GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τείχη…

Γράφει ο Πέτρος Μάρκαρης από το http://www.aixmi.gr/ «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ / μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τ...

Γράφει ο Πέτρος Μάρκαρης
από το http://www.aixmi.gr/
«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ / μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη».
Λέτε να ήταν προφητικός ο Καβάφης; Να προέβλεψε το 1896 τι θα συνέβαινε το 2011; Δεν το νομίζω. Άλλα τείχη είχε ο Καβάφης κατά νου, όταν έγραφε το ποίημα. Δεν ήταν σίγουρα τα τείχη των 12,5 χιλιομέτρων, που σχεδιάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στη μεθόριο με την Τουρκία, για να ανακόψει την εισροή μεταναστών.
Νομίζω πως θα βοηθούσε πολύ περισσότερο τον κύριο υπουργό, αν διάβαζε το διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Η Έλευση του Κόκκινου Θανάτου». Στο διήγημα ο «κόκκινος θάνατος» ρημάζει για πολλά χρόνια τη χώρα. Επειδή δεν υπάρχει άλλη λύση, ο ηγεμόνας επιλέγει μια ομάδα από εκλεκτούς, κλείνεται σε ένα κάστρο, περιφραγμένο με ψηλά τείχη, και πιστεύει ότι εκείνος και οι κοντινοί του είναι ασφαλείς από τον θάνατο. Ο «κόκκινος θάνατος» διασχίζει, ωστόσο, μια μέρα τα ψηλά τείχη και τους θερίζει όλους.
Πολύ φοβάμαι ότι θα πάθουμε τα κακά του ηγεμόνα, ο οποίος κατάφυγε, επίσης, στην εύκολη λύση, όπως και εμείς. Πιστεύουμε ότι το τείχος θα μας σώσει από τους παράνομους μετανάστες, όπως οι...
 Κινέζοι, θα σώσουν την οικονομία μας. Για άλλη μια φορά, καταφεύγουμε στις «μαγικές λύσεις». Η Ελλάδα στις αρχές του 2011 θυμίζει, ωστόσο, πολύ περισσότερο ένα άλλο διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Την «Πτώση του Οίκου των Άσερ».
Κάθε Έλληνας πολίτης, ο οποίος δεν κινείται εντός, ή στην περιφέρεια, του ρομαντισμού, θα παραδεχτεί ότι υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα μετανάστευσης στη χώρα. Δε χρειάζεται καν να το παραδεχτεί, το βλέπει, όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο, αλλά από την Πατησίων ως τις παρυφές της Πλατείας Συντάγματος. Ποιος δήμος της Αθήνας και ποιές υπηρεσίες ασχολήθηκαν ποτέ με το πρόβλημα; Και τώρα βρήκαμε τη θεραπεία στο τείχος των 12,5 χιλιομέτρων;
Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πρόβλημα της ΕΕ γενικότερα και όχι αμιγώς πρόβλημα ελληνικό. Η Ευρώπη όμως παίζει και εδώ το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου και νίπτει τας χείρας της. Όπως φορτώνει την οικονομική κρίση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, έτσι φορτώνει και σ’αυτές το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Οι παραλληλισμοί με την οικονομική κρίση είναι εντυπωσιακοί. Ασφαλώς, εμείς ευθυνόμαστε για την κακή διαχείριση της οικονομίας μας, αλλά η κρίση δεν είναι αμιγώς ελληνική. Το ίδιο και με την παράνομη μετανάστευση. Εμείς έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αν μη τι άλλο, γιατί οι μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους διερχόμενοι. Τελικός προορισμός τους είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Θα άξιζε, θεωρητικά τουλάχιστον, να κάνουμε ένα πείραμα: Να αφήσουμε να φύγουν όσοι θέλουν να συνεχίσουν για άλλες χώρες, για να δούμε πόσοι τελικά θα μας μείνουν.
Και εδώ φτάνουμε σε ένα άλλο, πολύ πιο επικίνδυνο πρόβλημα. Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης έχουν πολύ μικρότερο αριθμό μεταναστών, κατά κεφαλήν πληθυσμού, απ’ ό,τι η Ελλάδα. Και, όμως, τα ξενοβικά ακροδεξιά κόμματα προέκυψαν κυρίως σ’αυτές τις χώρες. Στη Δανία και στην Ιταλία συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Στην Ολλανδία και στη Σουηδία, του πάλαι ποτέ «σουηδικού μοντέλου», οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στηρίζονται στην ψήφο τους.
Ο μεγάλος κίνδυνος του τείχους βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτό το σημείο: Να ενισχύσει τα ξενοφοβικά, ρατσιστικά σύνδρομα, που, έστω κι αν δεν έχουν ακόμα κομματική έκφραση, εκδηλώνονται ολοένα πιο επιθετικά και στην Ελλάδα. Αυτοί που χειροκροτούν την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δε θα πρέπει να απορήσουν, αν αύριο κάποια ξενοφοβικά στοιχεία θα απαιτήσουν είτε την επιμήκυνση του τείχους, είτε να τεθούν εκτός τείχους και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Το καλύτερο επιχείρημα για την άποψη μου είναι η πολιτική πορεία του κ. Παπουτσή: Από τον αριστερό λαϊκισμό καταλήγει τώρα σε τείχη τύπου Ισραήλ στην Παλαιστίνη και Μπους στα σύνορα του Μεξικού.
Συνεπώς, είναι ζήτημα χρόνου να επαληθευτεί το τελευταίο δίστιχο του καβαφικού ποιήματος: «Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. / Ανεπαισθήτως με έκλεισαν από τον κόσμον έξω.»

6 σχόλια

  1. "Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πρόβλημα της ΕΕ γενικότερα και όχι αμιγώς πρόβλημα ελληνικό."

    πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι η παράνομη μετανάστευση αλλα οι μουσουλμάνοι που είναι ξένοι προς την δυτική κουλτούρα και απορρίπτουν το δυτικό τρόπο ζωής δημιουργώντας εχθρικές παράλληλες κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.


    "Να αφήσουμε να φύγουν όσοι θέλουν να συνεχίσουν για άλλες χώρες, για να δούμε πόσοι τελικά θα μας μείνουν."

    δεν έχουμε καμια υποχρέωση να διακινούμε τους εισβολείς στις χώρες προτιμήσεως των η να δημιουργούμε προβλήματα σε αλλα κράτη αδειάζοντας τους εκεί.


    "αν αύριο κάποια ξενοφοβικά στοιχεία θα απαιτήσουν είτε την επιμήκυνση του τείχους, είτε να τεθούν εκτός τείχους και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα."

    καμια ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί να δέχεται τη εγκατάσταση στην χωρα υπηκόων από κράτη εκτος ΕΟΚ/ΕΕ. οι έλληνες εργάτες στην Γερμανία βρέθηκαν εκεί δυνάμει της από 30.3.1960 ελληνογερμανικής συμβάσεως εργασίας.

    όσο για τον φράχτη στον Έβρο οι Τούρκοι περίοικοι στην αριστερή όχθη του ποταμού είναι υπέρ του φράχτη:
    http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkish-greek-border-pleases-farmers-2011-01-07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καλοκατάλαβες τον Καβάφη, έτσι άστον ήσυχο, κύριε...λογοτέχνα Μάρκαρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ...
    ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ,
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ...
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟΝ EDGAR ALAN POE ...
    ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ...

    ΠΟΣΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΗ ΜΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ (ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ?!?!?), ΜΕ ΞΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ !!!
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕ ΠΑΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΓΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θέλει να πει ο Ποιητής;

    Το πρόβλημα του Καβάφη είναι διττό. Τι λέω; Τριπλό ! Πρώτα από όλα η απαράδεκτη τοιχοποιία των Αλεξανδρινών μαστόρων. Στο πιτς-φυτίλι σου υψώνουν ένα τείχος να! Και χωρίς να ακούσεις κιχ. Αλλά αυτό αφορά μόνο τα υλικά και τα εγκόσμια τείχη. Πάνω από τα υλικά τείχη και απίστευτα πιο στέρεα, πιο ανθεκτικά, είναι τα άλλα, τα άυλα. Αυτά το σκεπτόμενο άτομο, ο ιντελέξουαλ, τα αποδίδει φυσικά στους άλλους. Ο καβάφης βέβαια το γράφει ειρωνικά, «έκτισαν» λέει. Ασφαλώς ξέρει ότι τα πνευματικά, τα ψυχικά τείχη που τον κλείνουν τριγύρω τα έφτιαξε μόνος του. Αυτό τον θλίβει περισσότερο. Αλλά κάνει λάθος. Τα τείχη αυτά τα φτιάχνουμε όλοι μαζί. Βασικοί υπεύθυνοι όλοι εμείς οι στρέιτ, οι πατριώτες οι βολεμένοι, που κλείνουμε απ’ έξω τους άλλους, τους «διαφορετικούς». Διαβάζω τώρα ότι είχε και τρίτο σκοπό. Να προφητεύσει ότι το 2011 θα φτιάξουμε τείχος στον Έβρο, μήκους 12,5 χιλιομέτρων. Υπερβολές!
    KATZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κε Μάρκαρη,
    γιά τόν πολιτικό Παπουτσή έγραψες
    καλά.
    Διότι άν τό τείχος επιχειρούσε νά
    τό κάνει άααλλη Κυβέρνηση,
    θά έσκιζε τά σινιέ(?) εσώρουχα καί
    Ευρωπαϊκών οίκων εξώρουχα.
    Μπορεί καί νά ξυριζόταν πατώκορφα.
    Αλλά όσον αφορά τή μή απέλαση τών
    ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ μεταναστών καί τή παρα-
    μονή τους στήν Ελλάδα,
    ΕΧΩ ΤΗ ΛΥΣΗ:
    OΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ
    ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ,ΝΑ ΣΠΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ
    ΕΝΑΝ,ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ
    ΑΣΦΑΛΙΣΗ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΎΝΕ-
    ΤΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΚΑΤΑ
    4 ΔΙΣ/ΕΤΟΣ.
    ΟΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ
    ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.
    Άν δέν χωράνέ στό σπίτι τους,
    δουλειά-ασφαλεια δέν υπάρχουν,
    νά δημεύσουν τίς περιουσίες τών
    φοροκλεφτών,ώστε νά πιάσουν τόπο
    οί περικοπές στούς πολίτες.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση