GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ρίζες και η πορεία των τριών τους...

Η Χίβα Παναχί γράφει αποκλειστικά στο PRESS-GR για τους σπουδαίους συγγενείς της, της οικογένειας των Παναχί Η προέλευση τoυ ανθρώπου π...

Η Χίβα Παναχί γράφει αποκλειστικά στο PRESS-GR για τους σπουδαίους συγγενείς της, της οικογένειας των Παναχί

Η προέλευση τoυ ανθρώπου πάντα ήταν και θα είναι ένα δυναμικό χαρακτηριστικό του, σημείο αναφοράς που τον καθορίζει.
Ένα συνεχόμενο βίωμα δικό μου και οι τρεις τους ξεχωριστά, σαν να φέρνουν κάτι από τις ρίζες των λουλουδιών από τα ψηλά βουνά του Ζαγρούς. Άνθη που σε ορεινές και ονειρεμένες στιγμές μόνο ανθούν.
Για το πεπρωμένο αυτών των ανθών μόνο τα σύννεφα, οι βροχές και τα άστρα γνωρίζουν παραπάνω λεπτομέρειες. Σε αυτές τις διαδρομές μας, όλοι και όλες εκτός από τις καλλιτεχνικές και πνευματικές μας ανησυχίες είχαμε και κάτι που θεωρείται «το κακό στοιχειό» για τους κυβερνώντες. Την καταγωγή μας.
Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, ότι δυσκολευόμουν να πω "καλημέρα" δυνατά στα περσικά, αφού ένιωθα σαν...
να λέω κάτι έξω από το στόμα μου χωρίς γεύση, ενώ όταν το έλεγα στα κουρδικά χαμογελούσα, όμως ήταν απαγορευμένη η γλώσσα της μάνας μας.
Μαθαίνω όλα τα νεοτέρα σχετικά με τον “Jahfar Panahi” και όλα όσα δήλωσε στην υπερασπιστική του γραμμή στο δικαστήριο των φρουρών της επανάστασης, «Ναι αρνούμαι να είμαι πορνίδιο της τέχνης, η απόφαση σας δεν καταδικάζει μόνο έμενα αλλά όλους τους Ιρανούς που όλα αυτά τα χρόνια παρακολούθησαν την πορεία μου, και έναν κόσμο που αγαπά την πραγματική τέχνη».
Κατά καιρούς, οι κυβερνήσεις του Ιράν είχαν προβεί σε τακτική μετακίνηση, εξόντωση και εξόριση των ισχυρών οικογενειών Κούρδων, σε πολλές περιοχές της χώρας. Επειδή αυτές οι οικογένειες θύμιζαν στον απλό λαό την λαμπρή διαδρομή της παράδοσης τους. Ο σκοπός ήταν να εκμηδενίσουν το ζωντανό ελεύθερο πνεύμα και τον «κίνδυνο» που συνήθιζαν να ονομάζουν.
Ο “Jahfar Panahi” είναι από τα συγγενικά μας πρόσωπα που εξορίστηκαν επί του πάτερα του Σάχη και απαγορεύθηκε κάθε επίσκεψη τους στο Κουρδιστάν και έτσι μεγαλούργησε στα Περσικά. Ομολογώ ότι δεν ξέρω αν κάποιος τους ακόμη μιλά Κουρδικά ή όχι. Τώρα, εκ νέου φέρνει τη σφραγίδα του κακού ξανά πάνω του, αφού δεν λησμονήθηκε ο έρωτας της ελευθερίας και αξιοπρέπειας μέσα του. Ανταμώθηκε, έτσι, με 6 έτη φυλάκισης και 20 χρόνια αφαίρεσης κάθε δικαιώματος να ασχοληθεί με το σινεμά και να σκηνοθετεί έργα.
Η Laleh khadivi είναι ένα νέο κορίτσι από ξεριζωμένους γονείς, όχι μια φορά αλλά πάνω από τρεις γενιές τους, όπως λέει η ίδια σε πολιτιστικό ρεπορτάζ του BBC στα Περσικά. Σκηνοθέτιδα και συγγραφέας. Το συγκινητικό της βλέμμα με συγκίνησε διπλά, αφού είναι όλο ίδια με την θετή μου αδελφούλα.
Γεννήθηκε το 1977, στην πόλη “Esfahan”από τους γονείς Κούρδων πολιτικών που εξορίστηκαν στην δεκαετία του 50 στην συγκεκριμένη πόλη. Έζησε μέχρι τεσσάρων ετών στο Ιράν και μετά οι γονείς της φοβούμενοι -και όντας καλά διαβασμένοι και υποψιασμένοι- για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την επικράτηση του θεοκρατικού καθεστώτος εγκατέλειψαν το Ιράν.
Πρώτος σταθμός τους ήταν το Βέλγιο, μετά το Πουέρτο Ρίκο και μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες (BA in Political Science from Reed College). Η Laleh ζει στην Νέα Υόρκη, έχει ασχοληθεί με την ζωή και τύχη των γυναικών κρατούμενων στην Αμερική. Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον της ήταν πώς αντιμετωπίζει αυτές τις γυναίκες το δικαστικό σύστημα της Αμερικής. Σκηνοθέτησε το Ντοκιμαντέρ «Εννιακόσιες γυναίκες» για την ζωή των Βραζιλιανών γυναικών σε συνεργασία με την Sozan Sarandon, γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιό που εξιστορεί τις ζωές τους.
Έχει βραβευτεί στην Santa Klara με το γνωστό βραβείο «with landlessness» και της έχει απονεμηθεί και το διεθνές βραβείο μυθιστορήματος του Δουβλίνου το 2009, για το έργο της με το τίτλο: The Age of Orphans.
Tο έργο της Laleh πραγματεύεται τη ζωή των τριών γενιών Κούρδων που αντιμετωπίζουν το πεπρωμένο τους. Λέει χαρακτηριστικά «οι γονείς μου είναι ήρωες, άνθρωποι σαν εκείνους είναι ήρωές μου που με απασχολούν, άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι για την αξιοπρέπεια τους.»
Τα δάχτυλα μου γλιστράνε στο πληκτρολόγιο για να αποτυπώσoυν μια άλλη προσωπικότητα, και αυτό που τον συνδέει με τον Panahi και την Laleh είναι η ρίζα, το αγωνιστικό του πνεύματος.
Μια φλόγα που δεν σβήνει και ακατάπαυστα δημιουργεί και συνοδεύει αυτών και όλων μας.
O Sedigh Kaboudwand είναι 48 ετών, επί του πρώην χαμογελαστού πρωθυπουργού Χαταμι, υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Nedai Mardom", δηλαδή η φωνή του λαού στο Κουρδιστάν.
Το 2005, μετά από συνδιασκέψεις με πολλά πρόσωπα στις Κουρδικές περιοχές, προβαίνει στην ίδρυση του Μ.Κ.Ο «Η στέγη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν».
Στην αρχή εκδόθηκε άδεια λειτουργίας του, που συμφωνεί ακόμη και με το νομικό πλαίσιο του Ιράν και με βάση του άρθρο 21 των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρωπινά δικαιώματα που έχει υπογράψει η χώρα .
Έχει καταδικαστεί, όμως, σε ποινή 11 χρόνων φυλάκισης κι από τον Ιούνιο του 2007 βρίσκεται στη φυλακή Avin στην Τεχεράνη.
Από σκληρούς βασανισμούς -όπως λένε οι πήγες δια του στόματος της οικογένειας του- είναι βαριά άρρωστος. Η οικογένειά του σε ένα γράμμα –κάλεσμα προς τους Νομπελίστες ειρήνης- ζητάνε να στηρίξουν τον άνθρωπο ο όποιος ίδρυσε Σπίτι για τα ανθρωπινά δικαιώματα.
Αυτός ο άνθρωπος αγωνίζεται για ειρήνη και για την ανθρωπότητα. Ας τον στηρίξουμε να λάβει το βραβείο. Σε ένα σκοτεινό κόσμο έχουμε ανάγκη τη φλόγα, έχουμε ανάγκη τους ανθρώπους με αυτοθυσία.
Ο Kaboudwand έχει βραβευτεί επίσης από τη
:
*Σουηδική Πένα * Human Raght wach *Bristish press Avard
Κλείνω με τα άνθη της σημερινής μέρας από το παράθυρο του σπιτιού μου στην Αθηναϊκή πολιτεία, τα νιώθω τόσο έντονα αυτά τα άνθη, ανάγλυφα όλα σκεπασμένα με βροχή και τα όνειρα που δεν δύουν.

1 σχόλιο

  1. Ώστε κύριε με μικρό το κάπα Πάγκαλε οι διεφθαρμένοι πολίτες εκλιπαρούν τους πολιτικούς για ρουσφέτια και έτσι η διαφθορά δεν έχει σταματημό στην Ελλάδα;
    Και ποιοι κύριε λαλίστατε τους ωθούν με νύχια και με δόντια σε αυτήν την πελατειακή για το πολιτικό σύστημα συμπεριφορά; Δεν είσαστε εσείς οι πολιτικοί που δεν θεσπίζετε τέτοιους νόμους που και τον πολίτη να απομακρύνουν από τέτοιες συμπεριφορές αλλά και εσάς τους πολιτικούς ώστε να μην δημιουργείτε στρατιές οπαδών σας;
    Έτσι που οι πολίτες να μην επιλέγουν αυτόν που θα τους εξυπηρετήσει προσωπικά αλλά τον καλύτερο;
    Κάποτε είχα μια σχέση με τον, ο Θεός να συγχωρεί και είθε να τον έχει μετά των αγγέλων του, Γιώργο Γεννηματά, κάποιος γείτονας μου που το εγνώριζε και ο οποίος ήταν άνεργος εκείνη την εποχή και με πέντε παιδιά με παρεκάλεσε αν μπορώ μέσω εκείνου να τον βοηθήσω.
    Δεν είχα αντίρρηση, και πώς να έχω μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και στο κάτω κάτω ο άνθρωπος μια θέση μόνιμου εργάτη ζητούσε για να έχει σίγουρο πως θα φάνε τα παιδιά του τουλάχιστον ένα κομμάτι ψωμί.
    Έτσι λοιπόν κατεβήκαμε στην οδός Αριστοτέλους στο Υπουργείο Υγείας όπου ήταν Υπουργός ο αείμνηστος.
    Μετά το καλημέρα, τις συστάσεις και τα σχετικά και για να μην τον καθυστερώ του μίλησα για τον άνθρωπο που ήταν μαζί μου και ο οποίος σημειωτέον ήταν Δεξιός στο πολιτικό φρόνημα, και δεν με ενοχλούσε καθόλου διότι εκείνο το οποίο έπρεπε να σκεφτώ ήταν τα παιδιά του και όχι αυτό το φρόνημα.
    Ποια ήταν η απάντηση του κύριε Λαλίστατε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης από τον Κύριο Γεννηματά;
    Λέει το όνομα μου………. Μα δεν σου είπε, ο ……….λέει το όνομα του ιδιαιτέρου του, ότι έχω δώσει αυτές τις ενέργειες στην Νομαρχία έτσι που εγώ να μην έχω να κάνω τίποτα με προσλήψεις διότι δεν είναι στον χαραχτήρα μου να μπαινοβγαίνουν εδώ άνθρωποι και σε άλλους να λέω ναι και σε άλλους εκ των πραγμάτων να λέω όχι; ( μου το είχε πει ο φίλος μου ιδιαίτερος του αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία)
    Τον ευχαριστήσαμε και φύγαμε σχεδόν πικραμένοι.
    Όμως αυτή η συνάντηση με την τίμια, συγκεκριμένη απάντηση, ήταν αιτία και ο γείτονας μου που δεν εξυπηρετήθηκε, από τότε και μέχρι που εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο ο αείμνηστος να ψηφίζει με χαρά και αγάπη Γεώργιο Γεννηματά.
    Πόσοι από τον Πολιτικό κόσμο το έχουν κάνει αυτό; Πόσοι και πόσοι ιδιαίτεροι δεν έχουν περάσει από τον «πάγκο» κορίτσια εν αναμονή και επιτάχυνση της πρόσληψης; Ποταμός……
    Πόσοι και πόσοι ιδιαίτεροι δεν έχουν ζητήσει και πάρει ρουσφέτια από αυτούς που τους εκλιπαρούν για ένα άλλο ρουσφέτι; Ποταμός……
    Πόσοι και πόσοι βουλευτές και Υπουργοί δεν έχουν δουλέψει ψιλό γαζί κόσμο και κοσμάκη για μια πρόσληψη ή μια εξυπηρέτηση εκ της πλαγίας οδού παγιδευμένοι και αυτοί στην δική τους ανικανότητα και αφερεγγυότητα ως προς αν είναι ικανοί να διοικούν και να κατέχουν αυτές τις θέσεις; Ποταμός……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση