GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μήνυμα της Τουρκίας...

Η αλήθεια για τα ελληνοτουρκικά και ποια είναι η νέα στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στη χώρα μας. Ενισχύει τον ηγεμονικό ρόλο της στην περ...

Η αλήθεια για τα ελληνοτουρκικά και ποια είναι η νέα στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στη χώρα μας. Ενισχύει τον ηγεμονικό ρόλο της στην περιοχή

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας κωδικοποιείται με το σλόγκαν «Μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές μας». Στις παρακάτω αράδες θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό το σλόγκαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού πρώτα δηλώσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που έχουν μελετήσει επί πολλά χρόνια το νεορεαλισμό στις διεθνείς σχέσεις, όπως αυτός εκφράζεται από τον διανοητή, σημερινό υπουργό εξωτερικών της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η διαλεκτική των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες αντανακλά ένα νεο-ηγεμονικό μοντέλο στην άρθρωση του εθνικού συμφέροντος της Τουρκίας, που βασίζεται στην θεωρία του «problem – solving», η οποία με...
 την σειρά της στις διεθνείς σχέσεις εξειδικεύεται εμπειρικά στο λεγόμενο «power – sharing».
Με απλές κουβέντες αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του ηγεμονισμού της Τουρκίας που ανατέλλει ως περιφερειακή δύναμη στον κόσμο, δεν βασίζεται στην κατάκτηση, ούτε στην κυριαρχία με την κλασσική έννοια του όρου. Η Τουρκία δεν επιθυμεί να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όπως θεωρούν αρκετοί έλληνες παραδομένοι στην προπαγάνδα καθεστωτικών δυνάμεων, αλλά και επιστημονικών προσεγγίσεων που έχουν μείνει, σε επίπεδο ανάλυσης, στην εποχή του ψυχρού πολέμου.
Η πολιτική των γειτόνων μας αποσκοπεί σε κάτι ακόμη σημαντικότερο. Η Ελλάδα να υπαχθεί στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και έτσι οποιαδήποτε απόφαση για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας να περνά μέσα από την έγκριση της τουρκικής ελίτ. Η στρατηγική της Τουρκίας είναι να μην μπορεί να πράξει τίποτα απολύτως η Ελλάδα στο Αιγαίο, ακόμη και εντός των ορίων της εθνικής κυριαρχίας της, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, δίχως την έγκριση της τουρκικής ηγεσίας. Η στρατηγική αυτή προσέγγιση τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και σε ότι αφορά στην ελληνική Θράκη.
Προσπαθήστε να αντιληφθείτε ότι η Τουρκία δεν ζητεί να συγκυριαρχήσει με την Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο με επίκεντρο αυτήν ακριβώς την περιοχή. Δεν θέλει να καταλάβει τα νησιά μας, αλλά σχεδιάζει η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών να ατονήσει, έτσι ώστε με τα χρόνια να μετατραπούν σε περιοχές ελεγχόμενες από τουρκικά συμφέροντα.
Πρόκειται για μία μορφή στρατηγικής που οδηγεί σε τουρκοποίηση του Αιγαίου και σε μεγάλο βαθμό της ελληνικής Θράκης, δίχως να υπάρξει κατάκτηση, πολεμικές επιχειρήσεις, απώλειες ζωών και ανάπτυξη νέων εχθρικών συναισθημάτων μεταξύ των δύο λαών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των «soft – power relations», που επιδιώκει να αποκρυσταλλωθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η νέα ατλαντική ηγεσία. Ασφαλώς οι σχέσεις αυτές για να επιφέρουν ηγεμονικά αποτελέσματα θα πρέπει να υποστηρίζονται από «hard – power», η οποία λειτουργεί σε δύο επίπεδα: πρώτον διαμορφώνει την αίσθηση διαφοράς ισχύος και αποφασιστικότητας, από την πλευρά της Τουρκίας και δεύτερον, διαμορφώνει τους όρους νομιμοποίησης των ελληνικών κυβερνήσεων να υποχωρήσουν ως προς την άρθρωση του ελληνικού εθνικού συμφέροντος στην περιοχή.
Η έννοια του «power – sharing», όπως διαμορφώνεται στην τουρκική discourse εξωτερικής πολιτικής, δεν διαφέρει σε τίποτα, είτε αυτή αναφέρεται στο κυπριακό, είτε στο ζήτημα του Αιγαίου, είτε ακόμη και στο καθεστώς της Θράκης. Σε ότι αφορά στο Αιγαίο, δεν σημαίνει ότι οι τούρκοι θέλουν να μοιραστεί γεωγραφικά η περιοχή (να διχοτομηθεί το Αιγαίο Πέλαγος) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απλώς επιθυμούν βραχυχρονίως να κάνουν κουμάντο σε αυτήν, ασκώντας ένα είδος επικυριαρχίας. Έτσι σιγά-σιγά θα εμπεδωθεί η ηγεμονία τους, θα καμφθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και θα τουρκοποιηθεί αυτή η γεωπολιτική περιοχή προς όφελος τουρκικών, ελληνικών και ατλαντικών οικονομικών συμφερόντων.
Άρα, η θεωρία των «μηδενικών προβλημάτων» και του «problem – solving» οδηγεί στην ηγεμονική επικράτηση της γείτονος, δίχως να θιγεί άμεσα και τυπικά η κυριαρχική οντότητα της Ελλάδας. Απλώς θίγεται η δυνατότητα απόλαυσης των αποτελεσμάτων από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Όπως επίσης φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε, τον ρόλο του πολιτικού μας συστήματος με κατεύθυνση την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή.
Οι τούρκοι δεν βιάζονται, αλλά εάν δουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συμμορφώνεται απολύτως στους κανόνες του τουρκικού νεο-ηγεμονισμού, είναι δυνατόν να προκαλέσουν και αύριο ακόμη ένα θερμό επεισόδιο, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τώρα που έχει διαμορφωθεί ένα απολύτως ευνοϊκό διεθνές κλίμα για την τουρκική ηγεσία.
Με ένα μικρό ή μεγαλύτερο επεισόδιο αύριο, οι τούρκοι θα εμφανίσουν σε όλον τον κόσμο την «ζεστή αγκαλιά» που … πρόσφεραν την χθεσινή μέρα στην Αθήνα και την οποία προφανώς αρνήθηκαν οι «κακότροποι», «απατεώνες» και «συμπλεγματικοί» έλληνες, ενώ παράλληλα θα δώσουν την ευκαιρία στα συμφέροντα που εκπροσωπεί, ανοιχτά πλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου, να προβούν σε αφάνταστες παραχωρήσεις, επικαλούμενα το δίλλημα «ειρήνη ή πόλεμος» - όπως καλή ώρα «ΔΝΤ ή πτώχευση».
Και στην οικονομία, αγαπητοί φίλοι, το καθεστώς την θεωρία του «problem – solving» εφήρμοσε!

7 σχόλια

  1. Μπορεί να μη μας αρεσει, μπορεί να μας πονάει, αλλά όπως σπύραμε, έτσι θα θερίσουμε.
    Η Τουρκία έχει μια κυβέρνηση που νοιάζεται για την πατρίδα της, την θρησκεία της και τα διακαιώματα των πολιτών της. Σε αντίθεση εμείς έχουμε (εδώ και πολλά χρόνια ) κυβερνήσεις που νοιάζονται πρωτίστως για την τσέπη τους, μετά για το κόμμα και τέλος για τους "φίλους του κόμματος".
    Δεν χωνεύω τους Τούρκους, αλλά στις επόμενες εκλογές ... θα ψηφίσω Ερντογάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περίπου μισό εκατομμύριο «ημετέρους» του διόρισε το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο, μόνο μέσα σε δύο χρόνια, 2002–2004!
    Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα προχθές...
    και δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση…
    ΠΑΝΩ από άλλους 500.000 διόρισαν οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου στα προηγούμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το ’81!
    (Θυμάστε τα σημειώματα της «Κλαδικής», που χρόνια έπαιζαν ρόλο… ΑΣΕΠ;).
    ***
    ΚΑΙ όμως!.. Χρόνια τώρα ακούμε για διορισμούς «γαλάζιων» από τη Ν.Δ.! Ουδέν αναληθέστερον…
    Για να δείτε μέχρι πού φθάνει η φαυλότητα, το ψεύδος, η μαύρη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ (αλλά και η επικοινωνιακή αδυναμία της Ν.Δ.), έφθασαν να μιλάνε για «προσλήψεις 250.000 μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση η Ν.Δ.
    ***
    ΑΛΛΑ πράγματι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αναγκάστηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις 250.000, Πασόκων επί το πλείστον!..
    Ολους αυτούς όμως τους είχε προσλάβει η κυβέρνηση Σημίτη και τους βρήκε η Ν.Δ.!..
    …Ε, λοιπόν, η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ διαλαλούσε και διαλαλεί ότι η Ν.Δ. προσέλαβε 250.000 «γαλάζιους»!!! Δεν είναι αθλιότητα;
    ***
    ΚΑΤΑ 80% ευθύνεται η εισβολή στην εξουσία του λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία ενός άθλιου, απέραντου, σπάταλου και παρασιτικού κράτους με πάνω από 1.300.000 κρατικοδίαιτους υπαλλήλους!!!
    Σκεφθείτε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που εισπράττει το κράτος από τους φόρους, τα 32 δισεκατομμύρια φεύγουν για την πληρωμή των μισθών!!!
    Από αυτό το σπάταλο Δημόσιο, λοιπόν, αρχίζει η ελληνική χρεοκοπία.
    Ας φροντίσει η Ν.Δ. να ενημερώνει τον παραπλανημένο Ελληνα πολίτη, που είναι μονίμως θύμα της «πράσινης» προπαγάνδας…
    Αδέσμευτος τύπος..για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.
    και για να μην ξεχνιόμαστε ξεκίνησαν οι προσλήψεις συμβασιούχων (ήδη σε Περιφέρεια και Διευθύνσεις Αλλοδαπών και κυκλοφορεί και για 550 άτομα σε ΙΚΑ)τα λεγόμενα 8μηνα ορισμένου χρόνου με αδιαφανείς διαδικασίες που αντικαθιστούν την παλαιά φρουρά συμβασιούχων.Εγώ θυμάμαι πως διατυμπάνιζε η κυβέρνηση πως θα σταματήσουν τα ρουσφέτια στο Δημόσιο και θα γίνονται οι προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα από το 2013 λόγω οικονομικής κρίσης και είχαμε στραφεί όλοι εναντίον των τότε stagers και συμβασιούχων..έχε γούστο να μας λέγανε ψέματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε πασόκια χέστε μας με την ΟΝΝΕΔ,
    εδώ γίναμε προτεκτοράτο των αμερικανών,θα αλωνίζουν οι τούρκοι στο αιγαίο, ο πρόεδρός σας δολοφόνησε τις ελάχιστες σοσιαλιστικές αρχές που είχατε ως κόμμα γιατί και τα λεφτά που μοίρασε ο ανδρέας δανεικά ήταν και εσείς μας πλανάται με τα εσωκομματικά της νέας δημοκρατίας..αυτή είναι η μόνη σας ανησυχία μέσα στο παρανάλωμα του γιωργάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μέσα στις εντολές του ΔΝΤ,διέταξε τον υπαλληλίσκο του ΓΙΩΡΓΑΚΗ PAPANDREOU να υποδεχθεί μετά βαίων και κλάδων τον τουρκαλά γιατί μυρίστηκε και αυτός ξεπούλημα της ελλαδίτσας και είπε να πάρει και το μεριδιό του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. MONO O DR KOUTSOUKOS

    APANTHSE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. PROTA NA DIEYTHETISOYME TO AOZ ELLADAS KYPROY KAI META THN YFALOKRIPIDA ME THN TOYRKIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς 5.39μμ
    Για τα δικαιωματα των πολιτων της Τουρκιας Ο Ερντογαν δεν νοιαζεται, νοιαζεται ομως να καταστησει τη χωρα του μια ισχυρη περιφερειακη δυναμη.
    Οσο για τις επομενες εκλογες μαλλον Ερντογαν θα χρειαστει να ψηφισεις αφου η Ελλαδα θα ειναι πλεον επαρχια της Νεοθωμανικης Αυτοκρατοριας......
    Εκτος αν οι Ελληνες ξυπνησουν συντομα απο το ληθαργο και στειλουν τον Τζεφρυ απο εκει που ηρθε (απ'τις ΗΠΑ βεβαιως βεβαιως...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση