GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κανείς δε σωπαίνει…»

Tης Διονυσίας Μπίθα Κοινωνικής Λειτουργού http://dbitha.blogspot.com/2010/11/blog-post_24.html Στις 25 Νοεμβρίου κάποιοι φορούσαν  έ...

Tης Διονυσίας Μπίθα
Κοινωνικής Λειτουργού
Στις 25 Νοεμβρίου κάποιοι φορούσαν  ένα λευκό κορδελάκι! Κάποιοι  διάλεξαν να μη σωπάσουν αυτή τη φορά…Κάποιοι θα βγουν μπροστά, ένα βήμα ενάντια στη βία κατά των...
Γυναικών παγκοσμίως!
Ας είσαι και εσύ ένας από αυτούς που πλέον δε θα συναινείς και εσύ στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.
Κι αν είσαι άνδρας, μάθε για την καμπάνια της «λευκής κορδέλας» που είναι γνωστή στις αγγλοσαξονικές χώρες κυρίως.  Εκεί οι άνδρες την 25η Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- και για όσες μέρες διαρκεί η καμπάνια φορούν τη λευκή κορδέλα ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμβολικής δράσης ενάντια στην έμφυλη βία. Μια μέρα σημαντική όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλους. Σημαντική  για την ανάγκη να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις των ανθρώπων ενάντια στην ανοχή της βίας κατά των γυναικών, με όποια μορφή αυτή μπορεί να πάρει κοινωνικά.
Γυναίκες και κορίτσια που ζουν στη φτώχεια υποφέρουν συχνά από καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Οι ζωές τους επηρεάζονται από τη σεξουαλική βία, την έλλειψη ευκαιριών για εκπαίδευση και από την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας ενάντια στους κινδύνους της εγκυμοσύνης και του τοκετού.Είναι η βία, εκείνη, που προέρχεται από θρησκείες που η θέση της γυναίκας είναι να ανέχεται και να υπομένει τα πάντα στη σφαίρα του «ηθικού». Είναι, όμως, και η βία που ασκούμε εμείς όλοι οι «πολιτισμένοι Δυτικοί» κατά πάντων. Ας σταθούμε στην τηλεοπτική βία, στην σωματική, την συναισθηματική, την βία της γειτονιάς  που όλοι κλείνουμε αυτιά και μάτια αποσιωπώντας το «ένοχο μυστικό», την μητέρα που βιώνει καθημερινά την κατάθλιψη μέσα στους τοίχους του σπιτιού της, την βία των ναρκωτικών, της περιθωριοποίησης και του στίγματος ενάντια στην διαφορετικότητα, την παιδική εργασία,  τις τεράστιες δικαστικές συγκρούσεις με πρωταγωνιστή τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, την βία της επιβίωσης, της μοναξιάς, της ανεργίας, της απαξίωσης και της ανθρώπινης εξαθλίωσης.
Η βία δεν είναι ατομική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ένα ανομολόγητο έγκλημα που πλήττει τις γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Μπορεί να γίνει λεκτική ή σωματική, στα πλαίσια της κοινωνικής της δράσης, στο οικογενειακό της περιβάλλον, αποτυπώνοντας και αναπαράγοντας  τα στερεότυπα επιβολής της εξουσίας που υφίσταται η γυναίκα. Από την άλλη, η βία δεν διακρίνει χρώμα, φυλή, θρησκεία, γλώσσα, χρήμα, κοινωνικό status, πνευματικό επίπεδο, πολιτισμό. Εκδηλώνεται με όλες τις μορφές, την σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, το έγκλημα «τιμής», το εμπόριο ανθρώπινης σαρκός(trafficking). Αποτελεί τόσο κοινωνικό, όσο και πολιτικό πρόβλημα, που αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού. Είναι και αυτή ένας μηχανισμός καταστολής της ελευθερίας.Είναι «η εμπορία με σκοπό την εξαναγκαστική πορνεία πιστεύεται ότι έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία». Ωστόσο, όπως τονίζει η έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας(2009)¹, υπογραμμίζει την αποτυχία των ελληνικών αρχών να αναγνωρίζουν εγκαίρως και να προστατεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας με σκοπό την εξαναγκαστική πορνεία. Επισημαίνει τα κενά στην ελληνική νομοθεσία και στις διαδικασίες που πρέπει να καλυφθούν ώστε αυτές να συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την εμπορία ανθρώπων.
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF(2010)², 3 εκατομμύρια κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που υπόκεινται σε ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων κάθε χρόνο.
Η βία μέσα στην οικογένεια-ενδοοικογενειακή βία- αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που βιώνουν οι γυναίκες με τραγικές συνέπειες τόσο στη δική τους φυσική και συναισθηματική υγεία, όσο και των παιδιών τους.Αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η απουσία πρόληψης και στήριξης, που το καθιστά εξόχως πολιτικό θέμα. Που έχει να κάνει και με την παιδεία και με τα στερεότυπα και κυρίως με τις πολιτικές και τους θεσμοθετημένους κανόνες που επικρατούν. Στα πλαίσια της ελληνική νομοθεσίας, προβλέπεται ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις και στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου και στην ποινική δίωξη των υπαιτίων. Ωστόσο φαίνεται, πως και στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν ελλείψεις ή ασάφειες που μετατρέπουν το θεσμικό πλαίσιο σε ανεπαρκές εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Οφείλουμε να λάβουμε νομοθετικά μέτρα και ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση της κοινωνίας, μέσα από τα ΜΜΕ και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διαλέγουμε να καταγγέλλουμε κάθε μορφή βίας και να στηρίζουμε τα θύματα! Λέμε ΟΧΙ στην ενοχοποίηση και την περιθωριοποίησή τους. Τέτοια φαινόμενα δεν προσβάλλουν μόνο το επίπεδο της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας, αλλά και της προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους.Η Ελένη Δήμου σε κάποιο από τα τραγούδια της είχε πει: «η ζωή είναι γυναίκα, Μάρθα, Ξένια και Πηγή, η ζωή είναι γυναίκα και σαν γυναίκα αιμορραγεί»! Κι όμως αν αγαπάμε την ίδια μας τη ζωή, δε θέλει κανείς μας να αιμορραγεί κι ας είναι «γυναίκα»!

Κάπου διάβασα: «όσο οι δράστες της βίας κατά των γυναικών μπορούν να διαπράττουν τα εγκλήματά τους χωρίς το φόβο της ποινικής δίωξης ή της τιμωρίας, ο κύκλος της βίας δεν θα σπάσει ποτέ». Το ιδανικό κρύβεται μέσα μας και πρέπει να το βγάλουμε επιτέλους προς τα έξω…Μη σωπαίνεις! Μη συναινείς με την απάθεια σου σε κάθε μορφή βίας. Είναι και δική σου υπόθεση!

¹Διεθνής Αμνηστία(2009).Καταγραφή της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την ύπαρξη υποστηρικτικών δομών για θύματα σωματεμπορίας και ενδοοικογενειακής βίας. Αναρτήθηκε στο: http://www.amnesty.org.gr/recordings-of-amnesty-internationals-presence-support-structures-for-victims-of-trafficking-and-domestic-violence
²Unicef (2010). Female Genital Mutilation/Cutting.Retrieved from: http://www.unicef.org/protection/index_genitalmutilation.html

5 σχόλια

  1. Ειμαι συνταξιούχος, με μιά καλή σύνταξη.
    Εφόσον η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές,
    (έστω και άν βρίσκομαι στη δύση της ζωής μου,)
    για χάρι των παιδιών μας που έχουν ολόκληρη ζωή μπροστά τους δέχομαι να δώσω μέρος της σύνταξής μου που απέκτησα μετά από 41 χρόνια εργασίας (ως μισθωτός).

    ΟΜΩΣ:
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ.
    -να κόβουν ποσά από συντάξεις πείνας
    -να μην βοηθούν τους άνεργους
    -να έχουν φέρει στην απελπισία τους μεγάλους
    -να εξαφανίζουν το χαμόγελο και την ελπίδα από τους νέους

    ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ
    -με την περαίωση όλους τους φοροκλέφτες
    -με τα ΦΠΑ να εξαφανίζουν τα μικρομάγαζα και τους μικροεπαγγελματίες

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ

    Μας κυβερνάει κύριοι ένας μειωμένης αντίληψης και ευφυϊας πρωθυπουργός, με μιά ομάδα ερασιτεχνών... Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΝΣ ΑΪΧΕΛ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας):

    «Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το «σπαθί της»»

    Μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό ναυάγιο της Ελλάδας ρίχνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άϊχελ. Ο πολιτικός που ήταν από τους πρωταγωνιστές να μπει η Γερμανία στην ευρωζώνη, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία, ή τουλάχιστον δεν παραποίησε όσο άλλοι προκειμένου να μπει στη ζώνη του ευρώ.

    ΕΡ: Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος στην Ελλάδα και ποιος ο ρόλος των κερδοσκόπων στην οικονομική κρίση;

    - Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μεγάλο ρόλο για τα όσα βλέπουμε σήμερα, έπαιξε η τελευταία κυβέρνηση των συντηρητικών της ΝΔ, η οποία αύξησε τρομερά το δημόσιο χρέος, διόγκωσε τον κρατικό μηχανισμό και με το χρέος αυτό εξαπάτησε την Ε.Ε. Άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλη ήταν η πραγματικότητα που είδαμε έπειτα από αυτές. Οι κρατικές δαπάνες ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ενώ μας έλεγαν ότι το χρέος έφθανε στο 6%, τελικά ανακαλύψαμε ότι ήταν πάνω από το 12%. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύθηκαν και οι κερδοσκόποι, οι οποίοι και όξυναν την κρίση. Εάν όμως δεν υπήρχε το τρομερό αυτό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι κερδοσκόποι δεν θα είχαν την ευκαιρία αυτή. Η Ελλάδα τους άνοιξε την πόρτα. Και μέσω της Ελλάδας, χτυπούν τώρα την ευρωζώνη και συνολικά την Ευρώπη.

    ΕΡ: Διατελέσατε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την περίοδο καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθει στην ευρωζώνη, παραποίησε οικονομικά στοιχεία; Και αν ναι, ήταν μόνον η Ελλάδα που έκανε κάτι τέτοιο;

    - Εγώ δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι την εποχή εκείνη, η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες στον οικονομικό τομέα, προκειμένου να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Όμως και τότε δεν εκπλήρωνε ένα κριτήριο: αυτό του συνολικού χρέους, το οποίο ήταν στο 60% (σ.σ. σήμερα- 130%!!!!). Η Ελλάδα όμως δεν ήταν μόνη της στην κατάσταση αυτή. Το ίδιο συνέβαινε και σε χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Γενικά μπορώ να πω ότι η ελληνική στατιστική δεν είναι καλή. Ούτε και η φορολογική πολιτική. Για εμένα είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της το 2009. Δεν γίνεται να λες πριν από τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 6% και μετά να ανακαλύπτουμε ότι είναι μεγαλύτερο του 12%. Αυτό είναι εξόφθαλμη εξαπάτηση. Είναι πρωτοφανές. Να τονίσω και κάτι ακόμη. Η Ελλάδα την εποχή ένταξης στο ευρώ, παρουσίασε τα οικονομικά της στοιχεία στην Επιτροπή, αλλά και στην ΕΚΤ. Τα δύο αυτά όργανα εξέτασαν πολύ καλά τα στοιχεία και αυτοί ήταν που έδωσαν την έγκρισή τους για ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία.


    ΔΕΞΙΑ - Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ


    Παρατηρητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκανα σύγκριση τών Ιρλανδων δημοσιογράφων μέ τούς Ελληνες νοικιασμένους από τή Τρόικα δημοσιογράφους,
    καί αμέσως κατάλαβα γιατί κλείνουν τό ένα μετά τό άλλο τά ΜΜΕ.

    Να κλείσουν όλα αυτά τα παράσιτα.
    Δεν προσφέρουν σην χώρα και είναι αντιπατριωτικά.

    ΑΝ ΚΑΙ...
    δεν αλΛαξε και τιποτα…
    σε λιγο καιρο θα ανοιξει ξανα το “ΝΕΟ ΒΗΜΑ”, τα”ΝΕΑ ΝΕΑ” κτλ. κτλ. κτλ.οπως νεος Πανιωνιος !!!
    Βαρεσανε ενα μεγαλοπρεπες κανονι,απαλλασσονται απο χρεη
    προς το Δημοσιο(εφορια) και οπου αλλου(Τραπεζες,Δανεια), ξεφορτωνονται μισθους μεγαλυτερους των σημερινων νεων δεδομενων,και μετα πεντακαθαριδιδες τα ιδια ακριβως σκουλικια,βλ.Μπομπολας Ψυχαρης κ.α ξανανοιγουν τα μαγαζια τους με νεα φιρμα και νεα οικονομικα δεδομενα.
    Σιγα τα αυγα τωρα που εκλεισαν.. για κανενα μηνα και αν……….

    ΟΜΩΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΞΟΥΝ...

    ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ
    ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΙΑ ΚΩΛΟΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ
    ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...
    μην την αγοράζεις απλώς !!

    ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ
    ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΑ ΚΩΛΟΚΑΝΑΛΟ ΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΟΣΤΙΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ..
    πάτα το OFF !!!

    Καί τώρα τί θά κάνουμε χωρίς Σωμερίτη πού χοροπηδούσε εκστασιασμένος πάνω στά πτώματα τών βομβών ουρανίου στήν Γιουγκοσλαβία?

    Καί τώρα τί θά κάνουμε χωρίς τήν ύπαρξη τού τελευταίου υποστηρικτή τού Λογιστή Σημίτη πού πρώτος πρώτος έβαλε τά θεμέλια γιά τόν αφανισμό τής Χώρας ??
    -----------------------------------
    XTIKIO PASOK
    ΚΑΤΟΥΡΑΣ ΑΙΜΑ ΜΕ ΠΥΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ
    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

    ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
    ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΓΑΜΗΜΕΝΗ,,

    ΜΕ ΑΡΕΣΕΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ
    ΠΟΥ ΣΕΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΟΥ
    ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΡΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ
    ΚΑΙ ΛΕΚΙΑΖΕΙ ΑΚΟΜΑ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΤΟΥ PRESS - ΠΑΣΟΚ.
    -----------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΒΑΘΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ..ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ..ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ..ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΚΟΥΒΑΛΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΡΕΤΣΙΝΙΕΣ...ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕ..ΟΥΣΤ ..ΓΑΛΑΖΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΦΙΑ..ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση