GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περαιώθηκε η δικογραφία για την “υπόθεση Μανούση”...

Από το http://www.dimokratiki.gr/ Περαιώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον 20ο τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών και επέστρεψε...

Από το http://www.dimokratiki.gr/
Περαιώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον 20ο τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών και επέστρεψε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κ. Παναγιώτη Καψιμάλη για τα περαιτέρω, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του συνεργάτη του πρώην Υπουργού Αιγαίου κ Αριστοτέλη Παυλίδη, κ Παναγιώτη Ζαχαρίου, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση του εφοπλιστή Φώτη Μανούση.
Όπως έγραψε η "δ" ο κ Ζαχαρίου αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη...
 χώρα μετά την απολογία του τον Μάρτιο του 2009 ενώ στην πορεία μετά και την απαλλαγή του Υπουργού από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής η δικογραφία δεν κινήθηκε περαιτέρω.
Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών παρήγγειλε ωστόσο τη διενέργεια περαιτέρω κυρίας ανάκρισης για την διερεύνηση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων μετά την διαπίστωση ότι έγιναν καταθέσεις σε λογαριασμό του κ Ζαχαρίου συνολικού ύψους 48.500 ευρώ από τον κ. Αλέξανδρο Αγούδημο, μεγαλομέτοχο της ομώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας. Τα χρήματα κατατέθηκαν τμηματικά (και) από τον ίδιο τον κ. Αγούδημο, στον λογαριασμό του κ. Ζαχαρίου στην EFG Eurobank, στο διάστημα από 19.4.2000 έως 29.5.2007. Κληθείς να καταθέσει στην Προανακριτική της Βουλής στις 14 Απριλίου του 2009 ο εφοπλιστής αρνείται τις καταθέσεις, στις 26.5.2010 όμως ενώπιον του ανακριτή κ. Κωνσταντίνου Δεμέστιχα υποστηρίζει ότι πρόκειται για δανεικά προς τον κ. Ζαχαρίου με τον οποίο διατηρεί «οικογενειακές σχέσεις». Η στάση αυτή του εφοπλιστή ενεργοποίησε την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, να διερευνήσει το βάσιμο των πληροφοριών που θέλουν τον εφοπλιστή να καταθέτει χρήματα στο όνομα του κ. Ζαχαρίου. Ο κ. Αγούδημος ρωτήθηκε από τον ανακριτή εάν έχει δώσει ποτέ χρήματα και απάντησε ότι ο πατέρας του είχε σχέσεις με τον Ζαχαρίου και τον είχε πάρει τηλέφωνο πριν από χρόνια για να του καταθέσει το ποσό ως δανεικά.
Την «αντίφαση» με τα όσα είχε καταθέσει στη Βουλή ο κ Αγούδημος δικαιολόγησε ενώπιον του Ανακριτή εξηγώντας ότι είχε ερωτηθεί εάν εκβιάστηκε και έδωσε χρήματα στον Ζαχαρίου ή στον Παυλίδη για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον Μανούση και απάντησε αρνητικά.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ Ζαχαρίου, κ Γ. Πορτοκάλης, επεσήμανε χθες στη "δ" ότι η συμπληρωματική κυρία ανάκριση περαιώθηκε με την έκδοση τυπικής κλήσεως στον εντολέα του τονίζοντας ότι στα πλαίσια της ίδιας έρευνας υπέβαλε υπόμνημα εξηγήσεων στο οποίο επισημαίνει ότι τα ποσά αυτά αφορούσαν προσωπικό του δανεισμό ενώ εξηγείται παραπέρα ότι ο εφοπλιστής είχε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα του πρώην συνεργάτη του Υπουργού. Τόνισε μάλιστα ότι όλα τα χρήματα που δανείστηκε έχουν ήδη επιστραφεί.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η εξέλιξη της απόρριψης ή μη της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής που υπέβαλε αρμοδίως ο κ Μανούσης.
Όπως έγραψε η "δ" η αρμόδια επιτροπή της Βουλής διαβίβασε για τα περαιτέρω στην Εισαγγελική Αρχή και αντίγραφο πρακτικών συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του εφοπλιστή SAOS που εξουσιοδοτούσε τον κ Μανούση να παραστεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση μετά τις καταγγελίες του. Λέγεται όμως ότι το συγκεκριμένο πρακτικό της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας είναι πλαστογραφημένο καθώς τέτοια εξουσιοδότηση δεν είχε δοθεί στον κ Μανούση γεγονός που αναμένεται να έχει αλυσιδωτές εξελίξεις.
Ο κ Ιωάννης Κανταράς, μέλος του Δ.Σ. των επιχειρήσεων, συμφερόντων Φ. Μανούση και στενός του συνεργάτης από πολλού χρόνου κατέθεσε συγκεκριμένα ενώπιον της επιτροπής της Βουλής που εξέτασε το ζήτημα ότι ο Φ. Μανούσης δεν του είπε ποτέ ότι ο Ζαχαρίου τον εκβίαζε. Αποκαλύφθηκε παραπέρα ότι η παράσταση της πολιτικής αγωγής ενώπιον του 20ου ανακριτή πάσχει καθώς ο τότε πρόεδρος της SAOS κ. Κανταράς διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε συνεκλήθη το ΔΣ για να λάβει απόφαση. Άλλωστε και η ίδια η εταιρεία διαβεβαίωσε την Επιτροπή της Βουλής ότι το βιβλίο πρακτικών δε φέρει τις υπογραφές των μελών, ιδίως στο επίμαχο πρακτικό υπ. αριθμ. 358/21.10.08 που παρέχει την εξουσιοδότηση για παράσταση πολιτικής αγωγής.
Ο κ. Κανταράς διαβεβαίωσε την Επιτροπή εξάλλου ότι ουδέποτε θα συναινούσε σε αυτήν την παράσταση πολιτικής αγωγής και δεν πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί Μανούση είναι αληθείς. Επομένως ο κ. Μανούσης παρανόμως έλαβε την εξουσιοδότηση για παράσταση πολιτικής αγωγής και δεν έγινε πιστευτός ούτε στον ίδιο τον πρόεδρο της SAOS!!.
Όπως ξανάγραψε η "δ" η δικαστική έρευνα της υποθέσεως από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ξεκίνησε έπειτα από δισέλιδη επιστολή που έστειλε τον Απρίλιο του 2007 ο τότε υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης στον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά επισημαίνοντας ότι εκβιάζεται από τον εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση, ιδιοκτήτη της ακτοπλοϊκής εταιρείας SΑΟS Ferries, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στη δρομολόγηση πλοίων του στις άγονες γραμμές του Αιγαίου. Στόχος του τελευταίου, σύμφωνα με την επιστολή, ήταν να ενταχθούν τα 11 πλοία του στις επιδοτούμενες γραμμές του Αιγαίου.
Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Ντογιάκο, ο οποίος αμέσως κάλεσε για κατάθεση τον κ. Μανούση.
Ο κ. Μανούσης ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ότι ο κ. Παυλίδης από τις αρχές του 2006 προωθούσε τα συμφέροντα άλλων εφοπλιστών-ανταγωνιστών του στη δρομολόγηση πλοίων στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση κατακύρωσης διαγωνισμών σε επιχειρηματία ο οποίος δρομολογούσε πλοία με ξένη σημαία και παρουσίαζε προβλήματα στην προέλευση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του.
Επιπλέον ο κ. Μανούσης υποστήριξε στην κατάθεσή του πως, παρ' ότι είχαν ληφθεί αποφάσεις για απόσυρση των πλοίων του συγκεκριμένου επιχειρηματία από τις γραμμές του Ανατολικού Αιγαίου, αυτά συνέχιζαν να εκτελούν τα δρομολόγια με το δικαιολογητικό ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής έχει καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστικά όργανα.
Επιπλέον υπήρξε καταγγελία του κ. Μανούση ότι το γραφείο του πρώην υπουργού Αιγαίου προωθούσε τα συμφέροντα εταιρείας από την περιοχή της Ρόδου στην κάλυψη τοπικής ακτοπλοϊκής γραμμής.
Ο κ. Μανούσης παρέδωσε στον Εισαγγελικό λειτουργό ιδιόχειρη επιστολή την οποία είχε δώσει στον κ. Παυλίδη, με την οποίαν τον ενημέρωνε για αυτές τις παρατυπίες που έφερναν την εταιρεία του στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Τέλος, ο κ. Μανούσης φέρεται να έχει καταθέσει ότι «για τις παράνομες συναλλαγές του με τον συνεργάτη του κ. Παυλίδη είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2007 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».
Ο εφοπλιστής κατέθεσε ακόμη ότι έδωσε περίπου 1 εκατ. ευρώ - σε διάφορες δόσεις- στον συνεργάτη τού κ. Αρ. Παυλίδη προκειμένου να έχει "καλή μεταχείριση" η εταιρεία του SΑΟS Ferries στα δρομολόγια της άγονης γραμμής από το υπουργείο Αιγαίου.
Οπως κατέθεσε ο κ. Μανούσης, συνάντησε τον κ. Ζαχαρίου στο υπουργείο Αιγαίου ύστερα από υπόδειξη του κ. Παυλίδη προκειμένου να «τύχει καλύτερης μεταχείρισης στις υποθέσεις του».
Στη συνέχεια ο κ. Ζαχαρίου καταγγέλλεται ότι επισκέφθηκε τέσσερις-πέντε φορές τα γραφεία του κ. Μανούση, στην έδρα της SΑΟS Ferries στην οδό Ελαιών στην Κηφισιά.
Εκεί όπως υποστηρίζει ο κ. Μανούσης του έδωσε σε διάφορες δόσεις σε μετρητά και επιταγές 800.000-1.000.000 ευρω.
Στις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Ζαχαρίου με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, υποστήριξε ότι είχε επισκεφθεί το γραφείο του Φ. Μανούση τρεις ή τέσσερις φορές. Αρνήθηκε, όμως, οποιαδήποτε άλλη σχέση με την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από τον πλοιοκτήτη. Οπως υπογράμμισε, διατηρούσε προσωπική γνωριμία με τον κ. Μανούση μέσω άλλων εφοπλιστών με τους οποίους έχει συγγενικές σχέσεις. Στην πορεία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των λογαριασμών του κ. Ζαχαρίου και ο Εισαγγελικός λειτουργός εντόπισε καταθέσεις τις οποίες θεωρεί ύποπτες.
Πως έχει όμως το θέμα με το περιβόητο ποσό του 1 εκατ. ευρώ...
Στους λογαριασμούς του κ. Ζαχαρίου, πολιτικού μηχανικού, βρέθηκαν πράγματι καταθέσεις η προέλευση των οποίων ωστόσο δικαιολογήθηκε πλήρως.
Ο κ. Ζαχαρίου εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του προέρχονται όπως τονίσθηκε από την εργασία του. Εχει προσκομίσει στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας πλήρη παραστατικά για αμοιβές που έλαβε αλλά και στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι προέρχονται από την εργασία του αφού μάλιστα για τις καταβολές σε πολιτικούς μηχανικούς ακολουθείται μια αυστηρή διαδικασία με παρακράτηση φόρων τα οποία ενισχύουν τους ισχυρισμούς του.
Από εκεί και πέρα το ποσό το οποίο αφορά τις δήθεν απολαβές σε ρευστό ανέρχεται περίπου σε 100.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επιταγές του κ. Μανούση.
Πρόκειται για επιταγές σε πληρωμή εμού του ιδίου που δεν φέρουν καμία οπισθογράφηση και οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί!

1 σχόλιο

  1. “Πεταλωτής και Κόκλα για ποτά και για ουίσκια”.
    Το αγωνιστικό- σοσιαλιστικό κορμί στη φωτογραφία επάνω σμιλεύτηκε σε μπαρ του Κολωνακίου, για να είναι έτοιμο να αγωνιστεί για την πραγμάτωση του σοσιαλισμού όταν φτάσει η ώρα.
    Αυτό εννοεί η Κόκλα λέγοντας “γεύμα εργασίας”.

    Πρώτος ο Γιάννος δεν το είχε πει; “Για το Σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι!”.

    Πάντως, από γούστα σκίζει η κυρία. Κάθε μέρα νομίζετε ότι κατεβαίνει από την Κομοτηνή στην Αθήνα ώστε να έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα θέλγητρα του Κολωνακίου;
    Ουστ “λαϊκιστές”… μη δείτε έναν άνθρωπο να χαίρεται και να προκόβει, πέφτετε πάνω του να τον φάτε… χιχιχιχιιιι..

    Πήγε η μαντάμ σε μπαρ του Κολωνακίου για το γεύμα εργασίας, γιατί τη “Φαντασία” την είχε μόλις κατεδαφίσει η Μπιρμπίλη παρουσία του ΓΑΠ.

    Πάλι καλά που δεν πήγε για γεύμα εργασίας σε κανένα “πολιτιστικό κέντρο” που έλεγε ο συγχωρεμένος ο Γιαννόπουλος.
    Εκεί θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερο λογαριασμό…

    Αφού η ίδια δεν ντρέπεται καθόλου, τουλάχιστον ας ζητήσει ο “αδιάφθορος” “πρωθυπουργός” μας την παραίτησή της.
    Υπάρχουν εργαζόμενοι που κερδίζουν τόσα τον μήνα.

    Το πιθανότερο ΟΜΩΣ είναι να την επιβραβεύσει, γιατί “εργαζόταν” μέχρι το πρωϊ…
    Τέτοιο φιλότιμο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση