GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνδυνος για νέες κατολισθήσεις...

...και στις παρακαμπτήριους των Τεμπών! . Τον κίνδυνο κατολισθήσεων στους παρακαμπτήριους δρόμους της Αγιάς και της Ελασσόνας, από όπου διεξ...

...και στις παρακαμπτήριους των Τεμπών!
.
Τον κίνδυνο κατολισθήσεων στους παρακαμπτήριους δρόμους της Αγιάς και της Ελασσόνας, από όπου διεξάγεται η κυκλοφορία μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μελέτη του γεωτεχνικού Επιμελητηρίου έδειξε ότι και στους δύο δρόμους υπάρχουν μία με δύο θέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, ίδια με αυτή των Τεμπών.
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι...

η χάραξη των δύο παρακαμπτηρίων δεν είναι κατάλληλη για να σηκώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο.Την ίδια ώρα, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει κλειστή η Εθνική Οδός στο ύψος των Τεμπών θα καθοριστεί από δύο μελέτες, οι οποίες αφορούν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην κοιλάδα των Τεμπών αλλά και στο κόστος τους.
Η πρώτη μελέτη, από την εταιρεία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" αναμένεται να έχει παραδοθεί στο υπουργείο υποδομών έως τις 15 Ιανουαρίου το αργότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη της κοινοπραξίας θα αναφέρει ότι θα χρειαστούν έργα διάρκειας ενός μήνα για την αποκόλληση ασταθών βράχων και δύο μηνών για την τοποθέτηση πλεγμάτων προστασίας από κατολισθήσεις.
Το υπουργείο αναμένει και εισηγήσεις από ομάδα Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων που θα παραδοθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών πάντως, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία εάν δεν εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος περαιτέρω κατολισθήσεων.
Η δεύτερη είναι η μελέτη της ομάδας γεωλόγων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδος που ήδη επισκέφθηκε την περιοχή των Τεμπών και αποδίδει την κατάπτωση των βράχων στις γεωλογικές και μορφολογικές συνθήκες του εδάφους, ενώ δεν αποκλείει η κατολίσθηση να προκλήθηκε από τις εκρήξεις για τη διάνοιξη σηράγγων.
(Πηγή: http://www.skai.gr)

6 σχόλια

  1. Ε ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.
    ΣΑΜΠΩΣ ΘΑ ΙΔΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ.
    Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΗΣ Ο ΡΕΠΑΣ ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κομμένη στα δύο είναι η Ελλάδα μετά τη φονική κατολίσθηση που προκαλεί γεωλογικό φαινόμενο στα Τέμπη, το οποίο επέτειναν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών με τη διάβρωση σε μεγάλο τμήμα του Κισσάβου.

    Όλα δείχνουν ότι οι κατολισθήσεις δεν έχουν σχέση με τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή για τη διάνοιξη της οδικής σήραγγας των Τεμπών, τα οποία και θα συνεχιστούν κανονικά.



    Έτσι βλέπει το διαδικτυακό Έθνος την κατολίσθηση των Τεμπών, με τη φύση να φταίει για όλα και τις κατασκευαστικές εταιρείες να μην ευθύνονται για τίποτα!

    Την ίδια γραμμή ακολουθεί, όπως είναι επόμενο, και το Πρώτο Θέμα, το οποίο σφυρίζει αδιάφορα…

    Δύσκολο πράγμα οι εκδόσεις και το συμφέρον της ενημέρωσης, να συμβαδίζουν με τα Δημόσια Έργα.

    Δυσκολότερο να κάνουν ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι, εγκλωβισμένοι κι εκείνοι στη διαπλεκόμενη σιωπή και ακόμα πιο δύσκολο να συνδέσουν οι αναγνώστες το έντυπο ή το site, με τα κατασκευαστικά συμφέροντα του κ. Μπόμπολα.

    Ούτε ένα παραθυράκι για το ενδεχόμενο οι εκρήξεις να έχουν επιφέρει τις κατολισθήσεις. Τηρουμένων των αποστάσεων και των τύπων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτίθεστε κ.Μαγκριώτη με την απάντηση σας

    Διαβάσαμε με προσοχή την απάντηση του υφυπουργού υποδομών κ.Γιάννη Μαγκριώτη που με ένα e-mail φαίνεται ότι απαντάει σε όλους. Εμάς δεν μας απασχολεί τι γράφει το "Πρώτο Θέμα" και ας τα βρει μαζί τους.
    Απάντηση στο σοβαρό θέμα της ενημέρωσης του, 10 ημέρες πριν γίνει η κατολίσθηση για την επικινδυνότητα του δρόμου δεν δίνει! Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ενημέρωσε τον Γ.Μαγκριώτη από τις 3 Δεκεμβρίου. Καθόλου δεν τιμά έναν υπουργό να λέει ότι έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα. Ε και;
    Τι έκανες κ.Μαγκριώτη όταν ενημερώθηκες 10 ημέρες νωρίτερα γιαυτό που έρχεται στα Τέμπη;

    ΤΙΠΟΤΑ. Και ...
    αυτό φαίνεται από την απάντηση που έδωσε(δημοσιεύουμε νωρίτερα)και η οποία τον εκθέτει και δεν τον καλύπτει. Το ερώτημα είναι απλό.

    Στις 3 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για την επικινδυνότητα στα Τέμπη και αντί να τα κλείσουν τα άφησαν ανοιχτά και μετά από δέκα ημέρες σκοτώθηκε άνθρωπος. Αν οι εταιρείες είναι ανίκανες να προστατεύσουν τον πολίτη τότε το κάνει το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑ που αναπαράγει παντού τη μ@λ2κία-κείμενο "να βουλιάξει η Πελοπόννησος κλπ κλπ":


    Άντε πνήξου.

    Οι πελοποννήσιοι κυβερνάνε γιατί αυτοί έδιωξαν τους Τούρκους προγόνους σου και δημιούργησαν το Ελληνικό κράτος (με τα όποια στραβά του).

    Οπότε να πλένεις πολλές φορές το στόμα σου από τα χύσια πριν μιλήσεις για την Πελοπόννησο. Καριoλάκo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μπλόκο των εργολάβων


    Το σημείο «G» Ελλάδας, τα Τέμπη, έκλεισαν επ’ αόριστον. Τα θρυλικά Τέμπη του Κοκκινούλη, του Νασίκα, του Παττάκη και του Μπούτα, τα Τέμπη των σκασμένων ελαστικών και του «ρεσάλτου» του Χατζηγάκη στα τρακτέρ, τα Τέμπη του Σουφλιά, αλλά βασικά τα Τέμπη της Κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, όλων δηλαδή των εθνικών εργολάβων μαζί, έκλεισαν για τα καλά και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα, κάτω από τη βαριά σκιά ενός θανάτου. Χωρίς εξεταστικές, χωρίς εισαγγελικές έρευνες, χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα - βεβαιότητες που δημοσίευσε το "Ποντίκι". ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΡ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. Τα θρυλικά μπλόκα των Τεμπών, άλλοτε στο στόχαστρο των τηλεσχολιαστών, ωχριούν μπροστά στην επέλαση των βράχων.

    Εκλεισαν τα Τέμπη και το άστρο της Βηθλεέμ έκανε το θαύμα του! Στην Ελλάδα ήρθε ο πολιτισμός: Ακόμα και με νεκρό, τα κανάλια συναγωνίστηκαν σε διακριτικότητα για την «πραγματική έκταση» της είδησης. Λίγες οι επί τόπου συνδέσεις όταν στα αγροτικά μπλόκα ξεροστάλιαζαν για μέρες οι ρεπόρτερ και ο Πάνος Σόμπολος. Πάρθηκαν γρήγορες αποφάσεις για τις παρακαμπτηρίους χωρίς να μείνουν οι φορτηγατζήδες με τα «ευπαθή» οι οποίοι ερχόντουσαν άλλοτε στα χέρια με τους αγρότες. Με τα "περάστε" και τα "προσέχετε" εξυπηρετούν τώρα τους οδηγούς οι 400 ευγενικοί τροχονόμοι. Κανένα πάνελ εξεγερμένων δημοσιογράφων για την ολική κατάρρευση του εθνικού δικτύου ακριβώς στον αδύναμο κρίκο του. Ούτε στα διεθνή ΜΜΕ πρώτη είδηση η Ελλάδα με τα κλειστά Τέμπη. Ο κόσμος ταλαιπωρείται ατέλειωτες ώρες στην Εθνική στα σιωπηλά! Για κάμποσους μήνες, και βλέπουμε. Ομως για είκοσι μόνο μέρες τα αγροτικά μπλόκα δημιουργούσαν το απόλυτο μονοθεματικό δελτίο και παράλληλα "την κατάλυση της έννομης τάξης".

    Ποιός, όμως, μοίρασε και πώς τις άδειες στα Τέμπη δεν θα μάθουμε, ούτε γιατί δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επεμβάσεις εγκαίρως ούτε ποιοί τις εμπόδισαν. Αντίθετα, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα θα αρχίσουμε να πληρώνουμε ακριβότερα διόδια. Αν έφταιγαν οι συνεχείς ανατινάξεις ή οι βροχές ή οι κακοτεχνίες ή οι «βολικές» μελέτες επικινδυνότητας ή τα πλημμελή μέτρα ασφάλειας για τη σήραγγα που εγκαινίασε ο θεσσαλός τέως υπουργός δεν απασχολεί ιδιαίτερα. Λίγο το πένθος για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, λίγο το πνεύμα των Χριστουγέννων, λίγο και η προσπάθεια «να μην διαταραχτεί ο κοινωνικός ιστός», ΜΜΕ και πολιτικοί κράτησαν «χαμηλούς τόνους».

    Ας τα βλέπουν τώρα όλα αυτά οι πολίτες που άλλες φορές πείθονται τόσο εύκολα να στρέφονται κατά της κάθε κοινωνικής ομάδας που διαμαρτύρεται με διαδηλώσεις και καταλήψεις, ας τα βλέπει αυτά και ο αρμόδιος υπουργός, που ετοιμάζεται να μοιράσει νέα δημόσια έργα οδοποιίας, ώστε να πάρει τα μέτρα του με ρήτρες και διασφαλίσεις, διότι το σίγουρο είναι ότι το «θαύμα του πολιτισμού στην Ελλάδα» θα κρατήσει πολύ λίγο. Οσο για την Κοινοπραξία Αιγαίου που ρήμαξε -ως φαίνεται- τα Τέμπη κάτι ήξερε όταν επέλεγε επωνυμία μια και το αποτέλεσμα είναι "Σιγή Ιχθύος".


    (Ελευθεροτυπία, 2/2/2010)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ΠAΛΙOΠΟYΣΤA που αναπαράγει παντού τη μ@λ@κία-κείμενο "να βουλιάξει η Πελοπόννησος κλπ κλπ":


    Άντε πνήξου.

    Οι πελοποννήσιοι κυβερνάνε γιατί αυτοί έδιωξαν τους Τούρκους προγόνους σου και δημιούργησαν το Ελληνικό κράτος (με τα όποια στραβά του).

    Οπότε να πλένεις πολλές φορές το στόμα σου από τα χύσια πριν μιλήσεις για την Πελοπόννησο.

    Καριoλάκo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση