GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Πέταξε λευκή πετσέτα ο Καραμανλής..."

Σπύρος Βούγιας: "Η υπερβολική έκθεση στους προβολείς της δημοσιότητας και το προβάδισμα που δημιουργεί δεν είναι πάντα ασφαλές κριτήρι...

Σπύρος Βούγιας: "Η υπερβολική έκθεση στους προβολείς της δημοσιότητας και το προβάδισμα που δημιουργεί δεν είναι πάντα ασφαλές κριτήριο πολιτικής επιλογής"
.
Συνέντευξη στον Χρήστο Λουτράδη
.
Ένας απο τους πολιτικούς που αποτελούσαν την έκπληξη στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης. Δημοτικές εκλογές που του έδωσαν το "εισιτήριο" για να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο λεγόμενο ιερατείο του ΠΑΣΟΚ. Οι απόψεις του αλλά και η πολιτική ειλικρίνεια σε πολλές περιπτώσεις προξένησε την έντονη αντίδραση του κόμματος του αλλά και της κοινωνίας που δεν δέχονταν με μεγάλη ευκολία έναν πολιτικό που με τον λόγο του προκαλούσε τις αγκυλώμενες συνειδήσεις κομματικών στρατιώτων αλλά και κοινωνίας. Yποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ερ: Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτών των εκλογών;
Σπύρος Βούγιας:
Η εξάχρονη παρένθεση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε τον τόπο σε βαθιά κρίση: οικονομική κατάρρευση, σκάνδαλα, αλαζονεία των κυβερνητικών στελεχών, έξαρση της διαφθοράς, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, διεθνής υποβάθμιση της χώρας. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν ήταν ικανή να κυβερνήσει άλλους έξι μήνες, έως τον Μάρτιο, και έτσι πέταξε λευκή πετσέτα, σήκωσε λευκή σημαία, παραδίδοντας την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Ίσως να πιστεύουν ότι...

μας παραδίδουν μια "καυτή πατάτα" προβλημάτων την οποία δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε. Εμείς όμως έχουμε τους τρόπους να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κυρίως όμως έχουν τη βούληση για να το υλοποιήσουν. Αυτή, επομένως, είναι η μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να μετασχηματίσει, δηλαδή,την αρνητική συγκυρία σε ευκαιρία ανάπτυξης και αναγέννησης της χώρας.
Ερ: Σε αυτές τις εκλογές, το περιβάλλον αποτέλεσε κεντρικό στοιχείοστην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Ως συγκοινωνιολόγος, ποιες λύσεις πιστεύετε ότι θα συντελέσουν στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα;
ΣΒ:
Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που συμφιλιώνει την οικονομική δραστηριότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Πρόκειται για τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη", η οποία εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενώ παράλληλα, παράγει νέες θέσεις εργασίας επενδύοντας σε παραγωγικούς τομείς που είναι το μέλλον της χώρας: σε μια ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία,σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις έξυπνες μεταφορές, σε νέα πρότυπα ενεργειακά κτίρια, στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το κυκλοφοριακό, όπως έχω υπογραμμίσει πολλές φορές, αποτελεί ένα πρόβλημα κατά βάση περιβαλλοντικό. Δεν εκδηλώνεται δηλαδή μόνο με τοκαθημερινό "μποτιλιάρισμα" και τις καθυστερήσεις των μετακινήσεων, αλλά και με την τεράστια έλλειψη χώρων στάθμευσης και τα συνεπακόλουθα περιβαλλοντικά προβλήματα: πλήρη κατάληψη των ελεύθερων χώρων, ρύπανση, θόρυβο, παρεμπόδιση της κίνησης των πεζών στα πεζοδρόμια και αισθητική υποβάθμιση των πόλεων. Η αντιμετώπισή του πρέπει να στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες: Διακριτική αποθάρρυνση της χρήσης των Ι.Χ., πριμοδότηση και βελτίωση της εξυπηρέτησης των μαζικών συγκοινωνιών -μετρό, σύγχρονο τραμ, λεωφορεία, ποδήλατα, ταξί, αλλά και αστική θαλάσσια συγκοινωνία σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη-, πολιτική στάθμευσης. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν ακόμη αρκετά μέτρα γενικά ή συγκεκριμένα τα οποία συζητούνται και αποβλέπουν στην εξομάλυνση των κυκλοφοριακών προβλημάτων των πόλεων, όπως ηα ποκέντρωση ορισμένων κεντρικών λειτουργιών σε χώρους έξω από τις πόλεις, η μεταφορά όλων των υπεραστικών σταθμών λεωφορείων - και των σταθμών των φορτηγών - καθώς και των εμπορευματικών σιδηροδρομικών σταθμών σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο των πόλεων περιοχές, μια πιο γενικευμένη και αποτελεσματική εφαρμογή συντονισμένης σηματοδότησης του κυκλοφοριακού συστήματος, κατασκευή ανισόπεδων διαβάσεων σε καίρια σημεία των οδικών δικτύων, κτλ.
Ερ: Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής σας;
ΣΒ:
Οι επιλογές των κυβερνήσεων Καραμανλή άφησαν απροστάτευτη τη χώρα μπροστά στη διεθνή οικονομική κρίση φέρνοντας την ελληνική οικονομίασε μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώθηκαν, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτροχιάστηκαν, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν, οι τιμές στηναγορά εκτοξεύθηκαν στα ύψη, τα νοικοκυριά υπερχρεώθηκαν. Συνεπώς, η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά της το νοικοκύρεμα της ελληνικής οικονομίας και την έξοδό της από την κρίση. To ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του, φέρνονταςστη Βουλή για ψήφιση πέντε νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την ενίσχυση της ζήτησης και το δεύτεροτην αναθέρμανση της αγοράς και την τόνωση της οικονομικήςδραστηριότητας. Και αυτό διότι, ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι σε περίοδο ύφεσης δεν παγώνεις μισθούς και συντάξεις αλλά κάνεις την αγορά να κινηθεί ρίχνοντας χρήματα στηναγορά. Γι' αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη ανακοινώσει ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του θα είναι μια γενναία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό. Το τρίτο νομοσχέδιο θα έχει ωςστόχο την προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση και την καταπολέμηση της ακρίβειας, ενώ το τέταρτο την προάσπιση καιενδυνάμωση της απασχόλησης. Τέλος, το πέμπτο αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας - με μέτρα υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - και στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα πρέπει να πιεστούν προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης και αναζωογόνησης της αγοράς, αλλά και να παγώσουν ή να ρυθμίσουν ευνοϊκά τα χρέη ανθρώπων ή επιχειρήσεων που βρίσκονται σταόρια της χρεοκοπίας.
Ερ: Τα τελευταία χρόνια τα κόμματα, ολοένα και περισσότερο, εντάσσουν στα ψηφοδέλτιά τους πρόσωπα από τον χώρο της λεγόμενης show biz. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το φαινόμενο;
ΣΒ: Το Ελληνικό Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους τους Έλληνες πολίτες χωρίς να εξετάζει τηνκοινωνική καταγωγή, την οικονομική κατάσταση, το επίπεδο της μόρφωσης ή το επάγγελμά τους. Επομένως, η συμμετοχή ανθρώπων από το χώρο τηςλεγόμενης show biz στα ψηφοδέλτια των κομμάτων είναι απολύτως θεμιτή.Εξάλλου, πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι του (ποιοτικού)θεάματος έχουν πολλά να προσφέρουν στην πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου, με εξαίρετες ιδέες και πρωτότυπες δράσεις. Από την άλλη, η υπερβολική έκθεση στους προβολείς της δημοσιότητας και το προβάδισμα που δημιουργει δεν είναι πάντα ασφαλές κριτήριο πολιτικής επιλογής. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής είναι η προσέλκυση όλων εκείνων που αθόρυβα μοχθούν και δημιουργούν στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο τέλος όλοι θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό για την αισθητική, το ήθος, τη σοβαρότητα και το επίπεδο της προσφοράς μας.

12 σχόλια

  1. OTAN EXEIS ANIDEA LAMOGIA GIA SYNERGATES POS NA KYVERNISEIS? YPAME NA FATE TON AGLEORA ALA DOSTE KAI KANENA KSEROKOMATO STON LAOUTZIKO POU SAN KOROIDA SAS EVALAN STIN EKSOUSIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, αφού το λέει ο Βούγιας, έτσι θα είναι.. Ο Βούγιας... "Και η μυλωνού τον άντρας της με τους πραματευτάδες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkey-becomes-hot-topic-in-greek-elections-2009-09-28

    Αποκάλυψη ο Χρήστος Λουτράδης είναι στην Χουριέτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΘΕΣ Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι είναι να απορρεί κανείς με τό ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ!! Αλλά και με την ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ που δέρνει τον ΚΑΘΕ ΟΠΑΔΟ ανεξαρτήτου χρώματος!!!
    Τον κάθεναν από εμάς που βουτηγμένος μέσα στην κομματική ΤΥΦΛΑ δεν μπορεί να δει στα 5 εκατοστά!!!
    Που πήγαν τα λεφτά κύριε μου!! Εαν παρέλαβες ένα ΧΡΕΟΣ πέσμας ΣΕΜΝΑ και ΤΑΠΕΙΝΑ!
    Το μείωσες?
    Το άφησες ίδιο?
    Το αύξησες ή ΔΕΝ κατά 50% -60% -70% ΠΟΣΟ ?
    Φάγανε τα ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΑΓΟΡΙΑ σου ή ΟΧΙ??
    Τι τσαμπουκαλεύσε με το ΝΤΙ ΜΠΕΪΤ??
    Βγες και πέστα μόνο σου, αν δεν θέλει ο Γιώργος όπως δεν γούσταρες ΕΣΥ το 2007!!
    Απάντησε με το ΕΡΓΟ σου!!
    Αλλά αφού δεν είσαι ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ο ίδιος, τα ανώτερα στελέχη σου και το 80% της κομματικής σου βάσης, θα είμαστε εμείς?? Γιατί να είμαστε εμείς κύριε μου που επί 6 έτη δεν κάναμε τίποτα άλλο παρα να παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις τις ΛΑΛΑΚΙΕΣ των στελεχών σου, τις αποδράσεις των εγληματιών, τις τρομοκρατικές των αναρχικών, τον πλουτισμών ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ στελεχών!! Φύγε με όση αξιοπρέπεια σου έμεινε και άσε το ψήσιμο των ΗΛΙΘΙΩΝ-ΤΥΦΛΩΜΕΝΩΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός μιλάει καθημερινά θέλοντας να μας πείσει ότι είμαστε ΒΛΑΚΕΣ λέγοντας μας ότι η ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει ΧΡΗΜΑ και ότι βρισκόμαστε σε ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κατάσταση! ΝΤΡΟΠΗ του!!
    Ρε MEGA λε και πονηρέ τύπε!
    -Σε πληροφορώ ότι στα Β. Προάστεια αλλά και σε πολλά μέρη της υπόλοιπης ΧΩΡΑΣ σου υπάρχουν χιλιάδες ΒΙΛΛΕΣ με πισίνες των 2000τ.μ!!
    -Σε πληροφορώ ότι γνωρίζουμε και μείς οι ΜΕΣΑΙΟΙ ότι οι ίδιοι τύποι έχουν γεμίσει τις Ελβετικές Τράπεζες με χρήμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!
    -Σε πληροφορώ επίσης ότι τα ΓΚΟΝΤΕΝ ΜΠΟΪΣσου και υπουργοί σου είναι ΠΟΛΥ ΦΟΡTΩΜΕΝΟΙ με χρήμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!
    -Σε πληροφορώ επίσης ότι το κόσμημα της γυναίκας σου -κοιτα την ΦΩΤΟ- στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ κοστίζει 47.000!! ευρώπουλα!!
    -Σε πληροφορω επίσης ότι τα παιδιά σου τα πήγες σε πανάκριβο ιδιωτικό!!
    -Σε πληροφορώ επίσης ότι στελέχη σου ΝΕΟΠΛΟΥΤΑ είναι φορτωμένα με χρήμα Ελληνικό της τελευταίας 3ετίας!!
    -Σε πληροφορώ ότι με έχεις ξεσκίσει στην έμμεση φορολογία και ότι μου έκοψες την ΑΤΑ επί δυο χρονια αφαιρώντας μου 17 ευρώ επειδή δεν είχε ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ!!
    Σταμάτα επιτέλους εσύ και οι ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ σου τις ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζήτησαν την ψήφο του λαού το 2004 για να επανιδρύσουν το κράτος και το 2007 για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.
    Υποσχέθηκαν τη ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα στην ιστορική σουβλασερί του Μπαϊρακτάρη. Διατράνωσαν τη βούλησή τους για αξιοκρατία, ισονομία, μείωση των δημοσίων δαπανών, καταστολή της φοροδιαφυγής, ανάπτυξη , θέσεις εργασίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, προβάλλοντας με πανηγυρικό τρόπο, ως εχέγγυο για την υλοποίηση των υποσχέσεών τους την υπευθυνότητα του χαρισματικού τους ηγέτη.

    Ζητούν και σήμερα, μετά από 65 περίπου μήνες να εμπιστευτούμε τον ίδιο θίασο, στο ίδιο έργο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και με ακριβότερο εισιτήριο.

    Όταν ωστόσο η υποκριτική της υπευθυνότητας λειτουργεί ως φερετζές της ανικανότητας, της ατολμίας και των αντιλαϊκών επιλογών της φιλελεύθερης φιλοσοφίας, όταν ψαλιδίζεται συστηματικά η αισιοδοξία και το όνειρο , τότε η παράσταση της 4ης Οκτώβρη θα έχει πολλές κενές θέσεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΧΩΡΑ. ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΨΗΦΟ.
    ****************************************************************

    1. Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η Ελλάδα, αλλάζει σελίδα. Αφήνει πίσω της την θλιβερή εξαετία διακυβέρνησης Καραμανλή. Από τις 5 Οκτωβρίου, όλοι οι Έλληνες ξεκινάμε μια νέα εθνική προσπάθεια για να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει, που φιλοδοξούμε να κληροδοτήσουμε στις γενιές που έρχονται.

    2. Στη μάχη της Κυριακής, στη μάχη για το αύριο της χώρας μας, κάθε ψήφος, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για αυτό, ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μέχρι την Κυριακή, καλούμαστε να δίνουμε διαρκώς τη μάχη, σπίτι με σπίτι, ψήφο με ψήφο. Με χαμόγελο για την καλύτερη μέρα που έρχεται. Με αισιοδοξία για το αύριο, αλλά χωρίς εφησυχασμό.

    3 Στις 5 Οκτώβρη ανατέλλει και πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Στις 5 Οκτώβρη η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή για να μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Μια κυβέρνηση με σταθερή αυτοδυναμία. Για αυτό το στόχο, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, την εβδομάδα αυτή.

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑΛΑΚΟ ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΕ ΜΑΛΑΚΟ ΛΟΥΤΡΑΔΗ.
    ΧΕΣΕ ΜΕΣΑ ΝΤΑΛΑΡΑ .
    ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΚΟΠΡΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. POUSTARA LOUTRADH KANEIS OLOKLHRO PROLOGO K GLYFEIS OLA TA PASOKIA MIAS K EINAI TOU SYNAFIOU SOU ENW OTAN PAIRNEIS SYNENTEYKSH APO NEODHMOKRATES ARXIZEIS TIS BHXTES. GAMOSPITOI OLOI POUTANAKIA TOU BOBOLA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΠΗΛΗΚΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΤΑ (7) ΛΟΓΟΥΣ
    ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ
    ΜΑ ΧΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ.

    ΟΙ 6 ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ-ΠΑΝΩ.

    Ο ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ.
    ΧΕΣΤΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ-ΡΑΓΚΟΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση