GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόσα νέα ΙΧ φιλοδοξούν να πουλήσουν;...

Aπό τους Οικολόγους Πράσινους . Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εμπόρων Αυτοκινήτων χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πρ...

Aπό τους Οικολόγους Πράσινους
.
Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εμπόρων Αυτοκινήτων χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στην ουσία τα μέτρα σχεδιάστηκαν για άλλη μια φορά με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων και την αύξηση της κερδοφορίας των αυτοκινητοβιομηχανιών (που χειροτερεύει το ήδη υπερογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών) και όχι την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα τέλη παλαιότητας: με τα νέα μέτρα, κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών δεν είναι η συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του αυτοκινήτου αλλά η παλαιότητα και ο κυβισμός του. Έτσι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πολίτες χρησιμοποιούν το ΙΧ τους πολύ λίγο και για αυτό δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να το αλλάζουν συχνά. Αδικούνται κατάφωρα οι ιδιοκτήτες μικρών παλιών αυτοκινήτων που δεν επιβαρύνουν με ρύπους αλλά και δεν συμμετέχουν...
στην αύξηση του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους που απαιτεί η κατασκευή ενός νέου (ένα αρχαίο ντεσεβο άλλωστε εκπέμπει μόλις 115γρCO2/χλμ. περίπου όσο ένα σύγχρονο μικρό υβριδικό). Θετικό σημείο στην αλλαγή του υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας είναι μόνο η φορολόγηση των γιγαντιαίων υβριδικών που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τα τέλη παρΆότι είχαν μεγαλύτερες εκπομπές από τα περισσότερα μικρά αυτοκίνητα.
Λάθος προτεραιότητα στην απόσυρση: ακόμη και η (κατά τα άλλα θετική) ρύθμιση για αποσύνδεση της απόσυρσης από την αγορά νέου οχήματος, στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζει την επιδότηση στο 30-50% του ποσού που θα δίνεται στους αγοραστές νέων ΙΧ. Δεν υπηρετεί καμία πράσινη λογική να ωφελείται περισσότερο αυτός που αποσύρει ένα αυτοκίνητο αντικαθιστώντας το από τον συμπολίτη του που απλώς αποσύρει ένα αυτοκίνητο και συνεχίζει τη ζωή του χωρίς αυτό.
Ο όχι και τόσο «πράσινος» δακτύλιος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 μέχρι 140γρ/χλμ πράσινα και επιτρέπει την είσοδό τους στο δακτύλιο χωρίς περιορισμούς. Στην πραγματικότητα από το 2012 τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να έχουν εκπομπές μέχρι 130γρ/χλμ. με βάση την οδηγία 443/2009 ενώ για το 2020 ο στόχος είναι 95γρ/χλμ. Πλεονέκτημα δεν δίνεται στα περισσότερο πράσινα αλλά στα νέα αυτοκίνητα.
Μια κυβέρνηση που περικόπτει στο ελάχιστο τα δρομολόγια των τρένων και που μολις πρόσφατα, μεσούσης της κρίσης, έσπευσε να δώσει κίνητρα για μαζική αγορά ΙΧ μεγάλου κυβισμού, εξακολουθεί να κινείται και με τα νέα μέτρα σαφώς σε κατευθύνσεις αντίθετες με τη βιωσιμότητα. Η απόσυρση παλαιών οχημάτων μπορεί να είναι μέρος της λύσης μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής για τον περιορισμό της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
Τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας να σχετίζονται με την πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση των αυτοκινήτων
Να μονιμοποιηθούν και να ισχύουν και μετά το 2012 τα κίνητρα για την απόσυρση των συμβατικών αυτοκινήτων.
Το ύψος της επιδότησης της απόσυρσης να είναι ανεξάρτητο από το αν αγοράζεται νέο ΙΧ.
Να μηδενίζεται η επιδότηση προκειμένου για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, έστω και υβριδικά, καθώς το όφελος αντισταθμίζεται από την επιπλέον κατανάλωση του κινητήρα.
Τα φορολογικά αντικίνητρα να σχεδιαστούν με κύριο βάρος τη φορολογία των καυσίμων αντί για τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε να αποθαρρύνουν κυρίως τη χρήση του οχήματος.
Να ξεκινήσει ευρύτερη διαβούλευση για το δακτύλιο, που να λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη απελευθέρωσης του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας από την κυριαρχία του ΙΧ.

6 σχόλια

  1. ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια μη τσιμπατε δολωμα ειναι η αποσυρση στη πορεια θα σας τ αρπαξουν αλλιως,ηδη το μαφιοζικο επιτελειο της κυβερνησης επεξεργαζεται τις επομενες κινησεις.Οσοι δεν μπορειτε μη δανιζοσαστε για να παρετε αμαξι προς οφελος των εμπορων και των τραπεζων.Μεχρι να το ξεχρεωσετε και να κανετε αποσβεση δεν θ αξιζει ουτε τα μισα.Συτηρειστε το σαραβαλακι σας και κραρηστε το οσο μπορειτε εφ οσον δεν ζηταει συνεχως επισκευες.Οσο για το χαρατσι στα τελη μειωστε τις μετακινησεις σας θα εξοικονομισετε απο τα καυσημα.Στη καλητερη περιπτωση οσοι δεν το χρησιμοποιεισετε για μεγαλο διαστημα παραδωστε τις πινακιδες κι αφειστε τον μαφιοζο σαρακατσανο να ψαχνετε.Μπορα ειναι και θα περασει,υπομονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TO MEGA, ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ BLOGS ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟ-ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙ-ΠΑΣΟΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ.
    Με πονηριές, εικασίες, ψιθύρους, κουτσομπολιά και αοριστίες δεν γίνεται πολιτική κύριε Μπόμπολα.
    Ειδικά εκείνο το Mega μπουρδέλο το έχεις κάνει.
    Με αστείες καρικατούρες σαν τον Οικονομέα, τον Καμπουράκη, την Τρεεεεέμη, τον Τσίμα, τον Πρετεντέρη, το Χασαπόπουλο, τον Κανελλάκη και τον Καψή προσπαθείς να πουσάρεις το πολιτικό σου ψοφίμι, τον αργόστροφο γιό της κυρίας τσάντ.
    Φαίνεται ότι έχεις πανικοβληθεί γιατί βλέπεις να τρεκλίζει το άλογο που πόνταρες.
    Έτσι είναι η ζωή, οι εντυπώσεις είναι εντυπώσεις και η αλήθεια είναι αλήθεια.
    Οι off-shore που τροφοδοτούσαν το πασόκ δεν είναι ούτε ψευτοσενάρια, ούτε εντυπώσεις.
    Και οι λογαριασμοί των προφυλακισμένων πασόκων από την Ελβετία και τη Γερμανία δέν είναι ψίθυροι, ούτε εικασίες.
    Είναι η πραγματικότητα, είτε σου αρέσει είτε δεν σου αρέσει.
    Ας μαζέψεις το Mega σου, τον Έθνος σου, το Πρώτο Ψέμμα σου και την Ημερησία σου και άς πιείτε ξυδάκι όλοι μαζί.
    Γκέ-γκε αχόρταγε βοϊδομάτη;
    Γελάει όλη η Ελλάδα με την κατάντια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΙΑΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ;
    ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ;
    ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΠΛΟΓΚΟΣΚΥΛΕΟΙ,
    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΖΙΜΕΝΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ.
    ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΜΙΖΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 140 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣ Ο ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΟΤΙ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΜΙΖΑ 6,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ C4I.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΤΥΠΙΟΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΖΟΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΒΟΥΤΗΞΕ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΠΟΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΠΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΣΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ;
    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ, Η ΖΙΜΕΝΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
    ΕΛΑ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ.
    Η ΖΙΜΕΝΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
    ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ.
    ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΤΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν λοιπόν ανακοίνωναν τις μειώσεις του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης (ΕΤΤ), όλοι χαιρόντουσαν που επιτέλους γίνανε προσιτά τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Το θέμα πέρασε σχεδόν ασχολίαστο από όλα τα πολιτικά σχήματα και τα όποια σχόλια έγιναν, ήταν πολύ χαμηλού προφίλ. Από την άλλη, ο ειδικός τύπος (σ.σ. περιοδικά που έχουν σχέση με το αυτοκίνητο) άφηνε σοβαρές αιχμές για την κυβέρνηση και το σχέδιο μείωσης του ΕΤΤ, και αντ' αυτού αρκετά άρθρα αντιπρότειναν να γίνει απόσυρση όπως ήταν τα μέτρα που πήρε η Γαλλία/Γερμανία/Ιταλία κλπ «για να έχουμε και καθαρότερα οχήματα, εν τέλει».
    Από το 2007 είναι γνωστό ότι θα περάσει νομοθετική ρύθμιση για καθαρότερα οχήματα. Κανείς δεν επέλεξε να προστατεύσει τον πολίτη και να του προτείνει να στραφεί στην αγορά ενός καινούριου οχήματος, όταν η κυβέρνηση για να μην στεναχωρήσει τους «μαντράδες» που «κλαίγανε» μερόνυχτα στην TV πρότεινε αυτό το μέτρο. Επειδή λοιπόν ένα καινούριο αυτοκίνητο είναι οικολογικότερο σπεύδετε να κάνετε δηλώσεις για να προλάβετε το πολιτικό κόστος. Μην τυχόν ο κοσμάκης που θίγεται από τα μέτρα θεωρήσει ότι οι οικολόγοι είναι υπέρ των μέτρων.
    Οσο για το δακτύλιο, είναι τελικά πιο "πράσινος" από όσο νομίζουμε. Τον συγκρίνετε με την οδηγία που αναφέρει τα 130 g CO2/km ως ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2012. Σήμερα ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ υπολογίζεται στα 165 g CO2/km. Δηλαδή λιγότερα από τα μισά καινούρια αυτοκίνητα μπορούν να μπουν στο δακτύλιο. Τί γίνεται με
    τα υπόλοιπα παλαιά αυτοκίνητα μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 12 έτη;
    Μήπως να πούμε για το 2CV (ντεσεβώ) των 115 g CO2/km ότι αναφέρεστε ακριβώς στο μοντέλο με τον κινητήρα των 375cc με τους 9 ολόκληρους ίππους(!!!) και τα 65χλμ/ώρα τελική ταχύτητα; Γνωρίζετε πολλούς κατόχους τέτοιου οχήματος;
    Γιατί εγώ γνωρίζω αρκετούς που έχουν 1600cc 5ετίας, τα οποία έχουν κατά μέσο όρο 175 g CO2/km ενώ το καινούριο VW Golf GTI 2000cc έχει 170. Τί έχετε να πείτε για αυτό;
    Μήπως θα έπρεπε να είχαμε μιλήσει παλιότερα και να είχαμε προλάβει τις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όταν εξαγγέλθηκε το μέτρο; Οι ξένοι που τα δίνουν σε τόσο χαμηλές τιμές είναι βλάκες;
    Τώρα είναι αργά, και τα λάθη μας τα πληρώνουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση