GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πρώτο δημοσίευμα που απoκάλυψε το σκάνδαλο με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα...

Στις 25 Απριλίου 2010 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Veto" το πρώτο -και αποκλειστικό- ρεπορτάζ που απεκάλυπτε το σκάνδαλο με τ...

Στις 25 Απριλίου 2010 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Veto" το πρώτο -και αποκλειστικό- ρεπορτάζ που απεκάλυπτε το σκάνδαλο με την τιμή ενοικίασης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και τις μίζες 5.000.000 εύρω κάθε χρόνο μέχρι το 2009...
Ύστερα από το δημοσίευμα αυτό, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Σπ. Βούγιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στη Βουλή και άρχισε η εισαγγελική έρευνα.
Ως γνωστόν, ο φάκελος στάλθηκε ήδη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή καθώς εμπλέκεται το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημ. Τάξης, υπό τον Πρ. Παυλόπουλο, Χρίστου Μαρκογιαννάκη.
Το πλήρες δημοσίευμα της 25.4.2010 έχει ως εξής:
Φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό οι φάκελοι με «γκρίζες» υποθέσεις του πρόσφατου νεοδημοκρατικού παρελθόντος που ανακαλύπτονται συνεχώς στα συρτάρια των υπουργείων, την ώρα Το νέο θέμα αφορά τα ελικόπτερα της πυρόσβεσης που κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, νοικιάζονται από το εξωτερικό για τη θερινή περίοδο. Και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Veto», από τα στοιχεία που βρέθηκαν προκύπτει ότι μέχρι πέρυσι «χάνονταν» σε κάθε σεζόν -προς μεσάζοντες ή και προς άγνωστες κατευθύνσεις- τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ!
Η ενοικίαση πτητικών μέσων, για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, αφορά τέσσερα αμερικανικά πυροσβεστικά ελικόπτερα και οκτώ ρωσικά που...
 καλύπτουν διάστημα τεσσάρων μηνών: Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης βρίσκεται κατά τις πληροφορίες κυρίως στα αμερικανικά που είναι μεγαλύτερα, πολύ ακριβότερα (περίπου στο διπλάσιο κόστος από τα ρωσικά) και θεωρούνται αποτελεσματικότερα.
Η ενοικίαση των ελικοπτέρων αυτών γίνεται από την εταιρεία Erikson της Αμερικής που είναι και η μόνη η οποία διαθέτει διεθνώς το μοντέλο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά - και ειδικότερα την ενσωματωμένη δεξαμενή μεταφοράς νερού -που περιγράφονται στο σχετικό διαγωνισμό. Αν και κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί αρκετές ενστάσεις για τη σκοπιμότητα της διαδικασίας (που έχει χαρακτηριστεί έως και «φωτογραφική), η ουσία είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ενοικίαση γίνεται εκ των πραγμάτων «μονοπωλιακά» από την πλευρά αυτή. Και οι αρμόδιοι εξηγούν την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων ελικοπτέρων με το επιχείρημα ότι έχουν μεταφορική ικανότητα επτά τόνων νερού και δυνατότητα πτήσης με το μέγιστο φορτίο τριάντα λεπτών. Δηλαδή μπορούν να μεταβούν σε μια πυρκαγιά, που βρίσκεται το πολύ σε απόσταση δεκαπέντε λεπτών από τη βάση τους, να ρίξουν το νερό και να επιστρέψουν για ανεφοδιασμό.
Κατά την περυσινή χρονιά, το 2009, όταν η πολιτική ευθύνη των θεμάτων αυτών πέρασε από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στα χέρια του κ. Χρήστου Μαρκογιαννιάκη ως αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, η ενοικίαση έγινε προς περίπου 4.450.000 ευρώ ανά ελικόπτερο. Συνολικά δηλαδή γύρω στα 17.800.000 ευρώ, ενώ στο σχετικό διαγωνισμό έπαιρνε μέρος όχι η ίδια η εταιρεία αλλά Έλληνας αντιπρόσωπός της που υπέβαλε και την ανάλογη προσφορά.
Φέτος, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στο σχετικό διαγωνισμό το πλαφόν που τέθηκε ήταν πολύ χαμηλότερο και σύμφωνα με τις πληροφορίες η τιμή, ανά ελικόπτερο, έκλεισε περί τα 3.200.000 ευρώ. Δηλαδή, περίπου 1.250.000 ευρώ πιο φθηνά από την περυσινή τιμή. Και στο σύνολο, για τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα, η διαφορά φθάνει τα 5.000.000 ευρώ!
Το ενδιαφέρον είναι ότι στη φετινή διαδικασία έλαβε μέρος εκτός από τον αντιπρόσωπό της και η ίδια η εταιρεία, δίνοντας αμφότεροι την ίδια τιμή. Τελικώς επελέγη η ενοικίαση απευθείας από την εταιρεία ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε άλλες χώρες το κόστος ανά ελικόπτερο καταλήγει ακόμη χαμηλότερο, περί τα 2.500.000 ευρώ.
Ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να τύχει το γεγονός ότι αυτή η διαφορά των 5.000.000 ευρώ δεν περιορίζεται μόνο σε ένα έτος. Κατά τις πληροφορίες, σε ανάλογη τιμή με την περυσινή (ελαφρά χαμηλότερη) ενοικιάζονταν τα ελικόπτερα και τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η διαφορά των περίπου 5.000.000 ευρώ ήταν επαναλαμβανόμενη για κάθε χρονιά- άγνωστο αυτή τη στιγμή σε ποιο βάθος. Πάντως προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι με αυτό τον τρόπο «χάθηκαν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια που κατέληξαν προφανώς σε διάφορες τσέπες!
Επίσης έχει σημασία η εξής «λεπτομέρεια»: Ενώ η πρακτική που ακολουθείτο ήταν να μένει σε εκκρεμότητα η εξόφληση της τελευταίας χρονιάς, πέρυσι, λίγο πριν από τις εκλογές, τακτοποιήθηκαν όλες οι οφειλές, τόσο του 2008 όσο και του 2009. Έτσι καταβλήθηκαν περί τα 30.000.000 ευρώ και όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, μετά τον Οκτώβριο, είχαν ρυθμιστεί τα πάντα…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα κίνησε το ενδιαφέρον της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος σκοπεύει, μόλις κλείσει ο κύκλος των ερευνών για την τρομοκρατία, να στείλει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη για να αναζητήσει τις ευθύνες όχι μόνο των υπηρεσιακών παραγόντων του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους. Θεωρείται προφανές ότι στο επίκεντρο μια τέτοιας έρευνας θα βρεθεί και το αν αυτές οι διαφορές εκατομμυρίων στην ενοικίαση των ελικοπτέρων έχουν σχέση με «μίζες» και προς ποιους… 
 Ανδρέας Καψαμπέλης

4 σχόλια

  1. Πασοκ

    Αναβρασμος στους πρασινοφρουρους της Μηλιωνη!

    Ανασχηματοσμος, να φυγουν οι εθνοπροδότες ειπε ο δρ Κουτσουκος

    Τετοι καταντια δεν ειχε ποτε η Ελλαδα!

    ο Δρ Κουτσουκος εστειλε τηλεγραφημαστους δεξιοστροφους εθνοπροδοτες που θα δημοσιευτει στο πρεσσσ

    μεινετε στα λαπτοπ σας σε συνδεση με το press-gr σας!

    Νικη πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΟΥΤΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Να παραιτηθει ο Γιαννης Ραγκουσης ειπε ο δρ κουτσουκος στην Μηλιωνη σημερα!


    Στα νοσοκομεία, με επιβαρυμένη την κατάσταση της υγείας τους λόγω της απεργίας πείνας που έχει φθάσει τις 41 ημέρες, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι μετανάστες από την Υπατία και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Η κατάσταση είναι οριακή πλέον, καθώς οι εξαντλημένοι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι και με τον χιονιά τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα μετανάστες και κυβέρνηση δεν έχουν βρει σημείο επαφής, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Θ.Πάγκαλου που έκανε λόγο για σκληρό πυρήνα καθοδηγητών που θέλει νεκρό.

    Συνολικά περισσότεροι από 100 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, 88 από την Υπατία και 18 από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς που δεν νοσηλεύονται ακόμη παρουσιάζουν υποθερμία, με τη θερμοκρασία τους να έχει πέσει στους 34 ή 35 βαθμούς.

    Μηνας Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ 300 ΗΡΩΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση