GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ξαναζεσταίνεται»...

...το σενάριο για ΑΤΕ και Ταχ.Ταμιευτήριο .. Aπό το http://www.banksnews.gr/ Στις νέες διοικήσεις της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ...

...το σενάριο για ΑΤΕ και Ταχ.Ταμιευτήριο
..
Aπό το http://www.banksnews.gr/

Στις νέες διοικήσεις της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα αναθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη μελέτη των σεναρίων συγχώνευσης των δύο τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ουσιαστικά οδηγούν στην αναθέρμανση των σεναρίων «γάμου» των δύο κρατικών τραπεζών.
Το σχετικό σενάριο κυκλοφόρησε πρόωρα, όπως όλα δείχνουν, στην αγορά, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και σε πρώτη φάση διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, μια διάψευση που προκάλεσε και...

έντονες πιέσεις στις μετοχές των δύο τραπεζών, οι οποίες είχαν «φουσκώσει» από το κερδοσκοπικό παιχνίδι που είχε στηθεί με βάση αυτές τις διαρροές.
Εκ των πραγμάτων, όμως, το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με ανταλλαγή μετοχών, από την οποία θα δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, παραμένει στο τραπέζι και θα εξετασθεί διεξοδικά από τις νέες διοικήσεις που θα ορισθούν σύντομα. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της ΑΤΕ, που εκτιμάται ότι θα χρειασθεί το 2010 και νέες «ενέσεις» κεφαλαίων, αν συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της, με σημαντική επιβάρυνση του Δημοσίου.
Αντίθετα, το Τ.Τ. συνδυάζει άριστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (από τα χαμηλότερα στο τραπεζικό σύστημα) και οι δείκτες αυτοί «κουμπώνουν» άριστα με τους αντίστοιχους ασθενείς δείκτες της ΑΤΕ, δημιουργώντας μια νέα τράπεζα που, αν μη τι άλλο, θα χρειασθεί λιγότερες ενισχύσεις από το Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε πρόσφατα αρκετούς βασικούς δείκτες πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΑΤΕ, μετά την αντίστοιχη υποβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου. Το μακροπρόθεσμο IDR (Issuer Default Rating) υποβαθμίσθηκε σε "ΒΒΒ" από "ΒΒΒ+", με αρνητικό outlook, δηλαδή το πιθανότερο είναι να υποβαθμισθεί εκ νέου στο προσεχές μέλλον. Το βραχυπρόθεσμο IDR υποβαθμίσθηκε σε "F3" από "F2" και το support rating flour (το οποίο δείχνει την έκταση του κινδύνου υποχώρησης του IDR της επιχείρησης) υποβαθμίσθηκε σε "BBB" από "BBB+".
Σύμφωνα με στοιχεία από σχετική ανάλυση της JP Morgan, τα οποία έχει «φωτίσει» και πρόσφατα το “B”,
- Τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης της ΑΤΕ είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που παρακολουθεί ο διεθνής οίκος και πολύ κατώτερα του μέσου όρου, παρότι η κρατική ενίσχυση με 675 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε φέτος, αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας πριν την «ένεση».
- Ενώ το 2008 ο δείκτης Tier 1 των τραπεζών του δείγματος της JP Morgan διαμορφώθηκε σε 8,8%, της ΑΤΕ ήταν μόλις 6,6%. Και ενώ φέτος, μετά και την εισροή των κρατικών ενισχύσεων, ο μέσος όρος ανεβαίνει στο 11,5%, η ΑΤΕ «αγκομαχά», με προβλεπόμενη αύξηση στο 6,7%.
- Η προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας δεν γίνεται ορατή ούτε στη σχέση λειτουργικών εξόδων και κερδών, που διαμορφώθηκε πέρυσι σε 73,7%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο δείγμα τραπεζών, μετά το αντίστοιχο ποσοστό του Τ.Τ. (81,4%). Μάλιστα, η JP Morgan προβλέπει ότι φέτος ο δείκτης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 76,6%.
- Τα έσοδα μειώθηκαν πέρυσι κατά 18,7% και προβλέπεται ότι θα μειωθούν και φέτος, κατά 6,8%, δηλαδή μέσα σε μια διετία η τράπεζα θα έχει χάσει το ένα τέταρτο των εσόδων της. Και, παρότι η διοίκηση Μηλιάκου δηλώνει υπερήφανη για την φετινή σημαντική ενίσχυση των χορηγήσεων, σε μια περίοδο κάμψης της πιστωτικής επέκτασης, η JP Morgan προβλέπει ότι τα δάνεια θα αυξηθούν φέτος μόλις κατά 1,2%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το μέσο όρο (3%)

6 σχόλια

  1. 2.997.000 PASOKOI T0 2004
    3.007.000 PASOKOI TO 2009

    ΜΟΝΟ.....10000 ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗ 5ΕΤΙΑ ΣΤΟ ΤΖΕΦΡΥ.

    ΤΕΤΟΙ ΡΕΥΜΑ... Ο ΚΑΤΜΑΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ.

    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΘΙΑΣΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΠΙ 20ΕΤΙΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νεοδημοκράτες έχετε τα κότσια να καταργήσετε την οικογενειοκρατία?
    Στο χέρι σας είναι!
    Τολμήστε!
    Αν δεν ψηφίσετε οικογένεια, και αφού τελειώσει η περίοδος Γιώργου Παπανδρέου ΠΑΠΑΛΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ !!!
    Διότι μετά το Γιώργο, περίπου εφτά άντε βία οχτώ χρόνια, προφανώς όποιος και να είναι στην Νέα Δημοκρατία αρχηγός θα πάρει τις εκλογές, θα κάτσει όσο κάτσει και αυτός εφτά οχτώ χρόνια, στο Πασόκ θα έχει βγει άλλος εκτός από την οικογένεια Παπανδρέου και τούμπαλιν. Έτσι μπαίνει ταφόπλακα στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ! ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ! ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ! Θυμηθείτε τα αποτελέσματα της επιλογής σας το 89, 14/100 πληθωρισμό φώναζε ο Μητσοτάκης, 27/100 παρέδωσε το 93. Θυμηθήτε τα πρόσφατα γεγονότα που σας πίκραναν, που σας εξευτέλισαν, που σας πούλησαν, με την ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ 2004.
    Ποιος σας τα έκανε όλα αυτά Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ! ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σεισαχθεια
    αναθεστε στις κρατικες τραπεζες την νεα σεισαχθεια του δρ κουτσοουκου
    και το Πασοκ θα εκλεγεται 50 χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΝΕΑ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» 2009
    Γράφει ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
    02.01.09

    Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


    Η ΝΕΑ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» 2009

    Με τη «νέα σεσάχθεια» και ο λαός θα ανακουφιστεί

    και μια σχετική ρευστότητα θα υπάρξει!!

    Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων

    για τους ασθενέστερους οικονομικά

    και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    έως το τέλος του 2009!!!

    Γιώργος Παπανδρέου



    Πρόταση: Αυτόματη ενοποίηση όλων των δάνειων

    του κάθε πολίτη σε ένα σε μια μόνο τράπεζα

    και μείωση δόσης στο ένα τρίτο της σημερινής

    με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής)!!

    Πρόταση: η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο

    των μηνιαίων αποδοχών του κάθε πολίτη

    γιατί αυτομάτως ο πολίτης μετατρέπεται σε «νεο-σκλάβο»

    των τρπεζιτών



    Πρόταση: Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο δανεισμού πάνω από 2%

    του αντίστοιχου επιτοκίου καταθέσεων ανά τράπεζα!

    Σήμερα όποια και να είναι η κυβέρνηση σε κάθε χώρα

    (δεξιά – κεντρώα - αριστερή)

    αναγκαστικά θα ακολουθήσει σοσιαλιστική πολιτική!!

    ΚΑΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σταματήστε το πρόγραμμα των 100 ημερών ΤΩΡΑ.

    Πάει η απόσυρση, πάνε τα κουφώματα, δε δίνουν και όσα είχαν υποσχεθεί για το επίδομα αλληλεγγύης. Αυτά είναι τα κατορθώματα του Γιωργάκη τις πρώτες 30 μέρες.

    Άραγε τι θα γίνει τις επόμενες 70… Πάει στο πεζοδρόμιο...
    θα την βγάλει ο κόσμος χειμωνιάτικα με πανό και φωνές.

    ΣΑΣ ΠΗΡΕ Η ΠΟΥΤΣΑ ΣΒΑΡΝΑ, ΠΑΣΟΚΟΙ.
    Η ΓΕΛΟΙΟΠΗΣΗ ΤΩΝ 30 ΗΜΕΡΩΝ.
    ΩΡΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΣΟΚΙΑ
    ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ.
    ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
    ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ
    Ή ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ ΣΑΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΤΕ ?
    μαλάκες με περικεφαλαία ηλιθίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση