GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο έννοιες ασύμβατες αντί ταυτόσημες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ    Του Δημήτρη Κ. Σαρρή    Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον έχει ξεσπάσει μια...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
  
Του Δημήτρη Κ. Σαρρή
  
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον έχει ξεσπάσει μια πρωτοφανής σε έκταση, γενικευμένη κρίση, με οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για τις Εθνικές Οικονομίες, καθώς και το φυσικό & δομημένο περιβάλλον.
Οικονομίες κρατών κλυδωνίζονται, κολοσσοί τραπεζικοί & ασφαλιστικοί καταρρέουν, βιομηχανίες πτωχεύουν και εκατομμύρια εργαζομένων χάνουν τις εργασίες τους, εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη και το φάσμα της φτώχειας και των κλιματικών αλλαγών προβάλλει απειλητικά.
Αν λάβει κανείς υπόψη του, τα...
 μείζονα προβλήματα όπως της παγκόσμιας ειρήνης που δοκιμάζεται σε πολλά σημεία της γης, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δικαιοσύνης, του δράματος πολλών εργαζομένων που δεν τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική & νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και εκείνου των ουσιαστικά ανασφάλιστων συνταξιούχων, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Η ποικίλλων αιτίων & πολλαπλών επιπτώσεων αυτή κρίση, που δίδει την εικόνα μιας γενικής παρακμής και έχει επηρεάσει και την χώρα μας, η οποία βιώνει παράλληλα και μία άλλη ιδιότυπη ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.
Μία κρίση που προέρχεται κύρια από την διάρρηξη των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς, σαν αποτέλεσμα της απροκάλυπτης εμπλοκής ορισμένων υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων σε σωρεία οικονομικών σκανδάλων και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με παράλληλο προκλητικό πλουτισμό τους, επικαλούμενοι το ψευδοεπιχείρημα ότι κάθε ΝΟΜΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, δηλαδή ΝΟΜΟΤΥΠΗ, είναι και ΗΘΙΚΗ, ενώ οι δύο αυτές έννοιες δεν ταυτίζονται πάντοτε.
Ο λαός μας είναι αγανακτισμένος από την προκλητική αυτή συμπεριφορά πολιτικών αλλά και από την ατιμωρησία την οποία πέτυχαν με την πρωθυπουργική κάλυψη, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι του να θεωρεί πλέον την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ως έννοια ΑΣΥΜΒΑΤΗ με την έννοια της ΗΘΙΚΗΣ, ενώ αντίθετα σε μία ευνομούμενη Δημοκρατία θα ήσαν ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ.
Με τις θεμελιακές αυτές έννοιες της ΗΘΙΚΗΣ & της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ασχολήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ στο έργο του: «ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ».
Κατά τον μεγάλο αυτό Σταγειρίτη, βασικός στόχος της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ως η ύψιστη ανθρώπινη τεχνική της οργανωμένης κοινής συμβίωσης των πολιτών, πρέπει να είναι η επίτευξη της ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ τους, μέσω των αρχών και των αξιών της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.
Οι αρχές και οι αξίες αυτές πρέπει να διακρίνουν τους πολιτικούς που παράγουν πολιτική και οι οποίοι ανυπόκριτα χαίρονται με την χαρά και λυπούνται με την λύπη των απλών ανθρώπων , πράγμα που σημαίνει ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι.
Επίσης, Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ, ένας από τους επτά σοφούς (296-215 π.Χ.) έλεγε με πικρία ότι « εκείνοι που ξεχωρίζουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ από την ΗΘΙΚΗ, ποτέ δεν θα καταλάβουν ούτε την μία ούτε την άλλη», καυτηριάζοντας την πολιτική συμπεριφορά και δράση ανθρώπων της εποχής του.
Για τον ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ και για κάθε έντιμο σκεπτόμενο άνθρωπο υπήρχε μία αδιάσπαστη σχέση και ταύτιση μεταξύ της πολιτικής ενέργειας και των ηθικών αρχών, ώστε του ήταν αδιανόητο να φανταστεί την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ξέχωρα από την ΗΘΙΚΗ.
Η άποψη όμως αυτή του Ρόδιου σοφού, είναι δυστυχώς ζητούμενο και στην σύγχρονη πολιτική ζωή του τόπου.
Έτσι, διαπιστώνουμε ότι στην εποχή μας το ΗΘΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ στην πολιτική συμπεριφορά και δράση, συστηματικά αγνοείται και ολοένα παραμερίζεται δίνοντας την θέση του στις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες και τα ατομικά οφέλη.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το «ΠΡΕΠΟΝ» να αντικαθίσταται με κυνισμό με το «ΣΚΟΠΙΜΟ».
Οι πολιτικές διακηρύξεις των κομμάτων που διαπνέονται από ένα φλύαρο ιδεαλισμό & αλτρουισμό στην πράξη μένουν γράμμα κενό και υποτάσσονται συχνά σε «κανόνες» πολιτικού αμοραλισμού.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής πρακτικής που τείνει να γίνει ο κανόνας, είναι η εδραιωμένη αντίληψη των πολιτών ότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, καθώς η μεν ΗΘΙΚΗ υπαγορεύει κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι» και της έντιμης συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους, η δε ΠΟΛΙΤΙΚΗ, είναι ταυτόσημη με τον καιροσκοπισμό, την ίντριγκα, την «ανθρωποφαγία», την αλαζονεία, την αναξιοκρατία και η βασική της αρχή είναι ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Γεγονός πολύ επικίνδυνο για την Δημοκρατία, γιατί η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ως συμμετοχή των πολιτών στην διαχείριση των κοινών, που αποτελεί βασικό στοιχείο της σε μία τέτοια εξέλιξη απαξιώνεται και υποβαθμίζεται, πολίτες, δε, οδηγούνται στην ιδιώτευση, γεγονός που ρίχνει νερό στον μύλο των πάσης φύσεως εχθρών της που καραδοκούν.
Οι θεμελιώδεις ηθικές στάσεις ζωής και ο αλτρουισμός, βασίζονται στην ικανότητα των πολιτικών να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων και να συμπάσχουν ή να χαίρονται μαζί τους.
Ένας μη μορφωμένος & μη ευφυής πολιτικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με έναν μορφωμένο μεν αλλά παρορμητικό και αλαζόνα χωρίς ηθικούς φραγμούς.
Ο ΙΔΕΩΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ πρέπει να είναι ταυτόχρονα μορφωμένος και ευφυής αλλά και να διαθέτει «συναισθηματική νοημοσύνη», δηλαδή ευαισθησία στα κοινωνικά & προσωπικά προβλήματα των πολιτών.
Τότε σίγουρα θα νοιαστεί για τα προβλήματα του λαού αλλά και θα βρει τις απαιτούμενες, κατά περίπτωση, κατάλληλες λύσεις.
Όλη αυτή η προσπάθεια για την ευημερία ενός λαού δεν επιτυγχάνεται με τον «αυτόματο πιλότο».
Χρειάζεται σκληρός αγώνας από το σύνολο των πολιτών.
Αξίζει, λοιπόν, να αγωνιστούμε για :
- Μια κοινωνία ελεύθερη, Δημοκρατική που δεν ενοχοποιεί την αντίθετη άποψη και κατοχυρώνει την ελευθερία της γνώμης της μειοψηφίας, τον ανοικτό διάλογο και την διαπάλη των ιδεών.
- Μια κοινωνία που θα στηρίζεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ και δεν θα ανέχεται πολιτικές ίντριγκες, συνήθως κάποιων μετριοτήτων που με επίγνωση της ασημαντότητας τους και για την πολιτική τους επιβίωση δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν κάθε έννοια πολιτικής ηθικής.
Με μόνο τους «προσόν» τις διασυνδέσεις τους με κάποιους υποτίθεται πολιτικά ισχυρούς των Αθηνών, τους οποίους υπηρετούν δουλικά στις προσωπικές τους στρατηγικές και με όπλο τους την λασπολογία και την διαβολή, όσων θεωρούν ότι στέκονται εμπόδια στα δόλια σχέδια τους.
(Καθήκον, βέβαια, των πολιτικών ηγεσιών είναι να τους εντοπίσουν και να τους απομονώσουν).
- Μια κοινωνία όπου οι αρχές της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ και οι ΑΞΙΕΣ θα υπηρετούνται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
- Μια κοινωνία που θα προωθήσει και θα κατοχυρώσει την ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα.
- Μια κοινωνία που θα παράγει ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ.
Μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα για το κτίσιμο μίας κοινωνίας με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σίγουρα οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ.

6 σχόλια

  1. Δεν ειναι ηλιθιος....ειναι ενας αχυρανθρωπος που εχει αποδεχθει τον ρολο του εξαπατωντας τον Ελληνικο λαο με χυδαια ψεμματα και ψευτικες υποσχεσεις.

    Η μεχρι σημερα θητεια δεν δειχνει
    ηλιθιο αλλα ενα φασιστα εθνικο-σοσιαληστη πειθηνιο οργανο της παγκοσμιας διακυβερνησης που διαλαλει σαν χαζοχαρουμενος
    οπου βρεθει και οπου σταθει.

    Μην συγχεεται την ηλιθιοτητα
    με την συγκεκριμενη αποστολη
    που ειναι η ισοπεδωση της χωρας.
    Ο ηλιθιος εχει και αναλαμπες λογικης ο εντεταλμενος καταστροφεας υλοποοιει την αποστολη του
    βημα - βημα.

    Ενα ειναι σιγουρο.
    Μπροστα μας εχουμε τις νομαρχιακες εκλογες, οπου θα φαει το πρωτο σβουριχτο χαστουκι.

    Το δευτερο ειναι ο προυπολογισμος που βασιζεται σε λεφτα που δεν υπαρχουν απο ενα καταρρακωμενο λαο.

    Το τριτο ειναι η συνοδος κορυφης της ΕΕ οπου πρεπει να περασει το σχεδιο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ που υποστηριζεται με παθος απο την Γερμανια.

    Αν βαλει βετο ο δοσιλογος η μαρμιτα κοβεται, αν το ψηφισει θα πεσει στο κεφαλι του.
    Ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΤΥΠΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛ , ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ , ΛΑΟΣ , ΜΠΛΟΥ ΣΚΑΙ , ΖΕΡΒΟΥ .
    ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (8-10-2010)
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ , ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ,
    ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ .Ν .Τ . ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ , ΑΠΑΝΤΕΣ ,
    ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ .

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ .
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ .
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ Μ.Μ.Ε . ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [Image]ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

    Του Δημήτρη Κ. Σαρρή
    ///////////////////////////////
    Όπως κατάντησε είναι "σχήμα οξύμωρο"
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοβέρδος: Φεύγω εάν δεν υλοποιηθούν τρεις στόχοι εντός εξαμήνου”


    Μας απειλει?
    Στα τσακίδια!

    Μας πληροφορεί επίσης ο αναίσχυντος πως έχει ομάδες από χαφιέδες, κάτι σαν την σοσιαλιστική νεολαία του Χίτλερ.
    Ωραία! Ο δοσιλογισμός και το χαφιεδιλίκι προωθούνται κατάλληλα.

    «Μία ομάδα, νέων σε ηλικία συνεργατών μου, κάνει περίπου
    κάθε μέρα επίσκεψη σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μπαρ, κοιτούν χωρίς να φαίνονται. Στις 8 από τις 10 περιπτώσεις παραβιάζεται η απαγόρευση, κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για μια Πολιτεία. Και στη Βουλή το ίδιο συμβαίνει, απ’ ό,τι μου είπαν”.

    1η παρατήρηση: Πληρώνονται και οδοιπορικά για να πηγαίνουν στις μπάρες;
    2η: Έπρεπε να βάλει πράκτορες για να το καταλάβει; Από πριν δεν το ήξερε ότι δεν θα περάσει στη πράξη αυτός ο νόμος που θέλει Αυστραλούς ή Ελβετούς πολίτες για να εφαρμοστεί;
    3η: Μέσα στο γενικό χαμό, αυτός ήταν ο μόνος νόμος που μας έλειπε;

    Ξέρειτε τί τραβάνε τα παιδιά με το να γλεντοκοπάνε κάθε μέρα έξω?

    Να τους δωσει και κάρτα Σ.Α.
    Να τα γνωριζουμε τα παιδιά να τους πουμε μια «καλημέρα» βρε αδερφέ, πριν την «περαίωση»..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο σε παρακαλώ κάτσε σπίτι, μην πας πουθενά και μην κάνεις δηλώσεις.

    Τις συχνές απουσίες του στο εξωτερικό υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. “Πώς μπορώ να σώσω τη χώρα μου, αν κάθομαι σπίτι μου; Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ο αγώνας για δημοκρατία και δικαιοσύνη είναι παγκόσμιος“, είπε μεταξύ άλλων

    Γιώργο κάτσε σπίτι, άραξε σπίτι, βάλε βίντεο μέχρι τελικής πτώσεως, άμα πεινάσεις τηγάνισε κανένα αυγό, αλλά σε παρακαλώ μείνε μέσα.

    Κι άμα ακούσεις να χτυπάει το τηλέφωνο, να το κοιτάζεις και να μην απαντάς. Ο Παπ θα είναι με νέα πρόταση για φόρους σε κατοικίδια, στάνες κοτέτσια, κανό και ποδήλατα

    Από τότε πο άρχισες τα σούρτα-φέρτα μας έχει πάρει ο… Πάγκαλος παραμάζωμα. Αν χρειασθείς τίποτα πες του Δρούτσα να σου φέρει που γουστάρει και το shopping therapy.

    Κάτσε σπίτι μπας και ηρεμήσουν οι αγορές και αυτά τα σπράιτ, σπρίντερ, σπρεντ πως τα λένε.
    Γιώργο μου πηγαίνεις στους τοκογλύφους και δεν σε δανείζουν, πήγες 1,2, 1522 φορές δεν κάνετε χημεία τελείωσε.

    Μόνο στη θεια μου δεν δανείζουν οι τράπεζες που είναι 101 χρονών και θέλει καταναλωτικό για ανόρθωση στήθους.

    Κι άμα ρίξει και χιόνι θα πάμε Αράχωβα, Καϊμακτσαλάν, όπου γουστάρεις. Θα κανονίσουμε και συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη, θα φέρουμε και όλη τη σοσιαλιστική διεθνή άμα γουστάρεις, αλλά μείνε εντός.

    Εμφανίστηκαν και κάτι UFO στα αεροδρόμια, οπότε είναι και θέμα ασφάλειας.

    Και κυρίως δικής μας ανασφάλειας
    ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΕΣ ΟΛΟΥΣ...ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !
    ΙΚΑΟΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΟΜΠΛΕΞ.....ΜΑΛΑΚΑ ΕΚ ΓΕΝΝΕΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση