GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνδέει μουφτή με Χάλκη ο Ερντογάν...

Aπό το http://www.greekamericannewsagency.com/ Την εκλογή μουφτή στη Θράκη συνδέει ευθέως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το...


Την εκλογή μουφτή στη Θράκη συνδέει ευθέως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Μιλώντας την Πέμπτη 11.06.09 στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV είπε ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής «μπορεί να συζητηθεί» και ότι «πρόκειται για θέμα που κρατά από το 1972». «Πάντα το αναφέρω αυτό, ανέφερε, στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως ‘δεν σε αναγνωρίζω’ σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν...
που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λοζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων». (σ.σ. κάποιος να του διαβάσει την συνθήκη της Λοζάνης που κάνει λόγο για ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ )
Ο κ. Ερντογάν ερωτήθηκε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση και είπε: «Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στο φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στon κύριο Κώστα (sic). Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς ‘θα το δούμε’. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης».Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα κυπριακά πλοία και αεροδρόμια. Δήλωσε σχετικά ότι «το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο» και πρόσθεσε: «εμείς τους είπαμε ότι στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών λέμε ‘ναι’, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ‘ναι’ σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα». (σ.σ. διχοτόμηση δηλαδή κατόπιν της εισβολής για την οποία ουδείς πλέον μιλά)
«Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Εμείς καταργήσαμε τη βίζα προς τους Ελληνοκύπριους. Εκείνοι όμως δεν έκαναν ένα σοβαρό βήμα. Είπαν απλώς ότι ήταν μια καλή χειρονομία. Ναι, όμως, εμείς μόνο θα κάνουμε τις χειρονομίες;». (σ.σ. εδώ είναι που λένε δώσε αέρα στον χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεβάτι)
Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, που είναι επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.Ο κ. Μπαγίς ανέφερε μάλιστα ότι οι μειονότητες έχουν εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάννης, την οποία χαρακτήρισε «συμφωνία πιο σημαντική από το Σύνταγμα».«Εάν θα προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, αυτό δεν θα έχει σχέση με την ενταξιακή διαδικασία, με τα αιτήματα της Ευρώπης, της Αμερικής και του αραβικού κόσμου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εσωτερική μας υπόθεση και να συζητηθεί αν θα γίνει ή όχι», είπε ο Μπαγίς.
Η κάπως άσχετη αναφορά του τούρκου υπουργού περί αιτημάτων του «αραβικού κόσμου» προφανώς είναι σχήμα λόγου, αφού πρόκειται για απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο του Αραβοτουρκικού Φόρουμ.

15 σχόλια

  1. Γιατί να μην το συνδέσει;;; Αυτό δεν κάνουν όλοι, αυτό δεν κάνουμε κι εμείς;;; Θέλει να μπει στην Ε.Ε. η Τουρκία; Το συνδέουμε με το κυπριακό. Θέλει κάτι άλλο; Το συνδέουμε με το Αιγαίο! Όποιος ζητάει κάτι, πρέπει να δώσει κιόλας... ψόφησαν τα κορόιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΕΕΙ ΤΗ ΦΡΑΣΗ " ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ", ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ;
    ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ " ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ " ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΟΝΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΤΕ ΤΟΥ ΛΙΓΑΚΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΗΣ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ .


    Η ΧΑΛΚΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ .

    ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ
    ΠΑΡΑΝΟΪΚΑ.

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣ ΤΟΝ 4:16Μ.Μ.

    Κάνεις λάθος φίλε στις εκτιμήσεις σου, γιατί όντως εμείς είμαστε κορόϊδα.
    Ολόγος είναι ότι εμείς ζητούμε να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. χωρίς να εγείρουμε καμμία απαίτηση, σε αντίθεση με τους παμπόνηρους Τούρκους.
    Αρα δεν έχουν ψοφήσει ακόμη τα κοροϊδα (όπως λανθασμένα λες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΕΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να μας πεις πως εκλέγεται ο μουφτής στην Τουρκία και να το εφαρμόσουμε και εμείς εδώ!!
    Στην τουρκιά διορίζεται και δεν εκλέγεται ο μουφτής ρε παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. oxi "filos" re paidia o erdogan koumparos einai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα ίδια σκατά είναι.

    Χρυσαυγίτες με ΛάΟΣ και γρίζοι λύκοι, τα ίδια σκατά, πληγές για τις χώρες τους και ντροπή για την ανθρωπότητα.

    Τα ίδια σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορεί κανενας να μου πει γιατι ενδιαφερομαστε τοσο για τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης που ειμαστε ετοιμοι να κανουμε υποχωρησεις πότε για Αυγανισταν και πότε για Θρακη??
    Θα πανε οι 200-300 Ελληνες της πόλης να σπουδασουν Θεολογία εκει?? Δεν ερχονται εδω? Δοξα το Θεό Θεολογικές Σχολές εχουμε ισα με τρεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 15 Ιουν 2009 7:49:00 μμ
    Συμφωνώ όπως εκλέγεται ο μουφτής στην Τουρκία έτσι να εκλέγεται και εδώ.
    Επίσης κάνει ένα βασικό λάθος. Εξομοιώνει την επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος της Ε.Ε. με την βόρεια Κύπρο που είναι ψευδοκράτος και παράνομο. Δεν μπορεί να απαιτεί αμοιβαιότητα της επίσημης Κυπριακής Δημοκρατίας προς το βόρειο ψευδοκράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βγάλτε ρε τις παρωπίδες! Ο αντίστοιχος του μουφτή στη Θράκη δεν είναι ο μουφτής στην Τουρκία, αλλά ο πατριάρχης: ηγέτης της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία. Αφού εκλέγεται ο πατριάρχης λοιπόν, ας εκλεγεί και ο μουφτής... Αν εμείς διορίζουμε τον μουφτή, θα πρέπει να διορίζουν κι αυτοί τον πατριάρχη...

    Ο μουφτής στην Τουρκία είναι το ανάλογο του αρχιεπίσκοπου ή κάποιου μητροπολίτη στην Ελλάδα.

    Σοβαρευτείτε πριν πετάξετε εθνικιστικές μαλακίες στον αέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 16 Ιουν 2009 2:22:00 πμ

    ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΨΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΒΑΤΡΑΧΙΑ .

    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ , Η ΕΠΑΡΣΗ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ .


    ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ .
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΕΓΓΙΖΕΙ .
    Η ΧΑΛΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ,ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ;

    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφού οι Τούρκοι φέρονται όπως φέρονται, τότε ας τους πουλήσουμε κι εμείς τρέλλα, ήτοι:

    Ως Ελλαδα να απαιτήσουμε να σεβαστούν το δικαίωμα της μαντήλας στην Τουρκία και γενικά να σεβαστούν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Τουρκία(στην Ελλάδα ένας μουσουλμάνος έχει περισσότερα δικαιώματα απ'ότι στην Τουρκία, και επίσης μια μουσουλμάνα στην Ελλάδα μπορεί να φοράει μαντήλα).

    Να απαιτήσουμε κι εμείς ο μουφτης στην Τουρκία να έχει τα ίδια δικαιώματα, με αυτά που απαιτεί ο Ερντογάν για τον μουφτή στην Ελλάδα.
    Δηλαδή να απαιτήσουμε ο μουφτής στην Τουρκία να έχει και δικαστικά δικαιώματα (αλλά εκεί πίπτει ράβδος από το στρατιωτικό καθεστώς).


    Να τονίσουμε ότι σε μια χριστιανική χώρα σαν την Ελλάδα, ο μουσουλμάνος είναι πιο ελεύθερος από ότι στην Τορυρκία.

    Τελικά η Τουρκία τι είναι??? κοσμικό ή μουσουλμανικό κράτος?
    Το κόμμα των μουσουλμάνων είναι εντός ή εκτός νόμου στην Τουρκία?
    Το κεμαλικό κράτος είναι υπέρ ή κατά του μουσουλμανισμού?

    Για την Τουρκία μουσουλμάνοι υπάρχουν μόνο εκτός χώρας.
    Γιατί ο Ερντογάν δεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων τα οποία καταπατούνται στην ίδια του την χώρα?
    Γιατί εκεί οι στρατηγοί κάνουν ντα!!!

    Ας κάνουμε λίγη Βυζαντινή διπλωματία. Δεν βλάπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Ελλαδα δεν ειναι Ιραν.... μουφτηδες και παπαριες εξω απο την Ευρωπη. Γαμω την τρισαθλια θρησκεια των μουσουλμανων. Ας μου πει κανεις τη θετικο προσφερε ο μουσουλμανισμος στον κοσμο... Ας μου πει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση