GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απορίες για τους ημιυπαίθριους...

Από τον Παναγιώτη Μυστακίδη , Σχετικά με το πάγωμα του Νόμου που αφορά τα ημιυπαίθρια όπως είναι γνωστός. Κατ' αρχήν παγώνει όλο το άρθρ...

Από τον Παναγιώτη Μυστακίδη
,
Σχετικά με το πάγωμα του Νόμου που αφορά τα ημιυπαίθρια όπως είναι γνωστός.
Κατ' αρχήν παγώνει όλο το άρθρο 40 ή κάποιες παράγραφοι; Η απάντηση για την αγορά είναι κρίσιμη και χρειάζεται να δοθεί άμμεσα.
1. Επικαλούνται την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων με εφαρμογή της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
ΕΛΕΟΣ . Τούτος είναι ένας Νόμος-Διαδικασία ο οποίος τρεις φορές έχει κριθεί αντισυνταγματικός με όποια παραλλαγή νομοθετήθηκε.
2. Η διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων που άλλαξαν χρήση προβλεπόταν στον αντισυνταγματικό Νόμο-3044/02 με...

επι πλέον διευκρινήσεις στην Αποφ-3941/04 ( ΦΕΚ-88/Δ/6-2-04 ).
3. Η διαδικασία των ανωτέρω Νόμων απέτυχε επίσης , διότι ήταν πανάκριβη αφού προέβλεπε πολύ μεγάλο κόστος ήτοι :
Πρόστιμο ανέγερσης + αγορά μεταφοράς συντελεστή δόμησης + κόστος έκδοσης οικοδομικής αδείας.
Στις ανωτέρω διατάξεις μιλούσαν για νομιμοποίηση και όχι απλά για τακτοποίηση.
4. Με την ΥΑ 7587/2004 ( ΦΕΚ Β' 372/24-2-04 ) σε συνδυασμό με τον Ν-1512/85 ,
υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης διάφορων παρανομιών μεταξύ των οποίων και οι ημιυπαίθριοι και άλλες δυσμενέστερες όπως αύξηση της κάλυψης , μείωση των πλάγιων αποστάσεων Δ, αύξηση των διαστάσεων και του ύψους του κτιρίου , αύξηση του συντελεστή δόμησης αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται διότι τις γνωρίζουν και τις εφαρμόζουν λίγοι και πάντως όχι ο λαός.
Όλες οι ανωτέρω διατάξεις αλλά και η θεσμοθέτηση των ημιυπαίθριων με τον ΓΟΚ - 1985 και την τροποποίηση αυτού το 2000 , όπως σαφώς προκύπτει από τις ημερομηνίες των Νόμων είναι έργο των σημερινών ευαίσθητων και μάλλον ορθές στο πνεύμα του νομοθέτη.
Μακράν εμού η κομματική τοποθέτηση αλλά οφείλω τίμια και ειλικρινά να τοποθετηθώ.
Η νέα αναστάτωση με το πάγωμα του Νόμου θα παγώσει την ήδη καταρρεύσασα αγορά ακινήτων με τις τραγικές συνέπειες στην οικονομία και τα έσοδα του κράτους.
Επίσης το Κράτος έχει ή οφείλει να έχει συνέχεια ανεξάρτητα από το πια είναι η κυβέρνηση.
Πέραν των άλλων στον Νόμο -3775/2009 άρθρο 40 παρ.2 αναφέρει ότι
« ημιυπαίθριοι χώροι βάσει οικοδομικής αδείας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009 , σε περίπτωση μετατροπής τους επιτρέπεται να διατηρήσουν τη νέα τους χρήση εφόσον...»
Έρχεται λοιπόν δύσμοιρος πολίτης που έχει τέτοια άδεια και αφού το προβλέπει ο Νόμος ίσως και με δανεικά πληρώνει μερικές χιλιάδες ευρώ σε συνεργεία τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, με στερήσεις για να προλάβει τις προθεσμίες και να βολέψει την οικογένειά του , γιατί κακά τα ψέμματα τα 10 τ.μ ημιυπαίθριων οι μικρομεσαίες οικογένειες τα έχουν ανάγκη , και σήμερα τον ξανατινάζουμε στον αέρα;
Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στον τόπο μας ..γιατί ο Νόμος είναι Νόμος ανεξάρτητα από την δική μας άποψη.
Η αγορά θέλει ασφάλεια και σταθερούς κανόνες, τουλάχιστον μην αφήνεται ασάφειες που δημιουργούν επί πλέον προβλήματα , διότι τούτο δεν έχει και κόστος .
Θα ήταν χρήσιμο να ζητηθεί και η γνώμη κάποιων καλών μηχανικών οι οποίοι λασπώνουν τα παπούτσια τους στα γιαπιά, όχι μόνο υπαλλήλων και κομματικών.

10 σχόλια

  1. ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟ; OXI
    ΑΡΑ ΤΣΑΜΠΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
    ΦΟΡΙΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ.
    ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ.
    ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ;ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι μία. Οι ημιυπαίθριοι πρέπει να καταργηθούν. Μα μην επιτρέπεται στους κατασκευαστές να χαρακτηρίοζυν επιφάνειες ως ημιυπαίθριους, να τους κλείνουν και μετά να τους πουλάνε ως κανονικά δωμάτια. Το όποιο πρόστιμο θα πρέπει να πληρωθεί από τους κατασκευαστές γιατί εκείνοι παρέδωσαν κλειστούς τους ημιυπαίθριους και τους πούλησαν κανονικά στα κορόιδα. Χθες είδα σχετικό ρεπορταζ στον ALpha. O ρεπόρτερ είναι μέσα σε ένα ακατακοίτητο διαμέρισμα καινούριας οικοδομής και συγκεκριμένα σε ένα δωμάτιο που ήταν ημιυπαίθριος αλλά είχε κανονικά παράθυρο και σώμα καλοριφέρ. Έτοιμο δηλαδή για χρήση ως κανονικό δωμάτιο. Ο παρουσιαστής έκανε ένα σωρό ερωτήσεις στο ρεπόρτερ αλλά δεν του έκανε την κυριότερη. Αφού ο κατασκευαστής έχει ήδη κλείσει τον ημιυπαίθριο πριν ακόμα πουληθεί το διαμέρισμα εκείνος δεν είναι υπόλογος και παράνομος στην προκειμένη περίπτωση; Άρα γιατί τα πρόστιμα να τα πληρώνουν οι αγοραστές; Αλλά βέβαια αυτά που δεν συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο δεν τα θίγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξ Ε Υ Τ Ι Λ Ε Σ - Π Α Σ Ο Κ Ο Ι

    Το είχε το... x-factor ο νέος Γ.Γ του υπουργείου δικαιοσύνης

    Δεν έκρυβε την χαρά του ο νέος Γ.Γ. του υπουργείου δικαιοσύνης Γ.Δημήτραινας που μέσα σε 24 ώρες με την μέθοδο του X-FACTOR επελέγη ανάμεσα σε 800 υποψηφίους!

    Πραγματικά πρέπει να έχει μεγάλες δυνατότητες για...τον πέρασε τόσο γρήγορα η κριτική επιτροπή του Χ-FACTOR του υπουργείου δικαιοσύνης.
    Τώρα έρχονται οι άλλοι γενικοί με τον ίδιο αδιάβλητο τρόπο.

    ΜΑΛΑΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ...ΣΤΕΙΛΤΕ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΥ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.

    ΟΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.

    ΑΦΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

    ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΙΜΟΥΔΙΑΡΗΔΕΣ.

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ.

    ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΒΕΡΑΝΤΕΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ.

    ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε βρε λύσσα κακιά με τα γαλάζια παιδιά που με τα stage γεμίσανε το δημόσιο από αρκετούς και προπαντός από αυτούς που τα διορίσανε…τα καημένα τα παιδιά και από διάφορα κανάλια που διψούν να γεμίσουν με εικόνες, από διαδηλώσεις εκ μέρους τους, να δουν την κυβέρνηση να γονατίζει ματωμένη μπροστά τους, αποκαλούνται, ΝΕΟΙ, επίτηδες επειδή η λέξη αυτή δημιουργεί συμπάθεια.
    Φαρισαίοι και Υποκριτές! Όταν αυτοί οι ΝΕΟΙ αρπούσαν τις θέσεις στο Δημόσιο αδιάντροπα που είσασταν; Δεν υπήρχαν άλλοι ΝΕΟΙ εκτός από αυτούς με τις κομματικές πλάτες;
    Ήταν λίγα τα χρήματα; Ναι αλλά με την μέθοδο της συνέντευξης ΜΑΙΜΟΥ και τα μόρια που παίρνανε, στον πρώτο ας πούμε διαγωνισμό θα ήταν μπροστά από τους άλλους κατά ΕΝΕΝΉΝΤΑ τα εκατό και εκεί ήταν το ζουμί, γι’ αυτό χτυπιόντουσαν να μπούνε έστω με τα λίγα χρήματα!
    Βρε τα αθώα πλάσματα που ένα πρωί ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ, ήρθε ένας κακός λύκος και τα άρπαξε στις δοντάρες του από το σβέρκο και τα πήγε κολοσούρνοντας μέχρι τον τόπο που θα δουλέψουν και τους είπε, ΣΚΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ!
    Βρε τα αθώα παιδιά που δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν είδαν, τίποτα πήραν χαμπάρι όταν η μαμά και ο μπαμπάς τα στέλνανε στο αρμόδιο κομματικό γραφείο να δώσουν εξετάσεις και παρουσία για να προσληφθούν παρατύπως και αδιάντροπα σε βάρος των άλλων ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΧΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ!
    Βρε τα αθώα παιδιά ιδίως τις παιδούλες που στόλιζαν πλείστες από αυτές με άκρως ιδιαίτερο sex apel παρουσία τα γραφεία των υπουργών, των γραμματέων, των τμηματαρχών, ( σε ένα υπουργό κατά την παράδοση του υπουργείου του, εθεάθησαν περίπου είκοσι ναι είκοσι μούνες μοντέλες άγνωστες στους υπόλοιπους εργαζόμενους μέχρι εκείνη την ώρα με πρόσληψη stage και προφανώς η μόνη δουλειά που έκαναν ήταν να το ξύνουνε και να του τα ξύνουνε.
    Κατά τα άλλα ο πρώην υπουργός θεωρεί τον εαυτό του ικανότατο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, στα κανάλια που και σήμερα βγαίνει είναι από τους υπεράνω και έντιμους!
    Βρε τα αθώα παιδιά που και μεταξύ τους βγάζανε τα μάτια τους , ποιος από αυτός και αυτές θα αρπάξει αδιάντροπα, ξετσίπωτα, και παρατύπως την όποια θέση, ποδοπατώντας κάθε έννοια δικαίου, κάθε όνειρο ενός άλλου παιδιού, κάθε φιλοδοξία ενός άλλου παιδιού ικανότερου από αυτούς,
    Βρε τα αθώα παιδάκια που τώρα που σφίξανε οι κόλοι, σφίγγονται στις καρέκλες τους μην τυχόν και τις χάσουν, αδιαφορώντας αν εκτός από αυτούς και αυτές υπάρχουν και άλλοι και άλλες, που θα ήθελαν με δίκαιο τρόπο, με καθαρό διαγωνισμό να αξιωθούν μια θέση στο δημόσιο, και γιατί στο δημόσιο, ΓΙΑΤΙ ΙΔΙΚΑ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΑΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΆΝΕΙ ΜΟΥΝΑ ΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ, ΕΝΩ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΟΝΑΤΊΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ Η ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ.

    ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

    ΑΜΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ.

    Ο ΜΑΙΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

    ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

    ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κύριος υπεύθυνος είναι η νοοτροπία και η θεσμική ανοχή έως προτροπή.
    Σε όλα τα συμόλαια υπάρχει δικηγόρος του αγοραστή,επισυνάπτεται υποχρεωτικά η νόμιμη κάτοψη και περιγράφεται το νόμιμο εμβαδόν και αναλυτικά οι χώροικαι επί αυτών πληρώνεται ο φόρος. ΑΡΑ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΝΕΙ.
    Αν έγταιγε ο κατασκευαστή δεν θα γέμιζε η επικράτεια με αυθαίρετα παραθεριστικά , με μονοκατοικίες τίγκα στα ημιυπάιθρια και κλειστές θέσεις στάθμευσης που γίνονται σαλόνια. Με ξενοδοχεία και βιομηχανικά κτίρια γεμάτα αυθαιρεσίες, με καφετέριες που κλέινουν τα προκήπια κ.λ.π διότι σε αυτά δεν υπάρχουν εργολάβοι.
    Όσο κοστίζει το κανινικό μέτρο στην κατασκευή
    το ίδιο κόστος έχει και το τερραγωνικό ημιυπαίθριου που γίνεται χώρος κύρια χρήσης. Όσον αφορά τους μηχανικούς αυτοί αναγκάζονται χωρίς κανενα όφελος, αντίθετα θα έλεγα, με κίνδυνο να κάνουν διπλές μελέτες, δηλαδή με κλειστα και ανοικτά τα ημιυπαίθρια χωρίς να πληρώνονται επί πλέον, απλά αν δεν το κάνουν θα μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κύριος οφελημένος είναι ο οικοπεδούχος ο οποίος πέρνει χωρίς κανένα κόστος τα επί πλέον τετραγωνικά.Αν δεν του τα κάνει ό ένας κατασκευαστής δεν του δίνουν το οικόπεδο μένει χωρίς δουλειά και αναγκάζεται κάθε κατασκευαστής να προσαρμοστεί στος κανόνες της αγοράς. Οι Δήμοι εισπράτουν τα δημοτικά τέλη στο σύνολο του εμβαδού εδώ και πολλά χρόνια , επίσης και το ΙΚΑ εισπράτει εδώ και πολλά χρόνια τα ένσημα που αναλογούν στα ημιυπαίθρια....Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και ας μην αρέσει σε μερικούς που λιθοβολούν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι ημιυπαίθριοι πρέπει να γκρεμιστούν αν θεωρούμε την Ελλάδα εύρωπαϊκό Κράτος (λέω).
    Στην πολυκατοικία που μένω οι μισοί τους έχουν κλείσει και οι άλλοι δεν έχουν. Επίσης εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις εναντίον τους. Εγώ δεν έχω. Προφανώς είμαι ο ηλίθιος που διάλεξα το διαμέρισμα αυτό χωρίς ημιυπαίθριο ενώ είχα την δυνατότητα να πάρω το άλλο που είχε ημιυπαίθριο.
    Οι άλλοι λοιπόν οι έξυπνοι θα κερδίσουν και θα γελάνε εις βάρος μου αφού ήδη αρχίζουν αντίποινα γιατί έχω στραφεί δικαστικά.
    Αφού μετρούν τα χρήματα που θα πάρουν τους ξέρουν γιατί δεν επιβάλουν το νόμο που υπάρχει;
    Επίσης Είμαι καθηγητής και η ερώτηση είναι τι θα λέω στους μαθητές μου; Παρανομήστε και βλέπουμε; Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα !
    Περιμένω αξιοπρέπεια απο την νέα κυβέρνηση. Οι Παραδιάδες αυτοονομαζόμενοι εκπρόσωποι ιδιοκτητων ενώ είναι πρόεδροι των αστικών εταιριών τους και οι προεδροι κατασκευαστών καλο θα είναι να κάνουν ΜΟΚΟ αν σέβονται τον εαυτό τους (λέω αν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το πρόβλημα δεν ειναι ποσα μετρα θα κτηστουν σε ενα οικοπεδο,αλλα ποσος ογκος κτισματος.Οι ημιυπαιθριοι εχουν μετριθει στον ογκο,αρα κατα την γνωμη μου δεν υπαρχει ουσιαστικο προβλημα.Αυτο που προσβαλει το περιβαλλον ειναι ο ογκος της οικοδομης,αν ενας χωρος ειναι κλειστος απο τις τρεις πλευρες(Η/Χ) ή απο της τεσσερες νομιζω λιγη σημασια εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση