GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πανελλαδική πρωτιά στη αποχή η Κεφαλονιά...

. Aπό το http://kefaloniapress.gr/ Τώρα που καταλάγιασε κάπως ο πολιτικός κουρνιαχτός , μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος Πανε...

.

Τώρα που καταλάγιασε κάπως ο πολιτικός κουρνιαχτός , μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος Πανελλαδικά και τοπικά, μας δίνει την εικόνα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου.
Πανελλαδικά η αποχή κτύπησε κόκκινο. Για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια προσήλθαν στις κάλπες τόσο λίγοι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν τόσα πολλά κόμματα. Tελικά γίναμε Ευρωπαίοι και στα ποσοστά αποχής. Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους απείχε!
Η Νέα Δημοκρατία είχε τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την αποχή, που σε συνδυασμό με τη μετακίνηση ψηφοφόρων της προς τον ΛΑΟΣ την οδήγησε κατ' ευθείαν στα βαθιά. Έχασε σχεδόν 11 (έντεκα) ποσοστιαίες μονάδες από το 2004 και «πέτυχε» το χειρότερο ποσοστό της από το 1981!
Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασε η ΝΔ, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Να ανέβει μόλις 2,63 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό που είχε στις ευρω εκλογές του 2004, και...
να κερδίσει το 36,66%. ¨Ένα ποσοστό που δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία ούτε με τον παρόντα , ούτε και με τον επόμενο εκλογικό νόμο.
Το ΚΚΕ πήρε τα πίσω. Παρότι διατήρησε τη τρίτη θέση, έπεσε 1,15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004, χάνοντας και έναν ευρωβουλευτή (από τρεις που είχε το 2004, τώρα εξέλεξε δύο).
Ο ΛΑ.ΟΣ αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής. Ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ εισπράττοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση. Σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις του και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καθηλώθηκε στα ποσοστά του 2004 και φάνηκε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της «εποχής Τσίπρα».
Οι Οικολόγοι έκαναν μια εντυπωσιακή παρουσία που αναμένεται να δούμε αν θα έχει συνέχεια.
Τοπικά τώρα, είχαμε αλλαγή σκηνικού.
Στις ευρωεκλογές της Κυριακής ψήφισαν στο Νομό μας, 20.861 πολίτες, αριθμός μικρότερος από την εποχή της Ένωσης του Νομού μας με την Ελλάδα το 1864!!
Η Νέα Δημοκρατία έπεσε κάτω από το 30%, παρουσιάζοντας ένα από τα δέκα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος πανελλαδικά! Από τις συν εννέα (9) ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μπροστά το 2004, τη Κυριακή κατέληξε 3,5 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Έχασε έντεκα (11) ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή αποχή και στην αύξηση του ΛΑΟΣ που έφθασε το 7%!
Και ενώ η Νέα Δημοκρατία τοπικά «βούλιαξε» στο 28,7% το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο. Ανέβηκε μία ποσοστιαία μονάδα παίρνοντας μόλις 6.523 ψήφους που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό ψήφων που είχε το κόμμα από το 1977!
Το ΚΚΕ έπεσε 1,26 ποσοστιαίες μονάδες διατηρώντας τη τρίτη θέση.
Ο ΛΑ.ΟΣ εκτοξεύτηκε στο 6,95% ξεπερνώντας για πρώτη φορά στο Νομό μας τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έμεινε στα γνωστά 4άρια του. Μάλιστα, για μόλις 150 ψήφους δεν τον πέρασαν οι Οικολόγοι!
Φάνηκε λοιπόν ότι ο σκληρός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας, είτε πήγε δεξιότερα προς τον ΛΑΟΣ είτε προτίμησε να πάει να δουλέψει στην επιχείρησή του ή να πάει για μπάνιο. Η Νέα Δημοκρατία έχασε γιατί την εγκατέλειψαν παραδοσιακοί ψηφοφόροι της. Κάτι ο μεσαίος χώρος, κάτι τα «ανοίγματα» , κάτι τα ρουσφέτια του στυλ «όπου φυσάει ο άνεμος», κάτι οι εξυπηρετήσεις ακόμα και σε πολιτικούς αντιπάλους, φαίνεται να εξόργισαν για τα καλά τους Νεοδημοκράτες δεκαετιών. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ στο Νομό μας.
Δεν μπορούμε να μη επισημάνουμε και τούτο: Δήμοι που στηρίχθηκαν αφειδώς με χρηματοδοτήσεις από τη Κυβέρνηση με την υποστήριξη του βουλευτή, κυριολεκτικά μαύρισαν τη Νέα Δημοκρατία, ενώ Δήμοι με «σκληρούς» ΠΑΣΟΚους επικεφαλείς έφεραν νίκη στη Νέα Δημοκρατία.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στους Δήμους : Αργοστολίου, Ελειού Πρόννων και Πυλάρου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήρθαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στη δεξαμενή του ΛΑΟΣ που στο Αργοστόλι πήρε 7,44%, στον Ελειό Πρόννων 8,46% και στη Πύλαρο 6,71%.
Στη Κοινότητα Ομαλών ,ως συνήθως, σάρωσε η Νέα Δημοκρατία με δεκαεπτά ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
Αντίθετα στο Δήμο Σάμης η Νέα Δημοκρατία έμεινε δώδεκα περίπου μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ.Στον Δήμο Ιθάκης δέκα ποσοστιαίες μονάδες πίσω. Στην Ερισο πέντε μονάδες και στη Λειβαθώ-που ήταν πάντα το προπύργιο της Δεξιάς- έμεινε τρεις μονάδες πίσω.
Τέλος στη Παλική το ΠΑΣΟΚ σκαρφάλωσε επτά μονάδες μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία με τον ΛΑΟΣ όμως να πλησιάζει το 6%.
Τα πήραν άραγε τα μηνύματα η ΝΟΔΕ και ο βουλευτής; O καιρός θα δείξει.
Ακούσαμε πάντως στελέχη της τοπικής ΝΔ να λένε την επομένη των εκλογών, ότι «είναι καιρός το κόμμα να προωθήσει άμεσα σε όλους τους Δήμους δικούς του Δημάρχους και συνδυασμούς και να «απογαλακτιστεί» από «γκρίζες» συμμαχίες που εν πολλοίς είναι ετεροβαρείς.»

4 σχόλια

  1. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η δική μου γνώμη είναι η εξής:
    1.Υπό τον ανηλεή βομβαρδισμό της παραπληροφόρησης των καναλαρχών 1,000.000 απογοητευμένοι νεοδημοκράτες πήγαν για μπάνιο ή έκατσαν σπιτάκι τους εν μέσω καύσωνα. Κάποιοι λίγοι (γύρω στους 70.000) τσίμπησαν στην υπερ του Καρατζαφύρερ προπαγάνδα των καναλιών το τελευταίο τρίμηνο. Να μην ξεχνάμε ότι η άνοδος του Λαός είναι σχεδόν ισοδύναμη με τη διαφορά Ν.Δ.-Πασόκ.
    2.Το πασόκ απέτυχε οικτρά να πείσει σαν βιώσιμη εναλλακτική. Το πασόκ είχε επίσης αποχή τουλάχιστον 300.000 ψηφοφόρων του και προφανώς είναι πολύ μακριά από οποιαδήποτε σκέψη αυτοδυναμίας. Τελευταία του ελπίδα είναι η προσάρτηση του Σύριζα μέχρι το Μάρτη.
    3.Δυναμική η γενικότερη πορεία του ΚΚΕ, παρά τον ξύλινο λόγο και την απαρχαιωμένη πολιτική φιλοσοφία, ένα κλάμπ φανατικών που γίνονται όλο και πιό γραφικοί, προϊόντος του χρόνου.
    4.Ο Λαός του Καρατζαφέρη, παρά τις ασυναρτησίες και τις εμμονές του κατάφερε να είναι ο μοναδικός κερδισμένος των Ευρωεκλογών. Η βοήθεια των καναλαρχών ήταν καταλυτική, διότι τα νεαρά στελέχη του δεν τα είδε το σπίτι τους το τελευταίο τρίμηνο. Είχαν φέρει ράντζα και κοιμόντουσαν μέσα στα κανάλια.
    5.Οι τυχοδιωκτικές θέσεις τόσο του Αλαβάνου αλλά περισσότερο του Τσίπρα προοιωνίζουν ότι δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη, όσους δεν καταβροχθίσει το πασόκ θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι. Η χαριστική βολή ήταν η απίστευτη θέση του "παιντιού" ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί άλλο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Έχει καβαλήσει καλάμι και προφανώς αγνοεί ότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.
    6.Οι Οικολόγοι είναι μία ψήφος διαμαρτυρίας κάποιων αγαθών συμπολιτών μας που αγνοούν πολλά (και όχι μόνο τις θέσεις του Τρεμόπουλου στα εθνικά θέματα).
    Περαστικά σε όλους (με εξαίρεση τον Καρατζαφέρη).
    Κάτι μου λέει ότι σε ένα χρόνο το πολιτικό τοπίο θα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από το σημερινό, σε κάθε περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΗ Η ΚΥΡΙΑ KEFALONIAPRESS ΒΓΑΖΕΙ ΛΑΔΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ. ΛΕΞΗ ΠΟΥ Η Ν.Δ.ΠΑΤΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΕ 28,73%. ΛΕΞΗ ΠΟΥ Ο ΠΑΡΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΧΡΕΩΘΕΙ ΜΕ "108" ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΑΚΥΘΟ ΚΑΙ ΠΑΤΩΣΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ. ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΑΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ.
    ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΚΝΗΤΙΣΣΑ....
    ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΑΡΙΣΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτογραφια με τη γκομενα ειναι χαλια, σαν πτωμα του CSI μοιαζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ' αυτόν, όσοι δεν είμαστε ή δεν ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είμαστε ...εγκεφαλικά βλαμμένοι.

    Δεν πρόλαβαν να περάσουν δυο μέρες από τις εκλογές, και πάνω που είπαμε "επιτέλους ηρεμήσαμε",με τις κάλτσες, μας ρίχνει τα ...μαργαριτάρια του, και τα πειθήνια και άβουλα όργανά του, τον ...χειροκροτούν.
    Ρε δεν είμαστε καθόλου καλά.!
    Ως νικητής υποτίθεται των εκλογών, και ενώ θα έπρεπε να πλέει σε πελάγη ευτυχίας, επιτέθηκε ξαφνικά στον πρωθυπουργό.
    Αυτή τη φορά δεν του αρέσει η ...φύση του.
    Ναι, μην απορείτε, τον ενοχλεί η ...φύση του πρωθυπουργού.!
    Τώρα αν εγώ πω ότι, της κοντής ....της φταίνε οι τρίχες, θα με χαρακτηρίσετε χυδαίο;
    Κι' όμως.!!!Αυτός, ο εν ...δυνάμει πρωθυπουργός, χαρακτήρισε αλαζόνα τον πρωθυπουργό και είπε ότι: "...παρά την ήττα του, δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτε, δεν μπορεί να κάνει σοβαρές ανατροπές, μιας και για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη ...φύση..."Χριστέ μου.!!!Τι θέλει να πει αυτό το άτομο;Πρέπει να αλλάξει τη ...φύση του ο πρωθυπουργός για να πάει καλά η χώρα;Ρε φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αν τον συμπονάτε, ...μαζέψτε τον.!
    Είπε και κάτι άλλο ρε παιδιά, που αν σας το πω θα με πείτε συκοφάντη.Λοιπόν είπε επί λέξει ότι: "...η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Μάλτα "επιφορτίζει" τα δύο κόμματα με το βάρος να "περάσουν" ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη, καθόσον οι σοσιαλδημοκράτες, δεν πρέπει να "βράζουν" στην μιζέρια της ξενοφοβίας, που θέλουν να περάσουν οι συντηρητικοί..."Δεν είμαι ...καλά.!
    Η Ελλάδα και η ...Μάλτα θα περάσουν τη γραμμή τους στην ...Ευρώπη.!Δεν θα τα γλυτώσω τελικά τα ψυχοτρόπα. Μήπως και τα ...πειθήνια όργανά του, είναι σε καλύτερη κατάσταση νομίζετε;
    Στα καλά καθούμενα, και επειδή δεν έχουν με τι να ασχοληθούνε, άρχισαν μια ακατανόητη και άνευ προηγουμένου γκρίνια μεταξύ τους, για δήθεν σκόπιμη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών, ξεχνώντας ότι εκεί βρισκόταν δυο εκπρόσωποί τους. Ο Μιλτιάδης Παπϊωάννου και ο Ντίνος Ρόβλιας. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να λέει ότι υπάρχουν ερωτήματα γιατί η διαφορά αυξήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αργά το βράδυ.
    "...Δεν θυμάμαι στο παρελθόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μ’ αυτό τον τρόπο..." ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πως να το θυμηθεί; Αφού το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως δεν έχει ...παρελθόν.
    Διαφορετικά θα θυμόταν τι είχε συμβεί στις εθνικές εκλογές του 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να παίρνει προβάδισμα, μετά τις δέκα και μισή το βράδυ.
    Κύριε φύλαττε.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση