GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λένε τα διεθνή μέσα για όσα έγιναν στο Λουξεμβούργο...

Η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο και το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν απασχόλησαν μόνο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τα διε...

Η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο και το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν απασχόλησαν μόνο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τα διεθνή.
 Το Reuters αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να...
 επηρεάζεται από όσα γίνονται και γράφονται.
 Το CNN παρουσιάζει βίντεο σχετικά με το θέμα. Το BBC σε κείμενό του αναφέρει πως όλη αυτή η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα επηρέασε τόσο αρνητικά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει έναντι του δολλαρίου. Η Guardian τονίζει ότι έγιναν συζητήσεις αλλά ποτέ δεν ετέθη θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

2 σχόλια

  1. Οι επαφές με Στρος Καν το 2009

    «Το ότι ήμουν σε επαφή με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. δεν είναι ανακάλυψη, είναι δικιά μου δημόσια δήλωση από την αρχή» απάντησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή.

    Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να σταματήσει τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος μιλούσε σε γαλλικό κανάλι για «υπόγειες διαπραγματεύσεις» την.....
    περίοδο Νοεμεβρίου-Δεκεμβρίου του 2009.

    Τότε, όμως, ο πρωθυπουργός ούτε αναφερόταν ευθέως σε επαφές με το ΔΝΤ, ούτε μιλούσε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, στα τέλη Οκτωβρίου, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδειχνε ότι είχε επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετική ρότα. «Το πρόγραμμα της τετραετίας το οποίο έχουμε είναι ρεαλιστικό. Δεν θα δημιουργήσει σοκ στην ελληνική οικονομία, διότι (...) εάν αυτή τη στιγμή, εν μέσω ύφεσης, πάρεις μέτρα ακόμα πιο περιοριστικά σε ό,τι αφορά εισοδήματα, σε ό,τι αφορά την κίνηση στην αγορά, σε ό,τι αφορά επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε μια ακόμα βαθύτερη ύφεση».

    *Την 1η Δεκεμβρίου συζητήθηκε το πρώτο νομοσχέδιο, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης. «Είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν "δεν μπορούμε", "δεν γίνεται", "σας κοροϊδεύουν", "πού θα βρείτε τα λεφτά;". Τα βρήκαμε τα λεφτά! Οχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά γι' αυτούς που έχουν ανάγκη».

    *«Δεν θα αναγκαστούμε να προβούμε σε στάση πληρωμών» δήλωνε στο CNN, ερωτηθείς εάν συνδέεται η περίπτωση της χώρας μας με του Ντουμπάι. «Είναι πολύ διαφορετική από το Ντουμπάι. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έλεγε στις 3 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, βρισκόταν κλιμάκιο του ΔΝΤ μαζί με εκπροσώπους της Κομισιόν, που διαπίστωναν «εκρηκτική δυναμική του χρέους».

    *«Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία πρώτη φορά από το 1974» επεσήμαινε στο υπουργικό συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήδη έχει προχωρήσει σε επαφές με τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, «επειδή είναι σοσιαλιστής και παλιός φίλος».

    «Τα σενάρια για την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομμισματικό Ταμείο δεν υπάρχουν. Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση», ανέφερε απαντώντας στην «Ε» μετά το πέρας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου.

    *Στις 17/12 το CNBC ρωτούσε για το χρέος με αφορμή τον υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΒΒ. «Αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζουμε χρηματικό πρόβλημα. Μπορούμε να πάμε στην αγορά και να βρούμε χρήμα, ίσως πιο ακριβό, ωστόσο, εξακολουθούμε να βρίσκουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση».

    *Στις 28/12 επισκεπτόταν το νοσοκομείο «Αττικόν» και υποσχόταν προσλήψεις «τουλάχιστον 1.000 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών».

    *«Μια δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μια νέα. Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον έλληνα πολίτη...» ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για το 2010. Η συνέχεια γνωστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ τούρκος Kemal Derviş επικεφαλής του ΔΝΤ;
    O πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και νυν αντιπρόεδρος του Brookings Institution Kemal Derviş συγκαταλέγεται στους υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την απόφαση του Dominique Strauss-Kahn να διεκδικήσει την προεδρία στην Γαλλία. Γνώστης των θεμάτων της παγκόσμιας οικονομίας και πρόσωπο με κύρος στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, ο εβραϊκής καταγωγής Kemal Derviş εγκατέλειψε τη θέση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνησης Ecevit, κατορθώνοντας με σειρά μεταρρυθμίσεων να βγάλει τη Τουρκία από την οικονομική κρίση του 2001.
    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψήφιος βουλευτής του CHP τον Οκτώβριο του 2002, ο Derviş είχε δηλώσει ότι η άνοδος του Erdogan και του κόμματός του μπορεί να συγκριθεί “με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία”. Ο Derviş θεωρείται έμπειρος στη διεύθυνση διεθνών οργανισμών καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) τη περίοδο 2005-2009, ωστόσο η τύχη της υποψηφιότητάς του θα κριθεί εν πολλοίς από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Ευρώπης-ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση