GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κώστας Γαβράς: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται»...

Από το http://magnitis.blogspot.com/ και το TVXS . «Οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις ε...

Από το http://magnitis.blogspot.com/
και το TVXS
.
«Οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αναφορικά με την απαίτηση της ορθόδοξης εκκλησίας να λογοκριθεί η 13 λεπτών ταινία του για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
«Αιχμή του δόρατος» έχει σταθεί μία σηκηνή του βίντεο στην οποία εμφανίζονται ρασοφόροι να σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η εν λόγω εικόνα συνοδεύεται από ένα ακουστικό μήνυμα που αναφέρει τα ακόλουθα ιστορικά στοιχεία: «Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη που επικράτησαν κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, οδήγησαν στην καταστροφή πολλών έργων τέχνης σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο». Το ενημερωτικό φιλμ του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Με επιστολή του στα ΜΜΕ ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς επισημαίνει:
«Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα - ότι η σταδιακή 'συρρίκνωση' του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας.
Στη σκηνή που κόπηκε βλέπουμε μερικούς βανδάλους 'παλαιοχριστιανούς' να καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού θεωρώντας τα είδωλα και αναπαραστάσεις ακολασίας. Φαίνεται ότι ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d'Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη»
.
Καταλήγοντας ο σκηνοθέτης σημειώνει:
«Θέλω να κάνω σαφές το εξής: ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους : ο αγοραστής - δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».

28 σχόλια

  1. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΠΛΟΓΚΟΣΚΥΛΕΟΙ,
    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΖΙΜΕΝΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ.
    ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΜΙΖΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 140 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣ Ο ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΟΤΙ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΜΙΖΑ 6,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ C4I.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΤΥΠΙΟΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΖΟΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΒΟΥΤΗΞΕ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΠΟΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΠΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΣΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ;
    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ, Η ΖΙΜΕΝΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
    ΕΛΑ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ.
    Η ΖΙΜΕΝΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
    ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ.
    ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΤΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ANTE ΡΕ ΛΕΤΣΟΙ , ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ ΓΑΒΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @4:39:00 μμ Σωστός!
    Τα προβλήματα και οι ανησυχίες των δεινοπαθούντων κοπρόσκυλων που φορούν ράσα πρέπει να μας απασχολούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. GAVRAS: H TSATSA TON EBRAION

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρα την επισημανση σε υπηρεσιακη ηγεσια του υπουργειου εξωτερικων
    του κατωτερου σχολιου και λογω κωφευσης αυτης,ισως το γραφειο της υπουργου δειξει δεουσα ευαισθησια και κινητοποιηθει.

    ''Επειδη το υπηρεσιακο αυτοκινητο ειναι για υπηρεσιακες μετακινησεις και ουχι για μετακινησεις προσωπικες και ταξιδακια της συζυγου του καθε επικεφαλης,θα ηταν σκοπιμο να ζητησετε να σας σταλει ποιοι εχουν δηλωθει στις ασφαλιστικες εταιριες ως οδηγοι υπηρεσιας των εν λογω αυτοκινητων.
    Τοτε θα διαπιστωσετε οτι φιγουραρουν ως οδηγοι του υπηρεσιακου οχηματος και συζυγοι-παιδια των επικεφαλης,με εξοδα και προσθετες αμοιβες αυτων πληρωμενα απο το δημοσιο ασφαλως.

    Ευκολο και απλο(;) αιτημα.Θα το τολμησουν αραγε;''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλαφροϊσκιωτες ανοητολογίες



    Γιατί ακριβώς εκνευρίστηκε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (και πάλαι ποτέ Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) κι έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση για το Μουσείο της Ακρόπολης
    Γιατί, λέει, «τεμαχίστηκε» ένα «έργο τέχνης» του Κώστα Γαβρά, που προβαλλόταν στο Μουσείο. Κι αυτοί που το τεμάχισαν έκαναν «λογοκρισία που… θύμιζε περίοδο χούντας»!
    Ρωτήσαμε, κι αυτό που μάθαμε είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό:
    Δεν πρόκειται για κάποιο «έργο Τέχνης» πρόκειται για ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται μπροστά από την αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Το φιλμάκι αυτό προβάλλει με animation (δηλαδή με κινούμενα σχέδια) την Ιστορία της Ακρόπολης και τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα που διεκτραγωδεί υπάρχει και μια σκηνή όπου εικονίζονται κάποιοι «ρασοφόροι» να πελεκούν και να καταστρέφουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
    Τέτοια περιστατικά όντως συνέβησαν γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίμαχη σκηνή (διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε ένα φιλμάκι συνολικής διάρκειας ενάμιση λεπτού) πράγματι κόπηκε. Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί:
    Πρώτον, αυτό που κόπηκε ΔΕΝ είναι «έργο Τέχνης», ούτε είναι «έκθεμα» του Μουσείου. Είναι απλώς ενημερωτικό υλικό.
    Δεύτερον, τέτοια ενημερωτικά υλικά κόβονται και ράβονται συνεχώς και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Μουσείου να αποφασίσει αν και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.
    Τα animation που δημιουργούνται ως βοηθητικό ενημερωτικό υλικό στα μουσεία μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ευρηματικά και χαριτωμένα, σίγουρα ΔΕΝ θεωρούνται έργα Τέχνης που πρέπει να σεβαστούν οι πάντες την ακεραιότητά τους, λες και πρόκειται για τη… Μόνα Λίζα.
    Τρίτον, το μουσείο δημιουργήθηκε πράγματι, για να προβάλλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.
    Τέταρτον, αν έθιγε το Κοράνι, η κα. Δαμανάκη θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως! Γιατί αν προσέβαλε την Πίστη των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων θα ζήταγε την άμεσα απομάκρυνσή του, ενώ όταν θίγει την Πίστη των Χριστιανών πρέπει να το αφήσουμε;
    Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τη σκηνή που κόπηκε από το ενημερωτικό φιλμάκι.
    Μάλλον, η κα. Δαμανάκη ξεπέρασε τα εσκαμμένα…
    Και κάτι τελευταίο: πριν από επτά χρόνια, σε μια έκθεση εικαστικών που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, εμφανίστηκε πίνακας ο οποίος προσέβαλε τα χριστιανικά σύμβολα. Υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τον πίνακα.
    Τότε αποσύρθηκε ολόκληρος πίνακας, όχι ένα μικρό μέρος από ένα διαφημιστικό φιλμάκι σε μουσείο. Τότε αποσύρθηκε αληθινό «έργο Τέχνης» αληθινό «έκθεμα».
    Όμως, η κα. Δαμανάκη ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε τότε. Ούτε κατήγγειλε «λογοκρισία που θυμίζει εποχή χούντας».
    Αν θέλετε να συζητήσουμε τι είναι Τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι λογοκρισία και τι δεν είναι πολύ ευχαρίστως.
    Αλλά να συζητήσουμε. Όχι να ακούμε κάποιους αλαφροΐσκιωτους να ανοητολογούν.
    Για να μη θυμίσουμε στην κα. Δαμανάκη ότι η πιο αναίσχυντη και απροκάλυπτη λογοκρισία ασκήθηκε σε καθεστώτα που η ίδια λάτρεψε και ύμνησε.
    Χωρίς ποτέ να ζητήσει μια συγγνώμη.
    Και έρχεται σήμερα και παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού σε ανθρώπους που ουδέποτε υπηρέτησαν ούτε χούντες ούτε υπαρκτούς Ολοκληρωτισμούς.
    Κι αυτό το απύθμενο θράσος κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε στην Ελλάδα.
    Και να το στιγματίζουμε…
    Περίοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και βεβαια ας σκεφτει τη λογικη του μαγνητη,τροφιμου των εξαρχειων και του στεκιου αλβανων λαθρομεταναστων καθως και γαβραδων και κουλογλου με το πορταλ των αμερικανικων μκο χορηγων.

    οταν καποιος κριτικαρει το ισλαμ,σπευδουν να το υπερασπιστουν και καλα οτι πρεπει να υπαρχει κατανοηση κλπ.οταν προσβαλεται η ορθοδοξια σπευσουν στα ..αναποδα να πουν.

    δεν παιζονται στις κωλοτουμπες.και ξεβρακωνονται.

    ασε που οταν κανεις αναφερει ιστορικα γεγονοτα για την τουρκια ενοχλητικα σπευδουν να τα λογοκρινουν πρωτοι οι γαβραδες -κουλογλοι.

    ενω οταν ειναι για την ορθοδοξια μιλανε για λογοκρισια..

    τα καλα και συμφεροντα δηλαδη.

    δεν τους πιανεις πουθενα .πουλανε τρελλα με το τσουβαλι.

    ΡΕ ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε Γαβρά τι περιμένεις από μια χώρα που έχει 2 εθνικές επετίους και παραλέσεις σε στυλ ναζιστικής νεολαίας, γιατί από πολιτσμό πια δεν έχει να δείξει κάτι, τι περιμένεις από μια χώρα που ρασοφόροι την ήθελαν σκλαβωμένη και δεν συμμετείχαν στην επανάσταση του 21.

    Βαρέθηκα και το ανέκδοτο με τον περιούσιο λαό που είχε ένδοξους προγόνους. Ένδοξους προγόνους είχαμε αλλά απογονους άστα να πάνε Γαβρά φυσικά όλο και κάποιοι θα έζησαν από το μένος των βυζαντινών βασιλιάδων, παπάδων και Τούρκων.

    Γαβρα, έχουμε πάθει ζημιά, αλήμονο στον λαό που είναι μαλακάς και τον κυβερνάνε φασίστες παπάδες και λαμόγια πολιτικοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί ακριβώς εκνευρίστηκε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (και πάλαι ποτέ Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) κι έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση για το Μουσείο της Ακρόπολης (κλικ εδώ)

    Γιατί, λέει, «τεμαχίστηκε» ένα «έργο τέχνης» του Κώστα Γαβρά, που προβαλλόταν στο Μουσείο. Κι αυτοί που το τεμάχισαν έκαναν «λογοκρισία που… θύμιζε περίοδο χούντας»!

    Ρωτήσαμε, κι αυτό που μάθαμε είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό:

    Δεν πρόκειται για κάποιο «έργο Τέχνης» πρόκειται για ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται μπροστά από την αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Το φιλμάκι αυτό προβάλλει με animation (δηλαδή με κινούμενα σχέδια) την Ιστορία της Ακρόπολης και τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα που διεκτραγωδεί υπάρχει και μια σκηνή όπου εικονίζονται κάποιοι «ρασοφόροι» να πελεκούν και να καταστρέφουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Τέτοια περιστατικά όντως συνέβησαν γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίμαχη σκηνή (διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε ένα φιλμάκι συνολικής διάρκειας ενάμιση λεπτού) πράγματι κόπηκε. Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί:

    Πρώτον, αυτό που κόπηκε ΔΕΝ είναι «έργο Τέχνης», ούτε είναι «έκθεμα» του Μουσείου. Είναι απλώς ενημερωτικό υλικό.

    Δεύτερον, τέτοια ενημερωτικά υλικά κόβονται και ράβονται συνεχώς και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Μουσείου να αποφασίσει αν και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.

    damanakhΤα animation που δημιουργούνται ως βοηθητικό ενημερωτικό υλικό στα μουσεία μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ευρηματικά και χαριτωμένα, σίγουρα ΔΕΝ θεωρούνται έργα Τέχνης που πρέπει να σεβαστούν οι πάντες την ακεραιότητά τους, λες και πρόκειται για τη… Μόνα Λίζα.

    Τρίτον, το μουσείο δημιουργήθηκε πράγματι, για να προβάλλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.

    Τέταρτον, αν έθιγε το Κοράνι, η κα. Δαμανάκη θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως! Γιατί αν προσέβαλε την Πίστη των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων θα ζήταγε την άμεσα απομάκρυνσή του, ενώ όταν θίγει την Πίστη των Χριστιανών πρέπει να το αφήσουμε;

    Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τη σκηνή που κόπηκε από το ενημερωτικό φιλμάκι.

    Μάλλον, η κα. Δαμανάκη ξεπέρασε τα εσκαμμένα…

    Και κάτι τελευταίο: πριν από επτά χρόνια, σε μια έκθεση εικαστικών που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, εμφανίστηκε πίνακας ο οποίος προσέβαλε τα χριστιανικά σύμβολα. Υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τον πίνακα.

    Τότε αποσύρθηκε ολόκληρος πίνακας, όχι ένα μικρό μέρος από ένα διαφημιστικό φιλμάκι σε μουσείο. Τότε αποσύρθηκε αληθινό «έργο Τέχνης» αληθινό «έκθεμα».

    Όμως, η κα. Δαμανάκη ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε τότε. Ούτε κατήγγειλε «λογοκρισία που θυμίζει εποχή χούντας».

    Αν θέλετε να συζητήσουμε τι είναι Τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι λογοκρισία και τι δεν είναι πολύ ευχαρίστως.

    Αλλά να συζητήσουμε. Όχι να ακούμε κάποιους αλαφροΐσκιωτους να ανοητολογούν.

    Για να μη θυμίσουμε στην κα. Δαμανάκη ότι η πιο αναίσχυντη και απροκάλυπτη λογοκρισία ασκήθηκε σε καθεστώτα που η ίδια λάτρεψε και ύμνησε.

    Χωρίς ποτέ να ζητήσει μια συγγνώμη.

    Και έρχεται σήμερα και παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού σε ανθρώπους που ουδέποτε υπηρέτησαν ούτε χούντες ούτε υπαρκτούς Ολοκληρωτισμούς.

    Κι αυτό το απύθμενο θράσος κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε στην Ελλάδα.

    Και να το στιγματίζουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γαβρά (καί κάθε Γαβράς),είσαι
    παντελώς ανιστόριτος κι οί κραυγές
    σου,δέν είναι δυνατόν νά γράψουν
    (παραμορφώσουν)τήν ιστορία ΚΑΙ τού Παρθενώνα.
    Άλλωστε Γαβρά,είσαι εθισμένος στά ""παραμύθια"",από τήν εποχή τής ταινίας σου "Ζ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άντε νά "πάρης" μαθήματα Αρχαίας Ιστορίας -κι όχι μόνον- από τόν Άδωνι,Γαβρά,γιά νά ξεστραβωθής!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 27 Ιουλ 2009 5:06:00 μμ
    ..."Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του."...

    Μην ξαφνιαστείτε αν οι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου μας πουν τώρα: «Σε ποιο Νέο Νέο Μουσείο θέλετε να τοποθετήσετε τα γλυπτά; Σε αυτό που διοικούν οι ιερωμένοι και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλαφροϊσκιωτε ανοητολόγε!
    Το θέμα δεν είναι το παρελθόν της κας Δαμανάκη η αν το video αποτελεί έργο τέχνης. Το θέμα είναι ότι τα κρατικοδίαιτα κοπρόσκυλα που φοράν ράσα και οι πολιτικοί τους υπηρέτες μπορούν να μας επιβάλλουν ότι τους συμφέρει. Και κανένας ιερωμένος δεν ζήτησε ποτε συγγνώμη για τα αμέτρητα θύματα των εγκλημάτων του χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 5:15:00 μμ


    Πιάνεις τον νεοναζί από τον καρπό όταν η παλάμη του είναι προς το έδαφος, κάνεις ένα βήμα αριστερά και μπρος, και του τον λυγίζεις κάτω πατώντας ταυτόχρονα με τον αντίχειρα σου μέσα στην κλείδωση στου καρπού με τον βραχίονα.
    Μόλις ακινητοποιηθεί και σκύψει, τον κτυπάς με το δεξί γόνατο λίγο χαμηλότερα από το στομάχι. Επαναλαμβάνεις το γόνατο αν είναι απαραίτητο.

    Στο σημείο αυτό ο νεοναζί είναι πια δικός σου. Βγάζεις το σκουριασμένο κονσερβοκούτι και με αργή κίνηση, με το καπάκι, από κάτω προς τα πάνω, κάνεις μια ισοβαθή τομή 8-10 εκατοστών...

    Θέλεις την συνέχεια ή θα σταματήσεις να γράφεις μαλακίες κύριε αρχιμαλάκα;;;

    Ε, αρχιμαλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι ωραίος κυριούλης αυτός ο γεροντοειδής Κώστας Γαβράς!!1
    Ιστορική φυσιογνωμία και ο ΖΗΤΑΣ του!
    Μέγας σκηνοθέτης ο αλάθητος Πάπας της ιστορίας μας!
    Αλήθεια ρε «καλόπαιδο» τί γνώμη έχεις για τον Σαρτζετάκη που ο… ιστοριοδίφης επέβαλε ως πρόεδρο, κατά του ...Τριανταφυλλίδη;

    Εχεις περάσει από το sartzetakis.gr μεριά, να δεiς πως αποκαλεί τον ...εμφύλιο; Τι λέει για το παιδομάζωμα;;;
    τί λέει για την μάχη της Φλώρινας, που οσωνούπω θα γιορτάσουμε;
    Οχι με τα κνόγαλα της Παπαρήγας!!! Οχι!!!
    Μας έπεισε ο “Ζητας”, που μας συνέστησε ο… γεροντοειδής!
    Θα πάμε να τιμήσουμε εκείνους που βοήθησαν με την θυσία τους να μη "ζήσουμε τις ζωές των άλλων"! Σε σιβηρίες, σε γκουλάγκ, σε Τασκένδες… Σε "δειμοκρατίες" γενικότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ SIEMENS ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΙ.
    ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οσο υπαρχουν μαλακες δεξιοι που πιστευουν οτι κατεβηκε ενα αγγελακι και πηδηξε μια παρθενα τετοια θα κανουν τα σκουληκια οι παπαδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρωτα πρωτα, το τι έκανε το παπαδαριο στα χρονια τα παλια ή το τι κάνει τωρα ( π.χ Βατοπέδι ή Αττικής Παντελεήμων, που γιορταζει σήμερα) δεν αφορα την ΘΡΗΣΚΕΙΑ αλλά την Εκκλησία..Αλλο το ενα άλλο το άλλο!
    Δεν με ενδιαφερει αν ήταν εργο τεχνης το φιλμακι. Με ενδιαφερει ότι απεικονιζε ενα πραγματικό γεγονος, που μια ομαδα συμφερόντων , Η Εκκλησία, απαίτησε και πέτυχε να κοπει..
    Και αυτο θιγει την ελευθερια της εκφρασης, και αυτο λεγεται φασισμός.
    Το εργο που προσβαλλε τον Σταυρό πραγματι θιγει τη θρησκεία. Δεν ειναι τι ιδιο πραγμα με αυτο που συζηταμε σήμερα.

    Πότε θα μιλησουμε για τους μάρτυρες εθνικούς που μαρτυρησαν στη Σκυθοπολη απο τους οπαδους του Θεού της αγάπης?? Το κοριτσακι η ΠΡΟΜΗΘΕΑ ( ψαξτε) Τόλμησε!

    Καλα κανουν οι Αγγλοι και κρατανε τα Ελγινεια!! Εδω υπαρχει κινδυνος να τα κανουνε ασβεστη...Ας αρχισουμε πρωτα απο τα μαρμαρα που εχουν ενσωματωθεί σε εκκλησίες γύρω απο την Πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
    ΠΑΚΙΣΤΑΝ
    ΙΡΑΝ
    ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
    ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Θρησκοληψία
    Φανατισμός
    Στρατευμένη εκπαίδευση - Βαθιά έλλειψη παιδείας
    Φανατισμός - μισαλλοδοξία
    ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

    Είναι ευτυχώς πια πολύ αργά για το θεοκρατικό κατεστημένο του Ελλαδιστάν.

    Τα γιαούρτια και το ξύλο έρχονται άπλυτα ρασοφόρα ζώα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η τσατσα των εβραίων είναι οι τρείς θρησκείες τους...

    "It is decreed that in all places and all cities the [pagan] temples should be closed at once, and after a general warning, the opportunity of sinning be taken from the wicked. We decree also that we shall cease from making sacrifices. And if anyone has committed such a crime, let him be stricken with the avenging sword. And we decree that the property of the one executed shall be claimed by the city, and that rulers of the provinces be punished in the same way, if they neglect to punish such crimes."-- Codex Theodosianus, XVI.10.4.


    "[Christian monks}... hasten to attack the temples with sticks and stones and bars of iron, and in some cases, disdaining these, with hands and feet. Then utter desolation follows, with the stripping of roofs, demolition of walls, the tearing down of statues and the overthrow of altars, and the priests must either keep quiet or die. After demolishing one, they scurry to another, and to a third, and trophy is piled on trophy, in contravention of the law. Such outrages occur even in the cities, but they are most common in the countryside ..." -- Letter of Libanius to Emperor Theodosius I, 386 C.E.


    "Let all temples in the countryside be demolished without disturbance or upheaval. With their overthrow and removal, all material basis for superstition will be destroyed." -- Codex Theodosianus, XVI.10.16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΖΩΑ ΠΑΣΟΚ..
    ΘΑ ΜΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ
    ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝ ΕΓΙΝΕ...
    ΠΡΙΝ ΑΠΟ 1.500 ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!!
    ΠΟΣΟ ΖΩΑ. ΕΙΣΤΕ ΡΕ ΖΩΑ ΠΑΣΟΚ. ΖΩΑ !

    ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
    ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ ΓΛΥΦΤΗ ΒΛΑΚΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΖΩΑ.
    1.500 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε μαλακα των 11:45 το γελοιο χριστιανικο παραμυθακι της ξεπαρθενιασματος απο ενα αγγελακι δεν ταυτιζεται με την Ελλαδα χριστιανομαλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "η λογοκρισία". Αυτό είναι κάτι τριτεύον. Το θέμα είναι τί ακριβώς κόπηκε, ποιός αναγώρισε εκεί τον εαυτό του και ένοιωσε θιγμένος...
    Η επίσημη εκκλησία τί λέει ;;

    Ευτυχώς που έγινε ό,τι έγινε και άνοιξε η συζήτηση για τις καταστροφές των αρχαίων ελληνικών έργων από τους φανατικούς χριστινούς της εποχής εκείνης.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα, πολλοί αναγνωρίζουν στις μαύρες αυτές φιγούρες τους εαυτούς τους !
    Το εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα πολλοί, πάρα πολλοί, ταυτίζονται μαζί τους και τους υπερασπίζονται.
    Κι όσο για τους μουσουλμάνους : Ολοι αυτοί είναι οι δικοί μας "μουσουλμάνοι"! Μισαλλόδοξοι, φανατικοί, αντιορθολογιστές...

    Μπαίνεις στον πειρασμό να πείς "φωτιά και τσεκούρι", αλλά ξέρεις, πώς είναι μάταιο, η κακία και η βλακεία είναι στην ανθρώπινη φύση ...

    Η κόρη μου πάντως έχει μάθει -σε ανύποπτο χρόνο, όταν ήταν μικρή και την πήγαινα στα μουσεία- πως τα αγάλματα "τα σπάσανε οι παππάδες..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο φανατισμός και ο βανδαλισμός έχουν δύο όψεις

    Έχουμε πει πολλές φορές, ότι σιχαινόμαστε τους φανατικούς και τις ακρότητες, από όπου κι αν πρέρχονται. Σιχαινόμαστε επίσης τους επιλεκτικά ευαίσθητους. Δεν μπορεί να θες να χαλάσεις τον κόσμο, επειδή κόπηκαν κάποια δευτερόλεπτα, από μια ταινία, τα οποία έδειχαν κάποιες φιγούρες μάλλον ιερέων και να βγάζεις το σκασμό (γελώντας και χαιρέκακα) όταν κάποιοι βανδαλίζουν εκκλησίες ή δείχνουν τα οπίσθια τους στη Μητρόπολη των Αθηνών.
    Όταν η θέση σου υποκινείται από μίσος εναντίον μιας συγκεκριμένης θρησκείας (κι όχι από αγάπη για τα "μάρμαρα"), απλά δεν ενδιαφέρει.

    Αν πάλι έχεις αντιδράσει και στις δύο περιπτώσεις, τότε ευχαρίστως να σε ακούσουμε !
    Ιερός δεν είναι μόνο ο φανατισμός των Χριστιανών (βολεύει αυτό, ε;), είναι και των Χριστιανοφάγων.
    ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 8:49 xaxΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    (Όσα εγκρίνει και χρησιμοποιεί σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος)


    Πολλές σκέψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, σχόλια και ιστορικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν για το Απάνθισμα αυτό, όπου συγκεντρώνονται και παρατίθενται κατά λέξιν εκατοντάδες αποσπάσματα των επίσημων κειμένων της Εκκλησίας της Ελλάδος (Π. Διαθήκης, Ευαγγελίων, Πατέρων της Εκκλησίας, Λειτουργικών Βιβλίων, Οικουμενικών Συνόδων, Πατριαρχικών Εγκυκλίων κ.λπ. κ.λπ.) τα οποία σήμερα διαβάζονται και ψάλλονται σ’ όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ελλάδος. Από την απίστευτη αυτή πραγματικότητα, πιστή εικόνα της οποίας δίνουν τα αποσπάσματα αυτά, προκύπτουν άμεσα δύο φοβερά συμπεράσματα.


    Α. Την πολεμική του Χριστιανισμού κατά του Ελληνισμού, την αδιάλειπτα συνεχιζόμενη ως σήμερα, καμμία ιστορική αλλαγή, πολιτισμική εξέλιξη ή πολιτική πρόοδος δεν στάθηκαν ικανές να την αμβλύνουν, να την μετριάσουν, να την σταματήσουν. Ή μόνη ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στο παράδοξο αυτό και μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας είναι προφανής: Ο Ελληνισμός, δηλαδή ο τρόπος σκέψης και ζωής που διαμόρφωσαν οι προχριστιανικοί Έλληνες, υπήρξε το μοναδικό εμπόδιο για την επιβολή του ασιατικού δογματισμού από την εμφάνιση του και στους πρώτους αιώνες της επικράτησης του και αποτελεί και σήμερα τον μοναδικό «κίνδυνο», που, αν σταματήσει ο διωγμός και ή απαξίωση του, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να κλονίσει και κατάργηση την ιδεολογική κυριαρχία του. Eπομένως ή επαγρύπνηση και ή συνεχής πολεμική του Χριστιανισμού κατά του Ελληνισμού αποτελούν ζωτικής σημασίας πολιτική του πρώτου, από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται ή ιστορική του επιβίωση.


    Β. Η επίσημη ονομαστική επίθεση κατά των Ελλήνων από Έλληνες κληρικούς στις εκκλησίες της Ελλάδος αποτελεί μία πραγματικότητα επίσης πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά, που, αν δεν ήταν γνωστή τοις πάσι, προφανής και αυταπόδεικτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Όμως με διαρκή και απεριορίστως ισχύουσα εντολή της 'Εκκλησίας της Ελλάδος όλοι οι Έλληνες κληρικοί εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά την επίθεση αυτή και όλοι οι Έλληνες πιστοί την υφίστανται επί αιώνες, χωρίς ποτέ κάποιος να αντίδραση στο παραμικρό.

    axaxaxaxa!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    (Όσα εγκρίνει και χρησιμοποιεί σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος)


    Πολλές σκέψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, σχόλια και ιστορικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν για το Απάνθισμα αυτό, όπου συγκεντρώνονται και παρατίθενται κατά λέξιν εκατοντάδες αποσπάσματα των επίσημων κειμένων της Εκκλησίας της Ελλάδος (Π. Διαθήκης, Ευαγγελίων, Πατέρων της Εκκλησίας, Λειτουργικών Βιβλίων, Οικουμενικών Συνόδων, Πατριαρχικών Εγκυκλίων κ.λπ. κ.λπ.) τα οποία σήμερα διαβάζονται και ψάλλονται σ’ όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ελλάδος. Από την απίστευτη αυτή πραγματικότητα, πιστή εικόνα της οποίας δίνουν τα αποσπάσματα αυτά, προκύπτουν άμεσα δύο φοβερά συμπεράσματα.


    Α. Την πολεμική του Χριστιανισμού κατά του Ελληνισμού, την αδιάλειπτα συνεχιζόμενη ως σήμερα, καμμία ιστορική αλλαγή, πολιτισμική εξέλιξη ή πολιτική πρόοδος δεν στάθηκαν ικανές να την αμβλύνουν, να την μετριάσουν, να την σταματήσουν. Ή μόνη ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στο παράδοξο αυτό και μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας είναι προφανής: Ο Ελληνισμός, δηλαδή ο τρόπος σκέψης και ζωής που διαμόρφωσαν οι προχριστιανικοί Έλληνες, υπήρξε το μοναδικό εμπόδιο για την επιβολή του ασιατικού δογματισμού από την εμφάνιση του και στους πρώτους αιώνες της επικράτησης του και αποτελεί και σήμερα τον μοναδικό «κίνδυνο», που, αν σταματήσει ο διωγμός και ή απαξίωση του, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να κλονίσει και κατάργηση την ιδεολογική κυριαρχία του. Eπομένως ή επαγρύπνηση και ή συνεχής πολεμική του Χριστιανισμού κατά του Ελληνισμού αποτελούν ζωτικής σημασίας πολιτική του πρώτου, από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται ή ιστορική του επιβίωση.


    Β. Η επίσημη ονομαστική επίθεση κατά των Ελλήνων από Έλληνες κληρικούς στις εκκλησίες της Ελλάδος αποτελεί μία πραγματικότητα επίσης πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά, που, αν δεν ήταν γνωστή τοις πάσι, προφανής και αυταπόδεικτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Όμως με διαρκή και απεριορίστως ισχύουσα εντολή της 'Εκκλησίας της Ελλάδος όλοι οι Έλληνες κληρικοί εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά την επίθεση αυτή και όλοι οι Έλληνες πιστοί την υφίστανται επί αιώνες, χωρίς ποτέ κάποιος να αντίδραση στο παραμικρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση