GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανθρωποι και ακρίδες...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Οι ακρίδες. Κάποιοι, όπως ένας πρώην υπουργός εργασίας της Γερμανίας, τους αποκάλεσαν «Ακρίδες». Κάποιοι...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Οι ακρίδες. Κάποιοι, όπως ένας πρώην υπουργός εργασίας της Γερμανίας, τους αποκάλεσαν «Ακρίδες». Κάποιοι άλλοι τους είπαν «Κυρίους του Σύμπαντος». Πρόκειται για τους κερδοσκόπους των εταιρειών επενδύσεων υψηλού ρίσκου (Hedge funds). Αυτούς θα πρέπει να εννοούσε ο Νίτσε όταν έγραφε προφητικά, Τώρα που τέλειωσε επιτέλους η πάλη των τάξεων, αυτοί οι κύριοι του σύμπαντος (οι νέοι θεοί του χρήματος) οφείλουν να υποκαταστήσουν το Θεό και να δημιουργήσουν τη βαθιά κι απόλυτη εμπιστοσύνη, έναντι εκείνων που είναι υποταγμένοι.. Μπορεί να λέγονται εταιρείες επενδύσεων υψηλού ρίσκου αλλά μόνο οι παραγωγικές επενδύσεις και οι επενδύσεις ρίσκουδεν τους ενδιαφέρουν. Προτιμούν τη σιγουριά του άμεσου και γρήγορου κέρδους. Ψάχνουν τους αδύναμους, τους μισοπεθαμένους ακόμη και τα πτώματα, σαν το χάρο που περιμένει τον οβολό των νεκρών. Πρακτική τους; Μόλις μυριστούν ότι μια εταιρεία έχει προβλήματα ρευστότητας, αναλαμβάνουν να τη «βοηθήσουν» να ξεπεράσει το πρόβλημα με αντάλλαγμα το Management. Όταν το πετύχουν αυτό, αρχίζει το πανηγύρι. Το κέρδος, το γρήγορο και άμεσο κέρδος είναι η ύψιστη εντολή. Απολύουν, μειώνουν τους μισθούς για να γίνει η εταιρεία, δήθεν, ανταγωνιστική ενώ το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι η προσωρινή αύξηση των μετοχών στο χρηματιστήριο και αφού τ΄ αρπάξουν στην κυριολεξία, αφού αρμέξουν την αγελάδα, μετά, την τεμαχίζουν και την πουλάνε με το κιλό. Το μόνο που ενδιαφέρει τις εταιρείες αυτές είναι η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο. Διαπλεκόμενες με τράπεζες, εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, χρηματιστήρια, πολιτικούς, δημοσιογράφους, καθηγητές πανεπιστημίου και ότι έχει σχέση με χρήμα και εξουσία, οι εταιρείες αυτές είναι πλέον οι «Κύριοι του Σύμπαντος».
Μια από τις εταιρείες αυτές είναι και η Cerberus Capital Management. Δεν πήρε τυχαία την ονομασία αυτή του Κέρβερου της ελληνικής μυθολογίας. Εταιρείες κολοσσοί όπως η Chrysler στις ΗΠΑ ή η Neue Heimat στη Γερμανία πήραν μια...

 γεύση της δίψας της για φρέσκο αίμα. Πήραν τις εταιρείες αυτές και τις διέλυσαν. Οι λεγόμενες εταιρείες επενδύσεων υψηλού ρίσκου, δημιούργημα της νεοσυντηρητικής-νεοφιλελεύθερης πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, ανδρώθηκαν τόσο πολύ, που έγιναν αληθινοί κέρβεροι. Δεν τους αρκούν πλέον τα κέρδη από τη διάλυση εταιρειών. Εβαλαν στο μάτι ολόκληρα κράτη και λαούς. Μόλις δουν ένα κράτος ευάλωτο, ασθενικό και δίχως αντιστάσεις, πέφτουν πάνω του σαν ακρίδες να το κατασπαράξουν, όχι γιατί διοικούνται από κακούς ανθρώπους, αλλά γιατί οι μάνατζέρ τους υποσχέθηκαν πολλά, πολλά κέρδη στους μετόχους τους με αντάλλαγμα, υψηλά-υψηλά μπόνους. Τι κάνουν όμως οι πολιτικοί για να περιορίσουν αυτή τη λαίλαπα των τρωκτικών που απειλεί να τινάξει στο αέρα όλο το καπιταλιστικό σύστημα επαναφέροντας σιγά-σιγά μια νέα φεουδαρχία, χειρότερη από την προηγούμενη με τους ελέω θεού ευγενείς και δουλοπάροικους; Απολύτως τίποτα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ακόμη και η Μέρκελ, μιλούν εδώ και καιρό με τα χειρότερα λόγια για την ασυδοσία και τις βρώμικες πρακτικές αυτών των επίγειων κέρβερων. Μόνο μιλούν.
Είτε δεν μπορούν είτε δε θέλουν, γιατί τα περισσότερα ανώτερα στελέχη αυτών των εταιρειών, οι μυστικοσύμβουλοί τους, ακόμη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, είναι πρώην πολιτικοί. Πολλοί πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας είναι οι ίδιοι σύμβουλοι, ή ακόμη χειρότερα, μυστικοσύμβουλοι αυτών των εταιρειών τροφοδοτώντας τις εταιρείες αυτές με κρατικές απόρρητες πληροφορίες, που αξίζουν δισεκατομμύρια. Ποιος έδωσε τις πληροφορίες στον ξένο τύπο πριν μερικές εβδομάδες και εκτινάχθηκαν τα Spreads; Δε θα το μάθουμε ποτέ.
Πολιτικοί που μας έφεραν μέχρι εδώ δίχως αιδώ, θα διστάσουν να παίξουν παιχνίδια σε βάρος της πατρίδας τους για να βγάλουν μερικά εκατομμύρια σε μια ημέρα δίχως κόπο, εξασφαλίζοντας το μέλλον των παιδιών τους, των δικών τους παιδιών; Όχι βέβαια.
Δημοσιογράφοι, για τους οποίους είδηση είναι το συμφέρον του αφεντικού τους, θα διστάσουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, για κάποια έχτρα μπόνους, εξασφαλίζοντας το μέλλον των παιδιών τους, των δικών τους παιδιών; Όχι βέβαια.
Καθηγηταράδες του κώλου, που ξέρουμε πως πήραν την έδρα και οι οποίοι έμαθαν να γλύφουν κώλους, θα αρνηθούν να γλύψουν τους κώλους των νέων αφεντικών τους και μάλιστα με το αζημίωτο, εξασφαλίζοντας το μέλλον των παιδιών τους, των δικών τους παιδιών: Όχι βέβαια.
Οι ακρίδες, έχουν ένα ιδιόμορφο χαρακτηριστικό, άγνωστο στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Επειδή ζουν μόνο μερικούς μήνες, έχουν τη συνήθεια, όταν πέσουν σαν κοπάδι κάπου, να μην αφήνουν ούτε το παραμικρό φύλλο πρασίνου για την επόμενη φορά. Τρώνε τα πάντα αφήνοντας πίσω τους σεληνιακό τοπίο. Ετσι ακριβώς λειτουργούν και οι ακρίδες επενδύσεων υψηλού ρίσκου. Δίχως κέρδη, δίχως ολοένα και περισσότερα κέρδη δεν μπορούν να επιβιώσουν αλλά και δίχως συμμάχους στο εσωτερικό των κρατών που έβαλαν στο μάτι, δεν θα τολμούσαν ποτέ να εισβάλουν σε μια χώρα. Οι Ακρίδες των Hedge Funds και γενικώς των κερδοσκόπων του εξωτερικού, χρειάζονται ακρίδες συμμάχους και στο εσωτερικό. Χρειάζονται ακρίδες-πολιτικούς, ακρίδες-δημοσιογράφους και ακρίδες-πανεπιστημιακούς. Πως αλλιώς θα πείσουν τους ανθρώπους να κάτσουν στ’ αυγά τους, διότι δίχως τη συναίνεση της πλειοψηφίας των ανθρώπων, το πανηγύρι, το μεγάλο φαγοπότι δηλαδή is over.
Οι άνθρωποι
Συζητούσα με γνωστό μου, πρώην αριστερό και γιο εξόριστου στη Μακρόνησο. Προσπαθούσα να του πω δυο πράγματα για το επερχόμενο δράμα μιας ολόκληρης γενιάς, ίσως και παραπάνω. Προσπαθούσα να τον βάλω λίγο στο πετσί γονιών που δεν έφταιξαν σε τίποτα και αίφνης θα πεταχτούν και οι δυο τους έξω από την αγορά εργασίας. Προσπαθούσα να του εξηγήσω για ανθρώπινα δράματα που θα εκτυλιχτούν τα επόμενα χρόνια πίσω από κλειστές κουρτίνες, μακριά από το φως της δημοσιότητας γιατί τέτοιες εικόνες δεν έχουν ακροαματικότητα. Προσπαθούσα να του εξηγήσω πως ακόμη και οι δούλοι, πριν δυο χιλιάδες χρόνια είχαν τουλάχιστον εξασφαλισμένη τη διαβίωσή τους διότι ήταν ιδιοκτησία κάποιων, που τους φρόντιζαν όπως φροντίζουμε τα σκυλιά μας, ενώ τώρα θα συμβεί να βρεθούν άνθρωποι σε απόγνωση και για τους οποίους δε θα νοιάζεται κανένας. Προσπάθησα, μάταια να του πω πως υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή.
Στην ερώτησή του «και όλοι αυτοί οι γνωστοί καθηγητές οικονομίας που λένε πως το ΔΝΤ είναι η μοναδική λύση έχουν άδικο», του απάντησα πως και οι Σωκράτης, Πλάτων και Αριστοτέλης πίστευαν πως οι δούλοι δεν έχουν ψυχή και σωστά υπάρχουν δούλοι, αποδείχτηκε όμως ότι ήταν λάθος. Πιστεύεις ότι οι σημερινοί καθηγηταράδες του κώλου είναι πιο σοφοί από τον Αριστοτέλη; Μάταια προσπάθησα να τον μεταπείσω. Κάθε προσπάθειά μου έπεφτε στο κενό. Όταν μάλιστα επέμενα, εκνευρισμένος, έβγαλε από μέσα του τη μετάλλαξή του. Αρχισα να βλέπω στοιχεία ακρίδας.
«Ακου φίλε μου», μου είπε αρκετά εκνευρισμένος γιατί προσπάθησα να του βγάλω από μέσα του το ανθρώπινο, αυτό που ήξερα πως είχε από παλιά. «Το ξέρεις πως πατέρας μου ήταν ένας μορφωμένος, αρκετά έξυπνος και σχετικά εύπορος. Τι πέτυχε στη ζωή του; Τίποτα, απολύτως τίποτα γιατί δεν κατάλαβε τη φύση των ανθρώπων. Χαράμισε τη ζωή του για κάποιους που όπως αποδείχτηκε δεν το άξιζαν. Πυροβολούσε ανθρώπους που δεν είχαν τίποτα λέγοντάς τους ελάτε να μοιραστούμε την περιουσία μου κι εκείνοι, κουκουλοφόροι, γερμανοτσολιάδες αλλά και μια χαρά ανθρωπάκια του Θεού, του ανταπέδιδαν τους πυροβολισμούς λέγοντάς του δεν θέλουμε την περιουσία σου, δεν τη θέλουμε, εμείς θέλουμε να πάμε στον Παράδεισο. Τι πέτυχε αλήθεια ο πατέρας μου; Τίποτα πέρα από την αυτοκαταστροφή του ενώ είχε όλα τα προσόντα ν΄ αποκτήσει κι άλλα λεφτά και να έχει αυτούς που τον βασάνιζαν στην Μακρόνησο να δουλεύουν για την πάρτη του. Κοίταξε εκείνους τους πρώην αριστερούς που κατάλαβαν νωρίς ποια είναι η αληθινή φύση των ανθρώπων. Ξέρεις ότι ο Μέρντοχ σαν φοιτητής είχε στο γραφείο του μια προτομή του Λένιν; Ξέρεις ότι οι Αγγελόπουλος, Μαρινόπουλος, Κόκκαλης, Μπόμπολας και πολλοί άλλοι σημερινοί εκατομμυριούχοι, ήταν στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ, αλλά γρήγορα κατάλαβαν την πλάνη τους και δες ποιοι είναι σήμερα. Φίλε μου, το δίλημμα σήμερα είναι ένα. Αν θες να είσαι άκμων η σφύρα. Εγώ, μετά από αυτά που έζησα με τον πατέρα μου, αποφάσισα να γίνω σφύρα. Το ίδιο θα πρότεινα και σε σένα. Εχουμε όλα τα προσόντα να το πετύχουμε, όπως και οι περισσότεροι αριστεροί, αφού στην συντριπτική πλειονότητά μας έχουμε περισσότερες γνώσεις για να μην πω και μυαλό από αυτούς που είναι γεννημένοι ραγιάδες γιατί τους έπεισαν πως η αληθινή ζωή είναι στον Παράδεισο.»
Όταν του είπα «μα εμείς διαπαιδαγωγηθήκαμε έτσι ώστε να νιώθουμε άνθρωποι και διαφέρουμε σ΄ αυτό από τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου γιατί έχουμε μέσα μας την ενσυναίσθηση για το συνάθρωπό μας», η απάντησή του ήταν «και τι νομίζεις πως είναι οι άνθρωποι η κορωνίδα της δημιουργίας; Πιστεύεις ακόμα σ΄αυτό το παραμύθι; Κοίταξε γύρω σου δίχως τις παρωπίδες σου»;
Και όταν τον ρώτησα, «δηλαδή, τι εννοείς να γίνω κι εγώ ακρίδα»; Η απάντησή του ήταν «αν αγαπάς το παιδί σου περισσότερο από εκείνους που δε γνωρίζεις καν και οι οποίοι είναι γεννημένοι αποτυχημένοι και δούλοι, να κάνεις αυτή τη θυσία. Σύμφωνα με το νόμο της φυσικής επιλογής επιβιώνουν μόνο τα είδη που προσαρμόζονται. Όλα δείχνουν πως οι ακρίδες και οι κατσαρίδες είναι τα μόνα είδη που θα επιβιώσουν ακόμη και μιας πυρηνικής καταστροφής. Αν σ΄ ενδιαφέρει να ζήσεις και να διαιωνίσεις το γένος σου χέστους τους άλλους και πήγαινε με τις ακρίδες. Εκεί είναι το μέλλον. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι-ακρίδες είναι εκείνοι που προσλαμβάνουν, απολύουν, προάγουν και υποβιβάζουν άλλα ανθρώπινα όντα. Είναι εκείνοι, που ελέγχουν το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον γύρω τους. Οι άλλοι, τα ανθρωπάκια είναι εκείνοι, που είναι ευτυχισμένοι να τους υπηρετού».
«Σωστότατη θέση φίλε μου», του είπα « με μια προϋπόθεση όμως, ότι: οι άλλοι οι πολλοί θα συμπεριφέρονται αιωνίως σαν εύπλαστες μάζες ημιμαθών εκτεθειμένων στη δημαγωγία, οι οποίοι δε θα μπορούν να προσδιορίσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους και θα συγχέουν το συμφέρον των ακρίδων με το δικό τους συμφέρον. Όταν συμβεί όμως τα ανθρωπάκια να καταλάβουν τι παίζεται και να γίνουν πάλι άνθρωποι, τότε οι ακρίδες δε θα βρίσκουν τρύπα στον πλανήτη να κρυφτούν».

10 σχόλια

  1. Τ Σ Ο Λ Α Κ Ο Γ Λ Ο Υ

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ....ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ(ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ) ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ.....

    ΠΑΣΟΚΙΑ Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.....ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤ........ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ


    ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ......
    ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ.......ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.......ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω σοκαριστεί γιατι είχα τέτοια εμπειρια στην πραγματικότητα οπου ειπώθηκαν ιδια λόγια.
    Μόνο μία διαφορά.
    Η πρώην φίλη μου που μεταλλάχτηκε μπροστά μου σε κατσαρίδα κατα την διάρκεια των σπουδών μας έπαθε "ψυχολογικό" περίεργο όταν έπεσε απο το μπαλκόνι μεσσαίος καλοσυνάτος επιχειρηματίας οταν ακολούθησε το "κονσάλτινγκ" της εταιρείας-αρπακτικό στην οποία δούλευε με αυτήν σαν επιβλέποντα.
    Τις απάντησα στα ίσια :
    Χαίρομαι για σένα που έχεις ακόμα ένα ανθρώπινο γονίδιο ενεργοποιημένο και το περιβάλλον σου δε σε έκανε εντελώς έντομο.
    Μόνο που θα ξέρεις οτι όλη σου την ζωή απο εδώ και πέρα θα είναι ενα μαρτύριο πάλης μεταξύ κενότητας και αναλαμπής στην χειρότερη μορφή της: Ενοχή. Σηκώθηκα απο το τραπέζι, εφυγα και ορκίστηκα να μην την ξαναδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ

    ΚΑΙ ΕΚΛΑΣΕ Τ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Patiste kai liwste tis katsarides tou panelinioy neofileley8erou kounimatos.
    Skotwste kai tin dora kai ta alla yperkapitalistika entoma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτον! Η Ελλάδα δεν είναι Ελλάδα Α.Ε.

    Δεύτερον. Η επιβίωση με χρήση υλικών μέσων (χρημάτων), δεν έχει καμμία σχέση με τη δαρβινική επιβίωση.

    Τρίτον: Η Ελλάδα θα γίνει ο τάφος κάποιων ακρίδων. ΑΡΚΕΤΑ! Δεν παίζουμε με την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά συγκλονιστικό κείμενο!

    Για μια ακόμα φορά εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kε Πιστοφίδη,εμπεριστατομένο τό
    άρθρο.Συγχαρητήρια.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κοίτα ..κοίτα ένας παλαιολαός,
    θα λέει ο Γιώργος ο χαζός...
    αλλάχ μου..τι παλιολαός ..
    ο Ελληνικός !!!!!!!!!!!!

    ..να μην θέλει να πεινάσει !!!!
    ο παλαιολαός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικοτατο κειμενο, που περικλειει εν συντομια τις πραγματικες ριζες του "κακου" που βιωνουμε ολοι μας σημερα.
    Και ασε τους καθε Ανδριανοπουλους να υπερασπιζονται το νεοφιλελευθερισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. _________________________________
    ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ… ο πιλότος του ελικοπτέρου του κύριου πρωθυπουργού να αρχίζει να ζεσταίνει το ελικόπτερο.
    Το σχέδιο διαφυγής τίθεται σε ισχύ. Αρζεμπαιτζάν, η χώρα των political celebrities…

    ΤΟ MEGA κανάλι της ΧΟΥΝΤΑΣ
    δεν μπορεί να τον σώσει
    ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ
    ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
    παραμόνο την τράπεζα εδώ
    και 3 ώρες !!!!

    ΚΑΗΚΑΝ ..ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ οι ΤΑΓΑΜΑΤΑΡΧΕΣ
    TH ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠρεπεντεροΚαψηΤσίμηδεΣόμπολοι
    ΣΤΗΝ συνείδηση του λαού.
    Τρέμ.ετε
    Η ΣΤΑΜΠΑ ΣΑΣ ΜΠΗΚΕ ΔΩΣΙΛΟΓΑ ΛΑΜΟΓΙΑ__________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση