GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δέκα χρόνια χωρίς τον Π. Πετρίδη...

Του Σπύρου Κουζινόπουλου, δημοσιογράφου-συγγραφέα, τ. Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων   Συμπληρώνονται δέκα χρόνι...

Του Σπύρου Κουζινόπουλου,
δημοσιογράφου-συγγραφέα,
τ. Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων  
Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον άδικο και τόσο πρόωρο χαμό του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παύλου Πετρίδη, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2000, από οξύ πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία μόλις 54 ετών.
Ο Παύλος Πετρίδης, γόνος παλιάς και γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Καθώς επίσης, πρόεδρος της...
 Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου».
Αποχαιρετώντας τον, ο στενός φίλος και συνεργάτης του, τότε υπουργός Πολιτισμού και σήμερα Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωνε μεταξύ των άλλων:
«Ο Παύλος Πετρίδης ήθελε πάντοτε να κάνει ανατροπές. Να υπονομεύει τα στερεότυπα. Το έκανε όμως πάντοτε με διάθεση επιεική και αγαπητική για όλους και για όλα. Ήθελε να βλέπει τα καλά και αισιόδοξα στοιχεία κάθε κατάστασης και κάθε προσώπου.
Ήταν γνήσιος ερευνητής και ήθελε να πηγαίνει αντίθετα προς το ρεύμα και στα μικρά και στα μεγάλα πράγματα. Και στις καθημερινές πρακτικές και στις πανεπιστημιακές αντιλήψεις αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του επιστημονικού του αντικειμένου. Γι' αυτό είναι μεγάλη η εισφορά του. Γιατί άφησε ένα ιδιαίτερο προσωπικό άρωμα, μία οσμή ευωδίας πνευματικής, με χαρούμενη πάντα διάθεση αλλά και δισταγμό ως προς την αποδοχή των κρατουσών απόψεων».
Στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου το 1994, ο Παύλος Πετρίδης συνέβαλε τα μέγιστα στην θεσμική του αναβάθμιση και την αλματώδη του εξέλιξη, γεγονός που είχε σαν συνέπεια το Μ.Π.Ε. να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ομογένεια και τον Κυβερνοχώρο.
Πολυγραφότατος συγγραφέας, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 40 βιβλία, κυρίως ιστορικά, μερικά από τα οποία γνώρισαν κυκλοφοριακή επιτυχία και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις.
Aντί άλλων, παραθέτουμε τους χαρακτηριστικούς τίτλους των εφημερίδων για την απώλεια του Παύλου Πετρίδη:
-«Στην Αγία Σοφία «κλείνει» άλλο ένα κεφάλαιο Ιστορίας»
(«Θεσσαλονίκη», 21-10-2000).
-«Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον καθηγητή Παύλο Πετρίδη»
(«Τα Νέα», 30-10-2000).
-«Στο καλό, δάσκαλε.» («Θεσσαλονίκη, 30-10-2000).
-«Έφυγε ένας εργάτης της Ιστορίας» («Πολιτισμός» 31-10-2000).-«Στερνό αντίο στον «πολίτη του κόσμου» Παύλο Πετρίδη»
(«Ελευθεροτυπία», 1-11-2000).
-«Τελευταίο αντίο». Με θλίψη η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτισε χθες τον καθηγητή, το «γελαστό παιδί», τον εχθρό της σοβαροφάνειας και της συμβατικότητας»
(«Μακεδονία», 1-11-2000).
-«Στερνό αντίο» στον «Πολίτη του κόσμου»»
(«Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης», 1-11-2000).
Θέλουμε να χαιρετίσουμε νοερά για μία ακόμη φορά, τον καλό μας φίλο Παύλο. Μας λείπει πολύ δέκα χρόνια τώρα.

4 σχόλια

  1. Μετα απολα τα σοβαρα να θυμισω οτι ο ΗΡΑΚΛΗΣκαι το ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ εχασε ενα παιδι του.Τον θυμομαστε μεαγαπη και εκτιμηση. Ρηγας Νικολαου ενας φιλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους έως τον Μάρτιο του 2004 το χρέος της χώρας ήταν συνολικά 180 δις!!!
    Το ΑΕΠ της χώρας ήταν 250 δις (κατ’άλλους 240, κατ’αλλους 260). Τέλος πάντων- το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν αρκετά πιο κάτω από το 100%!!!
    Η παράταξη της φαυλοκρατίας και της λαμογιάς, η Δεξιά- αυτή η ίδια που έσπευσε αμέσως να καταργήσει το νόμο Πεπονή, για να βάλει τα δικά της παιδιά,
    μόνο για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 (δηλαδή μέσα σε 5 χρόνια και 2 δικές της θητείες) κατάφερε να αυξήσει το χρέος της Ελλάδας κατά 120 δις !!!!!


    Παρατηρητής

    ΔΕΞΙΟΙ= ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!

    ..ΑΜΩ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΩΤΗΣΗ:
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΝΕΟΣ" ΚΑΙ "ΩΡΑΙΟΣ", ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ???

    Ο (ΠΡΩΗΝ) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤV 100, ΠΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΑΗΛΟΓΛΟΥ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΥΠΕΡΟΧΟ" ΚΑΙ "ΕΓΚΡΙΤΟ" ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ!!!
    ΞΕΡΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΚΩ..ΤΡΥΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΒΡΕ, ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΓΛΟΙΩΔΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ! ΓΛΙΤΣΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΡΩΤΗΣΗ (ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ):

    "ΡΕ ΦΙΛΕ 8.08
    ΑΦΟΥ Η ΔΕΞΙΑ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΣΤΙΣ ΓΑΜΗΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 70%;

    ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ 88%!!!!!!!!

    ΤΥΧΑΙΟ;
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!"

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΒΛΕΠΕ ΝΟΜΟ 2190/94 - ΠΕΠΟΝΗ) ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ "ΣΠΡΩΧΝΕΙ", ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ!!!!

    Η ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ, ΣΤΟ DNA ΣΑΣ!!!

    ΓΙ'ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΩ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΧΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση