GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιο καλά στην Βαγδάτη παρά στη 12η!...

Στρατόπεδο 12ης Ε.Μ.Α., Δορίσκος, ΕΒΡΟΣ Αύγουστος 2010 Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες Υπηρεσίες: · Το μή...

Στρατόπεδο 12ης Ε.Μ.Α.,
Δορίσκος, ΕΒΡΟΣ
Αύγουστος 2010
Μερικά από τα προβλήματα
που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες
Υπηρεσίες:
· Το μήνα Ιούνιο έφτασε διαταγή από την 31ΜΚ/ΤΑΞ προς όλες τις μονάδες της να ισχύει ανώτατος αριθμός υπηρεσιών με όριο τις 15, το οποίο και τηρήθηκε. Το μήνα Ιούλιο η διαταγή πρόβλεπε ότι ο αριθμός των υπηρεσιών μπορούσε να φτάσει τις 20 με την προοπτική ότι για κάθε υπηρεσία άνω των 15 θα δίνεται και μία ημέρα τιμητικής άδειας. Οι υπηρεσίες έφτασαν τις 20, αλλά οι τιμητικές δεν δόθηκαν ποτέ. Επιπλέον η ύπαρξη της διαταγής αυτής δεν γνωστοποιήθηκε στους στρατιώτες, οι οποίοι έμαθαν για την ύπαρξή της από συναδέλφους τους σε άλλες μονάδες της ταξιαρχίας. Για το μήνα Αύγουστο η διαταγή προέβλεπε το ίδιο. Ανακοινώθηκε όμως από το Δκτη της μονάδας ότι οι υπηρεσίες θα είναι 25 το λιγότερο και δεν θα δοθούν οι τιμητικές άδειες, παρά μόνο ένα μέρος αυτών.
· Όσον αφορά την κάθε υπηρεσία, αναφέρουμε ότι είναι χωρισμένη σε 3 βάρδιες των 2 ωρών. Στην περίπτωση της 12ης Ε.Μ.Α όμως οι...
στρατιώτες εκτελούν από 2 έως 4 ώρες παραπάνω, δηλαδή βρίσκονται στην σκοπιά 8 έως 10 ώρες καθημερινά, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι και συνεχόμενες. Σαν να μην φτάνει αυτό οι στρατιώτες, λόγω ακριβώς των πολλών ωρών, δεν έχουν ούτε νερό μαζί τους.
· Κάθε 3 συνεχόμενες υπηρεσίες δικαιούνται οι στρατιώτες υπηρεσιακά σημειώματα λίγων ωρών για ανάπαυση. Είναι όμως σύνηθες το φαινόμενο η έκδοση των υπηρεσιακών αυτών σημειωμάτων να ''ξεχνιέται'' και να μην δίνονται στους στρατιώτες.
· Υπάρχει εντολή του Δκτη της μονάδας, λόγω μειωμένου αριθμού ατόμων, προς το γιατρό να μην βγαίνουν οι στρατιώτες ΕΥ (ελεύθεροι υπηρεσίας). Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που ιατρικά συνίσταται κάτι τέτοιο; Τι γίνεται επίσης στις περιπτώσεις που ο στρατιώτης ζητάει να επισκεφθεί το γιατρό και δεν του επιτρέπεται;
Εγκαταστάσεις Και Καθαριότητα:
· Υπάρχει βόθρος σε απόσταση 5 μέτρων από τα μαγειρεία, καθώς επίσης στα 10 μέτρα βρίσκεται ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται οι κάδοι με όλα τα σκουπίδια της επιλαρχίας.
· Οι στρατιώτες επί σειρά μηνών κατανάλωναν νερό, το οποίο μετά από έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία του γιατρού της μονάδας, κρίθηκε πως ήταν ακατάλληλο. Η μονάδα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος είχε μείνει για 2 ημέρες χωρίς πόσιμο νερό. (το ''ακατάλληλο'' όμως, όπως κρίθηκε στην πορεία, νερό συνέχιζε να καταναλώνεται από τα μαγειρεία). Τις 2 ημέρες αυτές οι στρατιώτες αναγκάζονταν να πληρώνουν οι ίδιοι το νερό που κατανάλωναν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η μέριμνα από την μονάδα για χορήγηση πόσιμου νερού προς αυτούς..ΔΩΡΕΑΝ.
· Οι καθαριότητες σε θαλάμους και τουαλέτες γίνονται με ΣΚΕΤΟ νερό, μιας και δεν χορηγούνται καθαριστικά τις περισσότερες φορές. Έστω και ελάχιστες είναι ακόμα οι φορές που ακόμα και ο καθαρισμός των δίσκων από τα μαγειρεία γίνεται μόνο με νερό της βρύσης.
Συμπεριφορά Στελεχών Απέναντι Σε Στρατιώτες:
· Απρεπή συμπεριφορά από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στο πρόσωπο των στρατιωτών παρατηρείται ουκ ολίγες φορές. Η συμπεριφορά τους αυτή δε χαρακτηρίζεται επίσης από την πλήρη αδιαφορία όσο αφορά την σωματική καταπόνηση των στρατιωτών σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Με λίγα λόγια..; ''Αμα πέσεις...έπεσες...''.
Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά για να συμβαίνουν σε ένα στρατόπεδο, οι 5 αναβολές από στρατιώτες της σειράς 311 και οι πολλές «βισματικές» μεταθέσεις, τα επιβεβαιώνουν.
Σας αναφέρουμε πολύ λίγα από όσα συμβαίνουν σε αυτή τη μονάδα όπου το σλόγκαν της είναι, πιο καλά στην Βαγδάδη παρά στη 12η!
Δώσαμε όρκο να υπηρετήσουμε την πατρίδα και ζητάμε ανθρώπινη συμπεριφορά. Η σωματική κούραση, από την συνεχή-καθημερινή καταπόνηση έχει υπερβεί τα ανθρώπινα όρια. Δεν πάει άλλο.
Εβρίτης

16 σχόλια

  1. Τι λές τώρα;
    ετος 2010 και ειναι ακομα ετσι τα πραγματα;
    εγω υπηρέτησα εκει το 1995 και ηταν ολα ετσι οπως τα περιγραφεις τωρα.
    τραγικες καταστάσεις...

    κουραγιο. το απολυτηριο ειναι κοντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί στο Υπουργείο της Άμυνας ακούει κανείς, αν ήταν το παιδί σας έτσι θα απαντούσατε ή θα στέλνατε τον Εισαγγελέα?

    + Εδω τα ζωα δεν ενδιαφερονται για εναν ολοκληρο λαο,δυο φανταροι θα τους νοιαξουν ?
    Σιγα μην παραιτηθει κανεις,παραιτουνται ρε τα ζωα ?

    - το κωλοχοντρο καμπουρωτο εκτρωμα βενιζελος ακομα κανει διακοπες σε εκεινο το σκαφος...
    ακολουθωντας το παραδειγμα του αυτιστκου διανοητικα καθυστερημενου αντιπαλου του γα την αρχηγια παπανδρεου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κομπλεξικοι καρατζόβες.νομίζουν πως με τέτοια καψώνια θα κάνουν στράτευμα. αντί να γυμνάζουν και να ετοιμάζουν τους στρατιώτες σε ανταρτοπόλεμο, πολεμικές επιχειρήσεις κλπ, να τους μάθουν τη χρήση όπλων κλπ, τους στέλνουν στις σκατουλιέρες και τις σκουπιδιάρες. και τους τιμωρούν αν δεν τους χαιρετούν κα.βγάζουν πάνω στους νεους όλα τα κομπλέξ και την ανικανότητα τους. αντί να συνεργάζονται με τους νεοσύλλεκτους, αντί να γίνονται ένα ως στράτευμα, αξιωματικοί και κληρωτοί , τελικά γίνονται δυνάστες και δούλοι. και οι νέοι μαθαίνουν να τους μισούν όπως και να μισούν κάθε τι που έχει σχέση με τις Ενοπλες Δυνάμεις.Βλάκες του Πενταγώνου.Βλάκες της κυβέρνησης...Γιάννης Συνοδινός-δημοσιογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΠΗ , ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ , ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΝ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΥΚΑΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ , ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΚΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΕΣ ΑΛΛΕΣ "ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ" ΠΛΑΖ.Ή ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ , Ή Η ΘΑΛΛΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ.Κε ΜΙΧΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ? ΕΙΣΤΕ ΑΜΟΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι η αληθεια ειναι πως καποια στιγμη απολυεσαι απο'κει και βρισκεσαι αντιμετωπος με πολυ χειροτερα - την ελληνικη κοινωνια και κρατος.
    Κι εμεις πηγαμε φανταροι,κι εμεις λιγο πολυ τα ζησαμε αυτα η κι αλλα πολλα.Τι να γινει φαινεται πως μερικα πραγματα δεν αλλαζουν ποτε.
    Υπομονη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ.
    ΕΠΕΙΔΗ Ο "ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ", ΜΟΝΙΜΟΣ Η ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ, ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ?
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ?
    ΓΙΑ ΣΥΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΛΕΣ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΤΕ ΣΑΝ ΚΟΤΟΥΛΕΣ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕΣΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ.
    ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΛΑΦΡΩΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?
    ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΥΛΕΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ti lete wre? egw epairna adeia 3 meres kathe treis (3) mines apo ton Evro...kai oxi makria xronika...epi Mitsotaki (vrwmiaris tou 89')

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ή καταγγελία αναφέρεται διά στρατόπεδο ή διά τό Αρσάκειο ή διά καμμία καφετέρια στό μπουρδελοκολωνάκι?????

    Ό γουρουνο-Βενιζέλος έχει υποχρέωσει νά δημιουργήσει αρκετά ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ,διά νά υπηρετούν τήν στρατιωτικήν τους θητεία οί αδελφές/πουστάρες!!!
    Μέχρι δέ τότε,νά επισκέπτεται συχνά-πυκνά τά στρατόπεδα ή εθνική μας πορνοπουτάνα μέ τήν παρέα της διά νά ψυχαγωγή ""τίς στρατευμένες""!!
    Ενίοτε δέ νά αποστέλλεται κι ό Βαλλιανό ή ό Λαζό,διά ""εξύψωση τού...ηθικού τους""!!!!!!

    Άντε γαμίδια καταγγέλοντα τής 12ης Ε.Μ.Α,διότι εγώ υπηρέτησα 27 μήνες συνεχώς μακριά από τό σπίτι μου,μέ μόνον 10 ημέρες τόν τελευταίον μήνα τής απολύσης μου άδεια,διότι μού αρνήθηκαν τήν ""νόμιμην"" τριαντάρα,λόγω ασκήσεων τής Μεραρχίας!!!!!
    Κι όχι μόνον φυσικά εγώ!!!!!!!

    Νά σάς μοιράζουν καί σερβιέτες τού κώλου τώρα!!!!!!!
    Άντε γαμίδια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ki ego mia paromia katastasi ezisa alla prota prota emeis ftaime. I ipiresia pigaine 10:1 kai eixame 3 noumera gia ka8e skopia epomenos kalo ksenixti. Ta stratoped einai adeia apo kosmo kai gi auto ftaime emeis pou parakalame na meio8ei i 8iteia, pou vazoume vismata gia na pame se kana mouseia ktl.

    I Elliniki koinonia einai mal8aki kai lipopsixi. Na ginei i 8iteia 18 mines gia na exoun ta stratopeda kosmo, na ginete ekpaideusi tis prokopis kai na iparxoun kai oi eksodoi. Me 12mino de ginete douleia, mono ipiresia kai sintirisi ton stratopedon 8a kanoun oi fantaroi. Ti 8elete na kanei o dioikitis an de tou vgainoun ta noumera? Na pei parte paideia eksodous na afisoume afilaxto to stratopedo?

    Otan oloi papsoume na anazitoume visma kai na psifizoume kapoious pou iposxontai na meiosoun ti 8iteia kai katalavoume oti einai ipoxreosi mas na tin ipiretoume tote isos na veltio8oun kai oi sin8ikes. Pros to paron oloi koitane na vovleutoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
    Το 1980 παρουσιάστηκα στην Κόρινθο μαζί με δυο ακόμη χιλιάδες στραβάδια. Το φύλλο κατάταξης έγραφε 80 Β ΕΣΣΟ. Η μαμά πατρίδα μας κάλεσε χωρίς να έχει προβλέψει τι θα τρώμε ο ύπνος προγραμματισμένος κι αυτός για 3-4 ώρες αν προλάβαινες? αλλιώς πάλι κορόιδο πιάστηκες. Ζεστό νερό για μπάνιο μόνο στα όνειρα, τα υγρά όνειρα.
    Μετά από 40 ημέρες, ήρθε η ποθούμενη απ όλους ορκωμοσία … Να φυλάτω πίστην εις την πατρίδαν υπακοή εις το Σύνταγμα τους Νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους κλπ κλπ κλπ…. (μετά από 30 χρόνια τώρα που το ξανασκέφτομαι πάλι κορόιδο πιάστηκα, ποιά ψηφίσματα και ποιους νόμους? Λαμόγια και αρπακτικά παντού ). Το φύλλο πορείας έγραφε Χαϊδάρι ειδικότητα Διαβιβαστής. Ιούνιο μήνα με ένα λουκάνικο (στρατιωτικός σάκος) και μια στολή μούσκεμα στον ιδρώτα βρέθηκα στο μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης Διαβιβαστών στο Χαϊδάρι. Τα πράγματα εδώ ήταν κάπως καλύτερα, τρώγαμε σε δίσκο, κοιμόμασταν καλύτερα το βράδυ (γιατί τα μεσημέρια πήγαινε η αγγαρεία σύννεφο) εδώ είχαμε και κινηματογράφο ταινίες μόνο 3 και αυτές με τον Τσάρλς Μπρόνσον τις είχαμε μάθει απ έξω. Θεός σχωρές τον Τσάρλς Μπρόνσον .
    Κουτσά Στραβά πέρασαν σχεδόν 2 μήνες. Ξύπνησα σε ένα τρένο γεμάτο στρατιώτες με προορισμό τον Έβρο τα γνωστά μισθωμένα στρατιωτικά τρένα της εποχής. Προορισμός μου η 12 ΕΜΑ
    Ταξιδεύαμε 18 – 20 ώρες με ενδιάμεσες στάσεις. Αποβιβάζονταν οι πιο τυχεροί Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, από εκεί και πάνω το χάος… και είχε πολύ χάος.
    Το επόμενο πρωινό με βρήκε στην αναφορά της 12 ΕΜΑ.
    Η ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ έτσι έλεγαν οι παλιοί. Στη 12 ΕΜΑ έμεινα 20 μήνες και από εκεί πήρα το απολυτήριο, μου έκαναν και μία μίνι δεξίωση με μία πορτοκαλάδα ένα κομμάτι κέικ και μία πλακέτα που έγραφε 12 ΕΜΑ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ την οποία έχω ακόμη, και ξέρετε γιατί? Γιατί πίσω της υπογράφουν όλοι οι φίλοι και σειρές που έμειναν πίσω τότε.
    Τις Κυριακές και κάθε απόγευμα έβαζα μουσική στα μεγάφωνα της Μονάδας Dire Straits, Scorpions, ELO, Blondie και άλλα καλά της εποχής. Κινδύνεψα με φυλακές και κρατήσεις γιατί τα τραγούδια θεωρούνταν εξτρεμιστικά για αναρχικούς από κάποιους της γενιάς του κλαρίνου και του πατριωτισμού.
    Ο καιρός περνούσε με σκοπιές στα ΚΑΥΣΙΜΑ με γεμάτη γεμιστήρα και σκληρές εφόδους 2-4 και 4-6 οι πιο τυχεροί κεντρική πύλη.
    Αγγαρίες και τρέξιμο όλη μέρα.
    Όταν πάλιωσα πήγα στο τηλεφωνικό κέντρο και κρύφτηκα στην κυριολεξία.
    Από εκεί με ξετρύπωσαν για να μου δώσουν το απολυτήριο. Θυμάμαι τα βράδια που επέστρεφαν τα άρματα απ το πεδίο ασκήσεων κάθε Τρίτη νυχτερινή και εμείς στο Μ113 να ακολουθούμε με τους ασυρμάτους έτρεμε η γη στην κυριολεξία σε απόσταση χιλιομέτρων. Γινόμασταν ένα με τη σκόνη και την κάπνα. Στο τέλος της ημέρας αργά το βράδυ φαγητό (ευτυχώς καλό) και αρκετά μπουκάλια Μαλαματίνα για να μας φύγει η κούραση. Μπάνιο…. μόνο στις βρύσες με σαπούνι και κρύο νερό. Τις χειμωνιάτικες νύχτες (οι νύχτες των κρυστάλλων όπως τις λέγαμε) πάγωναν τα πάντα, τις πλυμένες φόρμες τις στήναμε όρθιες σε ότι σχήμα μπορείς να φανταστείς τις κάλτσες το ίδιο. Μοναδική παρηγοριά μας το τυράκι υπηρεσίας, που αν το έβαζες πάνω στην ξυλόσομπα έλιωνε και γεμίζαμε τις φέτες ψωμιού υπηρεσίας δημιουργώντας μια γεύση αξέχαστη για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα με μείον 18ο κελσίου. Κανένας μας, δεν έπαθε τίποτα ούτε βρογχοπνευμονία ούτε ψύξη …ούτε τίποτε άλλο. Κανένας από εμάς δεν έπαθε τίποτα πίνοντας νερό από την παλιά υδροφόρα ή από το ίδιο παγούρι στο πεδίο βολής και στο πεδίο ασκήσεων.
    Μετά από 30 και πλέον χρόνια δεν μετάνιωσα για τίποτα, ούτε για τη 12 ΕΜΑ .
    Μοναδικός μου πόθος έπειτα από 30 χρόνια είναι ένας.
    Να ξανανάψω ένα τσιγάρο με όλους τους παλιούς φίλους στο όρχο Αρμάτων κοιτάζοντας μέσα από τη σκόνη του καλοκαιριού το δειλινό…αυτό που βλέπει προς την Ελλάδα . Την Ελλάδα που θέλαμε να φτιάξουμε από τότε.
    Και έμεινε η ίδια και χειρότερη.

    Σε όλους εκείνους που έβλεπαν μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
    Το 1980 παρουσιάστηκα στην Κόρινθο μαζί με δυο ακόμη χιλιάδες στραβάδια. Το φύλλο κατάταξης έγραφε 80 Β ΕΣΣΟ. Η μαμά πατρίδα μας κάλεσε χωρίς να έχει προβλέψει τι θα τρώμε ο ύπνος προγραμματισμένος κι αυτός για 3-4 ώρες αν προλάβαινες? Ζεστό νερό για μπάνιο μόνο στα όνειρα, τα υγρά όνειρα.
    Μετά από 40 ημέρες, ήρθε η ποθούμενη απ όλους ορκωμοσία … Να φυλάτω πίστην εις την πατρίδαν υπακοή εις το Σύνταγμα τους Νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους κλπ κλπ κλπ…. (μετά από 30 χρόνια τώρα που το ξανασκέφτομαι πάλι κορόιδο πιάστηκα, ποιά ψηφίσματα και ποιους νόμους? Λαμόγια και αρπακτικά παντού ). Το φύλλο πορείας έγραφε Χαϊδάρι ειδικότητα Διαβιβαστής. Ιούνιο μήνα με ένα λουκάνικο (στρατιωτικός σάκος) και μια στολή μούσκεμα στον ιδρώτα βρέθηκα στο μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης Διαβιβαστών στο Χαϊδάρι. Τα πράγματα εδώ ήταν κάπως καλύτερα, τρώγαμε σε δίσκο, κοιμόμασταν καλύτερα το βράδυ (γιατί τα μεσημέρια πήγαινε η αγγαρεία σύννεφο) εδώ είχαμε και κινηματογράφο ταινίες μόνο 3 και αυτές με τον Τσάρλς Μπρόνσον τις είχαμε μάθει απ έξω. Θεός σχωρές τον Τσάρλς Μπρόνσον .
    Κουτσά Στραβά πέρασαν σχεδόν 2 μήνες. Ξύπνησα σε ένα τρένο γεμάτο στρατιώτες με προορισμό τον Έβρο τα γνωστά μισθωμένα στρατιωτικά τρένα της εποχής. Προορισμός μου η 12 ΕΜΑ
    Ταξιδεύαμε 18 – 20 ώρες με ενδιάμεσες στάσεις. Αποβιβάζονταν οι πιο τυχεροί Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, από εκεί και πάνω το χάος… και είχε πολύ χάος.
    Το επόμενο πρωινό με βρήκε στην αναφορά της 12 ΕΜΑ.
    Η ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ έτσι έλεγαν οι παλιοί. Στη 12 ΕΜΑ έμεινα 20 μήνες και από εκεί πήρα το απολυτήριο, μου έκαναν και μία μίνι δεξίωση με μία πορτοκαλάδα ένα κομμάτι κέικ και μία πλακέτα που έγραφε 12 ΕΜΑ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ την οποία έχω ακόμη, και ξέρετε γιατί? Γιατί πίσω της υπογράφουν όλοι οι φίλοι και σειρές που έμειναν πίσω τότε.
    Τις Κυριακές και κάθε απόγευμα έβαζα μουσική στα μεγάφωνα της Μονάδας Dire Straits, Scorpions, ELO, Blondie και άλλα καλά της εποχής. Κινδύνεψα με φυλακές και κρατήσεις γιατί τα τραγούδια θεωρούνταν εξτρεμιστικά για αναρχικούς από κάποιους της γενιάς του κλαρίνου και του πατριωτισμού.
    Ο καιρός περνούσε με σκοπιές στα ΚΑΥΣΙΜΑ με γεμάτη γεμιστήρα και σκληρές εφόδους 2-4 και 4-6 οι πιο τυχεροί κεντρική πύλη.
    Αγγαρίες και τρέξιμο όλη μέρα.
    Όταν πάλιωσα πήγα στο τηλεφωνικό κέντρο και κρύφτηκα στην κυριολεξία.
    Από εκεί με ξετρύπωσαν για να μου δώσουν το απολυτήριο. Θυμάμαι τα βράδια που επέστρεφαν τα άρματα απ το πεδίο ασκήσεων κάθε Τρίτη νυχτερινή και εμείς στο Μ113 να ακολουθούμε με τους ασυρμάτους έτρεμε η γη στην κυριολεξία σε απόσταση χιλιομέτρων. Γινόμασταν ένα με τη σκόνη και την κάπνα. Στο τέλος της ημέρας αργά το βράδυ φαγητό (ευτυχώς καλό) και αρκετά μπουκάλια Μαλαματίνα για να μας φύγει η κούραση. Μπάνιο…. μόνο στις βρύσες με σαπούνι και κρύο νερό. Τις χειμωνιάτικες νύχτες (οι νύχτες των κρυστάλλων όπως τις λέγαμε) πάγωναν τα πάντα, τις πλυμένες φόρμες τις στήναμε όρθιες σε ότι σχήμα μπορείς να φανταστείς τις κάλτσες το ίδιο. Μοναδική παρηγοριά μας το τυράκι υπηρεσίας, που αν το έβαζες πάνω στην ξυλόσομπα έλιωνε και γεμίζαμε τις φέτες ψωμιού υπηρεσίας δημιουργώντας μια γεύση αξέχαστη για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα με μείον 18ο κελσίου. Κανένας μας, δεν έπαθε τίποτα ούτε βρογχοπνευμονία ούτε ψύξη …ούτε τίποτε άλλο. Κανένας από εμάς δεν έπαθε τίποτα πίνοντας νερό από την παλιά υδροφόρα ή από το ίδιο παγούρι στο πεδίο βολής και στο πεδίο ασκήσεων.
    Μετά από 30 και πλέον χρόνια δεν μετάνιωσα για τίποτα, ούτε για τη 12 ΕΜΑ .
    Μοναδικός μου πόθος έπειτα από 30 χρόνια είναι ένας.
    Να ξανανάψω ένα τσιγάρο με όλους τους παλιούς φίλους στο όρχο Αρμάτων κοιτάζοντας μέσα από τη σκόνη του καλοκαιριού το δειλινό…αυτό που βλέπει προς την Ελλάδα . Την Ελλάδα που θέλαμε να φτιάξουμε από τότε.
    Και έμεινε η ίδια και χειρότερη.

    Σε όλους εκείνους που έβλεπαν μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
    Το 1980 παρουσιάστηκα στην Κόρινθο μαζί με δυο ακόμη χιλιάδες στραβάδια. Το φύλλο κατάταξης έγραφε 80 Β ΕΣΣΟ. Η μαμά πατρίδα μας κάλεσε χωρίς να έχει προβλέψει τι θα τρώμε ο ύπνος προγραμματισμένος κι αυτός για 3-4 ώρες αν προλάβαινες? Ζεστό νερό για μπάνιο μόνο στα όνειρα, τα υγρά όνειρα.
    Μετά από 40 ημέρες, ήρθε η ποθούμενη απ όλους ορκωμοσία … Να φυλάτω πίστην εις την πατρίδαν υπακοή εις το Σύνταγμα τους Νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους κλπ κλπ κλπ…. (μετά από 30 χρόνια τώρα που το ξανασκέφτομαι πάλι κορόιδο πιάστηκα, ποιά ψηφίσματα και ποιους νόμους? Λαμόγια και αρπακτικά παντού ). Το φύλλο πορείας έγραφε Χαϊδάρι ειδικότητα Διαβιβαστής. Ιούνιο μήνα με ένα λουκάνικο (στρατιωτικός σάκος) και μια στολή μούσκεμα στον ιδρώτα βρέθηκα στο μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης Διαβιβαστών στο Χαϊδάρι. Τα πράγματα εδώ ήταν κάπως καλύτερα, τρώγαμε σε δίσκο, κοιμόμασταν καλύτερα το βράδυ (γιατί τα μεσημέρια πήγαινε η αγγαρεία σύννεφο) εδώ είχαμε και κινηματογράφο ταινίες μόνο 3 και αυτές με τον Τσάρλς Μπρόνσον τις είχαμε μάθει απ έξω. Θεός σχωρές τον Τσάρλς Μπρόνσον .
    Κουτσά Στραβά πέρασαν σχεδόν 2 μήνες. Ξύπνησα σε ένα τρένο γεμάτο στρατιώτες με προορισμό τον Έβρο τα γνωστά μισθωμένα στρατιωτικά τρένα της εποχής. Προορισμός μου η 12 ΕΜΑ
    Ταξιδεύαμε 18 – 20 ώρες με ενδιάμεσες στάσεις. Αποβιβάζονταν οι πιο τυχεροί Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, από εκεί και πάνω το χάος… και είχε πολύ χάος.
    Το επόμενο πρωινό με βρήκε στην αναφορά της 12 ΕΜΑ.
    Η ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ έτσι έλεγαν οι παλιοί. Στη 12 ΕΜΑ έμεινα 20 μήνες και από εκεί πήρα το απολυτήριο, μου έκαναν και μία μίνι δεξίωση με μία πορτοκαλάδα ένα κομμάτι κέικ και μία πλακέτα που έγραφε 12 ΕΜΑ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ την οποία έχω ακόμη, και ξέρετε γιατί? Γιατί πίσω της υπογράφουν όλοι οι φίλοι και σειρές που έμειναν πίσω τότε.
    Τις Κυριακές και κάθε απόγευμα έβαζα μουσική στα μεγάφωνα της Μονάδας Dire Straits, Scorpions, ELO, Blondie και άλλα καλά της εποχής. Κινδύνεψα με φυλακές και κρατήσεις γιατί τα τραγούδια θεωρούνταν εξτρεμιστικά για αναρχικούς από κάποιους της γενιάς του κλαρίνου και του πατριωτισμού.
    Ο καιρός περνούσε με σκοπιές στα ΚΑΥΣΙΜΑ με γεμάτη γεμιστήρα και σκληρές εφόδους 2-4 και 4-6 οι πιο τυχεροί κεντρική πύλη.
    Αγγαρίες και τρέξιμο όλη μέρα.
    Όταν πάλιωσα πήγα στο τηλεφωνικό κέντρο και κρύφτηκα στην κυριολεξία.
    Από εκεί με ξετρύπωσαν για να μου δώσουν το απολυτήριο. Θυμάμαι τα βράδια που επέστρεφαν τα άρματα απ το πεδίο ασκήσεων κάθε Τρίτη νυχτερινή και εμείς στο Μ113 να ακολουθούμε με τους ασυρμάτους έτρεμε η γη στην κυριολεξία σε απόσταση χιλιομέτρων. Γινόμασταν ένα με τη σκόνη και την κάπνα. Στο τέλος της ημέρας αργά το βράδυ φαγητό (ευτυχώς καλό) και αρκετά μπουκάλια Μαλαματίνα για να μας φύγει η κούραση. Μπάνιο…. μόνο στις βρύσες με σαπούνι και κρύο νερό. Τις χειμωνιάτικες νύχτες (οι νύχτες των κρυστάλλων όπως τις λέγαμε) πάγωναν τα πάντα, τις πλυμένες φόρμες τις στήναμε όρθιες σε ότι σχήμα μπορείς να φανταστείς τις κάλτσες το ίδιο. Μοναδική παρηγοριά μας το τυράκι υπηρεσίας, που αν το έβαζες πάνω στην ξυλόσομπα έλιωνε και γεμίζαμε τις φέτες ψωμιού υπηρεσίας δημιουργώντας μια γεύση αξέχαστη για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα με μείον 18ο κελσίου. Κανένας μας, δεν έπαθε τίποτα ούτε βρογχοπνευμονία ούτε ψύξη …ούτε τίποτε άλλο. Κανένας από εμάς δεν έπαθε τίποτα πίνοντας νερό από την παλιά υδροφόρα ή από το ίδιο παγούρι στο πεδίο βολής και στο πεδίο ασκήσεων.
    Μετά από 30 και πλέον χρόνια δεν μετάνιωσα για τίποτα, ούτε για τη 12 ΕΜΑ .
    Μοναδικός μου πόθος έπειτα από 30 χρόνια είναι ένας.
    Να ξανανάψω ένα τσιγάρο με όλους τους παλιούς φίλους στο όρχο Αρμάτων κοιτάζοντας μέσα από τη σκόνη του καλοκαιριού το δειλινό…αυτό που βλέπει προς την Ελλάδα . Την Ελλάδα που θέλαμε να φτιάξουμε από τότε.
    Και έμεινε η ίδια και χειρότερη.

    Σε όλους εκείνους που έβλεπαν μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΑΣΟΚ

    ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ?

    Χίλιοι αστυνομικοί και άλλοι χίλιοι άνθρωποι του Λιμενικού μαζί με τους απεσταλμένους ασφαλείας των πρεσβειών των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι καλεσμένοι, αλλά και ιδιωτικοί αστυνομικοί, χτενίζουν την περιοχή από αέ

    ρος, θαλάσσης και στεριάς. Υποβρύχιες κάμερες και ακροβολισμένο σε όλο το νησί προσωπικό ασφαλείας θα τσεκάρουν τα πάντα και τους πάντες εξονυχιστικά.

    Την Πέμπτη μάλιστα έφτασαν στο νησί ειδικές ομάδες ασφαλείας, ματ και αστυνομία, οι οποίοι με τη συγκατάθεση των κατοίκων που περιμένουν να κονομήσουν γερά έκαναν έλεγχο στο παλιό λιμάνι.

    ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ.
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΣΕΚΟΥΡΙΤΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΔΟΞΕΣ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ

    ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΕΙΠΕ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
    ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ.

    ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΑ.

    ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ 12Η !
    ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑΙΝΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 01:07 μην συγκρινεις καταστασεις. Εμεις το 1995 υπηρετησαμε 19 μηνες και τωρα υπηρετουν 9. Ελεος. Πριν προλαβουν να παλιωσουν απολυονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση