GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έθιμα στην Κρήτη...

...για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά Από το http://sofoscrete.blogspot.com/ Πλήθος εθίμων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα χωριά της για τ...

...για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Από το http://sofoscrete.blogspot.com/

Πλήθος εθίμων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα χωριά της για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Τα περισσότερα διατηρούνται και στις ημέρες μας, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στις γιορτές και από αυτά τα έθιμα ξεχωρίζουν: το σφάξιμο του χοίρου, το χριστόψωμο, τα γλυκίσματα, το ποδαρικό, τα κάλαντα, η "καλη χέρα", και η μπουγάτσα.
Παλιότερα στα χωριά, ήταν έθιμο κάθε οικογένεια να μεγαλώνει ένα γουρούνι, το "χοίρο", όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ...

ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Τον χοίρο τον έσφαζαν την ημέρα των Αγίων Δέκα και έφτιαχναν: λουκάνικα, απάκια, πηχτή ή τσιλαδιά, σύγλινα (δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου), ομαθιές (έντερα χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι), τσιγαρίδες (κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό, όταν μάζευαν τις ελιές).
Και σήμερα όμως πολλοί στα χωριά ανατρέφουν γουρούνια τα οποία τα σφάζουν παραμονές των Χριστουγέννων
Το ζύμωμα του χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Οι γυναίκες φτιάχνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει." Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες απ' τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα.
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές.
Στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας.
Στα Χανιά, στην σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία. Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς φωτιές σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.
Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί, οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν "πώς παλεύουν οι καιροί και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί''. Οποίος γεννηθεί, όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα υπερισχύσει μέχρι και τα Φώτα, αλλα και ολόκληρο τον καινούργιο χρόνο.
Πιο παλιά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έκοβαν κλαδιά και βλαστούς οι νοικοκυρές και οι κόρες και τα πήγαιναν στο σπίτι. Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό και προσμονούσαν να ανθίσουν.
Το "ακοίμητο" τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα εξακολουθεί και τις ημέρες μας να δίνει τον τόνο μιας γιορτής οικογενειακής που όλοι αναζητούν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο νέο έτος. Οι παλαιότεροι έλεγαν πώς μέσα από την αθρακιά -την στάχτη- μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα. (Πηγή:2810.gr)

5 σχόλια

  1. Έλληνες μικροπωλητές ξυλοκοπήθηκαν άγρια από αφρικανούς λαθρομετανάστες

    Χριστούγεννα στην κατεχόμενη Αθήνα: Όταν το ελληνικό(;) κράτος δείχνει εξοργιστική ανοχή στο παράνομο παραεμπόριο των ξένων. Έλληνες μικροπωλητές και καταστηματάρχες οι χαμένοι της υπόθεσης.

    Σήμερα το πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων, στο κέντρο των Αθηνών, δύο Έλληνες νόμιμοι μικροπωλητές ξυλοκοπήθηκαν από δεκάδες παράνομων μικροπωλητών, λαθρομεταναστών από αφρικανικές χώρες. Οι δύο Έλληνες βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ οι θύτες τους εξακολουθούν να βρίσκονται με τ’ απλωμένα σεντόνια τους στις πιάτσες που κατέκτησαν δια της βίας και με την ανοχή του κράτους.

    Οι Έλληνες μικροπωλητές πληρώνουν τις άδειες λειτουργίας των πάγκων τους πανάκριβα σε πλειστηριασμούς του δήμου, με ενοίκια που συχνά φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1500 ευρώ το μήνα και περιμένουν την περίοδο των γιορτών για να βγάλουν τα υπέρογκα έξοδα λειτουργίας τους, που περισσότερο τους χρεώνουν παρά τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους… Το κράτος προτιμά να δείχνει εξοργιστική ανοχή στο παραεμπόριο, ελπίζοντας ότι μειώνει την εγκληματικότητα, στην οποία θεωρεί δεδομένο ότι θα στρέφονταν οι ορδές των τριτοκοσμικών που – προς το παρόν και εν μέρει – απασχολούνται στο παράνομο λιανεμπόριο. Οι Έλληνες μικροπωλητές και μαγαζάτορες είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, αλλά τρομοκρατημένοι από τις αλλοδαπές μαφίες των πεζοδρομίων εγκαταλείπουν γρήγορα κάθε προσπάθεια επώνυμης αντίδρασης και περιορίζονται σε ανώνυμες καταγγελίες. Το κράτος όμως τους αγνοεί επιδεικτικά, γιατί πρέπει να τηρήσει προτεραιότητες, κατά τις επιταγές της παγκοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΟΛΟΙ, ΔΕΞΙΟΙ- ΠΑΣΟΚΟΙ –ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ, ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΟΣ, ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ, ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

    ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ.

    Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στις «σκηνοθετημένες» εκλογές του Οκτωβρίου εμπιστεύθηκε την τύχη της πατρίδας και όλων μας ,στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να ήταν μια πληγωμένη πατρίδα, αλλά ήταν πατρίδα. Μπορεί να ήταν μια χρεοκοπημένη πατρίδα, αλλά ήταν πατρίδα.

    80 μέρες μετά, τα πρώτα επιτεύγματα της νέας διακυβέρνησης, είναι η αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών και των παιδόφιλων, η παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους λαθρομετανάστες, και ιθαγένειας στα παιδιά τους.

    Ο ελληνικός λαός στην μεγάλη πλειοψηφία του διαφωνεί με αυτές τις επιλογές όπως δείχνουν ακόμα και οι «κατά παραγγελία» σφυγμομετρήσεις.

    ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΣΕ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ , ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΙΝΑΡΕ ,ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ.

    Σε δέκα χρόνια από σήμερα , αν αφήσουμε να περάσουν αυτές οι επιλογές, θα έχουμε στη Βουλή δεκάδες Αλβανούς, Ψευτομακεδόνες, Βούλγαρους, και Τούρκους Βουλευτές, οι οποίοι θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών προέλευσής τους.

    Ο Έλληνας πολίτης θα χάσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στη χώρα του.

    Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι για την διατήρηση της κυριαρχίας του ελληνικού λαού και την προστασία του Συντάγματος.

    Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα την αλήθεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλη κυκλοφορίας και φόρο καταιγίδες
    Εις βάρος του Έλληνα πολίτη και υπέρ του μετανάστη .

    Τα τέλη κυκλοφορίας αυξηθήκαν και θα αυξάνονται
    Κάθε χρόνο όχι για την πράσινη ανάπτυξη
    Και για άδεια ταμεία και σαχλαμάρες που μας
    Βομβαρδίζουν καθημερινά για να μας τα παίρνουν.
    Έχουμε εκατομμύρια λαθρομετανάστες - μετανάστες
    που έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να τους συντηρούμε .
    Αυτά τα εκατομμύρια λοιπόν που συνέχεια
    θα αυξάνονται χρειάζονται :
    Φάρμακα , νοσοκομεία , τροφή , στέγη ,
    επιδόματα , χρήματα , σύνταξη αργότερα .
    Χρειάζεται η Ελλάδα ένα ολόκληρο προϋπολογισμό
    ακόμα για να συντηρήσει η Ελλάδα όλα αυτά τα
    εκατομμύρια των μεταναστών , λαθρομεταναστών .
    που θα βρεθούν όλα αυτά τα επιπλέον χρήματα
    για δαύτους ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    όπως πάντα ΕΜΕΙΣ !!!!!!!!!!!
    Δηλαδή ,ο διπλωματούχος ΜΑΛΑΚΑΣ Έλληνας
    θα τα πληρώσει και θα τα πληρώνει για πάντα .
    Με πάρα πολύ σκληρούς φόρους που ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα .
    Μειώνοντας πάρα ,πάρα , πολύ , το εισόδημα μας .
    Ακολουθούν και αλλά πολύ σκληρότερα μέτρα .
    Θα πεινάει ο ΕΛΛΗΝΑΣ για να ζει καλά ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί η αστυνομία δεν κυνηγά τα χιλιάδες
    αυτοκίνητα που έχουν οι μετανάστες ,
    Και ΔΕΝ πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ,
    ούτε ασφάλεια ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Γιατί για αυτά δεν λένε τίποτα οι πολιτικοί
    ούτε οι δημοσιογράφοι ;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ήλιος είναι το πρώτο ουράνιο σώμα που λατρεύτηκε και θεωρήθηκε Θεός. Κατά την πρόοδο του χειμώνα ο ήλιος κατέρχεται κάθε μέρα νοτιότερα και η μέρα μικραίνει. Η 21 Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα. Τότε ο ήλιος είναι απέναντι από τον αστερισμό του νότιου σταυρού. τις επόμενες 3 μέρες δεν κατέρχεται άλλο και οι μέρες διαρκούν το ίδιο . Την 25 Δεκεμβρίου ο ήλιος μπαίνει στο αστερισμό της παρθένου, αρχίζει να ανέρχεται και να μεγαλώνει η μέρα. Οι θεοί που ταυτίστηκαν με τον ήλιο, Ώρος, Μήθρα, Κρίσνα κ.λ.π., έχουν γεννηθεί 25 Δεκεμβρίου από παρθένο. Υπάρχει η ιστορία , για όλους αυτούς, ότι κάποια στιγμή (21 Δεκ) επέρχεται ο θάνατος του θεού επί του σταυρού , ακολουθεί τριήμερη ταφή και ανάσταση. Όλα αυτά σημαίνουν τις κινήσεις του ήλιου , αυτό το τριήμερο , ως γεγονότα ουδέποτε συνέβηκαν.
    Οι τρεις αστέρες της ζώνης του Ωρίωνος που βρίσκονται σε ευθεία και ισαπέχουν, κείνται στην ίδια ευθεία με τον λαμπρότερο αστέρα του ουρανού , τον Σείριο. Αυτή η ευθεία τέμνει το ορίζοντα στο σημείο που ανατέλλει ο ήλιος κατά την 25 Δεκεμβρίου.
    Για τους θεούς που είπα , υπάρχει ο μύθος, εξ αυτού, ότι τρεις μάγοι με την βοήθεια του λαμπρού αστέρα, προσδιορίζουν το σημείο γεννήσεως του θεού!!! Όλα αυτά πολύ πριν τον Χριστιανισμό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση