GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oι νέες ευκαιρίες για το παραδοσιακό ελληνικό εμπόριο...

Aπό marketingweek.gr Το ελληνικό εμπόριο αποτελούσε τον φορέα διοχέτευσης ενός τεράστιου όγκου εισαγωγών, τον οποίο δημιουργούσε το ε...

Aπό marketingweek.gr

Το ελληνικό εμπόριο αποτελούσε τον φορέα διοχέτευσης ενός τεράστιου όγκου εισαγωγών, τον οποίο δημιουργούσε το ελληνικό καταναλωτικό αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο κατέρρευσε οριστικά και αμετάκλητα τον περασμένο Μάιο.
Χρηματοδοτείτο στην ουσία από τα φθηνά δάνεια του ιδιωτικού τομέα, που έπαιρναν οι τράπεζες από τη διεθνή τραπεζική αγορά και τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα. Οι εισαγωγές στην Ελλάδα έφτασαν στην κορύφωσή τους το 2008, όταν χωρίς καύσιμα και πλοία πήγαν στα 41 δισ. ευρώ και...
σημείωσαν δραματική πτώση 10 δισ. το 2009 και άλλη μια πτώση ύψους 3 δισ. το 2010. Θα συνεχίσουν δε να πέφτουν και το 2011, όπως θα συνεχίσει να μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα λόγω της ύφεσης.
Στα επόμενα χρόνια, ακόμα και αν αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές (σήμερα δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι τράπεζες που δανείζονται από την ΕΚΤ, ούτε το κράτος που ζει από το μνημόνιο), η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δεν θα επανέλθει ποτέ στα ακραία φαινόμενα της προ του 2010 εποχής, ούτε σε επίπεδο εισαγωγών, ούτε και από πλευράς διαθεσίμου εισοδήματος και εσωτερικής ζήτησης, μια που θα πρέπει να πληρώνουμε σημαντικό μέρος του εισοδήματός μας για τους τόκους και τα χρεολύσια των δανείων μας.
Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι το εμπόριο έχει και θα έχει και στο μέλλον να διακινήσει πολύ λιγότερα εμπορεύματα.
Στις διαπιστώσεις αυτές προστίθεται και η καθυστέρηση της ανάπτυξης των δομών του ελληνικού εμπορίου, είτε με τη μορφή τεράστιου αριθμού μικρών καταστημάτων και του πολύ μικρού -σε σχέση με το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας- αριθμού εμπορικών κέντρων και άλλων σύγχρονων μαζικών μορφών διάθεσης αγαθών, είτε λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης του Διαδικτύου και του διαδικτυακού εμπορίου, λόγω της μέχρι πρότινος χαμηλής διείσδυσης του Ιnternet και χαμηλού επιπέδου χρήσης του e-commerce.
Η βίαιη διαδικασία συρρίκνωσης της ζήτησης, την οποία ήδη βιώνουμε και η μείωση της κατανάλωσης, έχουν ήδη καταλυτικές επιπτώσεις στη μορφή του ελληνικού εμπορίου, με το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων καταστημάτων και την αχρήστευση ολόκληρων (τέως) εμπορικών περιοχών. Η πορεία αυτή είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, καθώς οι δυνάμεις που πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή κάθε άλλο παρά έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους. Όπως όμως συμβαίνει στη διαδικασία της (κατά Σούμπετερ) καπιταλιστικής δημιουργικής καταστροφής, θα δημιουργηθούν ταυτόχρονα και σημαντικές ευκαιρίες. Κυρίως αν οι έλληνες έμποροι ανακαλύψουν τις δυνατότητες που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο και αναζητήσουν -σε συνεργασία με την πολιτεία- τρόπους για να καταστεί ανταγωνιστικό το ελληνικό εμπορικό πρότυπο του μικρού καταστήματος που βρίσκεται κοντά στον πελάτη.
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχουμε καμμία δικαιολογία για την αδυναμία και την καθυστέρησή μας. Γιατί άραγε τα χαλιά από την Ανατολή να πωλούνται κατά δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, από εμπορικά καταστήματα τύπου carpet vista, που είναι εγκατεστημένα στη Σουηδία, σε τιμές υποπολλαπλάσιες των τιμών της ελληνικής αγοράς, με παράδοση στο σπίτι οπουδήποτε στην Ευρώπη; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Σουηδίας στην πώληση χαλιών; Γεωγραφική απόσταση από τις πηγές, ή καλύτερη γνώση των αγορών της Ανατολής; Η απάντηση είναι άλλη. Νοοτροπία διεθνούς επιχειρηματικότητας, την οποία το ελληνικό εμπόριο δεν διαθέτει και η οποία έχει ως συνέπεια να περιορίζεται το περίφημο «εμπορικό μας δαιμόνιο» στο επίπεδο της γειτονιάς, της πόλης, της χώρας, ή το πολύ της περιοχής των Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά το πρότυπο του μικρού καταστήματος, η συρρίκνωση αποτελεί μια αναγκαστική ευκαιρία για να ανακαλύψουν τα ελληνικά εμπορικά καταστήματα τις συνεργασίες, τα logistics, τη χρήση του Διαδικτύου και της παράδοσης κατ’ οίκον, και τη σημασία που έχει η συλλογική οργάνωση και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την αναβάθμιση του εξωτερικού δημόσιου χώρου των εμπορικών δρόμων, έτσι ώστε να θυμίζουν πολύ περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Η Ελλάδα αλλάζει αναγκαστικά και βίαια και το εμπόριο μαζί της. Αν πέραν του τεράστιου κόστους θα βρεθούν και αρκετοί επιχειρηματίες που θα μπορέσουν όχι μόνο να κρατηθούν αλλά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναπόφευκτα δημιουργούνται στις περιόδους των μεγάλων αλλαγών, αυτό θα το δούμε στο μέλλον.

4 σχόλια

  1. Προς όλα τα δεξιά ανιστόρητα άτομα, που εξυμνούν τη χούντα…

    Θα σας πω μια ιστορία για το Ποιόν σας…

    Για το πόσο άνθρωποι είσαστε (ή μήπως απάνθρωπα τέρατα?) !

    Όταν συνελήφθη ο Αλέκος Παναγούλης από τη Χούντα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τα χουντοδεξιά κτήνη, που σήμερα συστεγάζονται κατά 99% στη ΝΔ, τον υπέβαλλαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια!!!

    Ένα εκ των οποίων, ήταν να του βάζουν μια πολύ λεπτή βελόνα στην ουρήθρα και από το άλλο της μισό, που προεξείχε, να της βάζουν φωτιά με έναν αναπτήρα!!!!
    Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν το θύμα του βασανισμού αυτού, να λιποθυμούσε από τη φρίκη και το φόβο!!

    Αυτοί ήσασταν βρωμερά σκουλήκια, φασίστες…

    Εσείς…οι πατεράδες σας…οι παππούδες σας- οι δοσίλογοι στην Κατοχή!!!

    Βρωμερά και απάνθρωπα ΚΤΗΝΗ!!!!

    Μάλλιος, Μπάμπαλης, Θεοφιλογιαννάκος, Κραββαρίτης, Σπανός, Εμμανουηλίδης, Γκοτζαμάνης και εκατοντάδες άλλα μισάνθρωπα ανθρωποειδή!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιά και ο λόγος περι ΤΣΟΓΛΑΝΩΝ
    που είναι και το λένε ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ...
    ____________________________________
    Είχε προηγηθεί επί Χαριλάου Τρικούπη, μετά την πτώχευση νομίζω, το εξής αμίμητο:

    Ένας χωροφύλακας ήλθε σε αντιπαράθεση με έναν υπάλληλο της Αγγλικής Πρεσβείας και τον χαστουκισε.
    «Δεν περνάς σου λέω ουρέ ζαγάρ’ !..»
    Ο θιγείς πηγε στην πρεσβεία και ο πρέσβυς απαιτησε δημοσια αποκατάσταση στην Πλατεια Συνταγματος !
    Πήγε ένα τάγμα της χωροφυλακής , απέδωσε τιμές στον θιγέντα και το λοιπό προσωπικό της αγγλικής πρεσβείας, εκφωνήθηκαν δεκάρικοι υποτέλειας από έλληνες αξιωματούχους και έτσι απεκατεστάθη η τρωθείσα τιμή του «ευγενούς».

    ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ...... !!!!!

    ΚΑΙ.......δεν είναι βρισιά αυτά που λέμε για το ΠΑΣΟΚ και τον ανάπηρο στο μυαλό αμέα Γιώργο. ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ. ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ. ΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ.ΤΟ ΔΟΥΛΙΚΟ
    ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ TOY ΔΝΤ-ΑΜΕΡΙΚΑΝ κλπ.

    ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΑΣΟΚ + ΓΙΩΡΓΟΣ
    είναι πλέον, απο μόνες τους βρισιές
    και πολύ αισχρές, απο μόνες τους !

    ΚΑΤΙ ΣΑΝ ....σου γαμώ το γιούφτικο Χουντικο-ΠρασινοΡουφιανικό σόι σου..
    ΑΛΗΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ
    ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΡΟΜΟΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ.
    ___________________________________
    υπόνομε σκατίλας-εμετού- ΝΑΡΚΩΜΑΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944

    Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης

    Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός

    Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός

    Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος"


    ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΕΡΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΡΩΜΟΔΕΞΙΟΙ, ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ, ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΟΣΙΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΗΤΙΚΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (όπως το παραπάνω).

    (ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΘΥΜΗΖΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ- «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ»- ΤΟ 1989, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΤΗΝ «ΑΥΡΙΑΝΗ», ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ «ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ»)

    ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΔΕΞΙΑ ΑΜΟΡΦΩΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ «Φιλίπποβιτς», ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΕΡΒΙΚΟ ΟΝΟΜΑ!!

    ΦΙΛΙΠΠΟΒ ΝΑΙ, ΟΧΙ ΦΙΛΙΠΠΟΒΙΤΣ- ΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

    ΕΠΙΣΗΣ- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΜΕ ΤΑ "ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ", ΤΟΝ ΤΙΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΩΦ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 44’ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΑΣ ΠΑΤΡΩΝΩΝ (ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΙΚΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΡΟΥΦΙΑΝΕΥΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ- ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!!!).

    Ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ?

    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ 1944, ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ- ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 44’ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ, ΒΡΩΜΕΡΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ (ΜΑΥδες, Ταγγματασφαλήτες και λοιποί προδότες δεξιοί!) ??

    ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΝ…

    ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΩ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΡΩΜΕΡΑ ΚΤΗΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΞΙΟΙ!!!

    ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ!!!

    Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΙΑ- Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ, ΔΕΝ ΞΕΠΛΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ- ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΡΥΝΕΙ, ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο "ΔΕΞΙΟΣ" ΝΤΕ ΓΚΩΛ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ, ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιά και ο λόγος περι ΤΣΟΓΛΑΝΩΝ
    που είναι και το λένε ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ...
    χοίροι στύλ Παπανδρέου.....

    Είχε προηγηθεί επί Χαριλάου Τρικούπη, μετά την πτώχευση νομίζω, το εξής αμίμητο:

    Ένας χωροφύλακας ήλθε σε αντιπαράθεση με έναν υπάλληλο της Αγγλικής Πρεσβείας και τον χαστουκισε.
    «Δεν περνάς σου λέω ουρέ ζαγάρ’ !..»

    Ο θιγείς πηγε στην πρεσβεία και ο πρέσβυς απαιτησε δημοσια αποκατάσταση στην Πλατεια Συνταγματος !

    Πήγε ένα τάγμα της χωροφυλακής , απέδωσε τιμές στον θιγέντα και το λοιπό προσωπικό της αγγλικής πρεσβείας, εκφωνήθηκαν δεκάρικοι υποτέλειας από έλληνες αξιωματούχους και έτσι απεκατεστάθη η τρωθείσα τιμή του «ευγενούς».

    ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ......


    Δεν είναι εκλεγμενος πλεον.
    Κατελυσε το συνταγμα, εκανε πραξικοπημα, ειναι κατοχικος πρωθυπουργευων.

    Και εγω και ο καθενας μας, κανοντας οτι λεει το συνταγμα, ΠΡΕΠΕΙ να διαφυλαξουμε την Δημοκρατια και την ΕΕΥΘΕΡΙΑ της πατριδας.
    Αρα θα κανουμε οτι περναει απ' το χερι μας για να οδηγηθει ο προδοτης στο Γουδι.

    Εχεις αντιρρηση ;__________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση