GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 5,5%...

... και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με 152 έδρες δείχνει η πρώτη εκτίμηση των εκλογικών ποσοστών, στην οποία προέβη η VPRC για το TVXS. . Το...

... και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με 152 έδρες δείχνει η πρώτη εκτίμηση των εκλογικών ποσοστών, στην οποία προέβη η VPRC για το TVXS.
.
Του Χρ. Βερναρδάκη
Επιστημονικού Συμβούλου της VPRC
από το http://www.tvxs.gr/v20483
.

Η Α’ Εκτίμηση των εκλογικών ποσοστών από την VPRC ενόψει των Βουλευτικών εκλογών 2009 φέρνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται κατά 5.5% της ΝΔ (41% έναντι 35.5%) και να εξασφαλίζει μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με 152 έδρες. Η δύναμη των άλλων κομμάτων καταγράφεται στο 8% για το ΚΚΕ, στο 6% για τον ΛΑΟΣ και στο 4% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταγράφοντας ποσοστό 2.5% φαίνεται ότι έως τώρα δεν έχουν τη δυναμική που απαιτείται για την υπέρβαση του 3%.
Πώς διαμορφώνεται η...

δυναμική της προεκλογικής περιόδου:
1. Το κεντρικό διακύβευμα είναι προφανώς η επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής φαίνεται να επιτυγχάνεται, όμως με τρόπο οριακό και αμφισβητήσιμο. Εμφανίζονται στη χρονοσειρά δεδομένων μικρές ανακάμψεις για τη ΝΔ, μικρές πτωτικές καμπύλες για το ΠΑΣΟΚ και πολλά ερωτηματικά για το τελικό ποσοστό του ΛΑΟΣ. Μια ενδεχόμενη μικρή αύξηση των ποσοστών της ΝΔ θα μειώσει τα δικά του και πιθανόν να το φέρει περισσότερο κοντά στα επίπεδα του 5%. Ωστόσο, όλα αυτά μένει να αποδειχτούν και τις επόμενες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου.
2. Μεγάλο ρόλο στη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα διαδραματίσει ο ανταγωνισμός για το ποιός θα επιβάλλει στον άλλο τη δική του «προεκλογική ατζέντα», κυρίως στο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής και της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στα δεδομένα όρια της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τότε είναι πιθανόν η ΝΔ να μειώσει τη διαφορά και να αποτρέψει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την υποθετική αλλά πιθανή περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να έχει «σπαταλήσει» μέγαλο μέρος της δυναμικής του και μάλιστα απέναντι σε μια παραπαίουσα κυβέρνηση. Μια τέτοια κίνηση του ΠΑΣΟΚ θα μειώσει αυτόματα το αθροιστικό δικομματικό ποσοστό και θα αυξήσει κατά τι τα ποσοστά των αριστερών κυρίως κομμάτων. Αν αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κινηθεί σε ένα διαφορετικό πρότυπο οικονομικής πολιτικής και πείσει για τη διαφορετικότητά του απέναντι στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο τότε η διαφορά θα αυξηθεί και το ποσοστό του δικομματισμού θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά ποσοστά.
3. Το άθροισμα της παραδοσιακής αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) φτάνει σήμερα το 12%, βρίσκεται δηλαδή ξανά στα γνωστά μεταπολιτευτικά όρια. Το μεν ΚΚΕ εμφανίζει σταθερότητα στα επίπεδα του 8%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ σημαντική για τα επίπεδα επιρροής του κινητικότητα που μπορεί να αποδειχτεί θετική, αλλά και στην αρνητική της εκδοχή καταδικαστική. Την εβδομάδα αυτή κατάφερε να αυξήσει κάπως τη βάση εκκίνησής του από 2 σε 3%, και είναι πιθανόν και τα δικά του ποσοστά προς τα άνω (ή κάτω) να εξαρτηθούν τελικώς από τον τρόπο που θα διατυπώσει τα κεντρικά του διλήμματα κατά την προεκλογική περίοδο.

6 σχόλια

  1. Σε κλίμα αισιοδοξίας η παρουσίαση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων

    Σε κλίμα αισιοδοξίας για το νικηφόρο αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου και για την επίτευξη της αυτοδυναμίας του κόμματος έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος στο Νομό Ιωαννίνων.Αποφεύγοντας τις δηλώσεις, καθώς ο νόμος που ρυθμίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων είναι σαφής και κανείς δε θέλει να «κάψει» μία από τις εμφανίσεις που επιτρέπονται, οι υποψήφιοι περιορίστηκαν στο να δέχονται τα συγχαρητήρια και τις ευχές των μελών και στελεχών του κόμματος, που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση.Αυτή έγινε από τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Χρυσόστομο Βούζα, που πριν παρουσιάσει τα σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων, πλην των δύο Βουλευτών, οι οποίοι όπως είπε είναι αναγνωρίσιμοι και δεν απαιτούν συστάσεις, αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα των ημερών και στους στόχους του κόμματος.Σχολιάζοντας την επιλογή των υποψηφίων για το Νομό Ιωαννίνων ο κ. Βούζας είπε, πως για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν απόλυτα οι προτάσεις και οι οδηγίες από τα κεντρικά του κόμματος προς τη Νομαρχιακή, και αναλόγως έγινε η επεξεργασία των προταθέντων από την επιτροπή αξιολόγησης.«Θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς να παρεμβαίνουμε με βασικό κριτήριο τη σοβαρότητα, αλλά και για να δημιουργήσουμε μία τράπεζα νέων στελεχών για το μέλλον. Οδηγούμαστε σε μία ισχυρή κυβέρνηση αυτοδυναμίας», τόνισε ο κ. Βούζας, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο τοπικό εκλογικό σκηνικό, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.«Θέλουμε μία μεγάλη νίκη, όπως αυτή που πετύχαμε και στις Ευρωεκλογές μέσα σε δύσκολες συνθήκες με τους τοπικούς εκπροσώπους της Ν.Δ. που ανήγαγαν το πελατειακό σύστημα και την αναξιοκρατία σε καθεστώς».Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βούζας ευχαρίστησε τους υποψηφίους, που αποδέχθηκαν την πρόταση του κόμματος, αψηφώντας το ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τις εκλογές.Σύντομη παρουσίαση και… κόκκινο στην αφισορύπανσηΜε εξαίρεση τους δύο βουλευτές, ο Χρ. Βούζας παρουσίασε τα σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Νομός Ιωαννίνων είναι ο μοναδικός πανελλαδικά, στον οποίο η ανανέωση των υποψηφίων φτάνει το 60%.Αμέσως μετά την ανάγνωση των σύντομων βιογραφικών των πέντε υποψηφίων, ο κ. Βούζας τόνισε πως θα υλοποιηθεί στο ακέραιο η εντολή του προέδρου και το ΠΑΣΟΚ δεν θα προβεί σε αφισοκόλληση στο Νομό, ούτε ακόμη προαναγγέλλοντας την επίσκεψη και την πιθανή ομιλία του προέδρου. Ακόμη, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να τυπώσουν και να διανείμουν ένα και μοναδικό φυλλάδιο.Καταλήγοντας ο γραμματέας της Ν.Ε. απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το εάν η τοπική οργάνωση έγινε αποδέκτης παραπόνων από πρόσωπα που έμειναν εκτός ψηφοδελτίου.«Αποτυπώθηκαν στο σημερινό τύπο κάποιες απόψεις και κάποιες υπερβολές. Η Νομαρχιακή έφτασε στις προτάσεις της, ξεκινώντας από μηδενική βάση, αξιολογώντας τους υποψηφίους. Δεν έχουμε λόγο να γινόμαστε εμείς αποδέκτες φιλοδοξιών ή παραπόνων. Αυτά στην Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων και όχι σε εμάς», κατέληξε με νόημα ο κ.Βούζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ,ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ,ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,ΘΑ ΠΕΊΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ Η ΝΔ ;


    ΕΙΣΤΕ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ.

    ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΣΤΕ ΠΟΙΟ ΓΕΛΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ "ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΑΡΦΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ;


    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΤΑΝ 5,5 % ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ 36 %.

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ 41 % Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ 5,5 % ;


    ΗΡΘΑΝ ΝΕΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΝΔ ;




    ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΓΑΡΜΠΟΙ ,ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΣΤΕ ΡΕΖΙΛΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.
    Με δεδομένο ότι στην οικονομία δεν έχουν σημασία ούτε τα σλόγκαν ούτε τα μαγικά ραβδάκια, έρχονται πολύ δύσκολες μέρες.
    Εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν κάνει αιματηρές δημοσιονομικές οικονομίες και δεν κτυπήσει τη φοροδιαφυγή πάμε για την καταστροφή.
    Ο ΓΑΠ δεν φαίνεται να έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο.
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Παλινωδεί, αυτοσχεδιάζει και φαίνεται απόλυτα ανεπαρκής να χειρισθεί σοβαρά θέματα και ιδιαίτερα την οικονομία.
    Η πρωθυπουργία του έχει γίνει αυτοσκοπός και γι’ αυτό είναι επικίνδυνος για τη χώρα.
    Εάν εκλεγεί, το πολύ σε ένα εξάμηνο θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.
    Θα ανεβάσει το ΦΠΑ στο 22% και τον ΕΦΚ κατά 20%.
    Τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά προβλήματα θα λυθούν αλλά ο κόσμος θα στενάξει.
    Θα εμφανιστεί πάλι ο πληθωρισμός, θα γονατίσει ο τουρισμός και κάθε είδους εξαγωγές.
    Όσοι έχουν σταθερά εισοδήματα, δηλ. οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα γονατίσουν.
    Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα, με μεγάλη διαφορά, θα είναι η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 15% (κατακαημένη ρούμελη).
    Φοβάμαι ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τραγικές, για πολύ κόσμο, και ιδιαίτερα για όσους έχουν πάρει τραπεζικά δάνεια.
    Όλα τα άλλα είναι κουβέντες καφενείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΣΕΙΣ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΝΤΡΕΝΤΕΡΗ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ Ο ΠΡΕΝΤΕΤΕΡΗΣ ΟΤΙ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΑΞΙΑ 1000000 ΕΥΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 4500 ΕΥΡΟ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 800 ΕΥΡΟ ΑΠΟΡΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΤΑΚ.
    Ο ΠΡΕΝΤΕΤΕΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΑΚ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ 800 ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΤΕ.
    ΡΕ ΣΕΙΣΣΣΣΣΣ ΤΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ?????ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΟΥ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΤΟΚΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΑ ΟΛΚΗΣ.
    ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΒΓΑΙΝΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ????????
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΑΧΑΧΑΧΑ
    ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΒΟΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…

    Από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, η επιδίωξη για την κάθαρση του πολιτικού χώρου, μέσω της αποκάλυψης στο λαό, όλης της αλήθειας για τα σκάνδαλα και ταυτόχρο-να η θεσμοθέτηση αξιόπι-στων κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και δημοσιότητας, οι οποίοι θ΄ αποτρέπουν την εμφάνιση νέων, απαράδε-κτων, φαινομένων.


    ΄Οσοι και όποιοι, (όπου κι αν βρίσκονται), πίστεψαν, πως οι μέχρι τώρα θέσεις και απόψεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αφορούσαν τακτικίστικα κόλπα, για προεκλογικά οφέλη, ας φροντίσουν ν΄ απογοητευτούν, καθώς ο Παπανδρέου είναι …αγύριστο κεφάλι : μία από τις πρώτες ημέρες, (μπορεί και την πρώτη), λειτουργίας του νέου κοινοβουλίου, θα επανακατατεθούν οι προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, για τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπαιδίου.



    Το δόγμα «πρέπει να καθαρίσουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να ματώσουμε», θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας, προς όλες τις κατευθύνσεις…
    Είναι ο μοναδικός τρόπος για να πειστεί ο λαός, πως κάτι αλλάζει και ν΄ απαλλαγεί, (όσο γίνεται), η Πολιτική από τις λίγδες και τις ρετσινιές του παρελθόντος.
    Βέβαια, αυτό σημαίνει, πως χρειάζεται και θα υπάρξουν, ο καταλογισμός ευθυνών, (πολιτικών και ποινικών) και η πρέπουσα τιμωρία, όπου και σ΄ όποιον πρέπει !...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση