τρεις τους, αντιμετωπίζουν το μέλλον με αμφιβολίες για το που στέκονται και που πάνε. Και ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης καταστροφής του πλανήτη, ως οίκου της ανθρωπότητας έχει πολλαπλασιαστεί.
Η τάξη πραγμάτων όπως την περιγράψαμε μέχρι εδώ, είχε διαμορφωθεί με σκοπό την κατοχύρωση των συμφερόντων του imperium. Μια όλο και πιο άνιση κατανομή του πλούτου ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως επίσης, την αναδιανομή εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων στις δυτικές κοινωνίες. Σε μια εποχή μεγάλης αύξησης του οικουμενικού πλούτου από την διάχυση της τεχνολογίας σε μαζική κλίμακα, η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αύξηθηκαν δραματικά. Εξ ίσου δραματική υπήρξε και η μείωση της αμοιβής της εργασίας, όπως και η απομύζηση όλο και μεγαλύτερου ποσοστού της από τοκογλύφους και κερδοσκόπους, νόμιμους και παράνομους. Απίστευτες υπήρξαν οι διαστάσεις της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας από επιτήδειους. Όπως επίσης και η υπεξαίρεση φυσικών πόρων, κοινωνικού κεφαλαίου και υποδομών, περιβαλλοντικών αγαθών από υπανθρώπους.
Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ
Θα περίμενε κάποιος, μια τόσο μεγάλη εκμετάλλευση τόσο πολλών από τόσο λίγους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να είχε ως συνέπεια και μια, άνευ ιστορικού προηγουμένου, συσσώρευση. Δεν συνέβη αυτό. Ο πλούτος αυτός έκανε φτερά ! Πως άραγε έγινε αυτό ; Ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είχε εκτοπιστεί, εδώ και δεκαετίες, ως πρωταρχική νομιμοποιητική βάση του καπιταλισμού από την διαρκή μεγέθυνση τζίρου και κερδών είναι γνωστό. Για να υπηρετηθεί η μεγέθυνση αυτή, αλλά και η μονιμότητα του χαρακτήρα της, έγινε όλο και πιο εντατική η εκμετάλλευση φυσικών αποθεμάτων και περιβαλλοντικών αγαθών. Ο περιορισμός των πόρων για δημόσιες επενδύσεις, αλλά και προστασία απέναντι στους κοινωνικούς κινδύνους ( με πρώτες τις συντάξεις ), ώστε να κατευθυνθούν στην κατανάλωση. Η ρευστοποίηση δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, κατά κύριο λόγο. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και τέλος, η επιδείνωση της θέσης της νέας γενιάς, μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους, αλλά και άλλων υποχρεώσεων που καταλογίζονται εις βάρος της και ερήμην της, όπως οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση.
Όντας φανερό ότι οι δυσμενείς αυτές ρυθμίσεις εξάντλησαν τα όριά τους, οι ισχυροί του χρήματος κατέφυγαν σε μια διαφορετική μεθόδευση : μεγάλωσαν τις μελλοντικές τους απαιτήσεις από όλους εμάς τους υπόλοιπους αυξάνοντας με διοικητικές τους αποφάσεις τα πραγματικά επιτόκια, αλλά και δανείζοντας μας περισσότερο. Και εισπράττοντας από σήμερα τοις μετρητοίς, με την μορφή μερισμάτων ή επιδομάτων απόδοσης ( bonus ), το μεγαλύτερο μέρος του βερεσέ. Μετατρέποντας το χρέος μας, δημόσιο και οικογενειακό, σε πλούτο τους. Ώστε να προωθούν τα επίπεδα κατανάλωσής τους σε όλο και υψηλότερα επίπεδα : αγοράζοντας σπίτια, σκάφη, αυτοκίνητα, όλο και περισσότερα, όλο και μεγαλύτερα, σε όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς. Πυραμίδες κανονικές. Πόσο κολακευτικό για την «πολιτισμένη Δύση» να ζηλέψει και να μιμηθεί την, προ εικοσαετίας, γειτονική μας Αλβανία, όταν συναντούσε τον καπιταλισμό και δοκίμαζε να του προσδώσει περιεχόμενο, όπως το καταλάβαινε η ίδια ! Ενισχύοντας την δική της εκδοχή με την διάχυση της διαφθοράς, αλλά και την αύξηση της εγκληματικότητας ( δουλεμπόριο, λαθρεμπόριο, εμπόριο ναρκωτικών, σωματεμπόριο και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ).
Αυτή η έκπτωση σε κλεπτοκρατία ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που ο Schumpeter μπορούσε να φανταστεί όταν χαρακτήριζε τον καπιταλισμό «δημιουργική καταστροφή». Συνιστά απλώς χρεωκοπία. Προαναγγελθείσα. Απλούστατα γιατί κιτάπι που να χωράει τόσο μεγάλο βερεσέ δεν υπάρχει. Μόνο που το φαλιμέντο οπωσδήποτε δεν αφορά εμάς, αλλά το σύστημα συμμοριών που λυμαίνονταν τον κόσμο για χρόνια. Από τους αρχηγούς τους έως τα golden boys, τα υπάλληλα πολιτικά πρόσωπα και τα media.
Οι αντιφάσεις αυτού του συστήματος, όπως και η βαρβαρότητά του, έγιναν ολοφάνερες, εδώ και χρόνια. Με ότι αξίζει να καταστρέφεται και ότι καταστρέφει να πολλαπλασιάζεται. Τον Μάρτιο του 2005, μιλώντας σε ημερίδα της ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ για την Παγκοσμιοποίηση, τόλμησα την πρόβλεψη : «Το σύστημα αυτό θα καταρρεύσει για τους ίδιους λόγους που κατέρρευσε το ανταγωνιστικό του τον προηγούμενο αιώνα.» Ασφαλώς δεν υπονοούσα ότι το σοβιετικό πρότυπο ήταν καπιταλιστικό. Ουδέποτε, πράγματι, στην εξέλιξή του διακρίθηκε από επεκτατισμό. Όμως η παραγνώριση γνήσιων λαϊκών αναγκών με αποτέλεσμα την μη εξυπηρέτησή τους, η άρνηση πρόσληψης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη ως ενιαίου συστήματος με δικαίωμα στην επιβίωσή του, η βίαιη απόπειρα επιβολής τρόπου ζωής, έξω από τον κοινό πολιτισμικό τόπο λαών, με τις δικές του παραδόσεις ο κάθε ένας από αυτούς, και, τέλος, η κατάλυση της Δημοκρατίας με την έννοια της υπονόμευσης της ισηγορίας, της γνησιότητας της αντιπροσώπευσης και της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ομοιότητες υπαρκτές, ανάμεσα στο σοβιετικό πρότυπο και τον φιλελευθερισμό. Και ασφαλώς δεν υπάρχει λόγος ενσωμάτωσης διαπιστωμένων αιτίων αστοχίας σε ότι προτείνουμε εμείς. Εαν πρώτο μέλημά μας φυσικά είναι η βιωσιμότητα και χρησιμότητα της πρότασής μας , εν προκειμένω του σοσιαλισμού, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τους ανθρώπους της εργασίας και τους συμμάχους τους στα κινήματα για την Δημοκρατία, την Ειρήνη, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα και, φυσικά, το περιβάλλον.
ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ποιοί είμαστε όμως οι σοσιαλιστές σήμερα ; Θα ήθελα να μπορώ να πω όσοι δηλώνουμε. Θα απόφευγα έτσι, ασφαλώς, τον υποκειμενισμό. Μάλιστα, υποστηρίζω σταθερά, εδώ και χρόνια, την ανάγκη υπέρβασης ιστορικών αντιθέσεων του σοσιαλιστικού κινήματος με την ίδρυση της 5ης Διεθνούς της εργασίας, της δημιουργικότητας και του ελεύθερου χρόνου. Όμως υπάρχουν και όρια ενός πολιτικού χώρου, ανεξάρτητα από την καλή διάθεση οποιουδήποτε από εμάς. Ο σοσιαλισμός, ως έκφραση συλλογικής επιδίωξης, ασφαλώς είναι κατά πολύ ευρύτερος του γνωστού κράτους πρόνοιας. Συνεπώς, δεν βλέπω πως θα επέμενε κάποιος να τοποθετείται στον χώρο μας και την ίδια στιγμή να θεωρεί το ελάχιστο του κράτους πρόνοιας διαπραγματεύσιμο με την επίκληση οικονομικών σκοπιμοτήτων, φερ ‘ ειπείν. Υπάρχει επίσης θέμα ορίων του χώρου και από μια διαφορετική άποψη. Πόσο σοσιαλιστής θα μπορούσε να είναι ένα παλιόπαιδο, μέχρι προ ολίγου, συμπαίκτης της κλεπτοκρατίας, λόγου χάριν; Να δυο κριτήρια οριοθέτησης, παραδείγματος χάριν. Εκτός εαν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το κόστος που έχουμε καταβάλλει για την μη περιφρούρηση του χώρου μας είναι ανυπολόγιστο. Και σε επιρροή και σε εγκυρότητα και σε λειτουργικότητα.
Ας πάμε τώρα στο τι έχουμε μπροστά μας σήμερα.
1. Η μη βιωσιμότητα του φιλελευθερισμού αποδείχθηκε με τρόπο αδιάψευστο : την χρεωκοπία του ! Ξέμειναν, πράγματι, από μετρητά «οι φίλοι της ελευθερίας» που, στο όνομά της, τα πήραν όλα και... τα φάγανε. Και είναι χρέος των σοσιαλιστών να αποτρέψουμε την ιταμή αξίωσή τους να χρηματοδοτήσουν οι πολλοί και αδύνατοι την διαιώνιση της δικής τους καταναλωτικής ακράτειας. Ούτε θέλουμε, ούτε γίνεται !
2. Το πάρτυ τελείωσε. Νεκρανάσταση δεν προβλέπεται. Δεν θέλουμε, παραδείγματος χάριν, χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ( με ανομολόγητο σκοπό να ξανασφίξει το ταχύτερο δυνατόν ). Θέλουμε κατάργηση του ! Θέλουμε οι δημόσιες επενδύσεις να μην καταλογίζονται ως δαπάνες κατά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Και είναι επίσης αδιανόητο και απαράδεκτο εθνικά κράτη να χρεώνονται με εγγυήσεις υπέρ της φερεγγυότητας του συστήματος αυτού.
3. Σε πρώτη ευκαιρία, να οδηγήσουμε στην σύνταξη, εκτός από τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την καταστροφή και τους άλλους ελαφρούς ( στην καλλίτερη περίπτωση ) που, στα στερνά τους, ανακάλυψαν την γοητεία της κλεπτοκρατίας. Και επιμένουν, όλοι αυτοί, σφιχταγκαλιασμένοι με τους ισχυρούς του χρήματος, να μας ζαλίζουν με την ψευδή διάλεκτο που προέρχεται από την στρεβλή συνείδηση τους.
4. Υπάρχει σήμερα πραγματική δυνατότητα ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Αυτό το τραίνο δεν πρέπει να χάσουμε. Εμάς τους σοσιαλιστές, δεν μας φτάνει η ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ. Θέλουμε ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΑΣ!
Και τώρα ας δούμε τι θα έχουμε μπροστά μας στην μετά την χρεωκοπία εποχή. Θα αντιμετωπίσουμε, πριν απ ΄όλα, γνωστές από καιρό, όψεις του κακού μας εαυτού : τον αρνητισμό που οδηγεί στην φυγή, τον σεχταρισμό που οδηγεί στην αποφυγή της αυτοκριτικής και της βελτίωσης και την ανοχή στην μετριότητα που οδηγεί όμως στην επικράτησή της. Όσο δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιες στάσεις ανάμεσά μας, θα παραμένουμε σιωπηλοί. Ο φόβος θα μας διακατέχει και θα μας οδηγεί σε αλλεπάλληλες εκπτώσεις. Και, κάποια στιγμή ίσως, μας οδηγήσει ξανά στην υποταγή. Συνεπώς, για μια τέτοια ΑΛΛΑΓΗ έχουμε ανάγκη, εμείς οι ίδιοι, μια μεγάλη ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Αν την βάλουμε μπροστά, όλα είναι πιο απλά :
- Στην χρεωκοπία της αποτελεσματικότητας και των εμπειρογνωμόνων, αντιπαραθέτουμε τον σοσιαλισμό της Δημοκρατίας και της συμμετοχής.
- Στην χρεωκοπία της ανεργίας, τον σοσιαλισμό της πλήρους απασχόλησης.
- Στην χρεωκοπία της καταστροφής του πλανήτη, τον σοσιαλισμό της συμφιλίωσης ανθρώπου / περιβάλλοντος.
- Στην χρεωκοπία της ανισότητας, τον σοσιαλισμό του περιορισμού της.
- Στην χρεωκοπία της κοινωνίας στην υπηρεσία του πλουτισμού, τον σοσιαλισμό του πλουτισμού στην υπηρεσία της οικονομικής και κοινωνικής προόδου
- Στην χρεωκοπία της κατασπατάλης του πλούτου σε υπερκατανάλωση, τον σοσιαλισμό της τοποθέτησής του σε δημόσιες επενδύσεις.
- Στην χρεωκοπία της απόσυρσης του κράτους, τον σοσιαλισμό της στρατηγικής του λειτουργίας.
- Στην χρεωκοπία της προσαρμογής στη μόδα και τον ετεροκαθορισμό, τον σοσιαλισμό του κοινού πολιτισμικού μας τόπου και τον αποκεντρωμένο δημοκρατικό προγραμματισμό με αυτοδιαχείριση.
- Στην χρεωκοπία της διεθνούς τάξης πραγμάτων του χθες, τον διεθνισμό των πατριωτών όπου γης. Τιμώντας έτσι τον ιδρυτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, ως συντελεστή της ιστορικής πρωτοβουλίας των Έξη.
Αν, πράγματι, οι σημαίες μας έχουν αυτά τα διακριτικά. Αν, πράγματι, μπορέσουμε αυτόν τον ριζοσπαστισμό. Αν, πράγματι, η πολιτική μας εκτός από τέχνη του εφικτού είναι και επιστήμη του ονείρου. Τότε, η νέα γενιά θα στοιχηθεί δίπλα μας, σε μια προσπάθεια ελπίδας και λογικής. Ο δρόμος για τους λαούς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όσο δεν συνειδητοποιούμε το μέλλον και τις επιταγές του. Όσο ανεχόμαστε εθνικές πολιτικές τάξεις παραδομένες, συγχυσμένες ή μέτριες. Αντιθέτως, πολιτικές ηγεσίες με καθαρή συνείδηση και οπτική μπορούν να μεγαλουργήσουν. Αλλά υποχρέωση δική μας είναι να τις ανακαλύψουμε. Να τις επιλέξουμε. Να τις αναδείξουμε. Να τις στηρίξουμε. Και να ελέγχουμε διαρκώς ότι προασπίζουν τα δικά μας συλλογικά συμφέροντα.

*Ομιλία σε εκδήλωση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ του 1ου δημοτικού διαμερίσματος της Αθήνας.

19 σχόλια

  1. Ρεεεεε μαλάκες Νεοδημοκράτες δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρείστε άλλο με τις χαζοαναρτήσεις σας, μας έχετε πείσει ρε μαλάκες πόσο χαζοβιόληδες είστε.
    Ρεεεε αρχιλαμόγια πάρτε τα γουβαδάκια σας, τον μπουχέσα σας Κωστάκη και δρόμο!!! Ρεεεε χαζοδεξιούλιδες οι κυβερνώντες από την παράταξή σας είναι μιζαδόροι, κομπιναδόροι, ανίκανοι, επικίνδυνοι, με αποτέλεσμα κάθε μέρα παραμονής τους στην εξουσία να διαλύουν την χώρα. Ρεεεεε χαζοβιόληδες μαλακοδεξιοί ξυπνάτε….. σας δουλεύει ο Κωστάκης και η παρέα του ρε κοθώνια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάσου να είχαμε τα επιπόλαια πρασινοφρουράκια να κυβερνάνε τη χώρα. Μπερδεμένα μυαλά επιπόλαιων ανθρώπων.
    ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΗΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ Ο ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.
    Παίρνει πόζα και στυλάκι και αμολάει ανεδαφικές αρλούμπες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι μήπως έχει έλθει από ένα άλλο κόσμο, από άλλο πλανήτη.
    Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός ή ο κρατισμός, ρε σαχλαμάρα Οικονόμου;
    Εάν ήξερες σε λίγο περισσότερο βάθος τα πράγματα θα καταλάβαινες ότι η διεθνής οικονομική κρίση οφείλεται στο κράτος πάλι.
    Το τσιράκι του Μπούς, ο Πόλσον, εγγυάτο τα δάνεια των ημικρατικών Fannie Mae και Freddie Mac (7 τρισ. δολάρια εκταμιεύσεις), που έδιναν αφειδώς δάνεια για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και ένα υπαλληλάκι μπορεί να αγοράσει βίλα, προφανώς για περνάει το μήνυμα όλα πάνε καλά, γιαυτό ξαναψηφίστε μας.
    Εάν λειτουργούσαν οι κρατικοί έλλεγχοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ.
    Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο καπιταλισμός ή ο κρατισμός;
    Εάν οι δύο ανωτέρω εταιρίες δεν ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΓΓΥΗΣΗ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ θα τα σκόρπαγαν αφειδώς όπως έκαναν; Θα έδιναν θαλασσοδάνεια χωρίς να ελέγχουν, έστω και στοιχειωδώς, την πιστοληπτική ικανότητα του δανειζόμενου;
    Εάν απλοϊκά θεωρήσουμε ότι ο καπιταλισμός στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες : (α) η παραγωγή πλούτου γίνεται από ιδιώτες (και μόνο) και (β) το κράτος έχει ελεγκτικό ρόλο (και μόνο), ποιός από τους δύο δεν έκανε καλά τη δουλειά του στην Αμερική;
    Η κυβέρνηση Μπούς ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΑ, και θα γραφτούν τα επόμενα χρόνια πολλά συγγράμματα, βιβλία και μελέτες για το πώς μπορείς να καταστρέψεις μία χώρα με βάση αυτά που έκανε (και δεν έκανε) ο G.W.Bush.
    Ούτε την ελεύθερη οικονομία άφησε να δουλέψει ελεύθερα (διότι εγγυάτο τα δάνεια των Fannie Mae και Freddie Mac) ούτε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς άφησε να λειτουργήσουν (που ακούστηκε οι ορκωτοί ελεγκτές να βελτιώνουν την πιστοληπτική ικανότητα εταιριών που δεν είχαν φράγκο ρευστά διαθέσιμα αλλά είχαν αγοράσειο ένα CDS (ουσιαστικά ένα ακάλυπτο ασφάλιστρο χρεωκοπίας από την AIG πχ., έναντι πινακίου φακής).
    ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ (που δεν το έλεγχε πάλι κανένας).
    Η αλήθεια λοιπόν είναι δεν φταίει ο καπιταλισμός, εξάλλου το σύστημα λειτουργούσε τέλεια έως και το 1999, επί πολλές δεκαετίες.
    Πάλι το αμερικάνικο δημόσιο φταίει, αφού δεν έκανε καλά τη δουλειά του.
    Εάν σήμερα αγοράσω μία Ferrari και αρχίσω να οδηγώ σαν μανιακός το βράδυ στην παραλιακή, δεν θα φταίει το αυτοκίνητο εάν στουκάρω και σκοτωθώ, έτσι δεν είναι;
    Μάλλον εγώ θα φταίω.
    Ούτε είναι και η λύση να στραφώ στο σοσιαλισμό, είναι σαν να θέλω να πάω Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρακτέρ (θα κάνει τη δουλειά αλλά θα μείνω πολύ πίσω από τους άλλους στον ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε, αυτό έπαθε η Σοβιετική Ένωση).
    Άσε που σε επίπεδο διανομής της πίτας δημιουργούντα άλλα προβλήματα όπως ποιος καθορίζει πως μοιράζεται η πίτα. Όταν αρχίζουν και μπαίνουν τέτοιου είδους διλήμματα και υποκειμενικές προσεγγίσεις χαλάει η σούπα της ιδεολογίας, σε επίπεδο εφαρμογής.
    Ο καπιταλισμός φίλε μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ αλλά είναι το καλύτερο σύστημα που έχουμε!
    Οι κουρελο-ιδεολογίες σας ανήκουν στην εποχή που οι άνθρωποι έτρωγαν ακόμη το κουτόχορτο της σοσιαλισμού.
    Πήγαινε σήμερα στη Ρωσία ή την Κίνα και πές τους ότι ο σοσιαλισμός θα τους σώσει και το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις είναι να σε πάρουν στο ψιλό.
    Ξύπνα, βλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΡΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;
    ΤΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΙΠΟΤΕ;
    Εκτός από ανέξοδη κριτική, τί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα προτείνετε εσείς οι εξαιρετικοί μάγοι των οικονομικών;
    Εάν αυτά που προτείνετε συμβάλλουν στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας, προφανώς πρόκειται για τις γνωστές όμορφες σοσιαλιστικές αρλούμπες που μας υπερχρέωσαν και μας έφτασαν ως εδώ.
    Μούγκα έτσι;
    Ξέχασα, όμως έχετε φρέσκα οράματα και νέες ιδέες.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ.
    Δεν φτάνει που πληρώνουμε 12 δισ. το χρόνο (το 25% του συνολικού προυπολογισμού) για τόκους χρεών που δημιούργησε το πασόκ, έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω παλιάνθρωποι.
    Έτσι ξεχρεώνονται αμαρτίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ;
    Τώρα έχετε το θράσος να τάζετε καινούργιες παροχές και ψεύτικες ουτοπίες.
    Λύνονται έτσι τα προβλήματα, βρε αδιόρθωτοι χασομέρηδες;
    Αλλά δεν φταίτε εσείς, φταίει ο Καραμανλής που σας πήρε λάου-λάου και δεν έχωσε φυλακή το μισό πασόκ, με τις ατέλειωτες λαμογιές και τις απατεωνιές σας.
    Ούστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην βιάζεσαι να ξεγράψεις τον καπιταλισμό κυρ-Παντελή μου, εκτός εάν δεν έχεις καταλάβει το ίδιο το πρόβλημα.
    Αντίθετα από όσα λές, ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας των επιχειρήσεων είναι που τις καταστρέφει.
    Ότι είναι δημόσιο ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
    Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ όλων των εμπλεκόμενων στο τελικό αποτέλεσμα.
    Σκέψου την υγεία (τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, το διοικητικό προσωπικό, το ΕΚΑΒ και την διοίκηση των νοσοκομείων), σκέψου την παιδεία (τους δασκάλους, τους συγγραφείς των βιβλίων και της ύλης, το υπουργείο), σκέψου την αστυνομία (τους αστυνομικούς, τους συνδικαλιστές, τους στρατηγούς), σκέψου την εφορία (ελεγκτές, πολυνομία, επικαλύψεις νομοθεσίας και αρμοδιοτήτων, υπουργείο), σκέψου ότι θέλεις.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
    Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (όλων των βαθμίδων) ταμπουρώνονται πίσω από μία γενική περιγραφή καθηκόντων του καθενός και συνθέτουν μία γραφειοκρατία, στην οποία οι προιστάμενοι κατηγορούν τους υφιστάμενους και οι υφιστάμενοι τους προιστάμενους και όλοι μαζί τους πολιτικούς.
    Έτσι όλοι είναι βολεμένοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να πληρώνονται και οι πολιτικοί πουλάνε ελπίδες ότι όταν εκλεγούν θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δημοσίου με καλύτερη γραφειοκρατία.
    Και όλοι βέβαια ζητούν ΣΥΝΕΧΩΣ όσο περισσότερα λεφτά γίνεται, για να βελτιωθούν, εδώ γελάνε.
    Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.
    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΤΟ 2.100, όσα λεφτά και να ξοδεύει το κράτος.
    Εάν το αποτελεσματικό μάνατζμεντ προυποθέτει καρότο και μαστίγιο, τί από αυτά έχει ένας δημόσιος υπάλληλος;
    1.Καρότο δεν έχει διότι οι αποδοχές του είναι σταθερές και ανεξάρτητες από την επίδοσή του.
    2.Μαστίγιο δεν έχει διότι κανείς δεν μπορεί να τον απολύσει.
    Άρα πώς θα γίνει αποτελεσματικός, από προσωπικό φιλότιμο; Και φιλότιμος να είναι εκ φύσεως δεν θα αργήσει να γίνει ζαμανφουτίστας γιατί θα δεί ότι δεν έχει καμμία αναγνώριση η προσπάθειά του.
    Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΑΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
    Το 2.100 πάλι τα ίδια θα συζητάμε, αν υπάρχει Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ!

    Ξέρεις εσύ, όπως «έσωσες» και το πασόκ!

    Με δάνεια, συνδρομές, δωρεές και δανεικά προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να τα βγάλει πέρα!

    Η έκδοση "πιστωτικής κάρτας VISA" από το ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στην έξοδό του από την οικονομική κρίση.

    Περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την κρατική επιχορήγηση προς το ΠΑΣΟΚ είναι η "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά του κόμματος, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 2008.

    Έτσι χρειάστηκε να προχωρήσει στην ανάληψη δυο τραπεζικών δανείων, συνολικού ποσού 3.1403.000 ευρώ, για να καλύψει το ιλιγγιώδες άνοιγμα.

    Συγκεκριμένα, έλαβε - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - 2.903.000 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα και 1.500.000 ευρώ από την EUROBANK, δηλαδή από την τράπεζα της οποίας το κορυφαίο της στέλεχος, Νίκος Καραμούζης, ήταν αυτός που οργάνωσε (και μάλιστα στο σπίτι του στην Εκάλη) το περίφημο δείπνο του Γιώργου Παπανδρέου με επιχειρηματίες, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

    Πώς να τα βγάλει πέρα, όταν οι εισφορές των "πράσινων" βουλευτών ανέρχονται μόλις σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, 810.701,18 ευρώ, των ευρωβουλευτών του μόνο 124.653,91, ενώ τα έσοδα από τις εισφορές των μελών και των φίλων του ανέρχονται σε 364.326,33 ευρώ;

    Και να φανταστεί κάποιος ότι το 2008 δεν ήταν εκλογική χρονιά, ώστε τα έξοδα ήταν λιγότερα.

    Ωστόσο, ο λογαριασμός αναγράφει:
    • 2.142.162,93 ευρώ για επιμόρφωση.
    • 8.501.487,32 ευρώ για μετακινήσεις και περιοδείες στελεχών
    • 2.915.075,89 ευρώ για διαφήμιση και γενικότερα για προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ
    • 1.713.525,93 ευρώ για διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια και
    • 286.702,72 ευρώ για διάφορα κομματικά έντυπα.
    • 871.958,83 ευρώ για το νοίκι των γραφείων της Ιπποκράτους, αλλά και των άλλων τριών κτιρίων.
    • 1.818.660,35 ευρώ για τηλεφωνικές κλήσεις.
    • 160.031 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα.
    • 6.053 ευρώ για νερό.

    Οι τόκοι όμως από τα προηγούμενα χρέη τρέχουν και ξεπέρασαν τα 5.116.556,95 ευρώ.

    Σκέψου να αρχίσει για τα καλά και η προεκλογική περίοδος...

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΝΤΟΥΠΕΡ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ.

    ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ.
    Καμμία αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και επιμονή σε μια οικονομική στρατηγική που είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΗ.
    Η πλάκα είναι ότι μερικοί όπως ο Οικονόμου, ο Ανδρουλάκης ή ο Παπαδόπουλος νομίζουν ότι είναι σοβαροί και μετριοπαθείς, φαντάσου οι λαικιστές πρασινοφρουροί σαν το Χρυσοχοίδη, τη Βασούλα, τη Δαμανάκη, τον Παπακωνσταντίνου, το Ρέππα και το Βερελή τί είναι.
    Αντί να μας τα πρήζετε με τις τουρμποκίνητες σαχλαμάρες σας, καθίστε ρε βλαμμένα στα σπίτια σας να γράψετε κάνα βιβλίο για τα όνειρα του Ελληνικού λαού που διαψεύσατε για δυό γενιές, τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΣΟΚΟΙ, ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.
    ...........................
    100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΔΩΣΕ Η ΖΙΜΕΝΣ ΣΤΗΝ ΟΚΤΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΧΗΜΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ.
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 99 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΗΡΕ;
    ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕAΥΤΟ ΤΟΥ;
    ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
    ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΖΙΜΕΝΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.
    ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΧΑΖΟΥΛΙΚΟ ΠΑΙΔΑΚΙ.
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙNΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΤΣΙ;
    ΜΩΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΥΣ ΕΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε παιδιά, κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι πίσω από τις λέξεις βρίσκονται πραγματικότητες.
    Δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην έχει επηρεαστεί αρνητικά από την μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει ποτέ ο κόσμος.
    Για τί είδους προγραμματισμό στην εκτέλεση του προϋπολογισμό να μιλάμε;
    Ποιάς χώρας ο προϋπολογισμός δεν έπεσε έξω το 2008;
    Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε.
    Οι λεπτομέρειες σήμερα δεν έχουν και μεγάλη σημασία, αλλά εάν το τελευταίο σχέδιο των αμερικανών περί συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείριση του ρίσκου των "κακών δανείων" δεν ευοδωθεί θα κλάψουν μανούλες, πραγματικά.
    Φίλοι νεοδημοκράτες και πασόκοι, σε ότι αφορά την οικογένειά μας και το μέλλον μας, έχει πολύ μικρή σχέση με όσα κάνει, δέν κάνει ή θα μπορούσε να κάνει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
    Το μέλλον μας, μαζί με το μέλλον όλου του πλανήτη, παίζεται αλλού.
    Αυτά βέβαια που λέει ο κύριος Παπαντρέου (περί σχεδίου κλπ) άς τα αποτιμήσει ο καθένας όπως και όσο καταλαβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα κουτοπόνηροι οι σοσιαληστές σαν τον Οικονόμου, που προσπαθούν με σοφιστείες να κάνουν το άσπρο μαύρο.
    Ψεύτες ήταν ο Σημίτης και ο Χριστοδουλάκης που μαγείρευαν τα ελλείμματα και έκρυβαν τα δημόσια χρέη, όπως απέδειξε και η απογραφή της Ε.Ε. το 2005.
    Κατεργάρης ήταν ο Παπαντωνίου (σαν ΥΠΕΘΟ) και ο Θωμαδάκης (σαν Ε.Κεφαλαιαγοράς) που έκλεψαν 35 τρισ. δρχ (100 δισ. ευρώ) από όλους τους Έλληνες πριν από δέκα χρόνια στο Χρηματιστήριο.
    Εάν νομίζουν ότι ξεχάσαμε ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΣΟΚ είναι γελασμένοι.
    Το ότι ζητάνε και τα ρέστα απλά μας υπενθυμίζει πόσο θρασείς είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παντελή Οικονόμου, λυπάμαι πολύ για αυτά που λές.
    Είναι τόσο προκλητικά που ανεβάζεις το αίμα των κανονικών ανθρώπων στο κεφάλι!
    Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τι έχει συμβεί στον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτά που λές τα λένε μόνο τα ρετάλια του 60-70 ή οι ονειροπόλοι φοιτητές.
    ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.
    Επειδή δεν έχει νόημα μία συζήτηση μεταξύ κωφαλάλων, θα σου κάνω τρείς απλές ερωτήσεις.
    1. Θέλει πολύ μυαλό για να αντιληφθείς ότι οι κρατικές εταιρίες που είναι ζημιογόνες αυξάνουν το έλλειμμα και το χρέος;
    2. θέλει ιδιαίτερη μνήμη για να θυμηθείς ότι ιδιωτικοποιήσεις προσπάθησε να κάνει και ο Σημίτης (τις ονόμαζε αποκρατικοποιήσεις) για τον ανωτέρω λόγο (άσχετα άν απέτυχε);
    3. Γιατί νομίζεις ότι κατέρρευσε οικονομικά η υπερδύναμη Σοβιετική Ένωση των 270 εκατομμυρίων ανθρώπων και των άπλετων φυσικών πόρων (πετρέλαιο, γκάζι, μέταλλα, μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό);
    Βρές τώρα μόνος σου την απάντηση για το εάν οι ιδιωτικοποιήσεις που έκανε ο Καραμανλής στην Ελλάδα ήταν καλό ή κακό για τη χώρα.
    Τί νοήμα έχει να συζητάμε εάν ξαναγυρίζουμε πίσω;
    Κάποτε, εκεί στο πασόκ, πρέπει να αποφασίσετε για τα αυτο-νόητα.
    Τα α-νόητα μας καταχρέωσαν, έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μη μας κάνεις τον αριστερό, γιατί όταν ήταν κυβέρνηση το Πασόκ έγλυφες το κεφάλαιο...

    κολωνακιώτη γιάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με αυτές τις παπαριές που διαβάζουμε απο σένα...
    πιά χρεωκοπία..
    ΑΠΟ Αυτοκτονία θα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Σιχαμένοι δημοσιοκάφροι τον τρελλάνατε κι αυτόν"

    "Η μολυσματική ασθένεια που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας σε αυτή τη χώρα ονομάζεται δημοσιογραφία. Η εξουσία που έχουν πάρει μέσα απο πραξικοπηματικές διαδικασίες που βασίζονται στη μίζα, την κομπίνα και την αλητεία, έχει ισχυροποιηθεί τρομερά.
    Βρίθουμε απο βλάκες, απο χαμένους, απο κατεστραμμένους που είναι κάθε στιγμοί κουμπωμένοι με το τηλεοπτικό χαπάκι. Αυτοί είναι και το "μπετό", τα πόδια, το...
    στήριγμα της σαπίλας.

    Εδώ και κάποια χρόνια βάλθηκαν τα τηλεσκουπίδια, να μας διαμορφώσουν κατάλληλα ωστε να βρισκόμαστε σε συνεχή ύπνωση. Προσπαθούν -και πετυχαίνουν- να μας τελματώσουν ωστε να εδραιώσουν καλύτερα τη θέση τους. Σκαρφίστηκαν μάλιστα να χρησιμοποιούν τους γνωστούς "τρελλούς του χωριού" όσο περισσότερο γίνεται.

    Παρουσίαζαν με κάθε ευκαιρία τον άμοιρο Γιώργο Παπανδρέου. Μια ευγενική και καλόψυχη ψηχή που γυρνούσε σε πανυγήρια. Ο καλοπροέρετος, πείσθηκε απο τα κουράδια της τηλεόρασης πως είναι κάποιος. Είχαν διακρίνει οι ΝΑΖΙδες πως ήταν ελαφρώς ανόητος.
    Το καλύτερο θύμα τους!

    Η κύριος αυτός το 'χασε. Ναι τρελλάθηκε. Είναι στο ψυχιατρείο σε καταστολή. Έπαθε κάποια ψύχωση μεγαλείου. Νόμιζε ότι ήταν Πρωθυπουρδός !
    Αυτό είναι το πρώτο θύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάλι τις μπουρδο-θεωρίες της δεκαετίας του 60 θυμήθηκε ο κυρ-Παντελής.

    Έτσι κάνουν οι πασόκοι, μαζεύονται εκεί στην Ιπποκράτους και φαντάζονται νέα οράματα και καινούργις ιδέες (τελικά η μαλακία του Γιωργάκη είναι κολλητική φαίνεται).

    Άστο άνθρωπέ μου Οικονόμου, αφού δεν το ξέρεις το θέμα τί θές και ασχολείσαι;

    Αυτό που με τρελλαίνει, πάνω από όλα, είναι ότι ο κυρ-Παντελής υποτίθεται ότι είναι από τους σοβαρούς του πασόκ.

    Φαντάσου.

    Τρέλλα κανονική.

    Το ασφαλιστικό είναι πολύ απλό λέει, θα καταργήσουμε σταδιακά το υπάρχον σύστημα, το κράτος θα επενδύσει ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΕΠ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ και μετά θα ζήσουμε ευτυχισμένοι όλοι, με ψηλές συντάξεις, χαμηλές εισφορές και ελαστικότητα στην είσοδο και έξοδο από τον εργασιακό μας βίο.

    Ρε πανύβλακα μπουρδολόγε Οικονόμου, που στο διάολο θα το βρείς το ένα ΑΕΠ;

    Είσαι τόσο μα τόσο βλάξ που δεν έχει κάν επίγνωση τί λές.

    Εδώ μας αφήσατε χρέος πάνω από ένα ΑΕΠ (114%) το 2004 και πάλι δεν θα καταφέρουμε να το ξεχρεώσουμε ούτε σε δεκαπέντε χρόνια και εσύ μιλάς για να χρεωθούμε ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΕΠ!

    Δηλαδή ΜΟΝΟ 250 δισ. ευρώ, έτσι;

    ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

    Και να φανταστεί κανείς ότι αυτός ο αρχικαραγκιόζης ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ πιστεύει ότι είναι σοβαρός και τεχνοκράτης!

    Ούστ πανάθλιοι που θέλετε πάλι να κυβερνήσετε πάλι τη χώρα.

    ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΡΕ ΧΑΜΕΝΟΙ;

    Τέτοιες μαλακίες έλεγε και ο βλακογιώργος στον Τρισέ την περασμένη εβδομάδα και αυτός δεν ήθελε ούτε φωτογραφία μαζί με την αμοιβάδα-αρχηγό του πασόκ.

    Τέτοια άκουσε και ο Κρούγκμαν από το αργόστροφο στην Αθήνα (ότι δηλαδή η "πράσινη" ανάπτυξη θα μας βγάλει από την ύφεση) και ακόμα τρέχει ο κακόμοιρος ο νομπελίστας.

    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΜΑΛΑΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΣΙΜΙΟΥ ΤΟΥΣ.

    Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. απάντησε ρε Αναστάση παλιοσειρά όλο τόν ταπόνεις αυτόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πες ρε για τα αυγά στρουθοκάμηλου πού δεν τα σπάνανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάλι τις μπουρδο-θεωρίες της δεκαετίας του 60 θυμήθηκε ο κυρ-Παντελής.

    Έτσι κάνουν οι πασόκοι, μαζεύονται εκεί στην Ιπποκράτους και φαντάζονται νέα οράματα και καινούργις ιδέες (τελικά η μαλακία του Γιωργάκη είναι κολλητική φαίνεται).

    Άστο άνθρωπέ μου Οικονόμου, αφού δεν το ξέρεις το θέμα τί θές και ασχολείσαι;

    Αυτό που με τρελλαίνει, πάνω από όλα, είναι ότι ο κυρ-Παντελής υποτίθεται ότι είναι από τους σοβαρούς του πασόκ.

    Φαντάσου.

    Τρέλλα κανονική.

    Το ασφαλιστικό είναι πολύ απλό λέει, θα καταργήσουμε σταδιακά το υπάρχον σύστημα, το κράτος θα επενδύσει ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΕΠ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ και μετά θα ζήσουμε ευτυχισμένοι όλοι, με ψηλές συντάξεις, χαμηλές εισφορές και ελαστικότητα στην είσοδο και έξοδο από τον εργασιακό μας βίο.

    Ρε πανύβλακα μπουρδολόγε Οικονόμου, που στο διάολο θα το βρείς το ένα ΑΕΠ;

    Είσαι τόσο μα τόσο βλάξ που δεν έχει κάν επίγνωση τί λές.

    Εδώ μας αφήσατε χρέος πάνω από ένα ΑΕΠ (114%) το 2004 και πάλι δεν θα καταφέρουμε να το ξεχρεώσουμε ούτε σε δεκαπέντε χρόνια και εσύ μιλάς για να χρεωθούμε ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΕΠ!

    Δηλαδή ΜΟΝΟ 250 δισ. ευρώ, έτσι;

    ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

    Και να φανταστεί κανείς ότι αυτός ο αρχικαραγκιόζης ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ πιστεύει ότι είναι σοβαρός και τεχνοκράτης!

    Ούστ πανάθλιοι που θέλετε πάλι να κυβερνήσετε πάλι τη χώρα.

    ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΡΕ ΧΑΜΕΝΟΙ;

    Τέτοιες μαλακίες έλεγε και ο βλακογιώργος στον Τρισέ το Μάρτιο και αυτός δεν ήθελε ούτε φωτογραφία μαζί με την αμοιβάδα-αρχηγό του πασόκ.

    Τέτοια άκουσε και ο Κρούγκμαν από το αργόστροφο στην Αθήνα (ότι δηλαδή η "πράσινη" ανάπτυξη θα μας βγάλει από την ύφεση) και ακόμα τρέχει ο κακόμοιρος ο νομπελίστας.

    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΜΑΛΑΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΣΙΜΙΟΥ ΤΟΥΣ.

    Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και μονο ότι δοξαζει τον ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δειχνει τι τρίχας είναι..Περισσοτερο μπουρδολόγος και από τον Τσιπρα...
    Ασε ρε φιλε τα "περι δια γραμμάτου" και πες μας με απλα και κοστολογημενα λόγια τι προτεινεις..
    Αλλιώς δεν εισαι παρα "χαλκός ηχών και κύμβαλον αλαλάζον'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οικονόμου σας πήραμε χαμπάρι τι κουτοπόνηροι σοσια - ληστές είσαστε. Μας χρεώσατε για τις επόμενες 5 γενιές και εσείς φτιάξατε βίλλες και πισίνες στη Μύκονο, στην Εκάλη και στην Αράχωβα απο τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ.

    ΟΥΣΤ που τολμάτε να μιλάτε ακόμη για σοσιαλισμό παλιολαμόγια του Κολωνακίου και του Four Seasons!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση