GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καθαρά Δευτέρα στη Σάλτινη...

Aπό το http://bonitsapress.blogspot.com/ Το αεραθλητικό σωματείο Ήπειρος , διοργανώνει μετά από 2 χρόνια και πάλι συνάντηση την Καθαρά...

Aπό το http://bonitsapress.blogspot.com/
Το αεραθλητικό σωματείο Ήπειρος, διοργανώνει μετά από 2 χρόνια και πάλι συνάντηση την Καθαρά Δευτέρα στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να συμμετέχει με τις πτήσεις των πιλότων στις εκδηλώσεις του τοπικού Δήμου, ο οποίος τιμώντας την τοπική παράδοση του «Γληγορακη» ,οργανώνει κάθε χρόνο κούλουμα με μουσική, νηστίσιμα και πέταγμα... χαρταετού στην παραλία της Βόνιτσας απέναντι από το γραφικό νησάκι Κουκουμιτσα .. Το απόγευμα ακολουθεί παρέλαση αρμάτων με ξεκαρδιστικά θέματα ,το κάψιμο του καρνάβαλου και χορός.
Οι τοπικοί πιλότοι θα φροντίσουν τη μεταφορά των πιλότων στην απογείωση και...
 την περισυλλογή,
εσείς φέρτε τους δικούς σας, το κέφι σας, και το σάκο σας.
Ώρα συνάντησης 11:00 στον χώρο εκδηλώσεων στην παραλία της Βόνιτσας,( θα έχουμε στήσει μια τεράστια τέντα και ανεμούρια το σημείο σηνάντησης θα το βρείτε εύκολα.
Τηλ. επικοινωνίας : 6998743726 ΜΕΡΗΣΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΦΑΡΜ.ΝΑ) 6941539764 ΚΥΡΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΑΙΤΑΝΗΣ)
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η Καθαρή Δευτέρα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής. Παραδοσιακά συμβολίζει την εκδήλωση της αγάπης μας προς τη φύση, εξʼού και το πέταγμα του χαρταετού, και την αφετηρία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας για την Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση, με νηστεία και κατάνυξη.
Η Καθαρή Δευτέρα σαν γιορτή, έχει ρίζες στην αρχαιότητα και τα κατʼαγρούς Διονύσια, ενώ ονομάστηκε αργότερα καθαρά γιατί από το πρωί οι νοικοκυρές συνήθιζαν να καθαρίζουν τα σκεύη τους από τα μαγειρέματα της Αποκριάς και να ξεπετούν τα κρεατικά αποφάγια.
Το δε μενού τη μέρα αυτή περιλαμβάνει αποκλειστικά τα κούλουμα, λέξη που παράγεται από το λατινικό colum, και σημαίνει καθαρός. Τα κούλουμα οφείλουν να είναι λιτά και νηστίσιμα, η άσπρη φασολάδα και η λαγάνα, άζυμο ψωμί, ξεχωρίζουν, ενώ συνηθίζονται και τα σαλατικά, ο ταραμάς και οι ελιές.
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, όμως, οι κάτοικοι έχουν και άλλες προετοιμασίες. Πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες και διασκεδαστικές, περνάνε κοινωνικά μηνύματα και συχνά προκαλούν συγκίνηση γιατί, ακόμα και μετά από δεκάδες χρόνια, πραγματοποιούνται με την ίδια φροντίδα και το ίδιο κέφι.
Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η Βόνιτσα
Αιτωλοακαρνανίας όπου μέχρι και στις μέρες μας αναβιώνει 'Το έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη με ιδιαίτερη θέρμη από τους κατοίκους της.
φωτο από τον Τσεκούρα Θωμά

2 σχόλια

  1. Πασοκ

    Αναβρασμος στους πρασινοφρουρους της Μηλιωνη!

    Ανασχηματοσμος, να φυγουν οι εθνοπροδότες ειπε ο δρ Κουτσουκος

    Τετοι καταντια δεν ειχε ποτε η Ελλαδα!

    ο Δρ Κουτσουκος εστειλε τηλεγραφημαστους δεξιοστροφους εθνοπροδοτες που θα δημοσιευτει στο πρεσσσ

    μεινετε στα λαπτοπ σας σε συνδεση με το πεσσσ σας!

    Νικη πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασοκ

    Αναβρασμος στους πρασινοφρουρους της Μηλιωνη!

    Ανασχηματοσμος, να φυγουν οι εθνοπροδότες ειπε ο δρ Κουτσουκος

    Τετοι καταντια δεν ειχε ποτε η Ελλαδα!

    ο Δρ Κουτσουκος εστειλε τηλεγραφημαστους δεξιοστροφους εθνοπροδοτες που θα δημοσιευτει στο πρεσσσ

    μεινετε στα λαπτοπ σας σε συνδεση με το press-gr σας!

    Νικη πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση